كۆرۈش: 9537|ئىنكاس: 7

ئۇيغۇر تائاملىرىنىڭ يەنە بىر سەمەرىسى چۆپ ۋە ئۇنىڭ تۈرلىرى [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

Rank: 1

تىللا
32
تۆھپە
14
UID
21462
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-1 12:54:06|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش

ئۇيغۇر تائاملىرىنىڭ يەنە بىر سەمەرىسى چۆپ ۋە ئۇنىڭ تۈرلىرى



    چۆپ ئۇيغۇر تائام مەدەنىيىتىدە ناھايىتى ئۇزاق تارىخقا ئىگە بولۇپ، ئۆزىنىڭ يىيىشلىك ھەم سىڭىشلىقلىقى بىلەن ئۇيغۇر تۇرمۇشىدا مۇھىم ئورۇن تۇتۇپ كەلگەن تائامدۇر .
  چۆپ ئېتىش ئۇسۇلى ۋە خۇرۇچىنىڭ ئوخشاش بولماسلىقىغا ئاساسەن ، نارىن چۆپ ،تۈگمەن چۆپ، قىرغىز چۆپى، پىتىر چۆپ، شوخلا چۆپ، قېتىق چۆپ،ماش چۆپ، قورشىما چۆپ،قىيما چۆپ،سەي چۆپ ، تۇخۇم چۆپ، چار چۆپ..... قاتارلىق نۇرغۇن تۈرلەرگە بۆلۈنىدۇ .
  ئۇيغۇرلارنىڭ نۇرغۇن قەدىمىي تائاملىرى بارا -بارا ئىستىمالدىن قېلىشقا باشلىدى، بۇنىڭ ئاساسلىق سەۋەبى شۇ خىل تائاملارنىڭ تەمى بۇرۇنقى ئەجدادلىرىمىز ئەتكەن تائاملارنىڭكىدىن زور دەرىجىدە پەرقلىنىدىغانلىقى شۇنىڭ بىلەن بىللە شەھەرلىشىش ۋە تۇرمۇش سۈرئىتىنىڭ تېزلىشىشىگە ئەگىشىپ ھازىرقى نۇرغۇن قىزلىرىمىز ئۇنداق تۈجۈپىلەپ ئېتىدىغان تائاملارنى بۇرۇنقىلاردەك تۈجۈپىلەپ ئېتەلمەيدۇ. نارىن چۆپنى مىسال قىلساق ھازىر كۆپىنچە ئائىلىدە بالىلىرىمىز چۆپ دېسە بېشى ئاغرىيدۇ، يىگىلى ئۇنىمايدۇ . بۇنىڭ سەۋەبى چۆپ مېنىڭچە بۇرۇنقىدەك تەملىك بولمايدۇ . بىرقاچا خېمىرنىڭ ئۈستىگە ئازراق نارىن بىلەن سەۋزىنى توغراپ سېلىپ بېرىمىز خىمىيىۋى ئوغۇتنى بولدى دېگۈدەك سالغان بۇغداينىڭ خېمىرىمۇ بۇرۇنقىدەك تەملىك بولمايدۇ ،شۇنىڭ بىلەن بالىلارنىڭ ھازىرقى تائاملارنىڭ ئالدىدا  يېمەسلىكى ئەجەبلىنەرلىك ئەمەس.
    نارىن چۆپ ئادەتتە ئاتۇش چۆپىمۇ دېيىلىدۇ بۇ خىل  چۆپنى ئېتىشتە ئاۋال ناھايىتى تەمكىنلىك بىلەن ئاستا تەييارلىق قىلىمىز بۇرۇنقىلار ھەتتا قازانغا قۇيىدىغان سۇدىن تارتىپ قالالايدىغان ئوتۇنغىچە تاللايتتى. چۆپنىڭ خېمىرىنى بۇرۇن يۇغۇرۇپ تىندۇرىلاتتى، خېمىرنى بۇرۇن يۇغۇرۇپ راۋۇرۇس ئەيلەپ، چىنە ياكى داس تەڭلە دېگەندەك نەرسىدە باسۇرۇپ قوياتتى، بۇنداق خېمىرنى تىندۇرغاندىن كېيىن يايغاندا