گۈلە ۋە ئۇنىڭ شىپالىق رولى(بۇ مەزمۇن پۈتۈنلەي ئويلىرىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن،تور ئادرېسى::http://bbs.oylirim.cn/ )
(http://bbs.oylirim.cn) A/ C* {3 a- k5 rگۈلە تەمىنىڭ تاتلىقىلىقى ۋە شىپالىق رولىنىڭ يۇقىرى بولۇشىدەك ئالاھىدىلىكى بىلەن جەنۇبىي شىنىجاڭ دېھقانلىرىنىڭ كوزىر مەھسۇلاتى بولۇپ ھېسابىلىنىدۇ. ئۆرۈك تومۇز ئايلىرىدىكى ئىسىققا قاقىلىنىپ قۇرۇتۇلۇش ئارقىلىق، ئۆرۈك ھالتىدىكى تەبىئىتى بىرىنىچى دەرىجىلىك ھۆل سوغۇق مېۋىدىن گۈلە ھالتىدىكى تەبىئىتى بىرىنىچى دەرىجىلىك قۇرۇق ئىسىق مېۋىگە ئۆزگىرىدۇ. نەتىجىدە ئۇ سوغۇق مىجەزلىك كىشىلەرنىڭ تەبىئىتىگە يېقىپ، بەدەننىڭ كېسەللىككە قارشى تۇرۇش ئىقىتىدارىنى ئاشۇرۇپ، ئاشقازاننى كۈچلەندۈرۈپ، ھەزىم قىلىشىنى راۋانلاشتۇرىدىغان ئوزۇقلۇق ۋە شىپالىق قىممىتى يۇقىرى قۇۋۋەت دورىسغا ئايىلىنىدۇ.
(بۇ مەزمۇن پۈتۈنلەي ئويلىرىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن،تور ئادرېسى::http://bbs.oylirim.cn/ )
(http://bbs.oylirim.cn)7 Q; W! E+ g0 u2 eخەلىقىمىز گۈلىنى يەرلىك مەھسۇتلار ئىچىدە ئالاھىدە ئورۇنغا قويۇپ، قۇرۇق پېتىلا ئستېمال قىلىپ قالماي، پولۇ، ئۇماچ، يوبدان ۋە باشقا تائاملارغا سېلىپ ئستېىمال قىلىدۇ، بولۇپمۇ گۈلىنى قىش، ئەتىياز مەزگىلىدە چۈلە قىلىپ ئستېمالمۇ قىلىدۇ. خەلىقىئاردىكى ئاتاقىلىق مېدىتسىنا مۇتەخەسىىىلىرى گۈلىنى راك كېسەللىكىنىڭ ئالدىنى ئالدىغان بىردىنىبىر يېمەكلىك دەپ بېكىىتىتى ۋە كىشلەرنى ھەر كۈنى ھەر كۈنى ئوتتۇرا ھېساب بىلەن ئۈچ تالدىن گۈلە يېيشىكە دەۋەت قىلىدى. ئۇيغۇر تېبابەتچىلىك ئىلىمىدە راك كېسەللىكى سەرەتان دەپ ئاتىلىدۇ. گۈلىمۇ دەل سەرەتان تومۇز ئىسىقىدا قۇرۇتۇلىدۇ.
(بۇ مەزمۇن پۈتۈنلەي ئويلىرىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن،تور ئادرېسى::http://bbs.oylirim.cn/ )
(بۇ مەزمۇن پۈتۈنلەي ئويلىرىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن،تور ئادرېسى::http://bbs.oylirim.cn/ )
راك كېسەللىكى سوغۇق سەپرانىڭ يۇقىرى باسقۇچغا يەتكەندە ئادەم تېنىدە پەيدا بولىدىغان يامان سۈپەتلىك ئۆسمىدۇر. گۈلە ھەرقانداق تەبىئىي يېمەكلىك ئىچىدە تەبئىىتى پەۋقۇلئادە ئىسىققا مايىل يېمەكلىكتۇر. بۇنڭىدىن راك كېسەللىكىنى گۈلە يېيىش ئارقىلىق ساقايتقىلى بولىدۇ دېگەن مەنە چىقىمايدۇ. لېكىن گۈلىنى ئىزچىل تۈردە ئستېمال قىلىش ئارقىلىق راك ئۆسمىسىىىىنىڭ ئادەم تېنىدە پەيدا بولۇشىنىڭ ئالدىنى ئالغىلى بولىدۇ. نۆۋەتتە پارنىكىتا ئۆستۈرۈلگەن يېڭى، سۈپەتلىك كۆكتاتلارنىڭ كۆپلەپ بازارغا سېىلىنىشىى نەتىجىسدە كىشىلەرنىڭ ئستېمال مەدەنيتى مول مەزمۇنغا ۋە رەڭدارلىققا ئىگە قىلىنىدى.
