مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 1206|ئىنكاس: 6

ساغلاملىق مەسلەھەتچىسى (ئاياللار ئۈچۈن)5-قىسىم [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇ

دائىملىق ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 14934
يازما سانى: 1247
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 16636
تۆھپە نۇمۇرى: 1082
توردا: 544 سائەت
تىزىم: 2010-10-23
ئاخىرقى: 2013-3-19
يوللىغان ۋاقتى 2013-1-4 03:05:14 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

بالىياتقۇ بوينى شەلۋەرلەش كىسەللىكىنڭ ئۇيغۇر تىبابەت پەرۋىشى

پىسخىلوگىيە پەرۋىشى :

بمارنىڭ خىلىت ئالاھىدىلىكى ۋە مىزاجىنىڭ ئوخشاش بولماسلىقىغا قاراپ پىسخىلوگىيە پەرۋىشى ئېلىپ بېرىلىدۇ.بىمارنى روھى جەھەتتىن ئىلھاملاندۇرۇپ داۋالاش پەرۋىش باسقۇچلىرىنى تەپسىلى چۇشەندۈرۈش ئارقىلىق ئارتۇقچە  غەم ئەندىشىدىن ساقلىنىش ھىسىياتىنى شەكىللەندۈرۈش  ،تىنىچ ،ئھزادە مۇھىت يارتىپ بىرىش،ساقىيشقا بولغان ئىشەنچىسىنى تۇرغۇزۇشقا ياردەم بىرىش.

ئۇزۇقلۇق پەرۋىشى :

بىمارنىڭ خىلىت ئالاھىدىلىكى ،مىزاجى ۋە كىسەللىك ئۆزگىرشىگە قاراپ ماس كىلىدىغان ئۇزۇقلۇق پىلانى تۈزەيمىز.

1-ئاسان ھەزىم بۇلىدىغان ئۇزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى يىمەكلىكلەرنى (كەپتەر شورپىسى ،شۆيلە، نارىن چۆپ) ئاساس قىلىمىز .مايدا ھوردا پىشۇرغان ئاچچىق چۈچىمەل ئاسان ھەزىم بولمايدىغان يمەكلىكلەر (پولو،كالا گۆشى ،تونۇر كاۋپى ،ھورنان ،لەڭپۇڭ)دىن چەكلىنىدۇ.

دورا پەرۋىشى :

بىمارنىڭ كىسەللىك ئەھۋالىغا خىلىت ئۆزگىرشىگە ئاساسەن دوختۇرنىڭ كۆرسەتمىسى بۇيىچە

دورا بىرلىدۇ.ياللۇغ قايتۇرۇپ ئاغرىق پەسەيتكۈچى دورىلاردىن شەربىتى ئۆشبە، ئىتتىرپىل چۆبىچىن بىرلىدۇ،سىرتتىن ۋاننىدا ئولتۇرغۇزۇش ،دورا كىلىزمىسى قىلىش،تۈۋەنكى قۇرساق ساھەسىگە

زىمات تېڭىش، يەرلىك ئۇرۇنغا سىرتتىن دورا سېلىش ئۇسۇلى قوللىنىلىدۇ  .مۇنزىچ ئىچكەندە دىققەت قىلىدىغان ئىشلار:

مۇنزىچنى تاماقتىن يېرىم سائەت كىيىن ئىسسىتىپ ئىچىلىدۇ،بۇجەرياندا زىيادە ھېرىپ چارچاش ،ھاياجانلىنىشتىن ساقلىنىش تەۋسىيە قىلىنىدۇ.بىمارنىڭ دورا ئىچكەندىن كىيىنكى دورىنىڭ تەسىرى ۋە ئەكىس تەسىرىنى ئىننچىكىلىك بىلەن كۈزىتىش لازىم.

مۇسھىل ئىچكەندە دىققەت قىلىدىغان ئىشلار :

بىمارنىڭ ئىچكەن دورا مىقدارى ۋە ۋاقتىنى كۈزىتش ،دورىنىڭ رۇلى ۋە بىمارنىڭ ھاياتلىق بەلگىلىرى ،چوڭ كىچىك تەرىتى ،تىرە رەڭگى ،تىل گېزى ،كۆز ئېقى ،ئېغىز تەمى،سۇسىزلىنىش قاتارلىق ئەھۋاللارنى ئىنچىكىلىك بىلەن كۈزىتىش ،بىمارغا كۆپرەك قايناقسۇ ئىچىش،مىۋە-چىۋە سەي كۆكتاتلارنى كۆپرەك ئىستىىمال قىلىش تەۋسىيە قىلنىدۇ.

تۇرمۇش پەرۋىشى:

1-ياخشى بولغان تۇرمۇش ئادىتىنى يىتىلدۈرۈشكە يىتەكچىلىك قىلنىدۇ.

2-شەخسى تازىلىققا دىققەت قىلىش ،بۇلۇپمۇ ھېيىز مەزگىلىدىكى تازىلىققا ئالاھىدە دىققەت قىلىش،ئەۋرەت قىسمىنى پات-پات ئىلمان سۇدا يۇيۇپ تۇرۇش ،ئىچ كىيىمنى ئازادە كىيىش،سۇنئى تالالىق كىيىملەرنى كىيمەسلىك،ئىچ كىيىملەرنى كۈندە بىر قېتىم ئالماشتۇرۇش،ۋاننىدا يۇيۇنماسلىق قاتارلىقلار تەكىتلىنىدۇ.

