بۇ يازمىنى ئاخىرىدا تۇز تەھرىرلىگەن. ۋاقتى 2015-3-2 22:23
, \3 i/ |5 ~6 u$ ~# L8 ^7 D' o( L3 E4 N
/ _( N% R( }, i3 f0 G- @3 Z
كۆكتات كۈندىلىك تۇرمىشىمىزدا كەم بولسا بولمايدىغان يېمەكلىك.كۆكتات تەركىبىدە ۋىتامىن،مىنېرال ماددا ۋە يېمەكلىك تالالىرى مول بولىدۇ.ئۇنىڭدا،ئاقسىل ۋە ماي بولمىغاچقا،ھازىرقى زامان يېمەكلىكلىرى ئىچىدىكى ئەتىۋارلىق يېمەكلىكتۇر.يىمەكلىك شۇناسلارنىڭ تەتقىقاتلىرىغا قارىغاندا،كۆكتات تۈر دىكى يىمەكلىكلەردە ۋىتامىن ب ۋا كاروتىننىڭ مىقتارى ئەڭ كۆپ بولۇپ،ئادەم بەدىندىكى ۋىتامىن س نىڭ90% دىن كۆپرەكىنى كۆكتاتلار دىن قوبۇل قىلدىكەن،كۆكتاتلار كالتىسي،تۆمۈر،ماگىني،مىس قاتارلىقلارنىڭ ئاساسلىق مەنبەسى ھېسانلىنىدىكەن.
1 N5 h6 A4 s, t9 q. w, T; V' Z9 Vتەتقىقاتلارغا قارىغاندا،كۆكتاتلارنىڭ ئوزۇقلۇق مىقتارى ئۇلارنىڭ رەڭگى بىلەن زىچ مۇناسىۋەتلىك بولۇپ،رەڭگى قانچىكى يېشىل بولسا،ئۇنىۋېرسال ئوزۇقلۇق قىممىتى شۇنچە يوقۇرى بولدىكەن،ئۇنىڭدىن قالسا قىزغۇچ بىنەپشە،قىزغۇچ سېرىق بويىچە تۆۋەنلەپ بارىدىكەن،ئاق كۆكتاتلارنىڭ ئوزۇقلۇق مىقتارى بىر قەدەر تۆۋەن بولدىكەن.
7 L* V+ m# V; Z" \; F5 @
شۇڭا،كۆكتات ئېستىمال قىلىشتا ئىلمىيلىككە ۋە تەڭپۇڭلۇققا ئەھمىيەت بېرىش،يەنى يېشىل يوپۇرماقلىق كۆكتاتلاردىن باشقا،قىزىل سېرىق،ۋە ئاق رەڭدىكى كۆكتاتلارنى ماسلاشتۇرۇپ ئىتېمال قىلىش لازىم،مۇشۇنداق قىلغاندىلا كۆكتاتلاردىن قوبۇل قىلدىغان ئوزۇقلۇق تەركىبلەر تولۇقلىنىپ،بەدەن ساغلام بولىدۇ.
% c9 w+ u: c6 l. o$ u% ?$ W