خەۋەرئاشقازان-ئۈچەي ساغلاملىقى ئۈچۈن كەم بولسا بولمايدىغان ئۇچۇرلار ( c8 V+ y! |) Q1 `* u3 J
7 p. Z+ `6 |2 a3 [# B- b8 |: j" O) S" d. Y: I
ئاشقازان-ئۈچەي ساغلاملىقىغا سەل قاراشقا بولمايدۇ. ئاشقازان-ئۈچەي يولىنىڭ ساغلاملىقىغا كاپالەتلىك قىلىش ئۈچۈن، تۇرمۇشىمىزدا ساقلىقنى ساقلاشمۇ كەم بولسا بولمايدۇ. سىز بۇ ھەقتە بەلكىم نېمىنى يېيىش، نېمىنى يېمەسلىك، قانداق قىلىش، قىلماسلىقنى تولۇق چۈشىنسىز. تۆۋەندە كۆپچىلىككە نېمىنى يېيىش ۋە يېمەسلىك ھەققىدە تەپسىلىي چۈشەندۈرۈپ ئۆتىمەن.
# J0 s6 C: Z) k; r4 |6 T8 ?1. ئاشقازان-ئۈچەي يولىنى قوغداش ئۈچۈن قايسى يېمەكلىكلەرنى يېمەسلىك كېرەك؟ B) S* V f, s4 o; a0 J! P
گازلىق ئىچىملىك
6 G2 l7 C; k. Qگازلىق ئىچىملىك نۇرغۇنلىغان ياشلىرىمىز ياقتۇرۇپ ئىچىدىغان ئىچىملىك بولۇپ، ناھايىتى تەملىك ۋە ئۇسسۇزلۇقنى باسىدۇ. لېكىن مۇتەخەسىسنىڭ بىلدۈرىشىچە، گازلىق ئىچىملىك تەركىبىدىكى گاز ئاسانلا يەل پەيدا قىلىدۇ. بۇخىل ئىچىملىك تەركىبىدە يەنە يۇقىرى بولغان ئىسسىقلىق مىقدارى ۋە ھەرخىل خۇرۇچلار قوشۇلغان بولۇپ، كۆپ ئىستېمال قىلىشقا بولمايدىكەن. ياز پەسلىدە قايناقسۇ، سوغۇق چاي ئىچسە ھەقىقىي ئۇسسۇزلۇقنى باسىدىغان ساغلام ئىچىملىك بولىدىكەن.
9 h6 t! z: Q! n$ O( f9 j# Q. Nتۇزغا چىلانغان يېمەكلىك ۋە كېچىلىك تاماق# F* i& W: ?9 i2 k- M
بۈگۈنكى كۈندە، ئاشقازان راكىنىڭ خەۋپى ناھايىتى چوڭ. كۆپ مىقداردىكى ئېپىدېمىئولوگىيە ماتېرىياللىرىدا كۆرسىتىلىشىچە، ئۇزۇن مەزگىل تۇزلۇق غىزالىنىش، كۆكىرىپ كەتكەن يېمەكلىك يېيىش، سۈرلەنگەن ۋە تۇزغا چىلانغان يېمەكلىكلەرنىڭ ھەممىسى راك پەيدا قىلغۇچى خەتەرلىك يېمەكلىكلەردۇر. تاماكا چېكىش، ھاراقنى كۆپ ئىچىشمۇ بۇنىڭ «قاتىلى» ھېسابلىنىدۇ.«يېرىم كېچىدە تاماق يېيىشمۇ ناچار ئادەت. ئادەتتە مېنىڭ خىزمىتىم ناھايىتى ئالدىراش، لېكىن شۇنچە ۋاقچى بولۇپ كەتسىمۇ ھەرگىز كېچىلىك تاماق يېمەيمەن. ئۇخلاش ئالدىدا تاماق يېيىش ئاشقازان كىسلاتاسى ئاجرىتىپ چىقىرىشنى قالايمىقانلاشتۇرىدۇ ھەمدە ئىشلەپچىقارغان ئىسسىقلىق مىقدارى ئاشقازان بېسىمىنى ئاشۇرىۋېتىدۇ.مەيلى ئاشقازان بولسۇن ياكى ئادەم بەدىنىگە بولسۇن ھېچقانداق پايدىسى يوق.»1 ?; P* [- R/ h3 K6 e& Z5 `
