 |
9 l# n3 ?; e- g* h" q3 C# V
( z' w" E0 p- k0 |. C ئەتىگەنلىك تاماقنىڭ مول بولغىنى ياخشى، ئەتىگىنى ئورنىدىن تۇرۇپلا بىر ئىستاكان مېۋە سۈيى ئىچىپ بېرىش كېرەك. مېۋە سۈيى بەدەندىكى ۋىتامىن C نى تولۇقلاپ، بەدەننى ئورۇقلىتىشقا ھەسسە قوشىدۇ. ئەتىگەندە قارا ئاشلىقتىن قىلىنغان تائاملارنى ئاساسلىق يېمەكلىك قىلىش، كالا سۈتى، پۇرچاق ئۈندۈرمىسى قاتارلىقلارنىمۇ ئىستېمال قىلىش كېرەك.
0 b4 u* o; f) p " h) `4 j& Y, C6 Z$ B
چۈشلۈك تاماقنى ئازراق يېيىش، يەنى تەركىبىدە ۋىتامىن مول يېشىل كۆكتاتلارنى كۆپ ئىستېمال قىلىش كېرەك. مەسىلەن: كەرەپشە، يېسىۋىلەك، ياۋا كۆكتات، پىدىگەن، شوخلا ۋە قوغۇن قاتارلىقلار.
' Z! A& ?$ l2 { * D# e z& n9 ~
كەچلىك تاماقنى ئاز يېيىش كېرەك. كەچتە مېۋە ئىستېمال قىلىش ئۈنۈملۈك ئۇسۇل بولۇپ، ئۇ ھەزىم بولمىغان يېمەكلىكلەرنىڭ قورساققا يىغىلىپ قېلىشىنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ. ئورۇق گۆش، بېلىق، راك ۋە پۇرچاق مەھسۇلاتلىرى، ئاقسىل تەركىبى يۇقىرى، ياغ تەركىبى تۆۋەن يېمەكلىكلەر ئورۇقلاشقا پايدىلىق.
, D) X# e' x% [+ O- E1 s) Q تاماقتىن كېيىن ھەرگىزمۇ ئالدىراپ كومپىيۇتېرنىڭ ئالدىغا بېرىپ ئولتۇرۇۋالماستىن، بىر دەم ئۆرە تۇرۇۋېتىڭ ۋە ياكى ئۆينىڭ ئىچىدە بولسىمۇ بىر دەم مېڭىڭ، بۇنداق بولغاندا ئېنېرگىيە خورايدۇ، ئورۇقلاش مەقسىتىگە يەتكىلى بولىدۇ.
7 v' ?( X# B, D$ j8 h
4 l- H0 d5 K6 Hئورۇقلاشنىڭ دەسلەپكى مەزگىلىدە كۆپرەك سۇ ئىچىش، سۇس دەملەنگەن چاي، كۆك چاي، قىزىل چاي ئىچىش قاتارلىقلارمۇ ئادەم بەدىنىدىكى ياغنى پارچىلاپ، قاندىكى ياغ مىقدارىنى تۆۋەنلىتىدۇ.
6 |* ]5 u! K9 [+ {. }زىلۋا بەدەننى ساقلاش ئۈچۈن، ئىككىنچى باسقۇچتا ‹‹سۇنى ئازراق ئىشلىتىش›› كېرەك. بۇ باسقۇچتا ئالدىنقى باسقۇچتىكى ئادەتلەرنى داۋاملاشتۇرۇش بىلەن بىللە، ياغ تەركىبى يۇقىرى يېمەكلىكلەرمۇ مۇۋاپىق ئىستېمال قىلىنسا بولىدۇ. بۇ باسقۇچتا مېۋىلەرنى تاماقتىن يېرىم سائەت بۇرۇن ئىستېمال قىلىش لازىم. مەسىلەن: ئالما، نەشپۈت، ئاپلېسىن، شوخلا قاتارلىقلار ئادەمنى ئورۇقلىتىدۇ. بانان، مانگو قاتارلىق ئىسسىقلىق مىقدارى يۇقىرى مېۋىلەرنى ئازراق ئىستېمال قىلىش كېرەك. ئۇنىڭدىن سىرت، مېۋە تەركىبىدە قەنت مىقدارى كۆپ بولغاچقا، بۇ باسقۇچتا كۈندە بىر-ئىككى تالدىن مېۋە يەپ بەرسە كۇپايە. 4 s3 y5 y0 b3 X5 m1 |7 W$ c
بىرىنچى ۋە ئىككىنچى باسقۇچتىكى تەرتىپلىك ئورۇقلاشتىن كېيىن، ئادەم بۇرۇنقىدىن خېلى يەڭگىللەپ قالىدۇ. ئىلمىي ئوزۇقلىنىشنى داۋاملاشتۇرغاندا، بەدەننىڭ زىلۋالىقىنى ساقلاپ قالغىلى بولىدۇ.