3-سۈنئى ئۇسۇلدا ھامىلە چۇشۇرۇشتىن ساقلىنىش،ۋاقتىنچە جىنسى مۇناسىۋەت ئۆتكۇزمەسلىك.

4-ئۆزىنى ئىسسىق ساقلاش،سوغۇق ئۆتكۈزىۋېلىشتىن ،ئېغىرجىسمانى ھەركەتتىن ساقلىنىش لازىم.

5-بىمارغا مۇۋاپىق ئۇخلاش ئادىتىنى يىتىلدۈرۈش تەكىتلىنىدۇ.

بالىياتقۇ بوينى راكى كىسەللىكىنڭ ئۇيغۇر تىبابەت پەرۋىشى

پىسخولوگىيە پەرۋىشى :

بمارنىڭ خىلىت ئالاھىدىلىكى ۋە مىزاجىنىڭ ئوخشاش بولماسلىقىغا قاراپ پىسخىلوگىيە پەرۋىشى ئېلىپ بېرىلىدۇ.بىمارنى روھى جەھەتتىن ئىلھاملاندۇرۇپ داۋالاش پەرۋىش باسقۇچلىرىنى تەپسىلى چۇشەندۈرۈش ئارقىلىق ئارتۇقچە  غەم ئەندىشىدىن ساقلىنىش ھىسىياتىنى شەكىللەندۈرۈپ  ،بىماردا خاتىرجەنلىك تۇيغۇسىنى تىكلەشكە ياردەم بىرىپ داۋالاش ۋە پەرۋىشكە ئاكتىپ پوزىتسىيە تۇتۇش ،سالامەتلىكىنىڭ ئەسلىگە كىلىشىگە  بولغان ئىشەنچىسىنى تۇرغۇزۇشقا ياردەم بىرىش.

ئۇزۇقلۇق پەرۋىشى :

بىمارنىڭ خىلىت ئالاھىدىلىكى ،مىزاجى ۋە كىسەللىك ئۆزگىرشىگە قاراپ ماس كىلىدىغان ئۇزۇقلۇق پىلانى تۈزەيمىز.

1-ئاسان ھەزىم بۇلىدىغان ئۇزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى يىمەكلىكلەرنى (كەپتەر شورپىسى ،شۆيلە، نارىن چۆپ) ئاساس قىلىمىز .مايدا ھوردا پىشۇرغان ئاچچىق چۈچىمەل ئاسان ھەزىم بولمايدىغان يمەكلىكلەر (،كالا گۆشى ،تۇخۇم ،ھورنان ،لەڭپۇڭ)دىن چەكلىنىدۇ.

دورا پەرۋىشى :

بىمارنىڭ كىسەللىك ئەھۋالىغا خىلىت ئۆزگىرشىگە ئاساسەن دوختۇرنىڭ كۆرسەتمىسى بۇيىچە

دورا بىرلىدۇ.  .مۇنزىچ ئىچكەندە دىققەت قىلىدىغان ئىشلار:

مۇنزىچنى تاماقتىن يېرىم سائەت كىيىن ئىسسىتىپ ئىچىلىدۇ،بۇجەرياندا زىيادە ھېرىپ چارچاش ،ھاياجانلىنىشتىن ساقلىنىش تەۋسىيە قىلىنىدۇ.بىمارنىڭ دورا ئىچكەندىن كىيىنكى دورىنىڭ تەسىرى ۋە ئەكىس تەسىرىنى ئىنچىكىلىك بىلەن كۈزىتىش لازىم.

مۇسھىل ئىچكەندە دىققەت قىلىدىغان ئىشلار :

بىمارنىڭ ئىچكەن دورا مىقدارى ۋە ۋاقتىنى كۈزىتش ،دورىنىڭ رۇلى ۋە بىمارنىڭ ھاياتلىق بەلگىلىرى ،چوڭ كىچىك تەرىتى ،تىرە رەڭگى ،تىل گېزى ،كۆز ئېقى ،ئېغىز تەمى،سۇسىزلىنىش قاتارلىق ئەھۋاللارنى ئىنچىكىلىك بىلەن كۈزىتىش ،بىمارغا كۆپرەك قايناقسۇ ئىچىش،مىۋە-چىۋە سەي كۆكتاتلارنى كۆپرەك ئىستىىمال قىلىش تەۋسىيە قىلنىدۇ.

تۇرمۇش پەرۋىشى:

1-بىمارنى كىسلىگە توغرا مۇئامىلە قىلىشقا يىتەكلەپ ،تۇرمۇشنى رېتىملىق قىلىش ،زىيادە ھېرىپ چارچىماسلىق ،مۇۋاپىق ھەركەت قىلىش توغرسىدا چۈشەنچە بىرىلىدۇ.

2-شەخسى تازىلىققا دىققەت قىلىش ،بۇلۇپمۇ ھېيىز مەزگىلىدىكى تازىلىققا ئالاھىدە دىققەت قىلىش،ئەۋرەت قىسمىنى پات-پات ئىلمان سۇدا يۇيۇپ تۇرۇش ،ئىچ كىيىمنى ئازادە كىيىش،سۇنئى تالالىق كىيىملەرنى كىيمەسلىك،ئىچ كىيىملەرنى كۈندە بىر قېتىم ئالماشتۇرۇش،ۋاننىدا يۇيۇنماسلىق قاتارلىقلار تەكىتلىنىدۇ.

