يازغۇچىلار تورى

ئىگىسى: دىلداش

دىلداش: ساغلاملىق ساۋاتلىرى

[ئۇلانما كۆچۈرۈش]
 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-6-19 00:18:21 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مېڭىنى قۇۋۋەتلەيدىغان ئەڭ ياخشى يېمەكلىكلەر

تۇخۇم تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر : تۇخۇم تەركىبىدە ئاتسېتىلخولىن بىر قەدەر كۆپ بولۇپ، چوڭ مېڭىنىڭ ئەستە قالدۇرۇش ئىقتىدارىنى ئاشۇرىدۇ.
  ھايۋاناتلارنىڭ جىگىرى ۋە بۆرىكى : چوڭ مېڭىنىڭ خىزمەت ئۈنۈمىنى ئۆستۈرىدۇ.
بېلىق: بېلىق چوڭ مېڭىنى مول ئاقسىل، تويۇنمىغان ماي كىسلاتاسى ۋە كالىتسىي، فوسفور، ۋىتامىنلار بىلەن تەمىنلەيدۇ. بۇلار مېڭە ھۈجەيرىسىنى ھاسىل قىلىدىغان ۋە ئۇلارنىڭ ھاياتىي كۈچىنى ئاشۇردىغان مۇھىم ماددىلاردۇر. بۇنىڭ ئىچىدە بېلىق مېڭىسى ئەڭ ئېسىل يېمەكلىك ھېساپلىنىدۇ.  
پۇرچاق ۋە پۇرچاقتىن ئىشلەنگەن يېمەكلىكلەر: بۇلار مېڭىنى قۇۋۋەتلەيدىغان كۆڭۈلدىكىدەك يېمەكلىكلەر ھېساپلىنىدۇ.
تېرىق : تېرىقنىڭ ‹‹مېڭىنى قۇۋۋەتلەش شاھى›› دېگەن نامى بار بولۇپ ، نېرۋا ئاجىزلىقنى داۋالاشتىكى ئەڭ ئۈنۈملۈك يېمەكلىك .
  قۇرۇق مېۋە–چىۋە تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر: يەنى ياڭاق ، كۈنجۈت ، قارىغاي ئۇرۇقىنىڭ مېغىزى قاتارلىقلار مېڭىگە ئىنتايىن ياخشى ئوزۇق بولالايدۇ.  
  كۆكتات ۋە مېۋە–چىۋە : سەۋزە ئەستە تۇتۇش ئىقتىدارىنى ئۆستۈرىدۇ . يىسىۋېلەك كەيپىياتتىكى جىددىيلىكنى پەسەيتىدۇ . زەنجىۋىل تەپەككۈر يوللىرىنى كېڭەيتىدۇ،  باش پىياز قاننى سۇيۇلدۇرۇپ ، چوڭ مېڭىنى ئوكسىگىن بىلەن تەمىنلەش  ئەھۋالىنى ياخشىلايدۇ . ئاناناسنىڭ تەركىبىدە ھەر خىل ۋىتامىنلار ، مېكرو ئېلمېنتلار كۆپ بولۇپ ، ئەستە تۇتۇش قابىليىتىنى ئۆستۈرۈشتە ياردىمى بار . لىمون ئادەمنىڭ قوبۇل قىلىش ئىقتىدارىنى ئۆستۈرىدۇ . بانان زېھنى قۇۋۋەتنى ئاشۇرۇپ، دىققەت ئېتىبارىنى مەركەزلەشتۈرىدۇ ھەمدە ئىجاتكارلىقىنى ئاشۇرىدۇ .

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-6-21 08:49:29 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ئۆزىڭىزنىڭ قايسى مىزاجغا تەۋە ئىكەنلىكىڭىزنى بىلەمسىز؟

ئىنسانلارنىڭ تەبىئىي مىزاجى 4خىل بولىدۇ. خاراكتېرى جەھەتتە ئىسسىق ۋە سوغاق دەپ ئىككى چوڭ تۈرگە بۆلىنىدۇ، ئەمما 4چوڭ ماددىنىڭ بىر- بىرىگە ئارلىشىشىدىن پەيدا بولغان مايىللىق كەيپىياتىدىن ئېيتقاندا ئىنسانلارنىڭ مىزاجى قۇرۇق ئىسسىق، ھۆل ئىسسىق، ھۆل سوغاق ۋە قۇرۇق سوغاق دەپ 4خىلغا بۆلىنىدۇ.  

قۇرۇق ئىسسىق مىزاج كىشىلەرنىڭ ئالامەتلىرى

تەبىئىي جۇغراپىيلىك مۇھىتنىڭ كىشىلەر رەڭگى- روھىغا بولغان تەسىرىنى ھېسابقا ئالماي بەلكى بەدەندىكى تەبىئىي سۈپەتلىك پەرقىنى ئۆلچەم قىلغاندا، ئادەتتە قۇرۇق ئىسسىق مىزاج كىشىلەر كۆز ئېقى ساغۇچراق، ئېغىز تەمى ئاچچىق، تىلى قۇرۇغراق، كۆپ ئۇسسايدىغان، بەدەنلىرى قىزىق، سوغاق ھاۋادا يۈرۈش ۋە سوغاق يېمەك- ئىچمەكلىكلەرنى ئىستىمال قىلىشنى خالايدىغان بولىدۇ. تومۇرى كۈچلۈك ۋە تېزراق سوقىدىغان، سۈيدۈگى قىزىلغا مايىل سېرىق بولىدۇ.يۇقىرىقى ئالامەتلەردىن تاشقىرى، قۇرۇق ئىسسىق مىزاج ئادەملەرنىڭ خۇلقى مىجەزى ۋە روھى ھالىتىدە ئالاھىدە پەرقلەر بولىدۇ. بۇ بەلگىلەرنى شۇ كىشىلەرنىڭ تۇغما مىجەزىدىن ئايرىپ قارىغىلى بولمايدۇ. ئۇيغۇر تىبابەت ئىلىمىنىڭ ئۇزۇن يىللىق ئەمەلىي كۈزىتىشىدىن قارىغاندا قۇرۇق ئىسسىق مىزاج ئادەملەر ئاچچىقى يامان، غەزەپلىنىشكە مايىل، نېرۋىسى ئىتتىك، ھەركىتى تېز، سەزگۈر ھە ئالدىراڭغۇ، تۇراقسىز، ھېسسىياتى كۈچلۈك، ئۆزىنى تۇتۇۋېلىش قابىلىيىتى تۆۋەن، ئۇيقىسى ئازراق بولىدۇ. بۇ خىلدىكى ئادەملەر كۆپرەك، نېرۋا كېسەللىكلىرى، جىگەر كېسەللىكلىرى ھەم ھەزىم قىلىش ئەزالىرىنىڭ كېسەللىكلىرى بىلەن ئاسان كېسەللىنىدۇ. بۇ كىشىلەرگە ئادەتتىكى ئەھۋاللاردا قۇرۇق ئىسسىق كەيپىياتتىكى يېمەك- ئىچمەك ۋە دورىلار يامان تەسىر قىلىدۇ.

