" B0 F8 G) C/ x" S2 g: J
ئىنسانلار ياشاش ئۈچۈن سىرتقى مۇھىتتىن ئۈزلۈكسىز ئوزۇقلۇق ماددىلارنى قوبۇل قىلىپ تۇرىدۇ ،قوبۇل قىلىنغان ئوزۇقلۇق ماددىلار ئورگانىزمىمىزدىكى مۇناسىۋەتلىك ئەزالار ۋە بەزلەرنىڭ ياردىمى بىلەن خىلىتلارغا ئايلىنىپ،قاننى ئايلاندۇرۇپ ھەر قايسى ئەزالار،توقۇلمىلار ۋە ھۈجەيرىلەرگە سىڭىپ،بەدەننىڭ ھاياتلىق پائالىيىتىنى زۆرۈر ئېنىئېر گىيە بىلەن تەمىنلەيدۇ.بۇ ئىئىل ئوزۇقلۇق ماددىلارنىڭ كېلىش مەنبەسى يېمەك-ئېچمەك بولۇپ،سۈپىتى ياخشى يېمەك-ئىچمەكنى ئىلمىي ئۇسۇلدا ئىستېمال قىلغاندا،ئادەم بەدىنى ئۇنى ئاسان قوبۇل قىلىدۇ،ھازىر كىشىلەر ساغلام يېمەك -ئىچمەك ئادىتىنىڭ مۇھىملىقىنى ھېس قىلماقتا،شۇڭا نۇرغۇن يېمەك ئىچمەكلىكلەر ئارسىدىن ئۆزىگەمۇۋاپىقكېلىدىغانلىرىنى تاللاپ ئىستېمال قىلىش ھازىرقى دەۋىردە يېڭى مەسلىگە ئايلاندى.
7 o" o& A- n# L9 u* c* X
شۇ ڭا سۈپەتلىك يېمەك ئىچمەكلىكلەرنى ئىستېمال قىلىش بىلەن بىرگە،يېمەك ئىچمەك ئادىتىنىڭ مۇۋاپىق بولۇش تېنىمىزنىڭ ساغلام،ئەقىللىق بولىشىمىزنىڭ كاپالىتى بولۇپلا قالماستىن،يەنە مەدەنىيەت سەۋىيىمىزنىڭ مۇھىم ئۆلچىمى بولۇپ قالدى.
( K& K! e( G8 Tئۇنىڭدىن باشقا يېمەك ئىچمەكنى مۇۋاپىق تەڭشىگەندە تۈرلۈك كىسەللىكلەرنىڭ ئالدىنى ئالغىلى ۋە ساقايتقىلى بولدىغانلىقىنى،يەنى بەزى يېمەك ئىچمەكنىڭ كېسەلگە شىپا بولۇش ئۈنۈمىنىڭ دورىلارغا قارىغاندا تېخىمۇ يۇقىرى بولدىغانلىقى ئىسپاتلانماقتا.
6 x. h, _" A! y8 w. S" v
/ m; I6 N3 |( w, @
' C9 L* z3 V# y2 R( p2 \
: \* g2 |) E& N) f$ o. P L# x# uمەنبە:ئۇيغۇرلاردايېمەك-ئىچمەك بىلەن كىسەل داۋالاش دىگەن كىتاپتىن ئىلىندى