بۇ يازمىنى ئاخىرىدا pari تەھرىرلىگەن. ۋاقتى 2013-6-20 20:22
راك ھۈجەيرىسىنى ئۆلتۈرەلەيدىغان يىمەكلىك چەيزە، جۇڭيى تىبابىتىدىمۇ، بىرنىڭ كۈندىلكىك تۇرمىشىمىزدىمۇ چەيزىنىڭ شىپالىق رولىنى ھەممەيلەن بىلىمىز، ھەم بىز ياقتۇرۇپ يەيدىغان كۆكتاتنىڭ بىرى. بىراق تەتقىقاتچىلار كۆپ قېتىم تەتقىق قىلىش ئارقىلىق چەيزىنىڭ ئەسلىدە راكقا قارىشى تۇرىدىغان رولى بارلىقىنى ئېنىقلاپ چىقتى، تەجىربە ئارقىلىق چەيزىنىڭ تەركىبدە بىر خىل زەھەرسىز ماددىنىڭ بارلىقىنى ئىسپاتلاپ چىقتى، ئاشقازان راكى، بالىياتقۇ بوينى راكى قاتارلقلارغا نىسپەتەن ئۈنۈمى ئىنتايىن ياخشى، ئۇنىڭدىن باشقا ، چەيزە يەنە مول ئۇزۇقلۇق ئېلىمىنىتىدىن تەركىپ تاپقان بۇلۇپ، ۋىيتامىن A,C لاردىن باشقا يەنە ۋىيتامىن ۋە مىنىرال ماددىلارنىڭ ئۇزۇقلۇق تەركىبى پەمىدۇرنىڭكىدىن قېلىشمايدۇ، يەنە كالتىسى ۋە ئاقسىل مىقدارى پەمىدۇرنىڭكىدىن ئۈچ ھەسسە يۇقىرى.ئاچچىق كاۋا. ئاچچىق كاۋىنىمۇ كۆپىنچە كىشىلەر ئىنتايىن ياقتۇرۇپ يىيىشىدۇ، ھەەدە پايدىلىق تەركىبى توغرىسىدا ماختىشىدۇ ، بىراق ئاچچىق كاۋىغا ھەقىقىي بىر ياخشى نام بەرگەن كىشى بولسا مىڭ سۇلالىسى دەۋرىدىكى داڭلىق تىبابەت ئالىمى لىشى جىڭ، ئۇ ئاچچىق كاۋىغا {بىرىنچى دەرىجىلىك كاۋا} دەپ نام بەرگەن،
يېقىندا يەنە غەرىپ تىبابىتىدە ئىسپاتلاپ، ئاچچىق كاۋىنىڭ راكقا قارىشى تۇرۇش ئۈنۈمىنىڭ ئاساسلىق كىلىش مەنبەسى بولسا بىرخىل خىنىن ئاقسىلىدىن كەلگەن،ئۇ بىر خىل ئېمۇنىتلىق ھۈجەيرىنى ئاكتىپلاشتۇررىدىغان بىر خىل ئاقسىل، ئاساسلىق ئىقتىدارى بولسا راك ھۈجەيرىسى ۋە باشقا نورمالسىز ھۈجەيرىنى ئۆلتۈرىدۇ، ئاچچىق كاۋا تەركىبىدە يەنە ئاقسىل ئېنزىمىنى تىزگۈنلىگۈچى رىئاكتىپ بار بۇلۇپ، ئۆسمە ھۈجەيرىلىرىنىڭ ئاقسىل ئېنزىمى ئاجىرىتىپ چىقىرىشىنى تىزگىنلەيدىكەن، ھەمدە ئەڭ مۇھىمى بولسا راك ھۈجەيرىسىنىڭ كۆپىيىش ۋە يۆتكىلىشىنى تىزگىنلەيدىكەن.خەيدەي. خەيدەي تەركىبىدە ئاساسلىق سۈت بېزى راكى ۋە قانقان بەز راكىنىڭ ئالدىنى ئالىدىغان ئېلىمىنىت باربۇلۇپ، خەيدەي تەركىبىدىكى يود ئاساسلىق قالقانسىمان بەز ئىششىپ قېلىش يەنە ئۇنىڭدىن باشقا ، خەيدەي تەركىبىدىكى سىتىرو نىتىسىي، كادىمى قاتارلىق ماددىلارنىڭ بىرلىشىشى ئىقتىدارى ئىنتايىن كۈچلۈك بولغاچقا زىيانداشلارنى چىقىرىپ تاشلايدۇ،تاتلىقياڭيو.  