>> سىز تېخى كىرمىدىڭىز كىرىش   تىزىملىتىڭ | مىدال مەركىزى | تور تېلۋىزىيەسى
chayhana
مۇنبەر قوللانمىسى
 
XabnamBBS -> ساغلاملىق بىلىملىرى -> يەر شارىدىكى ئون چوڭ <<ئەخلەت>>يېمەك-ئىچمەكلەر

 
سىز بۇ تېمىنىڭ 1420 ـ ئوقۇرمىنى
تېمىسى : يەر شارىدىكى ئون چوڭ <<ئەخلەت>>يېمەك-ئىچمەكلەر IE دا ساقلىۋېلىش | تېما ساقلاش | ئالدىنقى تېما | كېيىنكى تېما
@DIL@

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا بار
دەرىجە: دائىملىق ئەزا
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 413
شۆھرەت: 434 نۇمۇر
پۇل: 4130 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:155(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-05-29

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش
يەر شارىدىكى ئون چوڭ <<ئەخلەت>>يېمەك-ئىچمەكلەر

دۇنيا سەھىيە تەشكىلاتى ئېلان قىلغان يەر شارىدىكى ئون چوڭ << ئەخلەت >> يېمەك-ئىچمەكلەر :




1.مايدا قورۇلغان يېمەكلىكلەر :




1> يۈرەك-قان تومۇر كېسەللىكلىرىنى پەيدا باش قاتىل _ مايدا قورىغان كىراخمال ؛ 2> راك پەيدا قىلغۇچى تەركىبلىك ماددا ؛ 3> ۋىتامىنلارنى بۇزغۇنچىلىققا ئۇچىتىش ئارقىلىق ، ئاقسىلنى ئۆزگەرتىۋىتىدۇ .




2. تۇزغا چىلانغان يېمەكلىكلەر :




1> يۇقىرى قان بېسىمنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ ، بۇرۇن-يۇتقۇنچاق راكىنى پەيدا قىلىدۇ ، بۆرەكنىڭ يۈكىنى زىيادە ئېغىرلاشتۇرىۋىتىدۇ ؛ 2> شىللىق پەردە سېستىمىسىغا تەسىر يەتكۈزىدۇ ( ئاشقازان - ئۈچەيگە زىيانلىق ) ؛ 3> ئاسانلا جاراھەت ۋە ياللۇغ پەيدا قىلىدۇ .




3. پىششىقلاپ ئىشلەنگەن گۆش تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر ( گۆش قېقى ، گۆش قىيمىسى ، كالباسا دېگەندەك )




1> تەركىبىدە راكنى پەيدا قىلغۇچى ئۈچ چوڭ ماددىنىڭ بىرى بولغان نىترىتوئىد ( چىرىتىشتىن ساقلا ش ۋە رەڭ بېرىش رولىغا ئىگە ) بار ؛ 2> تەركىبىدە چىرىشنىڭ ئالدىنى ئالىدىغان كۆپ مىقداردىكى دورا بار ، ئۇ جىگەرنىڭ يۈكىنى زىيادە ئېغىرلاشتۇرىۋىتىدۇ .




4. پىرەنىك تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر ( تۆۋەن تېمپۇراتورىدا قاقلاپ پۇشۇرۇلغان ياكى ساپ قوناقلىق پىرەنىكنى ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ . )




1> يېمەكلىككە ئىشلىتىدىغان مۇئەتتەر ۋە بوياق زىيادە كۆپ بولۇپ ، جىگەر ئىقتىدارىغا بېسىم شەكىللەندۈرىدۇ ؛ 2> ۋىتامىننى ئېغىر دەرىجىدە بۇزغۇنچىلىققا ئۇچرىتىدۇ ؛ 3> ئىسسىقلىق مىقدارى زىيادە يۇقىرى ، ئوزۇقلۇق تەركىبى تۆۋەن .




5. گازلىق ، كولا تۈرىدىكى ئىچىملىكلەر :




1> تەركىبىدىكى فوسفات كىسلاتاسى ، كاربونات كىسلاتالىرى ئادەم بەدىنىدىكى كۆپ مىقداردىكى كالتىسىينى تاتىپ كېتىدۇ ؛ 2> قەنىت مىقدارى زىيادە يۇقىرى ، ئىچكەندىن كېيىن قوساق كۆپۈپ ، نورمال غىزالىنىشقا تەسىر كۆرسىتىدۇ .




6. تەييار يېمەكلىكلەر ( ئاساسلىقى تەييار چۆپ ۋە كۆپتۈرۈلگەن يېمەكلىكلەرنى كۆرسىتىدۇ ):




1> تۇز تەركىبى زىيادە يۇقىرى ، تەرىكىبىدىكى چىرىشنىڭ ئالدىنى ئالىدىغان دورا ، مۇئەتتەر جىگەرنى بۇزىدۇ ؛ 2> پەقەتلا ئىسسىقلىق مىقدارى بار ، ئوزۇقلۇق قىممىتى يوق .