ئاسان كىسلاتا ئىشلەپچىقىرىدىغان يېمەكلىكلەر، ئاشقازاننى كۆپتۈرىدىغان يېمەكلىكلەر، خام ۋە سوغۇق يېمەكلىكلەر، قاتتىق يېمەكلىكلەر، پۇرىقى كۈچلۈك تېتىقۇلار.6 W: Q7 {( A" z6 v3 M4 b9 d
ئاسان كىسلاتا ئىشلەپچىقىرىدىغان يېمەكلىكتىن پەرھىز تۇتۇش. مەسىلەن: تاتلىقياڭيۇ، ياڭيۇ، شېكىرى كۆپ بولغان تاتلىق يېمەكلىكلەر ۋە شېكەر ئاچچىقۇسى كۆپ يېمەكلىكلەر؛ ئاشقازاننى كۆپتۈرىدىغان يېمەكلىكلەر. مەسىلەن: خام غولپىياز، خام سامساق، خام تۇرۇپ، سامساق مېيى، باشپىياز قاتارلىقلار؛ خام ۋە سوغۇق يېمەكلىكلەر. مەسىلەن: كۆپ مىقداردىكى سوغۇق ئىچىملىك، سوغۇق سەي؛ قاتتىق يېمەكلىكلەر. مەسىلەن: سۈر گۆش، كولباسا، قۇلۇلە گۆشى،قاتارلىقلار؛ پۇرىقى كۈچلۈك يېمەكلىكلەر. مەسىلەن: قارىمۇچ، كەررى پاراشوكى، قىچا تالقىنى، قىزىلمۇچ مېيى قاتارلىقلار.
2 B. E0 r* j( v) M* z; R2. ئاشقازان-ئۈچەي يولىنى قوغداش ئۈچۈن، قايسى يېمەكلىكلەرنى يېيىش كېرەك؟
3 B% r8 j- M% v6 x7 \2 c4 M$ Hقېتىق
& Z' z& P$ u; z, {ئەتىگەندە قېتىق ئىچىش ئادەم بەدىنىگە پايدىلىق. قېتىق ئاسان ھەزىم بولىدۇ ھەمدە ئاشقازان كىسلاتاسى ىلەن نېيتراللىىشپ، ئاشقازان شىللىق پەردىسىنى قوغدايدۇ. سۈتنىڭمۇ ئاشقازاننى ئاسراش رولى بار، ئاشقازان يارىسى بار كىشىلەر سۈت ئىچىپ بەرسە كېسەللىك ئالامىتىنى يېنىكلەتكىلى بولىدۇ.+ l8 {# a% }: B) V1 F- N: L' H J
شوۋىگۈرۈچ- ?8 n4 ]2 ?- O/ ?; N7 I+ ^
شوۋىگۈرۈچ تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر ئاسان ھەزىم بولىدۇ. بولۇپمۇ سەككىز خىل ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى يېمەكلىك قوشۇلغان شوۋىگۈرۈچ. ئۇنىڭ ئىچىدە خفسىڭ مېغىزى، ئۆرۈك مېغىزى، ئاق شېكەر قاتارلىق، ئىسسىقلىق ئېنىرگىيەسى يۇقىرى بولۇپ، ئاشقازانغا شىپالىق رولى بار. يېڭى خاسىڭ مېغىزىدا بولسا مول مىقداردىكى ئاقسىل، ياغ بولۇپ ئۈنۈملۈك ھالدا ئاشقازاننى قوغداش رولى بار.
3 g% ?& l( o! j% X8 { . f* s6 \: j% ?' Y9 W6 s
ئاشقازان-ئۈچەي يولىنى ئاسراشتىكى بىلىملەر ئاز ئەمەس، كەلگۈسىڭىز ئۈچۈن ئاشقازان-ئۈچەي يولىنى ياخشى ئاسراڭ !& W, ]) s! E8 E& C
& b+ U6 P7 |; Z8 b& b# X
مەنبە:http://news.okyan.com/news/health/2014/0205/4745.html
كىرگۈزگۈچ
ئايال
بالا
پەن
ئىللىق |