# o5 @2 J1 P2 o% B% A* H& l6 | % b- V8 `7 n1 k1 i4 p7 G, `
يەنە بىر تەرەپتىن ئېيتقاندا، ئورۇقلاش ئۈچۈن ئۇخلاش كېرەك، بۇ گەپ ئاڭلىماققا غەلىتە تۇيۇلىدۇ. لېكىن ئامېرىكا ئالىملىرىنىڭ تەتقىقات نەتىجىسىدىن قارىغاندا، ھەركۈنى كەچتە يېتەرلىك ئۇخلايدىغان ئاياللارنىڭ ئوتتۇرا ياشقا يەتكەندە ئاز ئۇخلايدىغان ئاياللارغا قارىغاندا سەمىرىپ كېتىش نىسبىتى تۆۋەن بولىدىكەن. & t& P. A+ A% l- g- Z, a
ئامېرىكىدىكى بىر ئۇنىۋېرىسىتېتنىڭ تەتقىقاتچىلىرى ئۆتكەن 16يىلدا ئامېرىكىدىكى 68 مىڭ ئايالنى تەكشۈرگەن. نەتىجىدە ھەركۈنى بەش سائەت ئۇخلايدىغان ئاياللارنىڭ يەتتە سائەت ئۇخلايدىغان ئاياللارغا قارىغاندا سەمىرىش نىسبىتى يۇقىرى بولغان، ئۇلار ئوتتۇرىسىدىكى ئېغىرلىق پەرقى 15كىلوگرام، ھەتتا ئۇنىڭدىنمۇ يۇقىرى بولغان. # \. \ H `8 P8 `- T8 G/ l
گەرچە مۇنداق سەمىرىشنىڭ سەۋەبى ھازىرغا قەدەر ئېنىقلانمىغان بولسىمۇ، لېكىن تەتقىقات نەتىجىسىدىن قارىغاندا، ئۇيقا يېتەرلىك بولمىغاندا يېمەكلىكنى كونترول قىلىش بىلەن ماددا ئالمىشىشقا تەسىر يېتىدىكەن، يەنى ئۇيقىسى ئاز ئاياللارنىڭ تامىقى كۆپ ئىكەن ياكى ئۇيقىسىزلىقتىن ھارغىنلىق ھېس قىلغاچقا ھەركىتى ئاز بولىدىكەن. & l1 z& q6 P1 B8 s" K" @
مەيلى نېمە سەۋەبتىن بولسۇن، تەتقىقاتچىلارنىڭ كۆرسەتمىسىگە قارىغاندا، ئاياللار ھەر كۈنى يەتتە سائەتتىن ئارتۇق ئۇخلىغاندا، ئوتتۇرا ياشقا يەتكەندىمۇ سەمىرىپ كەتمەيدىكەن زىلۋالىقىنى ساقلىيالايدىكەن.
. B9 \8 y( r% e
: q+ R& `- A, I بالىسى بار ئاياللارغا نىسبەتەن ئورۇقلاش توي قىلمىغانلارغا قارىغاندا تەسرەك ، بىراق بالىنى ئۆيدە كۆتۈرۈپ يۈرۈشمۇ ئورۇقلاشنىڭ، زىلۋا بەدەننى ساقلاپ قېلىشنىڭ ئەڭ مۇۋاپىق ئۇسۇلدۇر. يەنى زورۇر بولغان ئۇزۇقلۇققا ئېرشىمىگەندە بەدەن سۇپتىىگىمۇ تەسىر يېتىدۇ. مەسلەن كالتسى:يېتىشمىگەندە،نۇرمال پىزولۇگىيە پۇزۇلۇپ ئنرگىيە سەرپىياتى توسقۇنلۇققا ئۇچىراپ سمىزلىكنى شەكىلەندۇرىدۇ. {' e. _0 d9 T: P* U. P& c, l: G
ئاقسىل:يېتىشمىگەندە،ئورگانىزملانىڭ تەڭشىشى بۇزلۇپ ئاجىزلىق كەپ چىقدۇ. ئەڭ مۇھىم بولغنى ھەركەت قىلىش خوش ياخماس بولۇپ يىمەكلىكلەر ئنرگىيەگە ئايلىناماي سىمىزلىك كەپ چىقدۇ، / v/ ?6 @0 r4 D. G+ k+ k5 H9 _
|
 |