ھەم تەكشى ھەم نېپىز يايغىلى بولىدۇ خېمىرنى ئەيلەپ نوغۇچقا ئالىدىغان چاغدا خېمىر يۈزىدە ئۇششاق كۆپۈكچىلەر پەيدە بولىدۇ بۇ خېمىرنىڭ ياخشى تىنغانلىقى بولۇپ بۇلار خېمىرنىڭ ئىچىدىكى ھاۋادۇر. شۇنداق خېمىرنى ئەيلەپ باسۇرۇپ قويغاندىن كېيىن سۈزۈك سۇنى قازانغا قۇيۇپ گۆشنى سالىمىز ئاندىن ياخشى ئېغىر ئوتۇندا( ئۆرۈك ياكى يۇلغۇن دېگەندەك ئوتۇندا) ئوتنى يېنىك قىلىپ ناھايىتى ئۇزۇن قاينىتىپ ئاندىن چامغۇر سالىمىز . بۇ جەرياندا پىيازنى چېكىپ تۇرۇپ قاردەك ئۇششاق توغرايمىز.توغرالغان پىيازنىڭ ئۈستىگە قازاندىكى گۆشنىڭ شورپىسىنى ئالىمىز. سالغان گۆش ئازراق بولسا قازاندىكى سۇدا ۋىلىلداپ تۇرغان شورپىنى چۆمۈچتە سۈزۈپ ئېلىپ ئۈستىدىن پۈۋلەپ شورپىسىنى بايىقى پىياز توغرالغان پىيالە ياكى چىنىگە چۈشۈرىمىز ئاندىن شورپىنى مىس قاچا ياكى شۇنىڭغا ئوخشاش نەرسىگە تۆكۈپ ئوت ئۈستىگە قويۇپ پىيازنى پىشۇرىمىز( پىشۇرمىساقمۇ پىشۇرساقمۇ بولىدۇ) .ئاندىن سوغۇق ئورۇنغا قويۇپ قويساق، بۇ شورپا سوغۇقتىن توڭلاپ تۇرىدۇ. گۆش راسا پىشقاندا سۈزۈپ ئېلىپ دۆشىگە قويۇپ كېپەكتەك ئۇششاق نارىن قىلىمىز. چۆپنى ئوخشىغىنى ئاساسەن نارىن بىلەن شورپا نارىن قانچە ئۇششاق بولسا چۆپ شۇنچە ئوخشايدۇ. گۆشنى سۈزۈپ ئالغاندىن كېيىن قازاننىڭ سۈيىگە قاراپ ئازلاپ كەتكەن بولسا ئازراق سۇ قوشۇپ، قاينىتىپ نېپىز يېيىلغان چۆپنى قازانغا سېلىپ پىشۇرۇپ سۈزىمىز . ( بۇرۇنقىلار ئاسان سوۋۇيدۇ دەپ ياغاچ تاۋاق ياكى لىگەنگە سۈزەتتى ) سۈزگەندىن كېيىن ئۈستىگە بايىقى پىياز ئارىلاشقان شورپىدىن سېلىپ ئارىلاشتۇرۋەتكەندىن كېيىن نارىننى سېلىپ ئەكىلىمىز. چۆپنى يېگۈچى نارىننى راسا ئېلىشتۇرۇپ بىر باشتىن يەيدۇ ئۇششاق توغرالغان نارىن ھەر كاپام ئاشتا ئېغىزىمىزغا چىقىپ مۇۋاپىق ئارىلاشقان شورپا بىلەن شۇنداق يېيىشلىك بولىدۇ.ھازىرقى چۆپلىرىمىزدەك خېمىر تېتىمايدۇ.بۇ خىل چۆپ بەك سىڭىشلىق ھەم قۇۋۋەت بولىدۇ. شۇڭا كونىلار نارىن چۆپ دېگەن ئادەمگە يىلىك بولىدۇ دېيىشىدۇ.
    يەنە باشقىلىرىنى چۈشەندۈرسەم تېما ھەم ئۇزۇن ھەم زېرىكىشلىك بۇلۇپ قالغۇدەك، چۈنكى ھەممەيلەننىڭ بۇ تېمىغا قىزىقىشى ناتايىن .مۇشۇنچىلىك يېزىپ تۇراي، ئۇيغۇر تائام مەدەنىيىتىگە ھەۋەس قىلىدىغانلار ئورتاقلىشىپ قالسا ئەجەپ ئەمەس.  