7. كونسىرىۋالىق يېمەكلىكلەر ( بىلىق گۆشى ۋە ھۆل مېۋە تۈرىدىكىلەرنىمۇ ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ ):




1> ۋىتامىننى بۇزغۇنچىلىققا ئۇچرىتىپ ، ئاقسىلنىڭ ئۆزگۈرۈپ كېتىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ ؛ 2> ئىسسىقلىق مىقدارى زىيادە يۇقىرى ، ئوزۇقلۇق تەركىبى تۆۋەن .




8.قارىئۆرۈك كەمپۈتى تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر ( مەسلەن : بالقاق ) ؛




1> تەركىبىدە راكنى پەيدا قىلىدىغان ئۈچ چوڭ ماددىنىڭ بىرى بولغان نىترىتوئىد بار ؛ 2>تۇز مىقدارى زىيادە يۇقىرى ، تەركىبىدىكى چىرىشنىڭ ئالدىنى ئالىدىغان دورا ، مۇئەتتەر جىگەرنى بۇزىدۇ .




9. توڭلىتىلغان تاتلىق يېمەكلىكلەر ( ماروژنى ، خام قايماق ماروژنىسى ، چوكا مۇزلارنى كۆرسىتىدۇ ) :




1> تەركىبىدە كۆپ مىقداردا خام قايماق بار ، ئادەمنى تېزلا سەمرىتىۋىتىدۇ ؛




2> تەركىبىدە قەنىت زىيادە كۆپ بولغاچقا ، نورمال غىزالىنىشقا تەسىر يەتكۈزىدۇ .




10 كاۋاپ تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر :




1> تەركىبىدە كۆپ مىقداردا تېرفېنىل تىتراپىررۇل بار ، ئۇ راكنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدىغان ئۈچ چوڭ ماددىنىڭ ئالدى ھېسابلىنىدۇ ؛ 2>بىر توخۇ پۇتى كاۋىپىنىڭ زىيىنى 60 تال تاماكىنىڭ زىيىنىغا باراۋەر كېلىدۇ ؛




3> ئاقسىلنىڭ كاربونلىشىپ ئۆزگۈرۈپ كېتىشىنى پەيدا قىلىپ ، جىگەر ۋە بۆرەكنىڭ يۈكىنى ئېغىرلاشتۇرىۋىتىدۇ

موللا پوك-پوك تەستىقلىدى .


[باش يازما] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 09:36 چوققىغا قايتىش
قۇياش

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 67
شۆھرەت: 68 نۇمۇر
پۇل: 670 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:9(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-11-20

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


ۋاي ۋاي بۇ قانداق گەپ ئەمدى ، بىز ئۇيغۇرلار ئەزەلدىن ئەخلەت يىمەكلىكلەرنى يەپ كەپتىمىزدە ، ئادەمنى ئالدايدىغان نەرسىلەرنى ئازراق يازسىڭىز بولمامدۇ ؟ئەگەر ئاشۇنداق بولسا بىزنىڭ 100 ياشتىن ئاشقان ئۇمۇر چولپانلىرىمىز بولمىغان بولاتتى دوستۇم .


ھايات ۋە رىقابەت
[1 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 12:27 چوققىغا قايتىش
SUKUT315

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: دائىملىق ئەزا
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 395
شۆھرەت: 396 نۇمۇر
پۇل: 3960 سوم
تۆھپە: 10 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:134(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-10-08

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


ئەخلەت يېمەكلىك؟ مەن قاراپ باقسام بۇ «ئەخلەتلە»ردىن ناھايىتى ئاز بىر قىسىمنى يەيدىكەنمەن......... ئەخلەتلەرنىڭمۇ بەزىدە پۈتۈنلەي «ئەخلەت» بۇلۇپ كىتىشى ناتايىن!

[2 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 12:30 چوققىغا قايتىش
Uyghurum1025

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا بار
دەرىجە: مۇنبەر ئەزاسى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 105
شۆھرەت: 106 نۇمۇر
پۇل: 1050 سوم
تۆھپە: 3 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:140(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-11-06

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


ۋاي بۇلار ھەممىسى بىزلەر كۈندە ئېستىمال قىلىپ كېلىۋاتقان يېمەكلىكلەركەنغۇ!!~~~

ئادەمنى ئۇنداق قورقاتمىسىڭىزچۇ!!~~~~~


كومپيۇتېر بېلىملىرى ئۈگۈنەي دىسىڭىز ئۇيغۇر كومپيۇتېر تېخنىكىسى تورىغا كېلىڭ!
[3 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 12:45 چوققىغا قايتىش
mubaraklar



