سۇيرۇ لەڭمەن
% ]4 q9 E ^* r/ `: m
خام ماتىريالى:ئۇن ، گۆش ،سۇ يېغى،يېسۋېلىك، كۆك-قىزىلمۇچ، سامساق،غولپىياز،
8 J: T; q) A, z, v# }) R3 p+ Q
پەمىدۇر، يۇمشىتىلغان قىزىلمۇچ (پەمىدۇر قىيامى)
7 n T- G! M# l/ }1 ]+ ?$ j
تەم خۇرۇچلىرى:تۇز، كاۋاۋىچىن، ئاچچىقسۇ
% p9 g9 }, p/ b3 c
7 E a) y( {- o+ r. r% Q5 o# [! V0 _; k
تەييارلاش ئۇسۇلى:دەرىسلىكتە ئېيتقىنىمىزدەك،پەسىلگە قاراپ ئۇنغاتۇز ۋەسۇ قۇيۇپ خېمىر يۇغۇرۇپ،
, O7 x; t5 c3 X o# }
پورەك چىققىچە ئىشلەپ،15مىنۇت تىندۇرغاندىن مۇۋاپىق چوڭلۇقتا زوۋۇلا ئۈزۈپ،زوۋۇلنى ياغلاپ
% e( Q$ |. w+ q' X* K# j* m
تۇرۇپ بىگىز قولدەك توملۇقتا ئۇزۇنچاق پىلتە قىلىمىز.پىلتىلەرنى دەستىلەپ تىزغاندا،ھەر قەۋىتىنىڭ ئۈستىنى ياغلاپ تۇرۇش كېرەك.پىلتىلەرنى تەييار بولغاندا يەنە15-10مىنۇت تىندۇرىمىز.
+ P# x4 y% f, Q, Kگۆش ۋە كۆكتاتلارنى قوناق چوڭلىقىدا دان-دان قىلىپ بىر خىل شەكىلدە توغراپ تەييارلىۋالىمىز.
3 d, q- h6 t& h/ V7 ]قوررۇش ئۇسۇلى:قازانغا ئازراق ياغ قۇيۇپ گوشنى سېلىپ ئاندىن غولپىياز يۇمشىتىلغان قىزىلمۇچ سېلىپ قورۇپ ئازراق تۇز سالىمىز.ئاندىن پېسۋېلەك(چۇكا پۇرچاق،سامساق غولى،بەرەنگە،پېدىگەن)سېلىپ قورۇپ ئاندىن كۆك-قىزىلمۇچ،پەمىدۇر سېلىپ قورۇپ ئازراق كاۋاۋىچىن ئۇنى سېلىپ مۇۋاپىق سۇ قۇيۇپ قاينىتىپ ،تۇز،تەمىنى تېتىپ ،ئاچچقسۇ سامساق سېلىپ بىر قاچىغا ئېلۋالىمىز.
( Y6 U7 t) k- b( u0 |پىلتىنى پىشۇرۇش:قازانغا چوپ لايلەپ بىشقىدەك سۇ قۇيۇپ قاينىشىغا ئولگۇرتۇپ .تىنغان پىلتىنى بىر-بىرىدىن ئېلىپ ئاشتاختىدا ئىككى ئالىقان بىلەن دومىلىتىپ تەكشىلىۋىلىپ،ئاندىن ئىككى بىشىدىن تۇتۇپ سوزۇپ ئاشتاختا ئۈستىگە قاتار-قاتارتىزىلىدۇ.ئاندىن ئىككى ئۇچىدىن تۇتۇپ ئىككى بىلىكىمىزنى كېرىپ ئاستا ۋە دادىللىق بىلەن سوزۇپ،ئوتتۇرىسىنى ئاشتاختىغا بوش-بوش ئۇرۇپ،بىر غۇلاچ بولغاندا قاتلاپ يەنە سوزىلىدۇ. ئىنچىكە سوزۇلغاندا،بىر ئالقىنىمىزغا يىغىلغان پىلتە
( a+ O* z1 z4 R) d. h& V& Nبېشىنى ئۈزىۋېتىپ،ئىنچىكە سوزۇلغان خېمىرنى قازانغا تاشلاپ بەش مىنۇت قاينىتىلىدۇ.ئاش پىشقاندىن كىيىن سوزۇپ ئېلىپ،سوغوق سۇدا چايقاپ،ئاندىن يا ئىسسىتىپ ياكى شۇ
6 r: @& |* ]" k5 b' V1 D" ?0 D1 A
پېتىچە چىنىلەرگە ئېلىپ ئۈستىگە تەييارلانغان قورىمىسىنى سېلىپ ئىستىمال قىلساق بۇلىدۇ.
" h1 H% \) y1 |7 o5 j
2 P# e* c. t% T$ k9 H. e7 j( @: Q; N# vئالاھىدىلىكى:ئىنتايىن يىيىشلىك بۇلۇپ كۆكتات ئىلغايدىغانلارغا بەكمۇ ماس كىلىدۇ .
n* i" S+ L: V0 O M( w" @
بۇ تاماق غۇلجا خەلقى دائىملىق ئىستىمال قىلدىغان لەڭمەنلەرنىڭ بىر تۇرى.
4 `" @6 N* V( p& E. K2 q2 w' B
( p: |" C$ K/ Z- f& \2 f2 i4 Z" W- \! S( D: @8 l8 s