كىچىك ۋاقتىمىزدا قىشتا دائىم ھورى چىقىپ تۇرغان تاتلىياڭيونى ئۇ قولدىن بۇ قولغا يۆتكەپ تۇرۇپ مەززە قىلىپ يەيتۇق، ھازىر بولسا تاتلىقياڭيوغا كىشىلەر ئانچە كۆز قىرىنى سېلىپ قويماس بولدى. بىراق تاتلىقياڭيونىڭ رولىغا سەل قارىغىلى بولمايدۇ، ئۇنىڭ ئاساسلىق قېرىشنى كىچىكتۈرۈش، يەنە ئورۇقلاش جەھىتتە ئالدىنقى قاتاردا تۇرىدۇ ، مۇھىم بولغىنى بولسا راك كېسەللىكىنىڭ ئالدىنى ئېلىش ئىقتىدارى ئىنتايىن كۈچلۈك، يېقىندا پەن-تېخنىكا خادىملىرىنىڭ ئىسپاتلاپ چىقىشىچە، تاتلىقياڭيونىڭ يەنە ئۈچەي راكى ۋە سۈت بېزى راكىنىڭ ئالدىنى ئالىدىغانلىقى ئىسپاتلاندى. كاۋا.  بەزى دۆلەتلەردە بولسا كاۋا {ئىلاھى قوغۇن} دەپ ئاتايدىكەن،دىئانىت، يۇقىرى قان بېسىم، قاندا ماي مىقدارى يۇقىرى ، قاندىكى خولىتسىرىن يۇقىرى كىشىلەر ھەمدە راكېسىلىگە نىسپەتەن ئۈنۈمى ئىنتايىن ياخشى ئىكەن. كاۋىنىڭ ۋىيتامىن A مىقدارى ئىنتايىن يۇقىرى بۇلۇپ ئادەم ئويلاشقىمۇ ئامالسىز، ئۇنىڭدىن باشقا تەركىبىدە ۋىيتامىن C، كالتىسى، تالا ماددىسى يەنە راكقا قارىشى تۇرىدىغان ئېلىمىنىتلار بار. تۇرۇپ.  تۇرۇپنىڭ تۈرلىرى كۆپ خىل بۇلۇپ،گوللاندىيەلىكلەر تۇرۇپنى {دۆلەت كۆكتات} قىلۋالغان، ياپۇنىيە ، ئامىرىكا بولسا تۇرۇپنى ھەرخىل كۆكتاتلار ئىچىدىكى ساغلاملىقنى قوغدىغۇچى ئىلاھ قىلغان. تۇرۇپنىڭ كۆكرەكنى بوشىتىش، بەلغەمنى بوشىتىش، سۈيدۈكنى راۋانلاشتۇرۇش، راكقا قارىشى تۇرۇش قاتارلىق ئىقتىدارلىرى بار. تۇرۇپ تەركىبىدە يەنە كۆپ خىل ئېنزىملار بار بۇلۇپ، بەدەندىكى ئېمۇنىت كۈچىنى غىدىقلايدۇ، يۈتكۈچى ھۈجەيرىنىڭ ھاياتى كۈچىنى ئاشۇرىدۇ، يۈتكۈچى ھۈجەيرىنىڭ راك ھۈجەيرىسىنى ئۆلتۈرۈش ئىقتىدارىغا ئىگە ،تۇرۇپنىڭ ئاچچىق تەمى ئۈھەينىڭ لۆمىلدەش ھەرىكىتىنى ياخشىلايدۇ، يەنە راك ماددىسىنى چىقىرىپ تاشلايدۇ، مايمۇن شاپتۇلى .  سىرتقى قىياپىتى ياڭيوغا ئوخشاپ كىتىدۇ، ئىچى بولسا يېشل تاشقا ئوخشايدۇ، چۈچىمەل تەملىك. بۇ بولسا جەنۇبى تاغ رايۇنىدا ئۆسىدىغان ياۋا مېۋە،ھازىر دۆلەتنىڭ9 ھەر قايسى جايلىرىغا يۆتكەيدۇ، ئاساسلىق تەركىبى بولسا ئاقسىل ، قەنىت، ۋىيتامىن، ۋە ھەرخىل مىنىرال ماددىلار. ۋىيتامىن Cبولسا بىرىنچى ئورۇندا تۇرىدۇ، ھەر 100گەرام مېۋە تەركىبىدە 200 گىرام ۋىيتامىن C بار، ئۇنىڭدىن باشقا تەركىبىدە مول مىقداردا قان- تۇمۇرلارنى ئاسىراش ئىقتىدارىغا ئىگە بولغان ۋىيتامىىن Pبار، مەنبە: خەۋەر تورى
|