ئابدۇللا ئابدۇرېھىم بىلەن شەبنەمدە سۆھبەت


سىز بۇ تېمىنىڭ 419 ـ ئوقۇرمىنى
بۇ بەتتىكى تېما: ئېسىل ئۇيغۇر تائاملىرىنىڭ ئېتىش ئۇسۇلى پىرىنتىرلەش | IE دا ساقلىۋېلىش | تېما ئۇلىنىش كۆچۈرۈش | تېما ساقلىغۇچتا ساقلاش | ئالدىنقى تېما | كىيىنكى تېما

ئالمىرە
دەرىجىسى : يېڭى ئۆگەنگۈچى


UID نۇمۇرى : 66981
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 15
شۆھرەت: 15 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 160 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
ياخشى باھا: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 27(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2008-12-07
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-29

 ئېسىل ئۇيغۇر تائاملىرىنىڭ ئېتىش ئۇسۇلى

tilek
ئېسىل ئۇيغۇر تائاملىرىنىڭ ئېتىش ئۇسۇلى


1.ئەنئەنىۋى نانلىرىمىزنىڭ بىرى — كۆمەچ


  كۆمەچ — ئۇيغۇر خەلقى بولۇپمۇ خوتەننىڭ يېزا – قىشلاقلاردىكى دېھقان – چارۋىچىلار ئۇزاقتىن بېرى ياقتۇرۇپ ئىستېمال قىلىپ كېلىۋاتقان ، ئوزۇقلۇق قىممىتى بىر قەدەر يۇقىرى نان .

    خوتەنلىكلەر ئاساسلىق ئىستېمال قىلىپ كېلىۋاتقان كۆمەچ تۈرلىرى : قىيما كۆمەچ ( سوقتا كۆمەچ دەپمۇ ئاتىلىدۇ ) ، پېتىر كۆمەچ ۋە قازان كۆمىچى قاتارلىقلاردىن ئىبارەت.

    قىيما كۆمەچ : قىيما كۆمەچكە قىيما تەييارلاشتا پەقەت گۆش تۈرىدىكى قىيما ئاساس قىلىنىدۇ. قىيما تەييارلاشتا ئىشلىتىلدىغان زىرە، قارىمۇچ، پىياز قاتارلىق خۇرۇچلار قانچە كۆپ بولسا، تەمىمۇ شۇنچە تەملىك بولىدۇ. قىيما كۆمەچنىڭ خېمىرى بولاق مانتا خېمىرىغا ئوخشاش يۇغۇرۇلۇپ، مەلۇم ۋاقىت تىندۇرۇلىدۇ. ئاندىن خېمىر ئىككىگە بۆلۈنۈپ يۈزى ئېچىلىدۇ ھەم يۈزى ئېچىلغان خېمىردىن بىرىگە تەييارلانغان قىيما ئېلىنىپ، تەكشى يېيىتىلىدۇ. ئاخىرىدا قىيما ئېلىنمىغان خېمىر قىيما ئېلىنغان خېمىرنىڭ ئۈستىگە يېپىلىپ، ئەتراپلىرى قول بىلەن ھىملىنىدۇ.

    پېتىر كۆمەچ : پېتىر كۆمەچنىڭ خېمىرى پېتىر مانتىنىڭ خېمىرىغا ئوخشاش يۇغۇرىلىدۇ. بۇنىڭ قىيما كۆمەچكە ئوخشىمايدىغان يېرى شۇكى، پېتىر كۆمەچكە قىيما سېلىنمايدۇ، پەقەت خېمىرنى ئوبدان يۇغۇرۇپ بولغاندىن كېيىن، خېمىرغا پىياز، زىرە قاتارلىق بىر قىسم خۇرۇچلار سېلىنسا بولىدۇ.

