ئىللىق مۇنبىرى-教育网

 پارول قايتۇرىۋېلىش
 تىزىملىتىش

QQ بىلەن كىرىش

بەك قولاي، باشلاڭ

جەمئىي مىكروبلوگ 873 تال  

مىكروبلوگ[ يېڭى | 24 سائەت | 7 كۈن | 30 كۈن ]

كۆرۈش: 1233|ئىنكاس: 1

كىنوئەنئەنىۋى قوناق تائاملىرىمىزئەپ

[ئۇلانما كۆچۈرۈش]

179

تېما

276

يازما

4687

جۇغلانما

تەجىربىلىك ئەزا

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

قىزغىنلىق
1379 سەر
تۆھپە
901 سەر
تىللا
721 دانە
جەۋھەر
6 دانە
خەۋەر
22264J512-0.jpg

- o6 ~7 p" q. M3 b( j
( X! Y* l. p5 s) E; Hخەلقىمىز ئىستېمال مەدەنىيىتىدە قەدىمدىنلا قوناقلىق تائاملارنى ئىستېمال قىلىشقا ئادەتلەنگەن. قوناق ئاساسلىق ئاشلىق زىرائەتلىرىنىڭ بىرى. ئۇنىڭ تەركىبىدە ئاقسىل، ئۆسۈملۈك يېغى ۋە ۋىتامىن تۈرىدىكى ئادەم بەدىنىگە كېرەكلىك ئوزۇقلۇق ماددىلار مول بولغاچقا، ھەزىمنى ياخشىلاش، تەرەتنى راۋانلاشتۇرۇش، قاندىكى ياغنى پارچىلاش، قان ئايلىنىشنى ياخشىلاشتەك خۇسۇسىيەتلەرگە ئىگە. شۇڭا، ئەجدادلىرىمىز قوناق تائاملىرىنى ئاساسلىق يېمەكلىك قىلغاندىن باشقا يەنە مۇھىم دورا ئورنىدىمۇ ئىستېمال قىلىشقا ئادەتلەنگەن.
+ ]" A! W( ^0 [: r3 v% w0 i) F$ Z0 b+ g5 x1 b
  قوناق ئادەتتە، كۆممىقوناق ۋە ئاق قوناق دەپ ئىككى تۈرگە ئايرىلىدۇ. كۆممىقوناقنىڭ تەبىئىتى سوغۇققا، ئاق قوناقنىڭ تەبىئىتى ئىسسىققا مايىل. كۆممىقۇناقنىڭ ئۇنىدا قوناق نان (زاغرانان)، كۆمەچ (ئوتقا كۆمۈپ پىشۇرۇلىدىغان نان) پىشۇرۇلغاندىن باشقا، سوقتا كۆمەچ (قوناق خېمىرىنىڭ ئارىسىغا گۆشلۈك نارىن سېلىپ ئوتقا كۆمۈپ پىشۇرۇلىدىغان كۆمەچ)، قوناق قۇيمىقى، قوناق پۆرىسى (قوناق خېمىرىنىڭ ئارىسىغا بىدە كۆكى ياكى باشقا خۇرۇجلار سېلىنىپ، تونۇر ياكى ئوچاققا يېقىپ پىشۇرۇلىدىغان قوناق سامسىسى) قاتارلىقلارنى راستلاپ ئىستېمال قىلغاندىن باشقا يەنە قوناق يامىسى، ئۇماچ زاڭ، يوبدان، مونەك ياكى چۇرا (گۆش، سەۋزە، بىدە كۆكى، كاۋا قاتارلىقلارنى قىيما قىلىپ قوناق خېمىرىدا ئېتىلىدىغان ئاش)، ياما قايناتمىسى (قېتىق، سۈزمە ياكى خېىمىرتۇرۇچ بىلەن قوناق يامىسىدا ئېتىلىدىغان ئاش) قاتارلىق تائاملارنى ئېتىشكە بولىدۇ.
: z/ G& Q/ ?( O  q2 F/ Z9 q& y# u3 Q- c9 W
  ئاق قوناق ئۇنىدا ئاساسلىقى ئاق قوناق نېنى، سىقماق ئاش (ئاق قوناق ئۇنىنى خېمىر قىلىپ، قول ياكى تۆشۈكچىلەر ئېچىلغان خالتىدا سىقىپ ئېتىلىدىغان بىر خىل ئاش). ئاق قوناق يامىسى، ئاق قوناق ئۇمىچى، ئاق قوناق كۆجىسى (ئاق قوناقنى ئۇن قىلماستىن، پۈتۈن پېتى قازانغا سېلىپ، باشقا خۇرۇجلار بىلەن ئېتىلىدىغان ئاش) قاتارلىق ئۆزگىچە تائاملارنى ئېتىشكە بولىدۇ.4 j+ h% k8 `+ z# D
% n, r" d: N% }. M# |% R
  ئەجدادلىرىمىز قوناق تائاملىرىنى ئاساسلىق يېمەكلىك ئورنىدا ئىستېمال قىلغاندىن باشقا، يەنە قوناق تائاملىرىنى سالامەتلىكىگە قاراپ ئىستېمال قىلىپ، مىجەزىنى تەڭشەپ كەلگەن. مەسىلەن، ئاشقازاننىڭ ھەزىم قىلىش ئىقتىدارى ناچار ياكى قەۋزىيەت بولۇپ قالغانلار قوناق ئۇمىچى ئىچىپ بەرسە سالامەتلىككە پايدىلىق. سوغۇقى ئېشىپ كەتكەنلەر تونۇر ياكى ئوچاقتا پىشۇرۇلغان كۆمەچ تۈرىدىكى تائاملارنى ئىستېمال قىلىش، قېتىقنى قوناق نېنى بىلەن ئىچسە مىجەزىنى تەڭشەشكە پايدىلىق. بىزدە ھەتتا، يېڭى تۇغۇلغان بوۋاقلارغىمۇ قوناق نېنىنى قوينىڭ قۇيرۇق يېغى ياكى ياڭاق، بادام مېغىزى بىلەن قوشۇپ ئېغىزلاندۇرۇش ئادەتلىرىمۇ ھازىرغىچە ساقلىنىپ كەلمەكتە. قىسقىسى، قوناق تائاملىرى سالامەتلىككە پايدىلىق بولغاچقا، ئاتا - بوۋىلىرىمىز تۇرمۇش ۋە داۋالىنىش شارائىتى ھازىرقىدەك ياخشى بولمىغان شارائىتتا سالامەتلىكلىرىنى ئەنە شۇنداق ئۇدۇملار بويىچە ساقلاپ كەلگەن.دىتال

