—
بۇ تېماAtax-Rana دىنغەرىپچە تائاملار ۋە ئۆزلەشتۈرۈلگەن قورىمىلار بۇ رايونغا يۆتكەلدى(2012-03-02)
—
سەۋزە-ئۆپكىنىڭ ياخشى دورىسى
قىش پەسلىدە ئۆپكە كېسىلى ئەڭ كۆپ قوزغىلىدىغان پەسىل بولۇپ،قىش پەسلىدە كاناي ياللۇغى،ئۆپكە ياللۇغى،زىققا قاتارلىق كېسەللەر كۆپ كۆرىلىدۇ.شۇڭا،قىشتا ئۆپكىنىڭ ساغلاملىقىغا كۆڭۈل بۆلۈش ئىنتايىن مۇھىم.
سەۋزىنى كۆپ يىيىش-ئۆپكىنى ئاسراشنىڭ ھەم ئوڭاي ھەم ئەرزان ئۇسۇلى ھىساپلىنىدۇ.ئۆپكىنىڭ زەخمىلىنىشى كۆپىنچە كاناي شىلىمشىق پەردىسىنىڭ زەخمىلىنىشىدىن بولىدۇ.ۋىتامىن« ئا»كانايچە شىلىمشىق پەردىسى ھۈجەيرىلىرىنى ئاسراپ،كاناينىڭ نورماللىقى ۋە فونكىتسىيەسىنى ساقلايدۇ،ۋىتامىن «ئا»شىلىمشىق پەردىنى باكتىرىيەنىڭ زىيىنىدىن ساقلايدىغان بولغاچقا،ئۆپكىنىڭ ساغلاملىقىغا ياردىمى زور بولىدۇ.سەۋزە تەركىۋىدە كاروتىن مول بولۇپ،ئادەم تېنىدە ۋىتامىن «ئا»نى ھەسسىلەپ پارچىلايدۇ.شۇنداق دىيىشكە بولىدۇكى،سەۋزە ۋىتامىن «ئا»نى تولۇقلاشتىكى ئەڭ ياخشى كۆكتات ھىساپلىنىدۇ.شۇڭا كۈندە بىر باش سەۋزە يەپ بەرگەندە،نەپەسلىنىش سېستىمىسىغا بولۇپمۇ ئۆپكىگە پايدىلىق بولۇپ،ئۆپكىنى قوغدايدۇ.كاروتىن نۇر،ئوكسىگىنغا ئىنتايىن سەزگۈر بولۇپ،ئۇزاق مۇددەت كۈن نۇرىدا تۇرغاندا،ئوكسىدلىنىپ پارچىلىنىدۇ.شۇڭا،يىيىشكە تەييارلاپ قويغان سەۋزىنى ئوچۇقچىلىقتا ئۇزاق قويماستىن،ئەڭ ياخشىسى بىر قېتىمدىلا يەۋېتىش كېرەك.ئۇنىڭدىن باشقا كاروتىن ياغدا ئېرىيدىغان ماددا بولغاچقا،سەۋزىنى قورۇپ يىسە ياكى شورپىغا سېلىپ يىسە تېخىمۇ ياخشى بوىدۇ.