ھالىتى : بۇ ئەزا توردا بار
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 8
شۆھرەت: 9 نۇمۇر
پۇل: 80 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:2(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-12-09

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


شۇنداق ياخشى يازمىكەنغۇ ........ بىلەرمەنلەر.....ماقۇلنى بىلمەي......ياقنى بىلىدىغان ئاتىكاچىلار

Nurluk elani
[4 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 12:49 چوققىغا قايتىش
mubaraklar



ھالىتى : بۇ ئەزا توردا بار
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 8
شۆھرەت: 9 نۇمۇر
پۇل: 80 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:2(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-12-09

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


شۇنداق ياخشى يازمىكەنغۇ ........ بىلەرمەنلەر.....ماقۇلنى بىلمەي......ياقنى بىلىدىغان ئاتىكاچىلار...

Nurluk elani
[5 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 12:51 چوققىغا قايتىش
1tamqa



ھالىتى : بۇ ئەزا توردا بار
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 31
شۆھرەت: 32 نۇمۇر
پۇل: 310 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:21(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-12-03

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


QUOTE:
بۇ مەزمون 1 جى قەۋەتتىكى قۇياش نىڭ 2007-12-09 12:27 دە يوللىغان يازمىسى“”:
ۋاي ۋاي بۇ قانداق گەپ ئەمدى ، بىز ئۇيغۇرلار ئەزەلدىن ئەخلەت يىمەكلىكلەرنى يەپ كەپتىمىزدە ، ئادەمنى ئالدايدىغان نەرسىلەرنى ئازراق يازسىڭىز بولمامدۇ ؟ئەگەر ئاشۇنداق بولسا بىزنىڭ 100 ياشتىن ئاشقان ئۇمۇر چولپانلىرىمىز بولمىغان بولاتتى دوستۇم .

بۇ يەردە كورسىتىلگەن ئەخلەت يىمەكلىك ماي ۋەقەنت مىقدارى يۇقۇرى يىمەكلىكلەرنى كورسىتىدۇ،بۇلار يۇقۇرى بولغاندا يۇرەك قان تۇمۇر كىسەللىكلىرى ۋەدىيابىتنى كەلتۇرۇپ چىقىرىدۇ.شۇڭلاشقا ئەخلەت يىمەكلىك دىيىلگەن.ئۇزۇن ئومۇر كورگەن ئەجداتلىرىمىز ۋە ھازىر مەن كورگەن ئۇزۇن ئۇمۇر كورگەنلەر بونداق يىمەكلىكلەرنى ئاز ئىستىمال قىلىدۇ.


[6 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 13:18 چوققىغا قايتىش
palqi



ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 55
شۆھرەت: 56 نۇمۇر
پۇل: 550 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:35(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-08-25

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


بىرسى پوقۇنى كورسۇتۇپ ،ئۇزى ئالتۇن رەڭلىك،تەركىۋدە ۋىتامىن،،ئاقسىل،كالتىسى،تۇمۇر،سىنىك،پوسپۇر...............................
دەپ115خىل ئىلمىنىتنى ساناپ بەرسە يەيدىغان ئوخشىمامسىز .ھورمەتلىك مۇبارەكلەر
باشقىلارغا ھېيىقماي تىل سالغىنىڭىزغا ھەيرانمەن.
توۋا قىلدىم ماۋۇ بەندىنىڭ ئەقلىگە........


Nurluk elani
[7 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 13:31 چوققىغا قايتىش
НаБи

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: دائىملىق ئەزا
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 333
شۆھرەت: 334 نۇمۇر
پۇل: 3320 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:36(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-03-01

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


كاۋاپمۇ ئەخلەت يىمەكلىك بولسا ، بۇندىن كىيىن كاۋاپ يىمىسەك بولغىدەكتە  

Nurluk elani

ئسلنىڭ ئەسلىمۇ ۋەسلىمۇ ئسىل،  
پاك ۋىجدان غورورى نەسلىمۇ ئسىل.
[8 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 18:14 چوققىغا قايتىش
Almizar

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 52
شۆھرەت: 53 نۇمۇر
پۇل: 520 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:104(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-05-28

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


ئــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــو~~~~~~~~~~~~~~~~ كۈندە روزا تۇتسام بۇلامدۇ-نېمە~~~~~

Nurluk elani
[9 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-12-09 18:17 چوققىغا قايتىش
<<   1   2  >>  Pages: ( 1/2 total )

kurbanlik koy


Beijing Xabnam.com Web site Group || Uighur by Oghuz Code © 2003-06 PHPWind
Time now is:12-11 19:29, Gzip disabled

biz kim heridar hemkarlishing Elan bering alakilishingqollighuchinetije