>> سىز تېخى كىرمىدىڭىز كىرىش   تىزىملىتىڭ | مىدال مەركىزى | تور تېلۋىزىيەسى | كونا مۇنبەر
chayhana
مۇنبەر قوللانمىسى
Nurluk alakisi  
XabnamBBS -> ساغلاملىق بىلىملىرى -> ساغلاملىقىڭىز ئۈچۈن 9 كۆرسەتمە

 
سىز بۇ تېمىنىڭ 846 ـ ئوقۇرمىنى
تېمىسى : ساغلاملىقىڭىز ئۈچۈن 9 كۆرسەتمە IE دا ساقلىۋېلىش | تېما ساقلاش | ئالدىنقى تېما | كېيىنكى تېما
marhaba505

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 6
شۆھرەت: 7 نۇمۇر
پۇل: 60 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:10(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-06-21

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش
ساغلاملىقىڭىز ئۈچۈن 9 كۆرسەتمە

1. ھەر كۈنى 30 مىنۇت پىيادە يول يۈرۈڭ.
2. ھەر كۈنى 7 سائەت ئۇخلاشقا، ئۇيقۇنىڭ سۈپەتلىك،تولۇق بولۇشىغا كاپالەتلىك قىلىڭ.
3. ھەر كۈنى ئاز بولغاندىمۇ 4 - 5 ئىستاكان (2000 مىللىلىتىر) قايناقسۇ ئىچىڭ.
4. زىيادە تويۇنۇپ غىزالىنىشتىن ساقلىنىڭ. يەنى، تاماق يىگەندە %70 ئەتراپىدا تويۇنۇشقا ئادەتلىنىڭ.
5. روھىي كەيپىياتىڭىزنى ھەر ۋاقىت تەڭشەپ،تۇرمۇشنى كۆڭۈللۈك ئۆتكۈزۈڭ،كىچىك ئىشلارغا چىچىلماڭ،مۇزىكا ئاڭلاش،گۈل پەرۋىش قىلىش،قۇش بىقىش،سەيلە قىلىش قاتارلىق ئىشلار ئارقىلىق كەيپىياتىڭىزنى تۇراقلاشتۇرۇشنى ئۈگىنىۋىلىڭ.
6. نورمال بەدەن ئېغىرلىقىڭىزنى ساقلاشقا دىققەت قىلىڭ،يەنى بوي ئىگىزلىكىڭىزدىن 105 نى چىقىرۋەتكەندىن كىيىنكى سانلىق مىقدار سىزنىڭ ئەڭ ئۆلچەملىك بەدەن ئىغىرلىقىڭىز بولۇپ ھىسابلىنىدۇ.
7. ئەگەر سىز كۈن بويى ئىشخانىدا ئولتۇرۇپ خىزمەت قىلسىڭىز،ھەر بىر سائەتتە بىر قىتىم ئورنىڭىزدىن تۇرۇپ ئىختىيارىي ھەرىكەت قىلىڭ.
8. ئۈچ ۋاقلىق تاماقنىڭ قانۇنىيەتلىك،كۆپ خىل بولۇشىغا كاپالەتلىك قىلىڭ.ئادەتتە ناشتىلىقنى ئوبدان،چۈشلۈك تاماقنى نورمال،كەچلىك تاماقنى ئازراق يەڭ، ھايۋانات مايلىرىنى ئازراق،ئۆسۈملۈك مايلىرىنى كۆپرەك ئىستىمال قىلىڭ،ھۆل-قۇرۇق مېۋە ۋە كۆكتاتلارنى داۋاملىق ئىستىمال قىلىپ تۇرۇڭ.
9. ھاراق،تاماكىدىن ئۆزىڭىزنى تارتىڭ.بولۇپمۇ ھاراق بىلەن تاماكىنى تەڭ ئىستىمال قىلىشتىن ساقلىنىڭ.ئەگەر سىز تاماكىنى كۆپ چەكسىڭىز قايناقسۇنى كۆپرەك ئىچىپ تۇرۇڭ.



مەنبە: تۇرمۇش مەسلىھەتچىسى.


تەستىقلىغۇچى : نۇرى


[باش يازما] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 16:10 چوققىغا قايتىش
ylkun

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا بار
دەرىجە: تىرىشچان ئەزا
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 912
شۆھرەت: 913 نۇمۇر
پۇل: 9120 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:120(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-01-01

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


تېمىڭىزغا رەخمەت .  