(http://bbs.oylirim.cn)+ w: x: p8 O# _9 O( g/ B( t0 m8 B
(http://bbs.oylirim.cn)9 y8 ?3 n$ a/ y3 C) T E/ [شۇنىڭ بىلەن چېگىت يېغى ۋە پارنىك ئۆسۈملۈكلىرىدە تەييارلانغان تائاملارنىڭ خۇرۇچى ھەرقانچە ياخشى بولسمۇ، لېكىن ئۇنىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى تۆۋەنلەپ، تەبىئىتى سوغۇققا مايىللاشتى. ئادەم ئۆزىنىڭ تەبىئىتى ۋە مىجەزىنى ھەر ۋاقىت بىلىپ تۇرۇشى، تېنىنىڭ ئېكولوگىيسىىىنى تەڭشەپ، ئۇنڭىغا مەسئۇلىيەتچانلىق بىلەن مۇئامىلە قىلىشى لازىم. بۇنڭىدا ئەڭ مۇھىمى ئىلىمىي ئوزۇقلىنىشقا ئادەتىلىنىش، تەبىئىي ۋە ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى بولغان ئىسققا مايلىراق يېمەكلىكلەرنى كۆپرەك ئستېمال قىلىپ، مۇھىتىنىڭ تەسىرى، خىمىيىۋى ئوغۇت، دېھقانچلىق دورىلىرى بىلەن يېتىشتۈرۈلگەن مەھسۇلاتلار ۋە پارنىك ئۆسۈملۈكلىرىنىڭ سەۋەبىدىن تەننىڭ تەبىئىتى سوغۇققا مايللىشىپ، ئىممۇنېتىت كۈچى ئاجىزلاپ كېتىشىتەك پاسىىپ تەرەپلەرنى كۆزدە تۇتقان ھالدا ئەجدادلارنىڭ ئستېىمال ئۇدۇمنى ساقىلىشى، بولۇپمۇ تەننىڭ تەبىئىىتىنى سوغۇق مىجەز ئەمەس، ئىسىق مىجەز ھالىتىدە ساقلايدىغان خاسىيەتلىك يېمەكلىك گۈلىنى ئىستېمال قىلىشىنى ئادەتكە ئايلاندۇرۇش مۇھىمىدۇر.
(http://bbs.oylirim.cn)- D/ l3 w% n$ }3 R(بۇ مەزمۇن پۈتۈنلەي ئويلىرىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن،تور ئادرېسى::http://bbs.oylirim.cn/ )
(http://bbs.oylirim.cn)/ T; |1 L/ r# }& V
(http://bbs.oylirim.cn)% a* w1 R8 L, G! q3 Xچۈنكى، گۈلىنىڭ شىپاھى كارامەتلىرىنى جاھان ئەھلى تونۇپ يەتكەنلىكى ئۈچۈن، ئۇ ھازىر چەت ئەللەرگە كۆپلەپ ئېكسپورت قىلىنىماقتا. گۈلە ئادەتتە ساقلاش بىر قەدەر بولغان يېمەكىلىكتۇر. شۇڭا، ئۇنڭىغا قۇرت چۈشۈرۈپ قويماسلىق ۋە نەملەشتۈرۈپ قويماسلىق ئۈچۈن، قۇرۇتۇلغاندىن كېىيىن، پاختا رەخىتىتىن تىكىلىگەن خالىتىغا ئېلىپ، شامال ئۆتۈشۈپ تۇرىدىغان جايغا قويۇش ھەم 8 _ئاينىڭ ئاخىرى ۋە 9 _ئاينىڭ باشىلىرىدىكى كۈز ئاپتىپىغا 10 كۈن يېيىتىپ كېچىسىى ئۈستىنى يېپىش كېرەك قايتا قۇرۇتقاندىن كېىيىن قاچىلاپ، يەنە شامال ئۆتۈشۈپ تۇرىدىغان جايدا ساقلاش لازىم ئۆيگە ئەكىرىشكە بولمايدۇ. شۇنداق قىلىغاندىلا يىل بويى قۇرت چۈشىمەي ۋە نەمىلىشىپ قالماي، ئەسىلىدىكى ھالىتىنى ساقلايدۇ.