    پىشۇرۇش ئۇسۇلى : قىيما كۆمەچ بىلەن پېتىر كۆمەچ ئوچاقتىكى ئوتۇننىڭ چوغىدا پىشۇرۇلىدىغان بولغاچقا، ئوچاققا ئوت قالاپ، ئوچاقنىڭ تېگى مەلۇم چەككىچە قىزىتىلىشى، ۋە مۇۋاپىق مىقداردا چوغ چۈشۈرۈلۈشى كېرەك. ئەگەر چوغ بەك كۆپ چۈشسە، كۆمەچ ئاسانلا كۆيۈپ كېتىدۇ. چوغ بەك ئاز چۈشسە كۆمەچ ياخشى پىشماي قالىدۇ. شۇڭا ئوچاقنىڭ تېگىنى مۇۋاپىق قىزىتىش ھەم چوغنىڭ مۇۋاپىق چۈشۈشىگە كاپالەتلىك قىلىش كېرەك. كۆمەچ كۆممەكچى بولغاندا، ئالدى بىلەن ئوچاقتىكى چوغ ئېلىۋىتىلىپ، ئوچاقنىڭ تېگى ئېچىلىدۇ. ئاندىن ئوچاقنىڭ تېگىگە بىر قات قەغەز سېلىنىپ راسلانغان كۆمەچ قەغەزنىڭ ئۈستىگە قويۇلىدۇ. ئاندىن ئوچاقتىكى كۆمەچنىڭ ئۈستىگە يەنە بىر قات قەغەز قويۇلۇپ ئاندىن ئېلىۋېتىلگەن چوغ تاشلىنىدۇ. ئەگەر چوغنىڭ تەپتى بەك كۈچلۈك بولۇپ، كۆمەچنىڭ كۆيۈپ كېتىش ئېھتىمالى بولسا، چوغ ئۈستىگە بىر ئاز كۈل چېچىۋەتسىمۇ بولىدۇ. كۆمەچ كۆمۈلۈپ يېرىم سائەتتىن كېيىن ئېچىلسا بولىدۇ.

    قازان كۆمىچى : قازان كۆمىچى قىيمىلىق كۆمەچ ۋە قىيمىسىز كۆمەچ دەپ ئىككىگە بۆلۈنىدۇ. قىيمىلىق قازان كۆمىچىنىڭ ئىچىگە قىيما سېلىنىپ ئېتىلىدۇ. ئۇنى تەييارلاش ئۇسسۇلى قىيما كۆمىچىگە ئوخشاش بولۇپ، ئوخشىمايدىغان يېرى، قىيمىلىق قازان كۆمىچى ياغدا پىشۇرۇلىدۇ. يەنى، ئالدى بىلەن قىزىتىلغان ياغدا كۆمەچ سارغايتىلىدۇ، ئاندىن قازانغا جىمبىل تېگىپ قالمىغۇدەك ھالەتتە سۇ قۇيۇلۇپ، جىمبىلنىڭ ئۈستىگە ياغدا سارغايتىلغان كۆمەچلەر رەتلىك تىزىلىدۇ، ئاندىن قازان 15 — 10 مىنۇت قاينىتىلىدۇ.

    قىيمىسىز قازان كۆمىچىنىڭ ئېتىلىش ئۇسسۇلىمۇ قىيمىلىق قازان كۆمىچىگە ئوخشىشىپ كېتىدۇ. بىراق ئۇنىڭغا قىيما سېلىنمايدۇ ھەم ياغدا بىۋاستە پىشۇرۇلىدۇ.

    كۆمەچ يەنە مۇئەييەن دەرىجىدە دورىلىق قىممىتىگە ئىگە بولۇپ، تېبابەتچىلىك ئىلىمىدە بەدىنى ھەددىدىن ئارتۇق ئاجىزلاپ كەتكەن، ئىچ سۈرۈش كېسىلىگە گىرىپتار بولغان كېسەللەرگە شىپا بولىدۇ، دەپ قارىلىدۇ. شۇڭا بىزنىڭ ئەقىل – پاراسەتلىك، ئەمگەكچان خەلقىمىز ئۇزاق زامانلار مابەينىدە ئىجاد قىلغان كۆمەچ قاتارلىق بىر قىسىم ئەنئەنىۋى تائاملار تا بۈگۈنگە قەدەر كىشىلەر تەرىپىدىن قەدىرلەشكە ۋە ياقتۇرۇپ ئىستېمال قىلىشىغا ئېرىشىپ كەلمەكتە.


2.ئۇيغۇر تائاملىرىدىن _ كوجا


كوجا _ ئۇيغۇر تائاملىرى ئىچىدىكى ئەڭ ئىچىشلىك، ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقۇرى، ئېتىش ئۇسۇلى بىر قەدەر مۇرەككەپ، تۈجۈپىلەپ ئەتسە ئاجايىپ بىر ياخشى تاماق بولۇپ، مىجەزنى تەڭشەش، ئۈچەيدىكى ماينى سېرىش، قان قويۇقلۇق ۋە زىيادە سەمرىپ كېتىشنىڭ ئالدىنى ئېلىش، ئىشتاھانى ئېچىش، زەھەرنى ھەيداش ۋە بادەندىكى ئارتۇقچە ماددىلارنى چىقىرىپ تاشلاش قاتارلىق  روللارغا ئىگە ئەنئەنىۋىي تائاملىرىمىزدىن بىرى.

