ساغلام تۇرمۇشتىكى 10 چوڭ خاتا قاراش
مۇتەخەسسىسلەر بۇنداق قاراشنىڭ پۈتۈنلەي خاتا ئىكەنلىكىنى دەلىللىدى. كاربون-سۇ بىرىكمىسىدە، سۇ تەركىبى بولۇپ، قوبۇل قىلىش مىقدارىنى ئازايتقاندا، بەدەن ئېغىرلىقىنى ھەقىقەتەن تۆۋەنلەتكىلى بولىدۇ. لېكىن، بەدەن يېتەرلىك ئېنېرگىيىگە ئىگە بولالمايدۇ
2-خاتا قاراش: توڭلىتىلغان كۆكتاتلار يېڭى كۆكتاتقا يەتمەيدۇ
توڭلىتىلغان كۆكتات، مېۋە-چېۋىلەرنى قايتا-قايتا ئېرىتىپ، قايتا-قايتا توڭلىتىۋەرمەي، مۇۋاپىق ساقلىسىلا، ئۇنىڭدىكى ئوزۇقلۇق تەركىبى يېڭى كۆكتات ۋە يېڭى مېۋىلەردىن قېلىشمايدۇ.
ئادەتتە كۆكتات ۋە مېۋە-چىۋە ئۈزۈلۈپ بىرنەچچە سائەت ئىچىدىلا توڭلىتىۋېتىلسە، توڭلىغان كۆكتات ۋە مېۋە- چىۋە ئۆزىدىكى ئوزۇقلۇق قىممىتىنى ساقلاپ قالىدۇ.
3-خاتا قاراش: مۇھىم يېمەكلىكلەرنىلا يېيىشنىڭ تامامەن ھاجىتى يوق
كىشىلەرنىڭ كۆپىنچىسى ئادەتتە كۈندە دېگۈدەك بولكا(نان)قاتارلىق مۇھىم يېمەكلىكلەرنى يەيدۇ. بولكا قاتارلىق مۇھىم يېمەكلىكلەر ئادەمنى مۇھىم ئىسسىقلىق بىلەن تەمىنلىسىمۇ، مۇھىم يېمەكلىكنى پۈتۈنلەي يېمەيمەن، دېيىش مۇمكىن ئەمەس. ئۇنىڭ ئۈستىگە، ئۇنداق قىلىشنىڭمۇ ھاجىتى يوق. پەقەت يېمەكلىك قۇرۇلمىسىنى تەڭشەشكە دىققەت قىلىپ، دانلىق ئاشلىقلارنى كۆپرەك يېيىش كېرەك
4-خاتا قاراش: كەچلىك تاماق ئادەمنى سەمرىتىۋېتىدۇ
ئوزۇقلۇقشۇناسلارنىڭ قارىشىچە، تاماقنى بەك تويۇپ يېمىسە ھەم قوبۇل قىلىنغان ئىسسىقلىق ئۆلچەمدىن ئېشىپ كەتمىسىلا، كەچلىك تاماق ئادەمنىڭ ئېغىرلىقىغا تەسىر يەتكۈزمەيدىكەن. كەچتە نېمە يېيىش ھەممىدىن مۇھىم ئىكەن. بەزىلەر كەچلىك تاماقنى بىر كۈن جاپا تارتىپ ئىشلىگەندىن كېيىنكى راھەتلىنىش دەپ قاراپ، تويغىچە يەپ- ئىچىدۇ. بۇنداق قىلغاندا، بەدەندىكى ماي مىقدارى ئېشىپ كېتىدىكەن
5-خاتا قاراش: قانچە ئاز ئۇخلىسا، ماي شۇنچە تېز خۇرايدۇ
مۇتەخەسسىسلەرنىڭ قارىشىچە، قانغىچە ئۇخلاش ئورۇقلاش پىلانىنىڭ كەم بولسا بولمايدىغان مەزمۇنى ئىكەن. ئۇخلىغاندا، ئىسسىقلىقنىڭ خوراش سۈرئىتى تۆۋەنلىسىمۇ، چوڭ مېڭىنى غىدىقلاپ، ئاچلىقتىن سىگنال بېرىدىغان ھورموننىڭ قويۇقلۇق دەرىجىسىنى تۆۋەنلىتىدىكەن. بىر سائە ئاز ئۇخلىغاندىمۇ ھورمون تەڭپۇڭسىزلىشىپ كېتىدىكەن