 

                                                   كىرگۈزگۈچ ئايال بالا پەن ئىللىق

ياقتۇرىشىڭىز مۇمكىن؟

مۇناسىۋەتلىك تېمىلار

0

تېما

4

يازما

110

جۇغلانما

ئەزىز مىھمان

Rank: 4

قىزغىنلىق
9 سەر
تۆھپە
9 سەر
تىللا
80 دانە
جەۋھەر
0 دانە
ۋاقتى: 2013-7-27 09:06:35 | ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ئېسىل تىما  
كىرگەندىن كېيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

سەھىپە جۇغلانما قائىدىسى



بېكىتىمىزدىكى يازمىلار شۇ شەخىسنىڭ شەخسىي كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ،بىكىتىمىز بىلەن مۇناسىۋەتسىز.مۇنبىرىمىز پەقەتلا پىكىر ئالماشتۇرۇش سورۇنى ھازىرلىغان. 
免责声明:本论坛所有来帖仅代表网友个人观点,不代表宝剑网站立场。本站只提供交流平台
بېكىتىمىز سىياسىيلىقى كۈچلۈك ،سېرىق ھەم دۆلىتىمىز قانۇنىغا زىت بولغان يازمىلارنى چەكلەيدۇ.ئۆزىڭىزنى ئاسراپ ئالدىنىشتىن ھەزەر ئەيلەڭ
本站禁止色情,政治,反动等国家法律不允许的内容,注意自我保护,谨防上当受骗