شىنجاڭ پۇتبول كوماندىسى

Rank: 6Rank: 6

تىللا
1543
تۆھپە
355
UID
20124
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-1 16:54:57|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن سەي چۆپكە ئامراق ،


Rank: 4

تىللا
342
تۆھپە
159
UID
21734
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-1 23:17:13|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن شوخلا چۆپكە ۋە قايماق ئامراق


Rank: 8Rank: 8

ئىسىمى
ئەركمان
تىللا
6752
تۆھپە
3409
UID
750

قىزغىن ئەزاپىشقەدەمئۆلىما

يوللىغان ۋاقتى 2012-8-1 23:31:28|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن  ئۇيغۇر غىزاسىنىڭ بەرىگە ئامراق، يۇرتۇمدىن سىرتقا چىقساملا ئاچارچىلىق مېنى قىينايدۇ! دېڭىز نەرسىلىرىنى ھۆددەس يېمەيمەن!


كۈلكە بولسا كۈلگۈلۈك يا قاپاقنى تۈرگۈلۈك،
كۆرگۈلۈكنى كۆرگۈلۈك يا بۇ ئەركمان ئۆلگۈلۈك.

Rank: 8Rank: 8

ئىسىمى
سەرۋى
تىللا
2158
تۆھپە
1041
UID
15884

جانلىق ئەزاقىزغىن ئەزاتەڭرىتاغ گۈزىلى

يوللىغان ۋاقتى 2012-8-2 00:19:33|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
             گۆھەر كانى بولسا ئۇيغۇر تائاملىرى ،
             ئۇنىڭدىكى بىر گۆھەردۇر ئەنە شۇ چۆپ .
             تەمى لەززەت ، تەنگە قۇۋۋەت ، شەكلى كۆركەم،
             يەنە كېلىپ ئۇنىڭ شۇنداق تۈرىمۇ كۆپ .


Rank: 8Rank: 8

تىللا
1473
تۆھپە
1140
UID
18149

قىزغىن ئەزا

يوللىغان ۋاقتى 2012-8-2 00:22:39|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
تاماملىرمىز بەللا ياخشى مەن پەقەتلا تاللىمايمەن. .ئانامنىڭ ھام ئايالىمنىڭ تاماملىرى ئوخشاشلا مىزلىك.


Rank: 6Rank: 6

تىللا
391
تۆھپە
309
UID
19029
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-4 02:37:22|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
چۇپنى تاسمىدەك چىقىرىپ يىسە تاماق يىگەندەك بۇلىدۇ،


Rank: 2

ئىسىمى
تۇرسۇنجان
تىللا
96
تۆھپە
47
UID
20808
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-4 11:57:53|ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن ئانام ئەتكەن شوخلا چۆپكە بەك ئامراق


كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش



Archiver|يانفۇن|中文论坛|تەڭرىتاغ مۇنبىرى( 新ICP备11000096号-2 )  

GMT+8, 2012-10-23 19:50, Processed in 0.078423 second(s), 27 queries.

Powered by Discuz! X2(NurQut Team)

© 2001-2011 Comsenz Inc.

چوققىغا قايتىش
نەشر ھوقۇقى شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونلۇق خەلق ھۆكۈمىتى ئاخبارات ئىشخانىسىغا تەۋە
شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونلۇق پارتكوم تەشۋىقات بۆلۈمى قۇردى
ئىشخانا تېلېفون نومۇرى : 8521981 - 0991