كۆرۈش: 8959|ئىنكاس: 7

ئۇيغۇر نان مەدەنىيىتىدىكى بىر سەمەرە « قايناتما» [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

Rank: 1

تىللا
32
تۆھپە
14
UID
21462
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-2 11:33:45|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش

ئۇيغۇر نان مەدەنىيىتىدىكى بىر سەمەرە « قايناتما»



      ئۇيغۇر مىللىتىنىڭ پارلاق مەدەنىيىتىنىڭ بىرى بولغان نان مەدەنىيىتى ئۇيغۇرلارنىڭ تۇرمۇشىدا 3000 يىلدىن كۆپرەك ھەمراھ بولۇپ كەلدى. يىللار، ئەسىرلەر ئۆتۈپ، نۇرغۇن نەرسىلەر ئاستا -– ئاستا ئىستېمالىمىزدىن قېپ قالغان بولسىمۇ، لېكىن ناندىن ئىبارەت بۇ خىل ئېسىل تائام ئىستېمالدىن قالماي، بەلكى كۈندىن - كۈندىگە تەرەققىي قىلىپ، تۈرلىرى كۆپىيىپ، ئۇيغۇر تۇرمۇشىنىڭ بىر قىسمىغا ئايلاندى. ئۇيغۇرلار مەيلى قانداق زامان ياكى ماكاندا بولسۇن ناندىن ئايرىلالمايدۇ.
      نان ئۇيغۇر تۇرمۇشىنىڭ ھەربىر قاتلىمىدا ئۆز ئىپادىسىنى تاپقان بولۇپ، ئۇنىڭغا ئىشلىتىدىغان خۇرۇجنىڭ ئوخشاش بولماسلىقىغا قاراپ تۈرلىرى تەرەققىي قىلغان، تۈرلىرى نەچچە ئون خىلغا يېتىدۇ. بۇنىڭ ئىچىدە بىز «قايناتما» بىلەن تۇنۇشۇپ چىقىمىز.
      قايناتما دېسە ھازىرقى نۇرغۇن بالىلار ۋە ياشلار چۈشىنىپ كەتمەيدۇ. بۇ خىل نان ئۇيغۇرلارنىڭ جاھالىيەت دەۋرىدە (ئاپپاق خوجا دەۋرىدە) كۆپرەك ئىستېمال قىلىنغان بولسا كېرەك، چۈنكى بۇ نامراتلارنىڭ تۇرمۇشىدا كۆپرەك سالماقنى ئىگىلەيدىغان نان تۈرى.
      قايناتمىنىڭ تۈرى ئىككى خىل بولۇپ، بىرى قايناتما، يەنە بىرى بوغجىما دېيىلىدۇ. بۇنىڭ پىشۇرۇلۇش جەريانى:
      ئاۋۋال ئوچاقنى قىزىتىۋالىمىز، بۇ ئاساسەن ئوچاققا يېقىپ پىشۇرۇلىدۇ. چۈنكى بۇ نان سوۋۇپ قالسا يېيىشلىك بولمايدۇ. ئاندىن  يۇمشاق تارتىلغان قوناقنىڭ ئۇنىنى (سۇ تۈگمىنىدە تارتىلغان ئۇن بولسا تېخىمۇ ياخشى) تاسقاپ، ئۇنى داسقا ياكى تەڭنىگە ئېلىپ، پورۇقلاپ قايناۋاتقان قايناق سۇدا قوشۇق بىلەن يۇغۇرىمىز. ئادەتتىكى خېمىردىن سەل بوشراق بولىدۇ. يۇغۇرۇپ تاييارلانغان خېمىرنى زۇۋۇلا قىلىپ، بۇغداي ئۇنىدا قۇغۇنلاپ ئۇچاققا ياقىمىز. بۇ نان پىشقاندىن كېيىن بىرخىل ئوتتۇرىسى يۇمشاق، سىرتى سەل قېتىشقان ھالدا بولۇپ، قىزىق چاي بىلەن يېسىڭىز شۇنداق يېيىشلىك، ياخشى تائام.
      بوغجىما نان: بۇ نانمۇ ئوخشاشلا قايناتمىنىڭ بىر  تۈرى بولۇپ، تەرتىپ ئاساسەن ئوخشاش، ئوخشىمايدىغان يېرى بۇ خىل ناننىڭ سىرتىغا بۇغداي ئۇنىدا جىلت ئېچىلىدۇ، جىلتىنىڭ ئىچىگە  يۇقىرىقىدەك قىزىق سۇدا يۇغۇرۇلغان خېمىرنى ئالىمىز، بۇنىڭ ئۇتتۇرىسىغا پىياز بىلەن چۈچۈتۈلگەن ياغنى ئالىمىز، گۆش بىلەن قىيما قىلىپ ئالسىمۇ بولىدۇ (سامسىنىڭ ئوتتۇرىسىغا سالغاندەك). ئۇنىڭدىن كېيىن قوناق ئۇنىنى بۈرۈپ، ئۇنىڭدىن كېيىن بۇغداي ئۇنىدا تەييارلانغان جىلتىنى    بۈرۈپ ھازىرقى گۆش ناندەك قىلىپ ياقىمىز. بۇ خىل نان پىشقاندىن كېيىن ئىچىدىكى ياغ قىزىپ سىرتىغا تېپىپ، ساپسېرىق بولۇپ ئوچاقتىن چىقىدۇ. بۇخىل ناننىڭ پۇرىقىمۇ شۇنداق مىزلىك ھەم بەك يېيىشلىك بولۇپ، بۇرۇنلاردا تۇرمۇش ياخشى بولمىغان نامراتلارنىڭ ئالى تامىقى ھېسابلىناتتى. مېھمان چاقىرغان ۋاقىتلاردىمۇ ئىسىل تائام سۈپىتىدە مېھمانغا تاييارلىناتتى. بۇ ناننى ئوچاقتىن قۇمۇرۇپ ئالغاندىن كېيىن، ئوتتۇرىسىنى قوشۇق بىلەن يەپ، سىرتقى قىسمىنى قىزىق چايغا چىلاپ يېسىڭىز شۇنداق يېيىشلىك بولۇپ، خۇددىي ئاق پىتىر ياكى قاتلىمىغا ئوخشايدۇ. بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   نەسىمى تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-8-2 11:49  