    مەن شۇ بويىچە قىلىشقا تىرىشىمەن .       ھارمىغايسىز !!!!!!!!!!!




                        ــ يالقۇن
[1 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 16:29 چوققىغا قايتىش
aypalta

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 11
شۆھرەت: 12 نۇمۇر
پۇل: 110 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:33(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-01-02

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


قايناقسۇنى كۆپ ئىچىشكە ئۇيغۇر تېۋىپلىرى تازا قوشۇلمامدۇ نېمە؟

Nurluk elani
[2 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 16:37 چوققىغا قايتىش
Gulgina
ئالاھىدە ئىلگىرلەش

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: تېما چولپىنى
نادىر تېما: 1
يازما سانى: 1047
شۆھرەت: 1059 نۇمۇر
پۇل: 10490 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:316(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2006-02-15

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


رەھمەت سىزگە مۇشۇنداق تەرەپلەرگە ئادەتتە ئانچە دىققەت قىلىپ كىتەلمەيمىز
ھەممىسى سالامەتلىكىمىزگە پايدىلىقكەن ئەمەسمۇ


Nurluk elani

كۈڭۈل خالىغاننى قىلما
ۋىژدانىڭ كۈتۈرگەننى قىل
[3 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 16:39 چوققىغا قايتىش
saadat
ئىجاتچان ئەزا

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: مۇنبەر باشقۇرغۇچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 1320
شۆھرەت: 1391 نۇمۇر
پۇل: 13200 سوم
تۆھپە: 45 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:556(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2006-11-27

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


.   دائىم يېرىم كىچىدە تاماق يېگەندە، ئاشقازان راكىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ، چۈنكى ئاشقازان ئارام ئالمايدۇ.

2.   بىر ھەپتىدە تۆتتىن ئارتۇق تۇخۇم يېمەسلىك كېرەك. بولمىسا سالامەتلىككە زىيانلىق.

3.   توخۇنىڭ قۇيرۇقىدا راك كەلتۈرۈپ چىقارغۇچى ماددىلار بولۇپ، ئەڭ ياخشىسى بۇ قىسىمنى يېمەسلىك كېرەك.

4.   مېۋىنى تاماقتىن بۇرۇن يېيىش كېرەك.

5.   ئاياللار ھەيز كۆرگەندە يېشىل چاي ئىچمەسلىكى، ئومۇمەن چاي تۈرىدىكىلەرنى ئىچمەي، قان تولۇقلايدىغان نەرسىلەرنى كۆپرەك ئىستىمال قىلىشى لازىم.

6.   پۇرچاق سۈتىنى ئىچىشتە تۇخۇم ۋە شىكەرنى قوشماسلىق، شۇنداقلا ئاز ئىستىمال قىلىش كېرەك.

7.   پەمدۇرنى ئاچ قورساق يېمەسلىك كېرەك، ئەڭ ياخشىسى تاماقتىن كېيىن يېيىش كېرەك.

8.   ئەتىگەندە ئورنىدىن تۇرغاندا ئالدى بىلەن بىر ئىستاكان سۇ ئىچسە، ئۆتتە تاش پەيدا بولۇشىنىڭ ئالدىنى ئالغىلى بولىدۇ.

9.   ئۇخلاشتىن ئۈچ سائەت بۇرۇن بىر نەرسە يېمەسلىك كېرەك. بولمىسا سەمرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

10.       سۈتلۈك چاينى ئاز ئىچىش كېرەك. چۈنكى ئۇنىڭ ئىسسىقلىق مىقدارى ۋە ماي مىقدارى يۇقىرى بولۇپ، ھېچقانداق ئوزۇقلىق قىممىتى يوق. ئۇنى ئۇزاق مەزگىل ئىستىمال قىلغاندا يۇقىرى قان بېسىمى، دىئابېت قاتارلىق كىسەللىكلەرگە ئاسانلا گىرىپتا قېلىپ قويىدۇ.

11.       دوخۇپكىدىن يېڭىلا چىقىرىلغان بولكىنى دەرھال يېيىش مۇۋاپىق ئەمەس.

12.       ئادەم بەدىنى زەرەتلەش قوندىقىدىن 30 سانتىمىتىردىن يىراق ئورۇندا تۇرۇشى، ئۇنى كارۋاتقا قويۇشتىن قاتتىق ساقلىنىش كېرەك.