كېتەرلىك خۇرۇچلار:
كۆكباش(تولۇق دان تۇتۇپ دېنى تېخى قېتىپ قالمىغان سۈتلۈك قوناق)، سۇ ماي، قوي گۆشى، پىياز، گۈلە، چاقما كاۋا، چامغۇر، پەمىدۇر، تۇز قاتارلىقلار.

ئېتىش ئۇسۇلى:
1.ئالدى بىلەن تەييارلانغان كۆكباشلارنى سويۇپ پاكىز تازىلىغاندىن كېيىن پىچاق بىلەن يۈمشاق، سۈتلۈك دېنىنى پىچاق بىلەن قىرىپ چىقىرىۋالىمىز، چىقىرىلغان داننى تەڭلە ياكى قېلىنراق كورىغا سېلىپ يۇمشاق سوقۇپ ئېزىۋالىمىز، ئاندىن يۇمشىتىلغان داننى چىڭ سىقىپ سۈتى بىلەن تېلىپىنى ئايرىۋالىمىز.
2.قانزانغا ئازراق سۇ ماي قۇيۇپ كۈچلۈك ئوتتا ياخشى چۈچۈتكەندىن كېيىن، ئۇششاق توغرالغان گۆشنى سېلىپ چالا قورۇپ، مۇۋاپىق مىقداردا تۇز ۋە يالپاق توغرالغان پىيازنى سېلىپ سارغايغىچە قورۇيمىز، ئاندىن  بىرەر تال پەمىدۇرنى ئۇششاق توغراپ سېلىپ ئېزىلگىچە قورۇپ قازانغا سوغۇق سۇ قۇيىمىز. (ئاز - كۆپلىكىنى ئېھتىياجغا قاراپ ئۆلچىسەك بولىدۇ). قازان قاينىغاندا چاسا توغرالغان كاۋا، چامغۇر، كۆكباش تېلىپى، گۈلە قاتارلىقلارنى سېلىپ پىشقىچە قاينىتىمىز.
3.ئاشنىڭ سۈيى پىشقاندىن كېيىن تۈزىنى تەڭشەپ قوچۇپ تۇرۇپ كۆكباش سۈتىنى ئاۋايلاپ ئاز ئازدىن  ئاستا قۇيىمىز. قازاننىڭ تېگىگە تۇتىۋالماسلىق ئۈچۈن توختىماي قوچۇپ يەنە 5-10 مىنۇت ئەتراپىدا بوش ئوتتا قاينىتىمىز. بۇ چاغدا شىرنىلىك، مىزىلىك، كۆركەم كوجا تەييار بولىدۇ. ئوتنى ئۆچۈرۈپ تاماقنى ئۇسسىساق بولىدۇ.


3.ئەنئەنىۋى تاماق يومدان (قوناق ئۇنى سۇيۇق ئېشى)


يومدان (قوناق ئۇنى سۇيۇق ئېشى) يۇرتۇم قەشقەردە، بولۇپمۇ قەشقەر كونا شەھەر، يېڭى شەھەر ناھىيلىرىنىڭ جەنۇبى يىزىللىرىدا، يېڭىسار، ئاقتۇ ناھىيلىرىدىكى يىزىلاردا كەڭ ئېتىلىدىغان بىر تۇرلۇك ئەنئەنىۋى تاماق تۇرىدۇر. يومداننىڭ تارىخى 500يىلدىن ئارتۇق تارىخقا ئىگە تاماق تۇرى بولۇپ، تەييارلىنىشى، خۇرۇچقا قويغان تەلىۋى ئاددى، شىپالىق رولى چوڭ تاماقتۇر. ئادەتتە ھەر قايسى نوپۇزلۇق تېببى ئورۇنلار ئادەتتىكى ئوزۇقلىنىشقا دورىلۇق ئورنىدا بۇيرۇيدىغان، ئەتىۋارلىق تاماقتۇر. ئومۇمى شەكلى خۇيمىيەن بىلەن ئوخشاش.