3-ئۆزىنى ئىسسىق ساقلاش،سوغۇق ئۆتكۈزىۋېلىشتىن ،ئېغىرجىسمانى ھەركەتتىن ساقلىنىش لازىم.

4-بىمارغا مۇۋاپىق ئۇخلاش ئادىتىنى يىتىلدۈرۈش تەكىتلىنىدۇ.

تەييارلىغۇچى : ئاياللار كىسەللىك بۆلۈمى

بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   سەھرا ئوغلى تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2013-1-4 12:53 PM  


ئۆز ساغلاملىقىڭىزغا  مەبلەغ سېلىشتىكى ئالدىن تاللىشىڭىز ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇلاتلىردۇر
(نۇپۇس كۈپەيگەنسىرى نۇمۇس كېمەيدى )(ســــــــــەۋەپــــــكـــــــار)

ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇ

دائىملىق ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 14934
يازما سانى: 1247
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 16636
تۆھپە نۇمۇرى: 1082
توردا: 544 سائەت
تىزىم: 2010-10-23
ئاخىرقى: 2013-3-19
يوللىغان ۋاقتى 2013-1-4 03:08:01 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

ساغلامىلق مەسلەھەتچىسى (ئۈزىڭىزگە كۈينەمسىز)6-قىسىم

ئاشقازان تۆۋەنلەش

تونۇش:

ھەرخىل سەۋەبلەردىن ئاشقازاننى مۇقۇملاشتۇرغۇچى پەي-تارامۇشلار بوششپ ئاشقازان تۆۋەنلەپ كېلىنكدا،ئىشتىھاسىزلىق كۆڭلى ئېلشش،قۇسۇش،تۇيۇنۇپ تاماق يىگەندىن كېيىن،تۆۋەنگە تارتىشقاندەك سېزىم بۇلۇش قاتارلىق ئالامەتلەر بىلەن ئىپادىلىندىغان شەكىل بۇزۇلۇش خاراكتىرلىك كىسەللىك.

كىسەللىك سەۋەبى:

1.  تەمسىز خىلىتىنىڭ تەسىرىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

2.  يىمەك-ئىچمەك ئادىتىنىڭ توغرا بولماسلىق سەۋەبىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

3.  ئاشقازاندىكى باشقا كىسەللىكلەر سەۋەبىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

4.  باشقا سەۋەبلەر سەۋەبىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

كىلنىك ئىپادىسى:

سول تەرەپ يۇقارقى ساھەسى يېقىمسىزلىنىش،قورساق ئېسلىش،ئىشتىھاسى تۇتۇلۇش،كۆڭلى ئېلىشپ قۇسۇش،ياكى ئىچى سۈرۈش،تاماق يىگەندىن كېيىن ياكى ھەرىكەت قلغاندىن كېيىن قورساق ساھەسى يېقىمسىزلىنىش.

پـەرۋىش:

1. روھى جەھەتتە بىمارغا ياردەملىشىپ،ئاغرىق ئازابىنى يىنىكلىتىپ،ئۆزىنى ئازادە تۇتۇش كېرەكلىكى روھى جەھەتتىن خاتىرجەم بۇلۇشقا،ساقىيىسقا ئىشەنچ تۇرغۇزىشىغا ياردەم بېرىش.

2. ئوزۇقلىنى  جەھەتتە بىمارنىڭ خىلىت مىزاجى ئۆزگىرىشىگە قاراپ،ئوزۇقلۇق قۇرۇلمىسىنى تەڭشەپ،تەستە ھەزىم بولىدىغان غىدىقلىغۇچى يەل پەيدا قىلغۇچى مايلىق يىمەك-ئىچمەكلەردىن پەرھىز قىلىپ،ئاسان ھەزىم بولىدىغان يىمەك ئىچمەكلەرنى تاللاپ ئىستىمال قىلىنىدۇ.. مۇۋاپىق ئوزۇقلىنىش ئادىتىنى يىتىلدۈرۈپ،ھەددىدىن قورساقىنى ئاچ قۇيۇشتىن، زىيادە تۇيۇنۇپ كېتىشدىن ساقلىنىش،تاماقنى زىيادە سوغۇق زىيادەئىسسىق يىيشتىن،تاماق يەپلا ئۇخلاشتىن ساقلىنىش لازىم.

3. دورا پەرۋىش جەھەتتە : ئۇيغۇر تىبابىتىدە،دورىلارنىڭ تۈرى كۆپ،شەكلى ھەرخىل بولغاچقا،بىمارلارغا بەرگەندە،ئىشلىتىش ئۇسۇلىغا يىتەكچىلىك قىلىپ،دورا مىقدارى،ۋاقتى،ئىشلتىش ئۇسۇلى،دورا ئىشلەتكەندىن كېيىنكى،ئۈنۈمى،تەسىرى،چوڭ-كىچىك تەرىتى،ھاياتلىق ئالامىتى قاتارلىقلارنى ئالاھىدە كۆزدە تۇتۇلۇپ خاتىرلىنىدۇ.