شىنجاڭ پۇتبول كوماندىسى

Rank: 8Rank: 8

تىللا
1443
تۆھپە
915
UID
4983

جانلىق ئەزاقىزغىن ئەزا

يوللىغان ۋاقتى 2012-8-2 12:38:11|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
بۇمۇ ئاپپاق غوجىنىڭ ئىجادىيىتى ئەمەستۇ-ھە

ئەمەس بولسىلا، تېتىپ باققۇم كېلىۋاتىدۇ.


Rank: 4

ئىسىمى
مۇھەممەت ئىمىن
تىللا
291
تۆھپە
194
UID
21240
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-2 17:55:13|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ياخشى 54:}


Rank: 2

ئىسىمى
تۇرسۇنجان
تىللا
96
تۆھپە
47
UID
20808
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-2 21:51:43|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ھەي نانىڭ رەسمىنى قوشۇپ يوللىۋەتكەن بولسىڭىز تېخىمۇ چۈشنىشلىك بولار ئىكەن ئەسلى


Rank: 6Rank: 6

ئىسىمى
مەڭلىسا
تىللا
974
تۆھپە
620
UID
13924
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-2 23:18:16|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
قايناتما دىگەن ناننى بىز تەرەپلەردە قوناق نانلا دەيمىز. بوغجىما دىگەن ناننى ئاڭلاپمۇ باقماپتىكەنمە.


Rank: 4

ئىسىمى
قۇياش
تىللا
396
تۆھپە
200
UID
17035
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-3 11:29:29|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
روزا رامىزاندا ئادەمنىڭ قورسىقىنى ئاچۇرۇپ بۇ تاماقلارنى ئەۋەرتىپ ھەي ،
لېكىن مېنىڭ بىر يىگۇم كېلىۋاتىدۇ بۇ تائامنى...


ئاداققىچە كۇلەلىگەن ئادەم ھەقىقىي يەڭگۇچىدۇر!!!

Rank: 8Rank: 8

تىللا
1470
تۆھپە
1139
UID
18149

قىزغىن ئەزا

يوللىغان ۋاقتى 2012-8-4 08:47:40|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ھازىر بارغانچە نانلىرمىزنىڭ تۇرمۇ كۇپىۈيۇپ .سۇپۇتىمۇ كۇندىن كۇنگە ياخشىلىنىپ بىر ۋاتىدۇ .بولسا نانلىرمىز تىخمۇ مىزلىك تىخمۇچىرايلىق ھەم يىيىشلىك .تەنگە داۋا دىلغا راۋا بولسىكەن.


Rank: 8Rank: 8

ئىسىمى
سەرۋى
تىللا
2147
تۆھپە
1034
UID
15884

جانلىق ئەزاقىزغىن ئەزاتەڭرىتاغ گۈزىلى

يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 14:03:49|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
تائاملىرىمىز تۈرلەرگە  بەك باي ، شۇڭا كۆپلىگەن تائاملارنى ئېتىشنى بىلمەيلا قالماي ، ھەتتا نامىنىمۇ ئاڭلاپ باقماپتىمىز ، مەنمۇ ‹ ئۇيغۇر تائاملىرى › ناملىق كىتاپنى سېتىۋالغاندىن كېيىنلا ، نۇرغۇن تاماق تۈرلىرى بىلەن تونۇشتۇم.
تېما ئىگىسىگە رەھمەت .


كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش



Archiver|يانفۇن|中文论坛|تەڭرىتاغ مۇنبىرى( 新ICP备11000096号-2 )  

GMT+8, 2012-10-23 07:01, Processed in 0.079411 second(s), 26 queries.

Powered by Discuz! X2(NurQut Team)

© 2001-2011 Comsenz Inc.

چوققىغا قايتىش
نەشر ھوقۇقى شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونلۇق خەلق ھۆكۈمىتى ئاخبارات ئىشخانىسىغا تەۋە
شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونلۇق پارتكوم تەشۋىقات بۆلۈمى قۇردى
ئىشخانا تېلېفون نومۇرى : 8521981 - 0991