شىپالىق رولى:

ئسسىق قايتۇرۇش، قان بىسىمنى تۆۋەنلىتىش، قاندىكى ۋە بەدەندىكى ماينى سېرىش، قەۋزىيەت، قۇرۇق ئىسسىقتىن بولغان بەدەندىكى ئاغرىقلارنى تۇگۇتۇپ ھاردۇق چىقىرىش، ئىشتاھا ئېچىش رۇلىغا ئىگە.

ئەكىس تەسىرى:

ھەزىم بولىشى قىيىن، ئاشقازاننى ئېچىشتۇرىدۇ.

تەييارلاش ئۇسۇلى:

1. ماتىرىيال تەييارلاش:

ئىشلىتىلىدىغان ماتىرياللار:1. قوناق ئۇنى (قوناق ئۇنى ئادەتتە ئاق قوناق ئۇنى ۋە سېرىق قوناق ئۇنىدىن ئىبارەت ئىككى خىل بولىدۇ، يومدانغا ئامال بار ئاق قوناق ئۇنى ئىشلەتسە ياخشى بولىدۇ)؛ 2. چامغۇر، باش چامغۇر ۋە چامغۇر كۆكى؛ 3. گۆش، ئۇستىخانلىق قوي گۆشى ئالاھىدە تەم ھاسىل قىلىدۇ. 4. پەمىدۇر. 5. يۇمغاقسۇت (ئاش كۆك) ياكى پېننە. 6. تېخمۇ تەم ھاسىل قىلىش ئۇچۇن ئەتىياز ۋە يازدا غورا، كۇز ۋە قىشتا كاۋا ياكى ئۇرۇك قېقى (گۇلە) سىلىۋەتسەك بولىدۇ.

2. ئېتىش باسقۇچى

1. سۇيىنى تەييارلاش. جان سانىغا ئاساسەن قازانغا مۇۋاپىق سۇ قۇيۇپ، سۇغا ئىسسىق ئۆتمەستىلا بادام چوڭلىقىدا تۇغرالغان گۆشنى، سەيگە توغرالغان ياڭيۇ چوڭلىقىدا تۇغرالغان چامغۇرنى ۋە تېخمۇ تەم ھاسىل قىلىش ئۇچۇن ئەتىياز ۋە يازدا غورا، كۇز ۋە قىشتا كاۋا (كاۋىنى چوڭراق بولغان توخۇ تۇخۇمىدەك توغرايسىز، ئۇرۇقىنى ئىلىۋىتىسىز) ياكى ئۇرۇك قېقى (گۇلە) دىن ئادەم بىشغا 3-4 تالدىن توغرا كەلگۇدەك قىلىپ سالىسىز، ئوتتا سۇيى قاينىغاندىن كىيىن ھاسىل بولغان كۆپۇكىنى سۇزۇۋىتىپ، ئۇششاق چوقۇلغان پەمىدۇرنى سالىسىز، سۇيى ئامال بار پەس ئوتتا ئۇزاق قاينىسۇن.

2. خىمىر تەييارلاش. قوناق ئۇنىدىن جان سانىغا ئاساسەن مۆلچەرلەپ ئىلىپ خېمىر يۇغۇرلىدۇ. (دېققەت: قوناق ئۇنىنىڭ يېپىشقاقلىقى تۆۋەن بولغانلىقتىن ۋە ھەزىم بولىشى قىيىن، ئاشقازاننى ئېچىشتۇرىدىغانلىقى ئۇچۇن بۇغداي ئۇنىدىن ئۇچتە بىر نېسبەت بويىچە ئارلاشتۇرلىدۇ) خىمىر يۇغۇرۇلغاندا چوقۇم ئىشلىتىلگەن سۇنىڭ تىمپىراتۇرسى 40-50سېلسىيە گىرادۇس ئەتىراپىدا بولىشى لازىم، ئەلۋەتتە مۇۋاپىق مىقتاردا تۇز قۇيلىدۇ، خېمىر چىڭ يۇغۇرلىدۇ. (خىمىر سىزگە نىسبەتەن قولاشمىغاندەك تۇيلىدۇ، بۇ نورمال، خىمىرنى ئۇزاق تېندۇرۇشقا بولمايدۇ، يۇغۇرۇپ بولۇپلا كىسىپ، تەييارلىغان قايناۋاتقان ئاش سۇيىگە سالىسىز) خېمىرنى كەسكەندە ئاۋۋال تۇگرە ئېچشتا ئىشلىتىلىدىغان پوزا ئارقىلىق تاختا ئۇستىگە 0.5 0.3-سانتىمىتر قىلىنققا كەلتۇرۇپ يايىسىز، تەكشى يېيىلغاندىن كىيىن، كەڭلىكى 0.3-0.5 سانتىمىتىر، ئۇزۇنلىقى5 سانتىمىتىر ھالەتتە كىسىز.