4. تۇرمۇش پەرۋىشى جەھەتتە:توغرا بولغان تۇرمۇش ئادىتىنى يىتلىدۈرۈش،يەڭگىل ھەرىكەت قىلىش،ياخشى ئارام ئېلىشقا كاپالەتلىك قىلىش.

ئاشقازان 12 بارماق ئۈچـەي يارىسـى

كىسەللىك سەۋەبى:

1.        روھى-نىرۋا ئامىللىرى تەسىرىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

2.       تاماكا چېكىشتىن كېلىپ چىقىدۇ.

3.        نەزلە سۇيۇقلۇقى تەسىردىن كېلىپ چىقىدۇ.

4.       تۈرلۈك فىزىكا-خىمىيىلىك ئامىللار تەسىرىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

5.        ئاشقازان دىۋارىدىكى قان تۇمۇرلارغا قان قېيىش سەۋەبىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

ئالامىتى:

1.  ئاغرىش بولىدۇ.ئاغرىش خاراكتىرى رېتىملىق ئاغرىيىدۇ. تاماق يىگەندىن كېيىن ئاغرىيىدۇ.

2.  قانلىق تەرەت كۆرىلىدۇ.

3.             ھەزىم بۇزۇلۇش ئىپادىلىرى كۆرىلىدۇ.يەنى،قورساق كۆپۈش،ئىسىلىش،ئىشتىھاھ تۆۋەنلەش،ئاچچىقسۇ ياندۇرۇش بىر قەدەر ئېغىر بولىدۇ.

4.  پەسىل خاراكتىرلىك قوزغىلىش بولىدۇ.

بەدەن بەلگىلىرى :

يۇقىرى قورساق ساھەسى ئاغرىش،بەسقاندا ئاغرىش تېخىمۇ كۈچىيىش،ئاشقازاننى تۇتقاندا سوغۇق بىلىنىش،ئېغىر بولغانلىرىدا ئورۇقلاش،قان ئازلىق كۆرىلىدۇ.

پـەرۋىش تەدبىرى:

1.    ئاغرىش بەك قاتتىق بولىدۇ.ھەزىم يولىنىڭ قانىشى قوشۇلۇپ كەلسە يېتىپ ئارام ئېلىش،بىمارغا روھى جەھەتتىكى پەرۋىشىنى يولغا قويۇپ،كېسەلىنىڭ غەم-ئەندىشىنى چىقىرىپ تاشلاپ كىسەللىك ئالامىتىىنى يەڭگىللىتىش.

2.   ئوزۇقلۇق بىلەن پەرۋىش قىلىش:ئاز ھەم پات-پات تاماق يېيىش،ھەر قېتىملىق تاماقتا بەك تويۇنۇپ كەتمەسلىك،ھەر كۈنى 4قېتىمدىن5قېتىمغىچە غىزالىنىش،ئاشقازاننى زىيادە غىدىقلايدىغان يىمەك-ئىچمەكلەردىن،دورىلاردىن ساقلىنىش،تاماقتا ئۇن تامقىنى ئاساس قىلىش،ئاچچىق-چۈچۈك تاماقلاردىن چەكلەش،قۇۋەتلىك،ئاسان سىڭىدىغان يىمەكلىكلەرنى بېرىش لازىم.

3.   كىسەللىك ئەھۋالىنى كۈزىتىش:ئەگەر بىمارنىڭ كىسەللىك ئەھۋالىدا ئۆزگىرىش بولغانلىقى بايقالسا،ۋاقتىدا دۇختۇرغا مەلۇم قىلىش لازىم.

4.   روھى جەھەتتىكى پەرۋىشنى كۈچەيتىپ،كىسەلگە تەسەللى بېرىش ئارقىلىق روھى-كەيپىياتنى تەڭشەش.ئەگەشمە كىسەللىكلەرگەدېققەت قىلىش.كىرگەن-چىققان سۇيۇقلۇقنىڭ مىقدارىغا دېققەت قىلىش.چوڭ-كىچىك تەرەتنىڭ قېتىم سانى ۋە رەڭىگە دېققەت قىلىش،ئالاھىدە ئەھۋال كۆرۈلسە،ۋاقتىدا دوختۇرغا مەلۇم قىلىش.

يار خاراكتىرلىك بوغما ئۈچەي ياللۇغى

تونۇش:

يارا خاراكتىرلىك بوغما ئۈچەي ياللۇغى،سوزۇلما غەيرى خاراكتىرلىك بوغما ئۈچەي ياللۇغى دەپمۇ ئاتىلىدۇ.بۇ مۇھىت ئامىلى،ئوزۇقلۇق ئامىلى،بەدەن سۇيۇقلۇق ئامىلى،يۇقۇملىنىش ئامىلى،قاتارلىق سەۋەبلەرنىڭ چوڭ ئۈچەي شىللىق پەردىسىدە،سوزۇلما خاراكتىردىكى ياللۇغ ۋە يارا پەيدا قىلىشدىن ئىبارەت بۇلۇپ،كىلىنكىدا،ئىچى سۈرۈش،قان-يىرڭلىق تەرەت قىلىش،قورساق ئاغرىش قاتارلىق ئالامەتلەر كۆرۈلىدۇ.