13.       ھەر كۈنى سەككىز ئىستاكان سۇ ئېچىش كېرەك.

14.       ھەر كۈنى 10 ئىستاكان سۇ ئىچكەندە، ئادەم دوۋساق راكىغا گىرىپتار بولمايدۇ.

15.       سۇنى كۈندىزى كۆپ، كەچتە ئاز ئىچىش كېرەك.

16.       بىر كۈندە ئىككى ئىستاكاندىن ئارتۇق قەھۋە ئىچمەسلىك كېرەك، بولمىسا ئۇيقۇسىزلىق، ئاشقازان ئاغرىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

17.       مايلىق نەرسىلەرنى ئاز يېيىش كېرەك. چۈنكى، ھەزىم قىلىش يوللىرىنىڭ مايلىق نەرسىلەرنى ھەزىم قىلىشىغا بەش سائەتتىن يەتتە سائەتكىچە ۋاقىت كېتىدۇ ھەمدە مېڭىگە يەتكۈزۈپ بېرىلىدىغان قان سۇيۇقلىقى ئۈچەي، ئاشقازانغا مەركەزلىشىپ، ئادەمنى ئاسان مۈگىتىپ قويىدۇ.

18.       چۈشتىن كېيىن بەشتىن باشلاپ، ئاساسلىق تاماقلارنى ئازراق يېيىش كېرەك، چۈنكى سائەت بەشتىن كېيىن ئادەم بەدىنى ئۇنداق جىق ئېنېرگىيىگە مۇھتاج بولمايدۇ.

19.       ئىستىمال قىلغاندا ئادەمنى خۇشال قىلىدىغان 10 خىل يېمەكلىك : چوڭقۇر دېڭىز بىلىقى، بانان، ئۈزۈم، ئاپېلىسىن، بۇغداي بولكىسى، پالەك، سامساق، كاۋا، قايماقسىز سۈت، توخو گۇشى، گىلاس.

20.       ئۇيقۇ يېتەرلىك بولمىسا، ئادەم ئېغىرلىشىپ قالىدۇ. بىر كۈندە سەككىز سائەت ئۇخلاش كېرەك، چۈشتە ئۇخلاشنى ئادەت قىلسا بالدۇر قېرىشنىڭ ئالدىنى ئالغىلى بولىدۇ.

21.       ئەڭ ياخشى ئۇخلاش ۋاقتى كەچ سائەت 10 دىن ئەتىگەن سائەت 6 گىچە.

22.       كۈندىلىك ئىچكەن ھاراق بىر ئىستاكاندىن ئېشىپ كەتمەسلىكى لازىم. چۈنكى ئىسپرت ئانتتېلارنى ئىشلەپچىقارغۇچى b ھۈجەيرىنى تورمۇزلاپ، باكتېرىيە بىلەن يۇقۇملىنىش پۇرسىتىنى كۈچەيتىۋېتىدۇ.

23.       دورا كاپسۇلىنى سوغۇق سۇ بىلەن ئىچىش كېرەك. كەچتە ئۇخلاشتىن يېرىم سائەت بۇرۇن ئىچىش ھەمدە ئىچىپ بولۇپ دەرھال يېتىۋالماسلىق كېرەك.

24.       قارىئۆرۈك قىرىشنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ. ياشلىقنى ساقلايدۇ؛ چۇس مىجەز كىشىلەر كۆپرەك ئىستىمال قىلسا پايدىلىق.

25.       چاچ چۈشۈشنىڭ سەۋەبلىرى: تۈنەش، بېسىم، ھاراق – تاماكا، مەزىلىك توخۇ قوۋۇرغىسى، ئاچچىق چۈچۈك قازان شورپىسى، مايلىق يېمەكلىك، تېتىتقۇ كۆپ سىلىنغان تاماقلار.

26.       چاچنىڭ ئۆسۈشىگە ياردەم بېرىش ئۈچۈن كاللەكبەسەي، تۇخۇم، پۇرچاق تۇرىدىكى يېمەكلىكلەرنى كۆپرەك ئىستىمال قىلىپ، تاتلىق يېمەكلىكلەرنى (بولۇپمۇ كەمپۈت) نى ئاز ئىستىمال قىلىش كېرەك.