3. پىشۇرۇش.

تەييار بولغان ئاش سۇيىگە كىسىلگەن خېمىرنى سىلىپ 13مىنۇتتىن 20 مىنۇتقىچە قاينىتىمىز. (دىققەت: خمىرنى تۇزسىز يۇغۇرغان ياكى سوغۇق سۇدا يۇغۇرغان، بوش يۇغۇرغان بولسىڭىز ئىزىلىپ كىتىدۇ) قوناق ئۇنى ئۇزۇندىراق پىشىدۇ،پىشقاندا تۇزىنى تەڭشەپ يۇمغاقسۇت (ئاش كۆك) ياكى پېننە، چوقۇلغان سامساقلارنى سىلىپ، بىر قاينىتىپ ئوتنى توختىتىسز. پىشتى، ئۇسسۇپ ئىچىڭ.......

مەنبە ؛ ئۇيغۇر تائاملىرى

تېما تەستىقلىغۇچى : tughrul
تەستىقلانغان ۋاقىت : 2008-12-29, 15:18

 

ئەزىز بوۋاق
چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2008-12-29 22:53 |
imra786
دەرىجىسى : يېڭى ئۆگەنگۈچى


UID نۇمۇرى : 63398
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 61
شۆھرەت: 62 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 610 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
ياخشى باھا: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 89(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2008-11-04
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-30

 

رەخمەت سىزگە .................

ھەقىقىي مىسۋاك
چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2008-12-29 23:39 |
munisa912
دەرىجىسى : يېڭى ئۆگەنگۈچى


UID نۇمۇرى : 64890
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 14
شۆھرەت: 14 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 140 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
ياخشى باھا: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 50(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2008-11-22
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-30

 

رەخمەت سىزگە .................

ھەقىقىي مىسۋاك
چوققا [2 - قەۋەت] ۋاقتى : 2008-12-29 23:48 |
sapra121
دەرىجىسى : تېما چولپىنى


UID نۇمۇرى : 58366
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 1259
شۆھرەت: 2259 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 350 سوم
تۆھپە: 38 نۇمۇر
ياخشى باھا: 15 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 623(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2008-08-30
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-30

 

ناھايتىتى ياخشى تىما يوللاپسىز ...بولسا كىيىنمۇ ئۇيغۇر تائاملىرىنى مۇنبەرگە ئۈزۈلدۈرنەي يوللاپ تۇسىڭىز .....ھارمىغايسىز .......

ھەقىقىي مىسۋاك
چوققا [3 - قەۋەت] ۋاقتى : 2008-12-30 00:07 |
yamgurluk
دەرىجىسى : يېڭى ئۆگەنگۈچى


UID نۇمۇرى : 69635
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 15
شۆھرەت: 15 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 150 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
ياخشى باھا: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 1(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2008-12-30
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-30

 

بىز مۇ  ئۇستا  ئاشپگەز  جۇمۇ     قەشقەردە  

ئەزىز بوۋاق
چوققا [4 - قەۋەت] ۋاقتى : 2008-12-30 06:42 |
kok-sultan
تەۋپىق ئىزچىسى
ئىجاتچان ئەزا ئالاھىدە تۆھپە
دەرىجىسى : ئالىي ئەزا


UID نۇمۇرى : 26286
نادىر تېما : 2
يازما سانى : 2743
شۆھرەت: 3040 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 19530 سوم
تۆھپە: 472 نۇمۇر
ياخشى باھا: 734 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 2709(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2007-11-25
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-30

 

بىز ئېتىپ يەپ چوڭ بولغان بۇ تائاملارنى...