كىسەللىك سەۋەبى:

1.  ئوفۇنەتلەنگەن قان خىلىتىنىڭ تەسىرىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

ھەرخىل جاراسىملار بىلەن ئوفۇنەتلەنگەن قان خىلىتى،ئۈچەي شىللىق پەردىسىگە تەسىر قىلغاندا،يەرلىك ئورۇندىكى شىللىق پەردىلەرنى غىدىقلاپ،زەخمىلەندۈرۈشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

2.  سەپرا خىلىتىنىڭ تەسىرىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

بۇ خىل غەيرى تەبىئىي سەپرا خىلىتى، ئۈچەي شىللىق پەردىسىگە تەسىر قىلغاندا،يەرلىك ئورۇندىكى شىللىق پەردىلەرنى غىدىقلاپ،زەخمىلەندۈرۈشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

3.  زەڭگا رەڭ سەپرا خىلىتى تەسىرىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

بۇ خىل غەيرى تەبىئىي زەڭگا رەڭ سەپرا خىلىتى، ئۈچەي شىللىق پەردىسىگە تەسىر قىلغاندا،يەرلىك ئورۇندىكى شىللىق پەردىلەرنى غىدىقلاپ،زەخمىلەندۈرۈشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

4.  سۈپىتى ئۆزگەرگەن يىمەك-ئىچمەكلەرنى ئىستىمال قىلىش سەۋەبىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

5.  ئۈچەي يوللىرى يۇقۇملۇق كىسەللىكىرى سەۋەبدىن كېلىپ چىقىدۇ.

تولغاق،خولىرا،كىزىك،ئۈچەي سىلى قاتارلىق كىسەللىكلەر سەۋەبىدىن،ئۈچەي شىللىق پەردىلەر زەخمىلىنىپ،ياللۇغلىنىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

6.  روھى ئامىل سەۋەبىدىن كېلىپ چىقىدۇ.

كىلنىك ئىپادىسى:

ئىچى سۈرۈش،ئاغرىش،توڭۇپ تىتىرەش،قىزىش،ئىشتىھاسى تۇتۇلۇش،قان يىرىڭلىق تەرەت كېلىش،ئاشقازان ياللۇغى بىلەن قۇشۇلۇپ كەلسە،قۇسۇش،قورساق مۇسكۇللىرى جىددىلىشىش ئالامەتلىرى قوشۇلۇپ كېلىدۇ.ئىسھال بىلەن قەۋزىيەتلىك ئالمىشىپ كېلىدۇ..

پـەرۋىش تەدبىرى :

1.    كىسەلىنىڭ خاراكتىرىگە ئاساسەن بىمارنى پاكىزە،ئازادە،تېنىچ،ساپ ھاۋالىق كىسەلخانىغا ئورۇنلاشتۇرۇپ،كىسەلخانىنىڭ نەملىك دەرىجىسى%50~%60 ۋە تېمپىراتورىسى20~22 ئەتىراپىدا بۇلۇش،تولۇق ئۇخلاش شارائىت ھازىرلاپ،ماددا ئالمىشىشىنى تۆۋەنلىتىش ئارقىلىق زەھەرلىك ماددىلارنىڭ شۈمۈرلىنشنى توسۇش،داۋالاش ۋە پەرۋىش خىزمىتىگە ئاكتىپ ماسلىشىپ،بىمارنىڭ ساقىيىشقا بولغان ئىشەنچىسىنى ئاشۇرۇش.

2.   روھى پەرۋىشى جەھەتتە: بىمارغا ياردەملىشىپ، ئاغرىق ئازابىنى يىنىكلىتىپ،ئۆزىنى ئازادە تۇتۇش تەدبىرلىرىنى ئۆگىتىش.مەسىلەن:چوڭقۇر نەپەسلىنىشقا كۈندەش،پۈتۈن بەدەن مۇسكۇللىرىنى بوشۇتۇش،ئىسسىق ئۆتكۈزۈش قاتارلىق ئۇسۇللار ئاغرىق سېزىمىنى يىنكلىتىدۇ.

3.   ئوزۇقلىنىش پەرۋىشى جەھەتتە: بىمارنىڭ خىلىت مىزاجى ئۆزگىرىشىگە قاراپ،ئوزۇقلۇق قۇرۇلمىسىنى تەڭشەپ،ماس كېلىدىغان ئۇزۇقلۇق پىلاننى تۈزۈپ،

مەسىلەن:خولۇپ ئاش،چۆچۆرە،ئۇماچ قاتارلىق.يۇقىرى ئىنىرگىيىلىك،يۇقىرى ئاقسىللىق،مايلىق،تۇزلۇق،مايدا پىشۇرۇلغان يىمەكلىكلەرنى ئىستىمال قىلىشتىن چەكلەش مەسىلەن:پولۇ،قاتلىما،گۆش نان،تونۇر كاۋاپ،كالا گۆشى،قورداق قاتارلىقلاردىن چەكلىنىدۇ. ئوزۇقلۇق قېممىتى يۇقىرى يىمەكلىكلەردىن: نارىن، شوگۈرۈچ، توخۇ گۆشى، قىيما گۆشلەردىن بىرىلىدۇ. سوغۇق تەبىئەتلىك، ئاچچىق-چۈچۈك، چالا پىشۇرۇلغان غىـدىقلـىغۇچـى يىمەكـلىكلەردىن: لاز-ئاچچىقسۇ، سامسـاق، تاۋۇز، شـاپتۇل، نـەشـپۈت قـىيـزا، ھەرخىل سۈت، قېتىق قاتارلىقلاردىن چەكلەش. مۇۋاپىق ئوزۇقلىنىش ئادىتىنى يىتىلدۈرۈش، ھەددىدىن قورساقىنى ئاچ قۇيۇشتىن، زىيادە تۇيۇنۇپ كېتىشدىن ساقلىنىش، تاماقنى زىيادە سوغۇق زىيادەئىسسىق يىيشتىن، تاماق يەپلا ئۇخلاشتىن ساقلىنىش لازىم.