27.       كۈندە بىر ئىستاكان لىمۇن سۈيى، ئاپلېسىن سۈيى ئىشچكەندە تېرىنى ئاقارتىپلا قالماستىن، يەنە قارا داغلارنى سۇسلاشتۇرىدۇ.

28.       ئالمىنى كندە بىر تالدىن يەپ بەرگەندە ئۆپكىنى تازلاپ تۇرغىلى بولىدۇ.

29.       تاماكا چىكىپ تۇرۇپ ۋىتامىن (B كاراتىن ، يەنى ۋىتامىنA نىڭ بىر تۈرى) نى يېگەندە راكنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ، شۇڭا بالدۇر تاماكا تاشلاش سالامەتلىككە پايدىلىق.

30.       ئاياللارنىڭ چاي ئىچىشكە بولمايدىغان بەش مەزگىلى: ھەيز كۆرگەندە، ھامىلدار بولغاندا، تۇغۇتى يېقىنلاشقاندا، تۇغۇشتىن كېيىن، ياش ئالمىشىش مەزگىلىدە.

31.       تاماكا چىكىش بىلەن ئەڭ زور مۇناسىۋىتى بولغان كىسەللىكلەر ئۆپكە راكى، كالپۇك راكى، تىل راكى، كېكىرتەك راكى، قىزىلئۆڭگەچ راكى، شۇنداقلا دوۋساق راكى بىلەنمۇ مۇناسىۋەتلىك.

32.       ھاراق ئىچىش جىگەر قېتىشىشنى پەيدا قىلىپ، جىگەر راكىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

33.       سىپارە يېگەندە ئېغىز بوشلۇقىنىڭ تالالىشى ۋە ئېغىز بوشلۇقى راكىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

34.       تالاسى چىقىرۋېتىلىپ، نەپس ئىشلەنگەن يېمەكلىكلەرنىڭ ماي مىقدارى كۆپ بولىدۇ، بولۇپمۇ ماي ھالىتىدە ساقلىنىدىغان خولېستېىن ئاشقازان راكىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

35.       يېمەكلىك ھەددىدىن ئارتۇق يىرىك بولسا، ئوزۇقلىق يېتىشمەي، قىزىلئۆڭگەچ راكى، ئاشقازان راكىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

36.       يېمەكلىكتىكى ئاژلوتوكسىن، نىترات كىسلاتا تۈرىدىكى ماددىلار راك پەيدا قىلىدۇ.ئ

37.       تاماكا چەكمەسلىك ھەمدە باشقىلار چىكىپ قويغان تاماكىنى تېخىمۇ چەكمەسلىك كېرەك.

38.       ھاراقنى مۇۋاپىق مىقداردا ئىستىمال قىلىش، ئۇزاق مەزگىلگىچە ئىچمەسلىك، مەست بولغۇچە ئىچمەسلىك كېرەك.

39.       تۇزلىغان، ئىسلىغان، كاۋاپ قىلىنغان يېمەكلىكلەرنى ئاز يېيىش كېرەك.

40.       كۈندە يېڭى سەي – كۆكتات ۋە مىۋىلەر بىلەن ئوزۇقلىنىش لازىم.

41.       كۈندە يۇقىرى تالالىق دانلىق زىرائەتلەر ۋە پۇرچاق تۈرىدىكىلەر بىلەن ئوزۇقلىنىش كېرەك.

42.       كۈندە يېمەك – ئىچمەكلەرنى تەڭشەپ ئوزۇقلىنىش، مىقدارىنى ئاشۇرۇۋەتمەسلىك كېرەك.

43.       نورمال بەدەن ئىغىرلىقىنى ساقلاش، ھەدىدىن ئارتۇق سەمرىپ كەتمەسلىك لازىم.

44.       تەرتىپلىك بولغان تۇرمۇش ۋە ھەرىكەت ئادىتىنى ساقلاش زۆرۈر.

45.       ئازادە، خۇشال كەيپىياتنى ساقلاش لازىم.

46.       توغرا تاماق يېيىش ئادىتى: ئەتىگەندە قۇۋۋەتلىك يېيىش، چۈشتە تويغۇدەك يېيىش، كەچتە ئاز يېيىش.