ھەقىقىي مىسۋاك
چوققا [5 - قەۋەت] ۋاقتى : 2008-12-30 08:41 |
tograk28
ئالاھىدە ئىلگىرلەش
دەرىجىسى : ئالىي ئەزا


UID نۇمۇرى : 10986
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 250
شۆھرەت: 254 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 2520 سوم
تۆھپە: 15 نۇمۇر
ياخشى باھا: 53 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 859(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2007-01-06
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-07

 

ئۇيغۇر مىللىتىمىز ئەقىللىق مىللەت ، توڭلاتقۇ يوق ئەينى زامانلاردا يازنى كۈنلىرى گۆش پۇراپ قالىدۇ .گۆشنى پۇراتماي ئۇزۇنراق ئىستىمال قىلىش ئۈچۈن گۆشنى تاسما قىلىپ تىلىپ تۇزغا چىلاپ يېيىپ قۇرۇتاتتى بۇنداق گوشنى ساقلاش مۇددىتىمۇ ئۇزۇن بولاتتى ، ھازىر توڭلاتقۇ بار ئۆيلەردە ەۆشنى تۇزلاپ ساقلاش ھاجەتسىز ئەمما توڭلاتقۇ يوق ئۆيلەردە ھېلى ھەم گۆشنى تۇزلاپ ساخلايدۇ .
    تىمىدا تونۇشتۇرۇلغان كۆمەش نانمۇ بىزنىڭ كۆشمەن چارۋۇچى ئەجداتلىرىمىز تونۇر ،قازان يوق شارائىتلاردا تۈزيەرگە ئوت قالاپ چوغ چۈشۈرۇپ ھەرخىل نانلارنى كۇل ، چوغقا كۆمۇپ پۇشۇرۇپ يىگەن .مەنچە قازان تونۇر بار شارائىتتا (تازلىق نوختىسىدىن ئالغاندىمۇ)خېمىرنى كۇلگە كۆمۈپ كۈلگە مىلەپ يىيىشنىڭ جىق زۆرۈرۈيىتى يوق دەپ  قارايمەن

ئاق تۇرنا يۈرۈشلۈك مەھسۇلاتلىرى
ئانا دەريا - <دىنار>
چوققا [6 - قەۋەت] ۋاقتى : 2008-12-30 11:06 |
alparzanti
دەرىجىسى : شەبنەم ئەزاسى


UID نۇمۇرى : 58172
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 289
شۆھرەت: 290 نۇمۇر
شەبنەم پۇلى: 2787 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
ياخشى باھا: 18 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى : 696(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2008-08-27
ئاخىرقى كىرگىنى:2008-12-30

 

بىزنىڭ قەشقەر دەپ .يۇرتۇمنى ئەجەپمۇ سېغىندۇردىڭىز .يوللىغان تىمىڭىزغا رەخمەت       

ئاق تۇرنا يۈرۈشلۈك مەھسۇلاتلىرى
http://blog.9saray.com/121246
چوققا [7 - قەۋەت] ۋاقتى : 2008-12-30 14:33 |
كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
XabnamBBS » ئۇيغۇر تائاملىرى
 يېڭى يازما بار سەھىپە يېڭى يازمىلىق سەھىپە  نۇرمال زىيارەت قىلىغىلى بولىدىغان سەھىپە ئادەتتىكى سەھىپە    تاقاق سەھىپە مەخپىي سەھىپە
ئەسكەرتىش : تور بېكىتىمىز ۋە مۇنبىرىمىزدە دۆلىتىمىزنىڭ ھەرخىل قائىدە سىياسەتلىرىگە خىلاپ ماقالىلەر ۋە يوللانمىلارنى ، سۈرەتلەرنى يوللاشقا بولمايدۇ .
بۆلگۈنچىلىك ، قۇتراتقۇلۇق خارەكتىردىكى تېما ، ماقالىلەرنى يوللىغان ئاپتورلار ئاقىۋىتىگە ئۆزى مەسئۇل بولىدۇ .تور بېكىتىمىز ھېچقانداق مەسئۇلىيەتنى ئۆز ئۈستىگە ئالمايدۇ .
شەبنەم تور بېكىتىمىز ۋە مۇنبىرىمىزنىڭ كېيىنكى تەرەققىياتى ئۈچۈن مەزمۇنى ساغلام تېما - ئىنكاسلارنى يوللىشىڭىزنى ئالاھىدە ئەسكەرتىمىز !

Time now is:12-30 18:35, Gzip disabled
Powered by PHPWind v6.3.2 Certificate Code © 2003-08 PHPWind.com Corporation
增值电信业务经营许可证 新B2-20080018号  -  互联网电子公告(BBS)服务资质
بېكەت ھەققىدە شان ـ شەرەپلەر ئەسەرلىرىمىز خېرىدارلىرىمىز ھەمكارلىشىڭ ئېلان بېرىڭ ئالاقىلىشىڭ