4.   دورا پەرۋىش جەھەتتە : ئۇيغۇر تىبابىتىدە،دورىلارنىڭ تۈرى كۆپ، شەكلى ھەرخىل بولغاچقا، بىمارلارغا بەرگەندە،ئىشلىتىش ئۇسۇلىغا يىتەكچىلىك قىلىپ، دورا مىقدارى،ۋاقتى،ئىشلتىش ئۇسۇلى، دورا ئىشلەتكەندىن كېيىنكى، ئۈنۈمى، تەسىرى،چوڭ-كىچىك تەرىتى،ھاياتلىق ئالامىتى قاتارلىقلارنى ئالاھىدە كۆزدە تۇتۇلۇپ خاتىرلىنىدۇ.

5.   تۇرمۇش پەرۋىشى جەھەتتە: بىمارغا توغرا بولغان تۇرمۇش ئادىتىنى يىتىلدۈرۈشكە يىتەكچىلىك قىلىپ،ھېرىپ چارچاشتىن ساقلىنىش،تولۇق ئۇخلاشقا كاپالەتلىك قىلىنىدۇ.

شەخسى تازلىققا دېققەت قىلىپ،ھەر قېتىم تاماقتىن ئىلگىرى ۋە تاماقتىىن كېيىن قول يۇيۇش ئادىتىن يىتىلدۈرۈش.ئىچ كىيىملىرىنىڭ پاكىزە،قۇرغاق بۇلۇشقا كاپالەتلىك قىلىنىدۇ.

بىمار بەدەن چېنىقتۇرۇشنى كۈچەيتىش،بەدەن سۈپىتىنى يۇقىرى كۆتىرىپ كىسەلگە بولغان قارشىلىق كۈچى ئاشۇرىلىدۇ.

بىمارغا قايناقسۇ كۆپىرەك ئىستىمال قىلىپ،توغرا تۇرمۇش ئادىتىنى يىتىلدۈرۈپ،سۇسىزلىنىپ كېتىشنىڭ ئالدى ئېلىنىدۇ

قىزىل ئۆڭگەچ راكى

تۇنۇش :

قىزىل ئۆڭگەچ راكى ـ  قىزىل ئۆڭگەچ سىلىق يوللۇق مۇسكۇللىرىنىڭ ئۇزۇن مۇددەت

غىدىقلىنىشى بىلەن راكقا)  يامان سۇپەتلىك ئۆزگىرىشى ( ئايلىنىپ ئىلگىرلەش     خارەكتىرلىك يۇتۇش قىيىنلىشىش ،تۇش سۇڭەك ئارقا قىسمى ئاغرىش ،يۇتۇش قىيىنلاش

بىلەن ئىپادىىلىنىغان يامان سۇپەتلىك كىسەللىكتىن ئىبارەت .

1.كىسەللىك سەۋەبى :

خىلىتلار تەڭپۇڭلىقىنىڭ بۇزىلىشىى تەسىرىدىن  كىلىپ چىقىدۇ   ھەرخىل ئامىللار تەسىرىدىن بەدەندىكى خىلىتلاردا ئۆزگىرى يۇز پەيدا بۇلۇپ سەپرانىڭ كۇيۇشى بەلغەمنىڭ قۇيۇقلىشىشىغا ئوخشاش ئۆزگىرىش ياكى سەۋ دانىڭ بەدەندە كۆپىيىش شەكىللەنگەندە  بۇخىل ماددىلارنىڭ ئىممونىت كۇچىنى ئاجىز بۇلغان قىزىل ئۆڭگەچ شىللىق پەردىلىرىنى تەكرار غىدىقلاش توقۇلما

پۇتۇنلىكىنىڭ بۇزىلىش ھەمدە شىللىق پەردىلەرنىڭ غەيرى ئۆ سۇپ تەرەققى قىلىشىغا سەۋەپ بۇلىدۇ .

2. خىلىتلارنىڭ ناچار غىدىقلاش تەسىرى ؛ بەك يىرىك يىمەكلىكلەرنى تۇلۇق چاينىماي يۇتۇش ،قىزىق تاماق ئىستىمال قىلىش ،يۇقىرى گىرادۇسلۇق ھاراقلارنى ئىچىش قاتارلىقلارغا ئوخشايدىغان ئامىللار يەرلىك ئورۇندا غىدىقلىنىش پەيدا قىلىش زەخمىلەندۇرۇش تەسىرى ئارقىلىق  كىسەللىك پەيدا بۇلىشىغا سەۋەپ بۇلىدۇ .

