بىر تۈرلۈك يېڭى تەتقىقاتتىن بايقىلىشىچە، بۆلجۈرگەننى داۋاملىق يەپ بەرسە، ئادەمنى تېتىك قىلىدىكەن ھەم پاركسون كېسىلىنىڭ ئالدىنى ئالىدىكەن. 49 مىڭ ئەر بىلەن 8000دىن ئارتۇق ئايالنىڭ ساغلاملىق سانلىق مەلۇماتىدىن مەلۇم بولۇشىچە، مەيلى ئەر ياكى ئايال بولۇشىدىن قەتئىينەزەر، دائىم بۆلجۈرگەن قاتارلىق شىرنىلىك مېۋىلەرنى يەپ بەرسە، پاركسون كېسەللىك خەتىرىنى %40 تۆۋەنلەتكىلى بولىدىكەن.
تەتقىقاتچىلارنىڭ كۆرسىتىشىچە، بۆلجۈرگەن، ئالما، شاكىلات ۋە ماندارىن تۈرىدىكى مېۋە – چېۋە ۋە كۆكتاتلار ئادەمنى جانلىق، تېتىك قىلىدىكەن. پاركسون كېسىلىنىڭ ئاساسلىق ئالامىتى ئادەمنىڭ جانلىقلىقى بىلەن بىۋاستە مۇناسىۋەتلىك بولىدىكەن. ئاساسلىقى ھەرىكەت ئاستىلاپ، قول، پۇت ۋە باشقا ئەزالار تىتىرەپ، بەدەننىڭ ئېلاستىكىلىقى يوقاپ، قېتىشىپ قالىدىغان ئەھۋاللار كۆرۈلىدىكەن.
مەنبە: جۇڭگو ئۇيغۇرچە رادىئو تورى.
|