ھۆل ئىسسىـق مـىـزاج كـىـشـىـلـەرنىــڭ ئالامـەتـلـىـرى


بۇ، ئىنسانلار مىزاجىنىڭ ئەڭ ياخشىسى بولۇپ، تەبىئىي مىزاجى ھۆل ھەم ئىسسىق بولغاچقا بۇ خىل مىزاجدىكى كىشىلەرنىڭ گۆش ۋە ياغ قاتلاملىرى خېلى ياخشى تەرەققى قىلغان بولىدۇ. بەدەن ھارارىتى ئۈستۈنرەك، تېرىلىرى سىلىق ۋە چىرايى نۇرلۇق قىزىل، تېتىك ھەم قۇۋۋەتلىك، ئېغىزى تاتلىق، تولا ئەسنەيدىغان، ئۇيقۇسى كۆپرەك بولىدۇ. پۇت- قوللىرى ئاسان قولىشىپ قالىدۇ. بۇ مىزاجدىكى كىشىلەر كۆپرەك تېرە كېسەللىكلىرى يۈرەك قان تومۇر كېسەللىكلىرى ۋە بۆرەك كېسەللىكلىرى بىلەن ئاسان كېسەللىنىدۇ. بۇلارنىڭ تۇغما مىزاجى بىلەن خۇلقى- مىجەزى ۋە روھى ھالىتىنى بىرلەشتۈرۈپ قارىغاندا بۇ خىلدىكى كىشىلەر خوش پېئىل، ئوچۇق، ئەقىل ۋە پىكىر قابىلىيىتى ئورتاھال، سىرتقى تەسىراتلارغا بولغان قوزغىلىش ھېسسىياتى كۈچلۈك ھەمدە ئۆزىنى تۇتىۋىلىشى خېلى ياخشى بولىدۇ. ئۇلارنىڭ ئادەتتە قۇرۇق سوغاق خاراكتېردىكى (مەسىلەن: كالا گۆشىگە ئوخشاش) غىزالار بىلەن ئوزۇقلانسا ياخشى مەنپەئەت قىلىدۇ. قۇرۇق سوغاق كەيپىياتتىكى دورىلار ياخشىراق ئۈنۈم بېرىدۇ. بۇ مىزاجدىكى كىشىلەر ھۆل ئىسسىق (مەسىلەن: قوي گۆشىگە ئوخشاش) غىزالارنى ئۇزۇن مۇددەت كۆپ ئىستىمال قىلسا ئاسانلا يۈرەك، قان تومۇر كېسەللىكلىرى كېلىپ چىقىدۇ.

ھۆل سوغاق مـىـزاج كـىـشـىـلـەرنىــڭ ئالامـەتـلـىـرى


ھۆل سوغاق مىزاج كىشىلەرنىڭ رەڭگى ئاق سۈزۈك، لەۋلىرى تومراق، تېرە ئاستى ماي قاتلاملىرى كۆپ، بەدىنى سۈزۈك يۇمشاق ھەم سوغۇقراق بولىدۇ. بۇ خىلدىكى كىشىلەرنىڭ تۇغما مىزاجى بىلەن ئەمەلىي ھاياتىدىكى خۇلقى- مىجەزى ۋە روھى ھالەتلىرىنى بىرلەشتۈرۈپ كۆرگەندە، بۇ خىلىدىكى كىشىلەر ئېغىر بېسىق، بىغەم، ھەرقانداق ئىشقا ئاسان تەسىرلەنمەيدىغان كېلىدۇ. يەنى سىرتتىكى تەسىراتلارغا قوزغىلىشى ناھايىتى ئاستا، قوزغىلىشتىن كېيىنكى ئەسلىگە قايتىشىمۇ ئاستا بولىدۇ. جىسمانىي ۋە ئەقلى جەھەتتە ھۆل ئىسسىق مىزاج كىشىلەرگە قارىغاندا ئاجىزراق كېلىدۇ. بۇ مىزاجدىكى كىشىلەرگە ئادەتتە ھۆل سوغاق ( مەسىلەن: سۇيۇق ئاش، ھۆل مېۋە- چىۋىلەرگە ئوخشاش) غىزالار يامان تەسىر قىلىدۇ. قۇرۇق ئىسسىق (مەسىلەن: ئات گۆشى، زاغۇن يېغىغا ئوخشاش) غىزالار مەنپەئەت قىلىدۇ. بۇ مىزاجدىكى كىشىلەر ئادەتتە كۆپرەك سوغۇقتىن بولىدىغان كېسەللىكلەر بولۇپمۇ بوغۇم ئاغرىقلىرى (مۇپاسىل)، پالەچ كېسەللىكلىرى بىلەن كېسەللىنىدۇ. ئەمما داۋالاشنى ئاسان قوبۇل قىلىدۇ.