3. قىزىل ئۆڭگەچ كىسەللىكىلىرىنىڭ تەسىرى ؛ قىزىل ئۆڭگەچ ياللۇغلىرى ۋە يارىلارنىڭ تەرەققىياتى تەترىجى  راك ئۆسمىسىنىڭ پەيدا بۇلىشىغا سەۋەپ بۇلىدۇ .

4.  باشقا ئامىللار ؛ ۋىتامىن يىتىشمەسلىك ،تاماكا چىكىش ،ئېرسىيەت ئامىللىرى ۋە ئېغىز بوشلىقلىرىنىڭ تازىلىقى ياخشى بولماسلىق سەۋەپلىرىدىن كىلىپ چىقىدۇ .

كىلىنكىلك ئىپادىسى :

بىماردا دەسلەپتە بىرەر قانداق روشەن ئىپادە  شەكىللەنمەيدۇ ،تەترىجى يۇتۇش قىيىنلىشىش بۇلۇپ ،ھەقىيقى ئىپادىلىنىپ چىققان مەزگىلى ئاساسەن كىسەللىكنىڭ ئاخىرقى دەۋرىگە بېرىپ قالغان دەۋرى بۇلىدۇ .

دەسلەپكى دەۋرىلىك ئىپادىلىرى: يۇتقۇنچاقتا يات ماددا تۇرۇپ قالغاندەك سىزىم بۇلىدۇ ،تۇش سۇڭەك ئارقا سىدا يېقىمسىزلىق بۇلىدۇ ،كۆيگەن سىزىم شەكىللىنىدۇ ،تاماق ئىستىمال قىلغاندا قادىلىپ ئاغرىش ۋە تۇرۇپ قېلىش بولىدۇ يۇقىرى ئالامەتلەر نىسبەتەن يىنىك بۇلۇپ ،قاناش بولىدۇ .

ئاخىرقى دەۋىرلىك ئالامىتى : مۇتلەق كۆپ ساندىكى بىمارلاردا  ئوخشاش بۇلمىغان دەرىجىدە يۇتۇش قىيىنلىشىش بۇلىدۇ قىزىل ئۆڭگەچ دىۋارىنىڭ تارىيىشىنى  كەلدۇرۇپ چىقىرىدۇ دەسلەپتە يىرىك يىمەكلىكلەردە يۇتۇش قىيىنلىشىش بولسا كېيىنچە يۇمشاق يىمەكلىكلەردىمۇ يۇتۇش قىيىنلىشىش بۇلىدۇ ،ئاخىرىدا سۇ ئۆتمەيدۇ ،يىگەن غىزالار يېنىپ چىقىدۇ ،بىماردا ئورۇقلاش، قان ئازلىق  تىپىك كۆرىلىدۇ . رااك ئۇسمىسى تەرەققى قىلغاندا ئاۋاز پۇتۇش  ، نەپەس يۇللىرىنىڭ توسۇلۇشى قاتارلىق ئاقىۋەتلەرنى  ئېلىپ كىلىدۇ .

پەرۋىش دىئاگۇنۇزى :

1. ئاغرىش: راك ھۇجەيرىلىرىنىڭ قىزىل ئۆڭگەچ سىلىق يوللۇق مۇسكۇللىرىغاتەسىر قىلىپ قىزىل ئۆڭگەچ شىللىق پەردىلىرىنى زەخمىلەندۇرشى بىلەن مۇناسىۋەتلىك .

2. ئۇزۇقلىنىش تەڭپۇڭلىكنىڭ بۇزۇلىشى :ئورگانىزىم ئىھتىياجىنىڭ تۇۋەنلىشى بىلەن  راك ھۇجەيرىسىنىڭ ئوگانىزىمغا تەسىر قىلىشى

پەرۋىش تەدبىرى :

روھى پەرۋىشى  جەھەتتە : بىمارغا روھى جەھەتتە تەسەللى بىرىلىپ ،كىسەللىك ،ئەھۋالىنى  بەك كۆپ ئويلاپ كەتمەسلىك ،ئۆزىنى خۇشال ،ئازادە تۇتۇش كېرەكلىكى چۇشەندۇرلۇپ ،بىمارنىڭ ساقىيىشقا بولغان ئىشەنچىسىنى تۇغۇزىشقا ياردەم بىرىش

ئۇزۇقلۇق پەرۋىشى جەھەتتە :  بىمارغايىمەكلىك پەرھىزى چۇشەندۇرلۇپ ،غەلىز ،يەللىك غىزالاردىن پولو ، قىيمىلق تاماق ،مايدا قورۇلغان تاماق ،لازا، ئاچچىقسۇ ،قوي گوشى ، كالا گوشى قاتارلىقلاردىن پەرھىز قىلىش ،لەتىف ،ئوڭاي سىڭىشلىق غىزالاربىلەن ئۇزۇقلىنىش يەنى خولوپ ئاش،  كۆكتات شۇرپىسى ،پىننە گۇلقەنتى ،قىزىل گۇل گۇلقەنتى،بىيە مۇرابباسى قاتارلىقلارنى كىسەللىك ئەھۋالىغا،مىزاجىغا قاراپ تاللاپ ئىستىمال قىلىشقا بۇيرۇش .