          مەنبە:   شىنجاڭ مائارىپ ژورنىلى


Nurluk elani

ئادەم بولساڭ بولغىن شەمشەر قېلىچتەك.بولما ھەرگىز ئىچى كاۋاك قۇمۇشتەك!
[4 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 17:17 چوققىغا قايتىش
sirqi



ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: مۇنبەر ئەزاسى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 202
شۆھرەت: 203 نۇمۇر
پۇل: 2020 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:77(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-04-02

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


وۋ ، رەھمەت ئەزىزلەر ، بۇ بىلىۋېلىشقا تىگىشلىك ئىشلاركەن

Nurluk elani
[5 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 18:45 چوققىغا قايتىش
taqqa-tuqqa



ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: يېڭى ئۆگەنگۈچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 47
شۆھرەت: 48 نۇمۇر
پۇل: 470 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:43(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-08-08

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


نىمە دىگەن جىق ئشلار بۇ ، بۇلارنىڭ ھەممىىنى قىلىمەن دىسەم بالدۇرلا ھىرىپ ئۆلۇپ كەتكىدەكمەن....

[6 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 19:22 چوققىغا قايتىش
ayding-keqa

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: دائىملىق ئەزا
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 402
شۆھرەت: 403 نۇمۇر
پۇل: 4020 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:161(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-04-14

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


QUOTE:
بۇ مەزمون 4 جى قەۋەتتىكى saadat نىڭ 2007-08-28 17:17 دە يوللىغان يازمىسى“”:
.   دائىم يېرىم كىچىدە تاماق يېگەندە، ئاشقازان راكىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ، چۈنكى ئاشقازان ئارام ئالمايدۇ.

2.   بىر ھەپتىدە تۆتتىن ئارتۇق تۇخۇم يېمەسلىك كېرەك. بولمىسا سالامەتلىككە زىيانلىق.

3.   توخۇنىڭ قۇيرۇقىدا راك كەلتۈرۈپ چىقارغۇچى ماددىلار بولۇپ، ئەڭ ياخشىسى بۇ قىسىمنى يېمەسلىك كېرەك.
.......

.......................................

ئەگەردە ئوغۇل بولسىڭىز سىز   ئاخماق ئىكەنسىز ، قىز بالا بولسىڭىز دۆت ئىكەنسىز


Nurluk elani

ئايدىڭ _ كېچە
[7 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 23:48 چوققىغا قايتىش
saadat
ئىجاتچان ئەزا

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: مۇنبەر باشقۇرغۇچى
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 1320
شۆھرەت: 1391 نۇمۇر
پۇل: 13200 سوم
تۆھپە: 45 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:556(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2006-11-27

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


QUOTE:
بۇ مەزمون 7 جى قەۋەتتىكى ayding-keqa نىڭ 2007-08-28 23:48 دە يوللىغان يازمىسى“”:

.......................................

ئەگەردە ئوغۇل بولسىڭىز سىز   ئاخماق ئىكەنسىز ، قىز بالا بولسىڭىز دۆت ئىكەنسىز

پىكىر بولسا ئۇچۇقراق ئېيتىڭ،قۇبۇل قىلىمەن،لېكىن ئۇرۇنسىز دەشنامنى كۆتۇرەلمەيمەن.


Nurluk elani

ئادەم بولساڭ بولغىن شەمشەر قېلىچتەك.بولما ھەرگىز ئىچى كاۋاك قۇمۇشتەك!
[8 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-28 23:51 چوققىغا قايتىش
ayding-keqa

ھالىتى : بۇ ئەزا توردا يوق
دەرىجە: دائىملىق ئەزا
نادىر تېما: 0
يازما سانى: 402
شۆھرەت: 403 نۇمۇر
پۇل: 4020 سوم
تۆھپە: 0 نۇمۇر
توردىكى ۋاقتى:161(سائەت)
ئەزا بولغان ۋاقتى : 2007-04-14

ئاپتور ئارخىۋىنى كۆرۈش قىسقا ئۇچۇر يوللاش بۇ يازمىنى تەۋسىيە قىلىش نەقىل قىلىپ ئىنكاس يوللاش


نەچچەمىڭ رېستىپنى سىز ئورۇنلىيالامسىز


ئايدىڭ _ كېچە
[9 - قەۋەت] | يوللانغان ۋاقىت : 2007-08-29 02:28 چوققىغا قايتىش
<<   1   2  >>  Pages: ( 1/2 total )


Beijing Xabnam.com Web site Group || Uighur by Oghuz Code © 2003-06 PHPWind
Time now is:11-11 15:08, Gzip disabled

biz kim heridar hemkarlishing Elan bering alakilishingqollighuchinetije