قۇرۇق سوغاق مـىـزاج كـىـشـىـلـەرنىــڭ ئالامـەتـلـىـرى


قۇرۇق سوغاق مىزاج كىشىلەرنىڭ بەدىنى خېلى چىڭ، لېكىن ئورۇغراق، بەدەنلىرى سوغاقراق، تېرە ئاستى ماي قاتلاملىرى ئاز تەرەققى قىلغان بولىدۇ. ئۇيقۇسى ئازراق بولىدۇ. بۇ مىزاجدىكى كىشىلەرنىڭ تۇغما مىزاجى بىلەن ئەمىلى ھاياتىدىكى خۇلقى ۋە روھى ھالەتلىرىنى بىرلەشتۈرۈپ قارىغاندا سەۋدايى مىجەزى كۈچلۈك، ئاستا تەسىرلىنىدىغان، خىيالپەرەس، قورقۇنچاق، خىيالى ھېسسىياتى كۈچلۈكرەك بولغاچقا ئەمەلىيەتتىن يىراق پىكىرلەرنى قىلىدۇ. ئەقىل پاراسىتى، توغرا پىكىر قىلىش ئىقتىدارى تۆۋەنرەك، سەلبىي پىكىرلەرگە ھەم روھى ئازاب چېكىشكە مايىلراق كېلىدۇ. ئادەتتە كىشىلەرگە ئارلىششنى خالىمايدىغان بولغاچقا روھى كېسەللىكلەر ۋە نېرۋا خاراكتېرلىك يۈرەك كېسەللىكلىرى بىلەن كۆپرەك ئاغرىيدۇ. سەۋدا مىزاج كىشىلەرنىڭ مۇھىم ئالاھىدىلىكى شۇكى، ئادەتتىكى ئەھۋال ئاستىدا قان، بەلغەم، سەپرا ماددىلىرىنىڭ غەيرى تەبىئىي ئۆزگىرىشلىرىنىڭ ئاخىرقى مەھسۇلى سەۋدا خىلىتىگە مەنسۇپ بولغاچقا داۋالاش نەتىجىسى ئىنتايىن ئاستا بولىدۇ. سەۋدا خىلىتىنى پىشۇرۇپ (يېتىلدۈرۈپ) بەدەندىن سۈرۈپ چىقىرىشقىمۇ كۆپ كۈچ سەرپ قىلىشقا توغرا كېلىدۇ.
شۇنى ئەستە تۇتۇش لازىمكى، يۇقىردا ئوتتۇرغا قويۇلغان ئىنسانلارنىڭ رەڭگى- رويى، ئۇنىڭ تەبىئىي مىزاجلىرىغا مۇناسىۋەتلىك تەرەپلەرگە نىسپى نوقتىنەزەردە قاراش، مۇتلەقلەشتۈرۈپ قارىماسلىق كېرەك. چۈنكى يەر شارىنىڭ ھەرقايسى ئىقلىم ۋە جۇغراپىيلىك مۇھىتىدا ياشىغانلارنىڭ رەڭگى- رويىغا ئالاقىدار تەبئىي سۈپەتلىك پەرقلەرنى نوقۇل ھالدا ئۇلارنىڭ ئەسلى تەبىئىي مىزاجىغا بىرلەشتۈرۈپلا قاراش، كېسەللىك دىئاگونوزىدا خاتالىقلارنى ئېلىپ كىلىدۇ. كېسەللەرنى تەكشۈرۈش ۋە تەشخىس قىلىشتا مىزاج ھالىتى ئەلۋەتتە كۆزدە تۇتۇلىدۇ. لېكىن ئۇنى كېسەل پەيدا قىلغۇچى سەۋەبلەرنىڭ ئاساسى تەرىپى دەپ قاراپ، شۇنىڭغىلا تايىنىپ ئىش كۆرۈشكە بولمايدۇ. دېمەك، كىشىلەرنىڭ تەبىئي مىزاجى بىلەن ئۇنىڭ رەڭگى- رويىنىڭ بىرلىگىگە نىسپى ھالدا قاراش
كېرەك.

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-6-22 02:14:07 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ئۇﻳﻐﯘﺭ ﺗﯩﺒﺎﺑﯩﺘﯩﺪﯨﻜﻰ ﺋﺎﺩﺩﯨﻲ ﺭﯦﺴﺘﯩﭙﻼﺭ

ﻗﯘﺭﯗﻕ ﺋﯩﺴﺴﯩﻘﺘﯩﻦ ﻳﯚﺗﻪﻟﮕﻪﻧﺪﻩ،ﺋﺎﻣﯘﺕ ﺋﯘﺭﯗﻗﯩﻨﻰ ﻗﺎﻳﻨﯩﺘﯩﭗ ﺋﯩﺴﺴﯩﻖ ﺋﯩﭽﯩﭗ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﺗﯧﺰ ﺋﯜﻧﯜﻡ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ.
ﻗﺎﭘﺎﻕ(ﭼﯚﻣﯜﭺ)ﺋﯘﺭﯗﻗﯩﻨﻰ ﻳﯧﺴﻪ،ﺋﯩﺴﺴﯩﻘﺘﯩﻦ ﺑﻮﻟﻐﺎﻥ ﺋﺎﺷﻘﺎﺯﺍﻥ ﺋﺎﻏﺮﯨﻘﻰ ﺷﯩﭙﺎ ﺗﺎﭘﯩﺪﯗ.
ﻗﻮﻱ ﺳﯜﺗﻰ ﺑﯩﻠﻪﻥ ﻗﻪﻟﻪﻣﭙﯘﺭﻧﻰ،ﻗﻮﻳﻨﯩﯔ ﻗﯘﻳﺮﯗﻕ ﻳﯧﻐﻰ ﺑﯩﻠﻪﻥ ﺟﯩﮕﻪﺭﻧﻰ(ﺩﯛﻣﺒﻪ ﺟﯩﮕﻪﺭ)ﻳﯧﺴﻪ،ﻗﻮﺭﺳﺎﻕ ﺋﺎﻏﺮﯨﻘﯩﻐﺎ ﺷﯩﭙﺎ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ.
ﻛﯚﺯ ﻳﺎﺷﺎﯕﻐﯘﺭﺍﭖ ﺗﻮﺧﺘﯩﻤﯩﺴﺎ،ﺋﯚﭼﻜﯩﻨﯩﯔ ﻳﯘﻟﯘﻧﯩﻨﻰ ﭘﺎﺧﺘﯩﻐﺎ ﻣﯩﻠﻪﭖ ﻛﯚﺯﮔﻪ ﻳﺎﭘﺴﺎ،ﺩﻩﺭﻫﺎﻝ ﺷﯩﭙﺎ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ.
ﻛﯚﺯ ﺋﺎﻏﺮﯨﭗ ﻗﺎﻟﺴﺎ،ﺋﯚﭼﻜﯩﻨﯩﯔ ﺋﯚﺗﯩﻨﻰ ﻛﯚﺯﮔﻪ ﺳﯜﺭﺳﻪ ﺷﯩﭙﺎ ﺗﺎﭘﯩﺪﯗ.
ﭼﺎﭺ-ﺳﺎﻗﺎﻝ ﭼﯜﺷﯜﭖ ﻛﻪﺗﺴﻪ،ﺋﺎﺗﻨﯩﯔ ﻣﯧﯖﯩﺴﯩﻨﻰ ﭼﺎﭺ-ﺳﺎﻗﺎﻝ ﭼﯜﺷﯜﭖ ﻛﻪﺗﻜﻪﻥ ﺋﻮﺭﺭﯗﻧﻐﺎ ﺑﯩﺮ ﻫﻪﭘﺘﻪ ﺋﯘﺩﺍ ﺳﯜﺭﯛﭖ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﻗﺎﻳﺘﺎ ﭼﺎﭺ ﭼﯩﻘﯩﺪﯗ.
ﻛﯚﺯﮔﻪ ﺋﺎﻕ ﭼﯜﺷﺴﻪ،ﻳﺎﯞﺍ ﺗﻮﺷﻘﺎﻧﻨﯩﯔ ﺋﯚﺗﯩﻨﻰ ﺳﯜﺭﯛﭖ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﺷﯩﭙﺎ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ.
ﺋﺎﺷﻘﺎﺯﺍﻥ ﺋﺎﻏﺮﯨﺴﺎ،ﺋﻪﺗﯩﻴﺎﺯ ﭘﻪﺳﻠﯩﺪﻩ ﺋﯧﺮﯨﻖ ﺑﻮﻳﻠﯩﺮﯨﺪﺍ ﻳﯧﯖﻰ ﺋﯚﺳﯜﭖ ﭼﯩﻘﻘﺎﻥ ﻳﺎﻟﭙﯘﺯﻧﻰ ﻗﺎﺭﺍ ﮔﯚﺵ ﺑﯩﻠﻪﻥ ﺋﯘﺩﺍ ﺑﯩﺮ ﻧﻪﭼﭽﻪ ﻣﻪﺭﺗﯩﯟﻩ ﭼﯚﭼﯜﺭﻩ ﺋﯩﺘﯩﭗ ﻳﯧﺴﻪ،ﭘﺎﻳﺪﺍ ﻗﯩﻠﯩﺪﯗ.
ﺋﻪﮔﻪﺭ ﻛﯩﭽﯩﻚ ﺑﺎﻟﯩﻨﯩﯔ ﺗﯩﻠﻰ ﭼﯩﻘﯩﺶ ﯞﺍﻗﺘﯩﺪﯨﻦ ﺋﯚﺗﯜﭘﻤﯘ ﭼﯩﻘﻤﯩﺴﺎ،ﺗﺎﻳﭽﺎﻗﻨﯩﯔ ﺗﯩﻠﯩﻨﻰ ﭘﯩﺸﯘﺭﯗﭖ ﻳﯩﮕﯜﺯﺳﻪ،ﺗﯩﻠﻰ ﺋﺎﺳﺎﻥ ﭼﯩﻘﯩﺪﯗ.
ﺋﻪﮔﻪﺭ ﺧﺎﻧﯩﻢ-ﻗﯩﺰﻻﺭﻧﯩﯔ ﻳﯜﺯﯨﺪﻩ ﺳﻪﭘﻜﯜﻥ،ﺩﺍﻍ ﭼﯜﺷﯜﭖ ﻗﺎﻟﺴﺎ،ﻳﺎﯞﺍ ﺗﻮﺷﻘﺎﻧﻨﯩﯔ ﻣﯧﯖﯩﺴﯩﻨﻰ ﻳﯜﺯﯨﮕﻪ ﺑﯩﺮ ﻧﻪﭼﭽﻪ ﻗﯧﺘﯩﻢ ﺳﯜﺭﻛﻪﭖ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﻳﻮﻗﺎﭖ ﻛﯧﺘﯩﺪﯗ.
ﺧﺎﻧﯩﻢ-ﻗﯩﺰﻻﺭ ﺋﻪﺗﯩﮕﻪﻧﺪﻩ ﻳﯜﺯﯨﻨﻰ ﭘﺎﻛﯩﺰﻩ ﻳﯘﻳﯘﯞﯦﺘﯩﭗ،ﺗﯘﺧﯘﻣﻨﯩﯔ ﺋﯧﻘﯩﻨﻰ ﭼﯧﭙﯩﭗ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﻳﯜﺯﻯ ﻧﯘﺭﻟﯘﻕ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ.
ﻛﺎﻻﺳﯜﺗﻰ ﺑﯩﻠﻪﻥ ﺋﯚﭼﻜﻪ ﺳﯜﺗﯩﺪﯨﻦ 10ﮔﯩﺮﺍﻣﺪﯨﻦ ﺋﯧﻠﯩﭗ،10ﮔﺮﺍﻡ ﺳﺎﻧﺎ ﯞﻩ ﻣﻪﺳﺘﻜﻰ ﺑﯩﻠﻪﻥ ﻗﺎﻳﻨﯩﺘﯩﭗ،ﺋﯘﺩﺍ ﺋﯜﭺ ﻛﯜﻥ ﻧﺎﺷﺘﯩﺪﯨﻦ ﺋﯩﻠﮕﯩﺮﻯ ﺋﯩﭽﯩﭗ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﺋﯩﭽﻜﻰ ﺋﻪﺯﺍﻻﺭﺩﯨﻜﻰ ﺗﯜﺭﻟﯜﻙ ﺋﯘﺷﺸﺎﻕ-ﭼﯜﺷﺸﻪﻙ ﺋﺎﻏﺮﯨﻘﻼﺭ ﻳﻮﻗﺎﭖ ﻛﯧﺘﯩﺪﯗ.
ﻣﻪﻳﺪﻩ ﻏﯩﮋﯨﻠﺪﯨﺴﺎ،ﻗﺎﺭﺍ ﺋﻪﺭﻛﻪﻙ ﻗﻮﻳﻨﯩﯔ ﻗﯘﻳﺮﯗﻕ ﻳﯧﻐﻰ ﺑﯩﻠﻪﻥ ﭼﺎﻣﻐﯘﺭ،ﭘﯩﻴﺎﺯﻧﻰ ﻳﯘﻣﺸﺎﻕ ﭘﯩﺸﯘﺭﯗﭖ،ﺋﯜﭺ ﻛﯜﻥ ﺋﻪﺗﯩﮕﻪﻧﺪﻩ ﻳﻪﭖ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﺷﯩﭙﺎ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ.
ﻛﯚﺯ ﻏﯘﯞﺍﻻﺷﺴﺎ،ﺑﯧﻠﯩﻘﻨﯩﯔ ﺋﯩﭻ ﻳﯧﻐﯩﻨﻰ ﺋﺎﭘﺘﺎﭘﺘﺎ ﺋﯧﺮﯨﺘﯩﭗ ﻛﯚﺯﮔﻪ ﺳﯜﺭﯛﭖ ﺑﻪﺭﺳﻪ،ﺭﻭﺷﻪﻧﻠﯩﺸﯩﺪﯗ. ﭼﺎﭺ-ﺳﺎﻗﺎﻝ ﯞﺍﻗﯩﺘﺴﯩﺰ ﺋﺎﻗﯩﺮﯨﭗ ﻛﻪﺗﺴﻪ،ﻗﺎﺭﺍ ﻗﺎﻏﺎ(ﺗﻮﯓ ﻗﺎﻏﺎ)ﻧﯩﯔ ﻣﯧﯖﯩﺴﯩﻨﻰ ﻗﯘﺭﯗﺗﯘﭖ،ﺋﺎﭼﭽﯩﻘﺴﯘ ﺑﯩﻠﻪﻥ ﻧﻪﻣﺪﻩﭖ ﺋﺎﻗﺎﺭﻏﺎﻥ ﭼﺎﭺ-ﺳﺎﻗﺎﻟﻼﺭﻏﺎ ﺳﯜﺭﻛﻪﭖ ﺑﻪﺭﺳﻪ ﻗﺎﺭﯨﻴﯩﺪﯗ.

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-6-22 02:17:14 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش


داغنى يوقىتىشنىڭ ئۈنۈملۈك ئۇسۇللىرى



1.مۇۋاپىق مىقداردىكى ئۆرۈك مېغىزىنى ئېزىپ تۇخۇم ئېقى بىلەن ئارىلاشتۇرۇپ ، ئەتىگەن -كەچتە يۈزگە چېپىپ يېرىم سائەتتىن كىيىن يۇيۇۋەتسە بولىدۇ .
2.ھەشقىپىچەك ئۇرۇقىنى ئېزىپ تۇخۇم ئېقى بىلەن ئارىلاشتۇرۇپ ، كەچتە سۈركەپ ئەتىگەندە يۇيۇۋەتسە بولىدۇ .
3.قوچقار سۆڭىكىنى ئېزىپ تالىقانلاپ تۇخۇم ئېقى بىلەن ئارىلاشتۇرۇپ ئىشلەتكەندە سېرىق ، قوڭۇر داغلارنى يوقاتقىلى بولىدۇ ، قۇرغاق تېرىگە ماس كىلىدۇ .

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-6-22 02:21:47 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
چاچقا پايدىلىق يېمەكلىكلەر

«چېچىم تېخىمۇ قۇيۇق بولسۇن»دېسىڭىز، بەدەندىكى تۆمۈر ماددىسىنى تولۇقلاڭ. بۇنىڭ ئەڭ ياخشى ئۇسۇلى: ئورۇق كالا گۆشىنى كۈندە 170 گرام يىيىش، بۇنداق بولغاندا بەدەن ئېھتىياجىلىق تۆمۈر ماددىسىنىڭ %40 نى تولۇقلىغىلى بولىدۇ.
تاغ شاپتۇلى
تەتقىقاتلارغا ئاساسلانغاندا، ۋىتامىن C بەدەننىڭ تۆمۈر ماددىسىنى قۇبۇل قىلىش ئىقتىدارىنى ئاشۇرىدىكەن. تاش شاپتۇلى مىۋىلەر ئىچىدە«ۋىتامىن C شاھى »دەپ ئاتىلىدۇ. كۈندە تاغ شاپتۇلىدىن بىرنى يەپ بەرسە، بەدەننىڭ ۋىتامىن C غا بولغان ئېھتىياجىنى قاندۇرالايدۇ.
تۇخۇم
تۇخۇم تۈك خالتىسىنى سىلىقلاشتۇرىدىغان«مەخپىي قورال». بىر تال تۇخۇم بەدەننى ئەڭ سۈپەتلىك تۆت گرام ئاقسىل بىلەن تەمنىلەيدۇ، ئاقسىل چاچ ئۆستۈرىدىغان ئەڭ ئاساسلىق خمىيەلىك بىرىكمىدۇر. ئۇنىڭدىن باشقا، توخۇ تۇخۇمىدا ھايۋانات مەنبەلىك ۋىتامىن B12 بار بولۇپ، B12 كەمچىل بولسا، چاچ سارغىيىپ كېتىدۇ، شۇڭا كۈندە بىر تال تۇخۇم يەپ بەرسە چاچنىڭ ساغلاملىقىغا پايدىلىق.


ۋاقتى: 2013-7-1 02:32:43 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
دىلداش يوللىغان ۋاقتى  2013-6-21 08:49
ئۆزىڭىزنىڭ قايسى مىزاجغا تەۋە ئىكەنلىكىڭىزنى بىلەمسى ...

قارىغاندا مەن ھۆل ئىسسىق مزاج ئوخشايمەن

ۋاقتى: 2013-7-1 02:35:14 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
قەۋزىيەتنىڭ ئەڭ  ئۈنۈملۈك  دورىسى  نىمە....ياردەم  قىلغان بولسىڭىز

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-7-2 03:30:15 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
زۇلپىيە راھمان يوللىغان ۋاقتى  2013-7-1 02:35
قەۋزىيەتنىڭ ئەڭ  ئۈنۈملۈك  دورىسى  نىمە....ياردەم  قىلغا ...

بۇلۇدۇ مەن يوللاپ بىرەي سىناپ باقسىڭىز بۇلۇدۇ.

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-7-2 03:36:51 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
قەۋزىيەت ھەممىزگە تۇنۇشلۇق بولغان كىسەللىك  بۇلۇپ، كۆپ ئادەملەرنى ئوخشاش بولمىغان ئەنسىزلىككە چۆكتۈرىدۇ. تۆۋەندە مەن قەۋزىيەتنى ئائىلىدە داۋالاشنىڭ بىر نەچچە خىل ئاددى ئۇسۇللىرىنى تۇنۇشتۇرۇپ بىرەي:
* ئادەتتىكى قەۋزىيەت ياكى يېڭىدىن بولغان قەۋزىيەتلەرگە دورا ئىشلىتىمىسىمۇ بولىدۇ . مېۋە -چىۋىلەر، كۆكتاتلارنى كۆپرەك ئىستىمال قىلىش، ھەسەل، سۈت، قېتىق ئىچىش ئارقىلىق قەۋزىيەتتىن ساقلانغىلى ۋە قەۋزىيەتنى ساقايتقىلى بولىدۇ.
* ھەر كۈنى ئەتىگەندە ئاچ قورساققا 1–2 قوشۇق ھەسەلنى ئىلىمان قايناقسۇدا ئېرىتىپ ئىچىپ بەرسە ياكى قايناقسۇغا ئازىراق تۇز سېلىپ ئىچىپ بەرسە ئۈنۈمى ياخشى بولىدۇ .
* سانادىن 15-30 گىرامنى قايناقسۇغا چىلاپ تەمىنى چىقىرىپ سۈزۈپ،تاماقتىن كىيىن  ئىچىپ بەرسە قەۋزىيەتكە ياخشى مەنپەئەت قىلىدۇ .
* يېڭى كۈدىنى(جۇسەي) يانچىپ سۈيىگە ئازىراق ئىلىمان سۇ قويۇپ ئىچىپ بەرسە سوزۇلما خاراكتېرلىك قەۋزىيەتكە مەنپەئەت قىلىدۇ .
* تاتلىق ياڭيۇدىن مۇۋاپىق يەپ بەرسىمۇ سوزۇلما خاراكتېرلىك قەۋزىيەتكە مەنپەئەت قىلىدۇ.

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-7-2 03:42:28 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
چاچ يۇيۇش سۇيۇقلىقىنىڭ سەمىرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىشنى بىلەمسىز
نۇرغۇن كىشى پەقەت يېمەكلىكلەرلا سەمىرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ، دەپ قارايدۇ. ئەمەلىيەتتە بىر قىسىم ھۆسۈن گۈزەللەشتۈرۈش، تېرە ئاسراش بويۇملىرىمۇ سەمىرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ. بۇ بويۇملار تەركىبىدە خىمىيىۋى تەركىپ بولۇپ، ئىشلەتكەندىن كېيىن ناھايىتى تېزلا سەمىرىپ كېتىدۇ. تەتقىقاتتا ئىسپاتلىنىشىچە، تەخمىنەن %70 چاچ يۇيۇش سۇيۇقلىقىدا، ئەتىر سوپۇن ھەمدە گىرىم بۇيۇمى تەركىبىدە، فىتالىك كىسلاتا بولۇپ، بۇ خىل كىسلاتا ئىچكى ئاجراتمىلارغا تەسىر كۆرسىتىپ، سەمىرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدىكەن.
تەتقىقاتچىلار 330 بالىنى تەكشۈرۈش ئارقىلىق ئۇلارنىڭ يېمەكلىك ئۈچۈن ئىشلىتىلىدىغان بويۇملار ھەمدە بىر قىسىم سۇلياۋ بوتۇلكىلار تەركىبىدە قوش فىنول A بىلەن فىتالىك كىسلاتاسىنىڭ بارلىقىنى، بۇ خىل ماددىنىڭ سەمىرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدىغانلىقىنى بايقىغان. شۇڭا ئامال بار فىتالىك كىسلاتا قوشۇلمىغان تېرە ئاسراش ،يۇيۇش ھەم تۇرمۇش بويۇملىرىنى تاللاپ ئىشلىتىشكە دىققەت قىلىش كېرەك.


ۋاقتى: 2013-7-3 00:29:05 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
دىلداش يوللىغان ۋاقتى  2013-7-2 03:36
قەۋزىيەت ھەممىزگە تۇنۇشلۇق بولغان كىسەللىك  بۇلۇپ، كۆ ...

رەھمەت  جاھىل  خارەكتىرلىكمىكىن  دورىلار  كار  قىلمايدۇ دىسە   سانا پايدا قىلىدۇ  لېكىن  قورقۇپ  داۋاملىق ئىستىمال  قىلىپ بەرسەم  زىيان  قىلىپ  قالامدىكىن  دەپ ئويلاپتىمەن

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-7-7 11:45:39 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
كۈندىصلصك تۇرمۇشتا ئوخشاش بولمصغان كصسةللىصك سةۋةپلىصك ھەر تۈرلىك دۇرىصلارنى ئصچصشكەة مەجبۇر بولصمىز، لصكصن دۇرا ئصچكةندە بصلصپ بصلمةي، دىققةت قىلصشقا تىگصشلىك ئصشلارغا دصققەت قىلالماي ئوخشاش بولمصغان بةزص بىر ئەھۋاللارغا دۇچ كىلىمصشىز مۇمكىن . شۇڭا بصزدىققەتسىزلىكتىن كېلىپ چىقىدىغان ئەكىس تەسىرلەردىن ساقلىنىش ئۈچۈن، دورا ئىچكەندە تۆۋەندىكلەرگە دىققەت قىلىشصمصز كېرەك.
1. دورا ئىچكەندە تاماكا چەكمەڭ.
2. ئاپلىسىنى ھاراق ۋە مىۋە شەربىتى بىلەن بىللە يېمەڭ.
3. كالتىسينى پالەك بىلەن بىللە ئىستىمال قىلماڭ.
4. زىيادە سەزگۇرلۈككە قارىشى دورىلارنى ئىرىمچىك بىلەن بىللە ئىستىمال قىلماڭ.
5. ئىچ سۈرىشنى توختاتقۇچى دورىلارنى سۈت بىلەن بىللە ئىستىمال قىلماڭ.
6. ئاشقازاننى كۈچەيتكۇچى ئاچچىق دورىلارنى تاتلىق يېمەكلىك بىلەن بىللە ئىستىمال قىلماڭ.
7. سۇيدۇكنى راۋانلاشتۇردىغان دورىلارنى بانان ۋە ئاپلىسىن بىلەنبىللە ئىستىمال قىلماڭ.
8. ۋىتامىن c بىلەن راكنى بىللە ئىستىمال قىلماڭ.
9. قۇۋەتلەندۇرۇش تۇرىدىكى جۇڭيى دورۇللىرىنى تۇرۇپ بىلەن بىللە ئىستىمال قىلماڭ.
10. قان بېسمىنى تۆۋەنلىتىۋېتىدىغان دورىلارنى ئاپلىسىن شەربىتى بىلەن بىللە ئىچمەڭ.

ۋاقتى: 2013-7-7 13:13:27 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
دىلداش يوللىغان ۋاقتى  2013-7-7 11:45
كۈندىصلصك تۇرمۇشتا ئوخشاش بولمصغان كصسةللىصك سةۋةپلى ...

رەھمەت.بەك ياخشى پايدىلىنىش ماتىريالى يوللاپسىز. جىق نەرسىلەرنى بىلىۋالدىم. داۋاملىق ياخشى مەسلىھەت بېرىپ تۇرارسىز

ۋاقتى: 2013-7-7 19:28:38 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مۇشۇنداق پايدىلىق ساۋاتلارنى ھەردائىم يۇللاپ تۇرغايسىز!جاپاچىكىپسىز،رەخمەت!