تۇرمۇش پەرۋىشى جەھەتتە :  بىمارغا يۇرۇق ،ئازادە ،پاكىزە بولغان ياتاق شارائىتى ھازىرلاپ بىرىپ بىمارنى ياتقۇزۇپ ئارام ئالدۇرۇش ،تۇلۇق ئۇخلاشقاشارائىت ھازىرلاپ بىرىش.

دۇرا پەرۋىشى قىلىش جە ھەتتە : دۇختۇر كۆرسەتمىسى بۇيىچە دورىلارنى بىرىش،   ،دورىلارنى دۇختۇر كۆرسەتمىسى بۇيىچە قائىدىلىك ئىستىمال قىلىشقا يىتەكچىلىك قىلىپ ،  دۇرىنىڭ ئىستىمال قىلغاندىن كېيىنكى ئۇنۇمى ۋە تەسىرى كۇزۇتۇلۇپ ۋاختىدا  خاتىر لەش ،ھاياتلىق بەدەن بەلگۇلىرى ، تەكشۇرۇپ تۇرۇش ،نورمالسىزلىق كۆرۇلسە دەرھال دۇختۇرغا مەلۇم قىلىش .

تەييارلىغۇچى:ھەزىم كىسەللىك بۆلۈمى


ئۆز ساغلاملىقىڭىزغا  مەبلەغ سېلىشتىكى ئالدىن تاللىشىڭىز ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇلاتلىردۇر
(نۇپۇس كۈپەيگەنسىرى نۇمۇس كېمەيدى )(ســــــــــەۋەپــــــكـــــــار)

ئۇلۇغ ئاللاھتىن

دائىملىق ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 50822
يازما سانى: 1164
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 23178
تۆھپە نۇمۇرى: 1448
توردا: 3099 سائەت
تىزىم: 2011-1-7
ئاخىرقى: 2013-3-19
يوللىغان ۋاقتى 2013-1-4 01:31:14 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
رەھمەت سىزگە ، مەن  مۇنزىچ ئچىۋاتاتتىم  تاماقتىن كىيىنلا ئىچەتتىم ، ئەمدى دېققەت قىلىمەن .

بىر مىنۇت ئۆتتى دىگەنلىك ، ئۈلۈمگە بىر مىنۇت يېقىنلاشتىڭىز  دىگەنلىك . ھەرۋاقىت ئۈلۈمنى ئۇنۇتمايلى ، ئاللاھنى يات ئىتەيلى . نامازنى تۇلۇق ئادا قىلايلى قېرىنداشلار .

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 854
يازما سانى: 537
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 10914
تۆھپە نۇمۇرى: 401
توردا: 5146 سائەت
تىزىم: 2010-5-26
ئاخىرقى: 2013-3-19
يوللىغان ۋاقتى 2013-1-4 01:40:27 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ھارمىغايىسز قولىڭىزغا دەرت بەرمىسۇن .

پىچاقنى ئاۋال ئۆ

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 65702
يازما سانى: 267
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3723
تۆھپە نۇمۇرى: 90
توردا: 124 سائەت
تىزىم: 2011-11-18
ئاخىرقى: 2013-2-28
يوللىغان ۋاقتى 2013-1-4 04:51:35 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

غەم قىلغۇچە ،پەم قىل .

ئىت سەمىميمۇ ئادەممۇ؟

ئادەتتىكى ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 84777
يازما سانى: 120
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 76
تۆھپە نۇمۇرى: 0
توردا: 227 سائەت
تىزىم: 2012-9-6
ئاخىرقى: 2013-3-18
يوللىغان ۋاقتى 2013-1-4 05:13:29 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئاياللاردىكى ئاستا خاراكتىرلىك بۆرەك ياللۇغى غا قارىتا بىر پەرۋىشلەرنى دەپ بەرگەن بولسىڭىز ئېغىر كۆرمەي

كۈلۈپ تۇرۇپ گۇناھ سادىر قىلغۇچىنى،ئاللاھ يىغلاتقان پىتى دوزاققا تاشلايدۇ.
يىغلاپ تۇرۇپ ئاللاھقا ئىتائەت قىلىپ ياخشى ئەمەل قىلغۇچىنى بولسا،ئاللاھ كۈلدۈرگەن پىتى جەننەتكە كىرگۈزىدۇ.

ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇ

دائىملىق ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 14934
يازما سانى: 1247
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 16636
تۆھپە نۇمۇرى: 1082
توردا: 544 سائەت
تىزىم: 2010-10-23
ئاخىرقى: 2013-3-19
يوللىغان ۋاقتى 2013-1-4 08:41:23 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
sub_hi يوللىغان ۋاقتى  2013-1-4 05:13 PM
ئاياللاردىكى ئاستا خاراكتىرلىك بۆرەك ياللۇغى غا قارىت ...

بۇلدۇ  خانىم خىزمەتلىردە بۇلمەن كۈندە  دىققەت  قىلىپ  تۇرۇڭ  يېزىپ  قېلشىم مۇمكىن

ئۆز ساغلاملىقىڭىزغا  مەبلەغ سېلىشتىكى ئالدىن تاللىشىڭىز ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇلاتلىردۇر
(نۇپۇس كۈپەيگەنسىرى نۇمۇس كېمەيدى )(ســــــــــەۋەپــــــكـــــــار)
كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|رەسىمسىز نۇسخا|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش