تۇزلۇق سۇ
نۇرغۇن كىشىلەر تۇزلۇق سۇ سالامەتلىككە پايدىلىق دەپ قاراپ ، ئەتىگەندە ئورنىدىن تۇرۇپلا تۇزلۇق سۇ ئىچىدۇ، بۇ خاتا قاراشتۇر.
تەتقىقاتچىلارنىڭ قارىشىچە، ئادەم ئۇخلاش جەريانىدا سۇ ئېچمەيدۇ، ئەمما نەپەسلىنىدۇ، تەرلەيدۇ، كىچىك تەرەت قىلىدۇ، دېمەك،بۇ فىزولوگىيىلىك پائالىيەتلەرگە نۇرغۇن سۇ سەرىپ بولىدۇ ، ئەتىگەندە ئورنىدىن تۇرۇپلا ئازراق قايناقسۇ ئىچسە ، تىزلا قاننى سۈيۈلدۈرۈپ، كىچىچە سەرىپ بولغان سۇنى تولۇقلىغىلى بولىدۇ. لېكىن، تۇزلۇق سۇ ئىچىش سۇسىراشنى ئېغىرلاشتۇرىۋىتىدۇ، ئىغىزنى تىخىمۇ قۇرىتىۋىتىدۇ. ئۇنىڭ ئۈستىگە سەھەر قان بېسىمى ئۆرلەشنىڭ تۇنجى يۇقىرى پەللە مەزگىلى بولغاچقا ، قان بېسىمىنى تېخىمۇ ئۆرلىتىۋىتىدۇ.
مەنبە؛< خانىم قىزلارنىڭ گۈزەللىك دەستۇرى> دىگەن كىتاپتىن ئىلىندى.
دۇفۇدىكى غەيرى پۇراقنى چىقىرىش
ئەگەر دۇفۇدا غەيرى پۇراق بولسا ، بۇنى تۆۋەندىكى ئۇسۇللار ئارقىلىق چىقىرىۋىتىشكە بولىدۇ؛
1> پىشۇرىشتىن بۇرۇن ئۇنى سوۋۇتۇلغان قايناق سۇدا ئېرىتىلگەن تۇزغا ( 500 گىرام دۇفۇ ئۈچۈن 50 گىرام تۇز ئىشلىتىلىدۇ) چىلىۋىلىپ ئاندىن قورىلىدۇ.
2>دۇفۇنى قازانغا سېلىشتىن بۇرۇن ئۇنى قايناق سۇغا بىسىۋىلىپ ئىشلەتسە، پۇرىقى يوقايدۇ، يەنە ئىزىلىپ كەتمەي پىشىدۇ.
مەنبە؛تۇرمۇش بىلىملىرى خەزىنىسى
بۇ يازمىنى ئاخىرىدا fatima تەھرىرلىگەن. ۋاقتى 2011-3-21 13:36
|