 ئىگىسى| ۋاقتى: 2013-7-21 15:01:47 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
قالقانسىمان بەز خىزمىتى كۈچىيىپ كېتىش كېسىلىگە گىرىپتار بولغانلار داۋالىنىش ۋە پەرۋىشتە نېمىلەرگە دىققەت قىلىش كېرەك
كامىلجان ناسىر دىلداش،ئىبادەتگۈل ناسىر
قالقانسىمان بەز خىزمىتى كۈچىيىش كېسىلى(甲状腺功能亢进) قالقانسىمان بەز ھورمۇنى(Thyroxin)نىڭ زىيادە كۆپ ئاجرىلىشىدىن پەيدا بولىدىغان،تېبابەتتە كۆپ ئۇچرايدىغان ئىچكى ئاجراتما كېسەللىكلىرىنىڭ بىر تۈرى بۇلۇپ بۇخىل كېسەللىكنىڭ پەيدا بۇلۇشىنى، مەيلى ئۇيغۇر تېبابىتى مەيلى غەرب تېبابىتىدە بولسۇن ئادەمنىڭ ئىممۇنىتېت  كۈچى بىلەن مۇناسىۋەتلىك بولغان كۆپ خىل سەۋەبلەر ۋە كۆپ خىل ئامىللار كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ دەپ قارىلىدۇ.
نەزەرىيە جەھەتتىن ئېلىپ ئېيتقاندا بۇ كېسەللىك ھەر قانداق ياشتىكىلەردە، بولۇپمۇ ئاياللاردا كۆپرەك يۈز بېرىدىغان بولۇپ ئەر-ئاياللارنىڭ بۇ كېسەلگە گىرىپتار بولۇش نىسبىتى1:4 بولىدۇ.كۆپ ھاللاردا20 ياشتىن 40 ياشقىچە بولغان كىشىلەردە ئەڭ كۆپ ئۇچرايدۇ.كۆپ ساندىكى بىمارلاردا كېسەللىكنىڭ پەيدا بۇلۇش سۈرئىتى نىسبەتەن ئاستا ،ئېنىق كېسەللىك ۋاقتىنى بېكىتىش بىر قەدەر قىيىنراق،ئاز ساندىكىلەرنىڭ كېسەل باشلىنىشى بىر قەدەر تېز بولۇپ،ئېغىر روھىي زەربە ياكى يۇقۇملۇنۇشتىن كېيىن بۇ خىل كېسەللىك ئەھۋالى پەيدا بولىدۇ.
ئادەتتە بۇ كېسەلنىڭ كىلىنكىلىق ئالامەتلىرىدىن− ئىشتىھاسى كۈچىيىش،داۋاملىق قورساق ئېچىپ تۇرۇش،يۇقىرى تېمپېراتۇرا ۋە ئىسسىق مۇھىتتىن قورقۇش،كۆپ تەرلەش،يېنىك دەرىجىدە قىزىتىش،ئورۇقلاپ ماغدۇرسىزلىنىش،يۈرەك تېز سوقۇش، تولا بىئارام بولۇش،چۈشكۈنلىشىش، مىجەزى ئىتتىكلىشىپ تېرىككەك بولۇپ كېتىش،كۆز ئالمىسى چوڭۇيۇپ سەل-پەل تېشىغا پولتىيىپ چىقىش،چوڭ تەرەت قېتىم سانى كۆپىيىش،ھارغىنلىق ھېس قىلىش قاتارلىق ئوخشاش بولمىغان ئالامەتلەر كۆرۈلىدۇ.
بۇ كېسەلگە گىرىپتار بولغانلار ئالدى بىلەن مۇنتىزىم دوختۇرخانىلارغا بېرىپ مۇناسىۋەتلىك تېببىي تەكشۈرۈش ئۇسۇللىرىغا ئەتراپلىق ماسلىشىپ دىياگنوز ئاساسىنىڭ توغرا ۋە ئىشەنچىلىك بولۇشىنى قولغا كەلتۈرۈشى كېرەك.بۇ مەيلى داۋالاش ياكى داۋالىنىش جەريانىدا بولسۇن تولىمۇ زۈرۈر ئاساس.
بىز تۆۋەندە داۋالاش ئەمەلىيىتىمىز ۋە تەجىرىبىمىزگە ئاساسەن بۇ كېسەلگە گىرىپتار بولغانلار ئىزچىل دىققەت قىلىشقا تېگىشلىك بىر نەچچە مەسىلىنى سەمىڭلارغا سۇنىمىز.
بۇ كېسەلنى داۋالاشتا چۇقۇم دورىنى ئاساس قىلىش،دوختۇرنىڭ كۆرسەتمىسىگە ئاساسەن دورا ئىچىش،قارىغۇلارچە دورا ئىشلەتمەسلىك،داۋالانغۇچى مەيلى ئۇيغۇر تېبابىتى بويىچە داۋالىنىشنى تاللىسۇن ياكى غەرب تېبابىتى بويىچە داۋالىنىشنى تاللىسۇن دورا ئىچىشكە ئېتىبارسىز قارىماسلىق، دورىنى دوختۇرنىڭ كۆرسەتمىسىگە ئاساسەن ئىچىش بىلەن بىر ۋاقىتتا ئۇزۇقلىنىش ۋە پەرھىزگە ئىزچىل ئەھمىيەت بېرىش كېرەك.
ئۇزۇقلىنىشنىڭ ياخشى ياكى ناچار بولۇشى كىشىلەرنىڭ ھايات پائالىيىتىگە،سالامەتلىكىگە،ئەقلىي قابىلىيىتىگە،خىزمەت ئىقتىدارىغا ۋە جىسمانىي قۇۋۋىتىگە ھەتتا كېيىنكى ئەۋلادلىرىنىڭ قانداق بولۇشىغىچە بېرىپ تاقىلىدىغان مۇھىم ئىش. شۇڭا مەيلى ساغلام ئادەملەر بولسۇن مەيلى ساقسىز ئادەملەر بولسۇن ئۇزۇقلۇنۇش ئۆتكىلىنى چىڭ تۇتۇش زۆرۈر.جۈملىدىن بۇ خىل كېسەلگە گىرىپتار بولغانلار داۋالىنىشتا دورىغا تايىنىش بىلەن بىللە يەنە ئىلمىي ئۇزۇقلۇنۇشقا ئىزچىل ئەھمىيەت بېرىشى كېرەك. يەنى، بەدەنگە قۇۋۋەت  بولىدىغان، ئاسان ھەزىم بولىدىغان يېمەك-ئىچمەكلەردىن يېڭى گۆش بىلەن تەييارلانغان نۇقۇتلۇق شورپا،نارىن چۆپ،پۇرچاقلىق ئۈگرە،زىغىر مېيى بىلەن قورۇلغان قورۇما،قوي يۈرىكى ۋە قوي جىگىرىدە قىلىنغان كاۋاپ، زىرە سېلىنغان توخۇ شورپىسى،توشقان گۆشى،كەپتەر گۆشى( بىمار ئۆزىنىڭ ئەمەلىي ئەھۋالىغا ئاساسەن مۇۋاپىق مىقداردا ئىستېمال قىلىش،بىر قېتىمدىلا كۆپ ئىستېمال قىلىشتىن ساقلىنىش كېرەك)، سەۋزە،چامغۇر،پالەك قاتارلىق يېمەكلىكلەرنى يەپ بېرىش مېۋىلەردىن ئۈزۈم،ئەنجۈر،كۆكئامۇت،ئانار،بىيە قاتارلىق مېۋىلەرنى ئىمكان بار كۆپرەك ئىستېمال قىلىش كېرەك.كۈچلۈك غىدىقلاش تەسىرىگە ئىگە ۋە تەركىبىدە يود مىقدارى مول بولغان يېمەكلىكلەردىن بېلىق،دېڭىز يۇسۇنى،لامنارىيە(خەيدەي) قاتارلىق يېمەكلىكلەرنى ئىستېمال قىلىشتىن قەتئىي ساقلىنىش بولۇپمۇ كۈدە،خام پىياز،خام سامساق،مۇچ، ئاچچىقسۇ،ھاراق،تۇزلۇق تاماق قاتارلىق غىدىقلاش رولىغا ئىگە يېمەكلىكلەرنى يېيىشتىن قەتئىي ساقلىنىش كېرەك. يۇقىرىقىلاردىن سىرت يەنە تۇرمۇش ئادىتى ۋە كۈندىلىك ھەرىكەت ئۆلچىمىنى قېلىپلاشتۇرۇش، كۆڭۈل ئازادىلىكىنى ساقلاش لازىم.بۇ خىل كېسەلگە گىرىپتار بولغانلاردا ئاسان ئاچچىقلىنىدىغان، ئۇرۇنسىز گۇمانخورلۇق قىلىدىغان،تولا خىيال قىلىدىغان،دائىم ئۆزىنى ھېرىپ چارچاشنىڭ ئىچىدە تۇرىۋاتقاندەك ھېس قىلىدىغان ئالامەتلەر كۆپرەك يۈز بېرىدىغانلىقتىن تۇرمۇش ئادىتى ۋە كۈندىلىك ھەرىكەت ئۆلچىمىنى قىلىپلاشتۇرۇش زۆرۈر.ئەگەر بۇ نۇقتىغا ئەھمىيەت بېرىلمىسە ھەر قانچە ياخشى داۋالاش ۋە داۋالىنىش شارائىتىغا ئېرىشكەن تەقدىردىمۇ كېسەللىك ئەھۋالىنىڭ ياخشىلىنىشى تەسكە توختايدۇ.شۇڭا ئارام ئېلىشقا ئەھمىيەت بېرىش،خىزمەت،تۇرمۇش ۋە ئۆگىنىشنى مۇۋاپىق ئۇرۇنلاشتۇرۇش،ئاياللارنىڭ ياشلىق باھار مەزگىلى،ھامىلىدارلىق مەزگىلى ۋە كىلىماكتېرىيە مەزگىللىرىدىكى ساقلىقنى ساقلاش خىزمىتىنى ياخشى ئىشلەش،مۇۋاپىق ھالدا تېلېۋىزور ۋە كىنو كۆرۈش،كىتاپ ئوقۇش،تورغا چىقىش،كۆپ ئادەم توپلاشقان ئاممىۋى سورۇنلارغا بېرىش ئارقىلىق كەيپىياتىنى تەڭشەش، سۇ ئۈزۈش،توپ ئويناش،ۋەلسىپىتكە مىنىش،تاغقا چىقىش،پىيادە يول يۈرۈپ بېرىش  شۇنىڭدەك تاماكا چەكمەسلىك،سوغۇق ئىچىملىكلەرنى ئىچمەسلىك،ھېرىپ چارچاشتىن قەتئىي ساقلىنىش،بىر قېتىمدىلا كۆپ تاماق يېمەسلىك، قاتتىق ئاچچىقلانماسلىق،كۆپرەك ئارام ئېلىش چارچىغاندەك ھېس قىلغاندا يېنىك مۇزىكا ئاڭلاشقا ئادەتلىنىپ بېرىش كېرەك.ئەگەر ئۇنداق بولمايدىكەن كېسەللىك ئەھۋالىنى دورىغا تاينىپلا ياخشىلىغىلى بولمايدۇ. شۇڭا، مەيلى بۇ خىل كېسەلگە گىرىپتار بولغانلار بولسۇن مەيلى بولمىغانلار بولسۇن يۇقىرىقى نۇقتىلارغا ئىزچىل دىققەت قىلغاندىلا بۇ خىل كېسەللىكنىڭ پەيدا بولۇشنىڭ ئالدىنى ئالغىلى بۇلىدۇ.
ئىمكانىيەت بولسا بىيە سۈيى،ئانار سۈيى،ھەسەل چاي(بىر پىيالە ئىلمان قايناقسۇغا ساپ ھەسەلدىن بىر قۇشۇق قۇيۇپ تەييارلىنىدۇ)قاتارلىقلارنى كۆپرەك ئىستېمال قىلىپ بېرىش،پىننە   گۈلقەنتى،قىزىگۈل گۈلقەنتى قاتارلىقلارنى قۇشۇمچە ئىستېمال قىلىش،چايلىقى ئۈچۈن گاۋزىبانگۈلى،تۇربۇت،يۇمغاقسۇت(ئاشكۆكى)ئۇرۇقى،رەيھانگۈلنىڭ ھەر بىرىدىن 15گىرامدىن،كاسنە ئۇرۇقى،ئوسۇڭ ئۇرۇقى،سېمىز ئوت ئۇرۇقى،ئاق لەيلى ئۇرۇقى،سەندەل،قىزىلگۈل،نېلۇپەر قاتارلىقلارنىڭ ھەر بىرىدىن 10گىرامدىن ئېلىپ، چالا سوققاندىن كېيىن پاكىز، قۇرۇق ئەينەك بوتۇلكىغا قاچىلاپ سالقىن جايدا ساقلاپ ئۇنىڭدىن ھەر كۈنلىكى مۇۋاپىق مىقداردا ئېلىپ قايناقسۇدا دەملەپ چاي ئورنىدا ئىچىش كېرەك.بۇ چايلىقنىڭ ھېچقانداق ئەكىس تەسىرى يوق بولۇپ بۇ كېسەللىكنىڭ ساقىيىشنى ئىلگىرى سۈرۈشكە ياردىمى زور بولىدۇ.
ئاپتور: قەشقەر يېڭىشەھەر ناھىيە بازىرىدا تېۋىپ.
قەشقەر يېڭىشەھەر ناھىيەلىك خەلق دوختۇرخانىسى يۇقۇملۇق كېسەللىكلەر بۆلۈمىدە

كىرگەندىن كېيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

سەھىپە جۇغلانما قائىدىسى


ستاتىستىكا|يانفون نۇسخىسى|新疆维吾尔自治区作家协会(维文)网
 
Powered by Discuz! X3.2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For www.xjzjxh.com
چوققىغا قايتىش