6-خاتا قاراش:شاكىلات سالامەتلىككە زىيانلىق
تەتقىقاتلاردا ئىسپاتلىنىشىچە، پۇرچاق تەركىبىدە يۈرەك، قان تومۇرلارغا پايدىلىق نۇرغۇن ماددا بار ئىكەن. بۇ ماددىلار قان بېسىمى ۋە قاننىڭ يېپىشقاقلىق دەرىجىسىنى تۆۋەنلىتىدىكەن، ياللۇغنى قايتۇرىدىكەن، ئۇنىڭ ئۈنۈمى ئاسپىرىننىڭكىدىن قېلىشمايدىكەن. ئۇنى بەك كۆپ ئىستىمال قىلماي، ھەر كۈنى قارا شاكىلات شەربىتىدىن ئازراق ئىچسىلا ياكى ئازراق شاكىلات يېسىلا سالامەتلىككە ناھايىتى پايدىلىق ئىكەن.
7-خاتا قاراش: ئەتىگەندە يۈگۈرۈش ھەممە ئادەمگە باپ كېلىدۇ.
ئەتىگەندە يۈگۈرۈپ چېنىقىشقا ھەممە ئادەم قىزىقىدۇ. چۈنكى، ئۇنداق ناھايىتى قولايلىق بولۇپ، مەخسۇس مەيدانلارغا بېرىشنىڭ ياكى مۇرەككەپ جابدۇقلارنى ھازىرلاشنىڭ ھاجىتى يوق
ئەتىگەندە يۈگۈرۈش ياخشى ئىش بولسىمۇ ھەممە ئادەمگە باپ كېلىشى ناتايىن. چۈنكى، ئۇ يۇقىرى سىجىللىققا ئىگە تەنھەرىكەت بولۇپ، ھەرىكەت ئوڭايلا ئۆلچەمدىن ئېشىپ كېتىدۇ، ھەتتا قان تومۇرلارنى توسۇپ قويىدۇ
7-خاتا قاراش: ئاقسىلنى كۆپ ئىستىمال قىلىش مۇسكۇلنىڭ يېتىلىشىنى تېزلىتىدۇ
بۇ ساغلاملىق مەھسۇلاتلىرى شىركەتلىرىنىڭ «قىلتىقى» بولۇشى مۇمكىن. ئەمەلىيەتتە، يۇقىرى سىجىللىققا ئىگە چېنىقىشقا ماسلاشمىغاندا كۆپلەپ ئاقسىل تولۇقلاش مۇسكۇل توقۇلمىلىرىنى كۇچەيتەلمەيدۇ. ئادەم تېنىگە لازىملىق ئاقسىلغا كۈندىلىك يېمەك-ئىچمەك ئارقىلىق ئېرىشكىلى بولىدۇ. ئۇنى ئارتۇقچە تولۇقلىغاندا ئەكسىچە ئۈنۈم بېرىدۇ
9- خاتا قاراش: ھاراقنىڭ سالامەتلىككە ھېچقانداق پايدىسى يوق
بەزىلەر ھاراق ئىچىشنى قەتئىي چەكلەش كېرەك، دەپ قارايدۇ. لېكىن، پۈتۈن دۇنيادىكى مۇتەخەسسىسلەر بۇرۇنلا ھاراقنى مۇۋاپىق ئىچىشنىڭ سالامەتلىككە پايدىلىق ئىكەنلىكىنى دەلىللىگەن. مەسىلەن: قىزىل ھاراق يۈرەك ۋە قان ئايلىنىشقا پايدىلىق. ئاق ھاراق ۋە پىۋىنى مۇۋاپىق ئىچكەندە، سالامەتلىككە پايدىلىق. دوختۇرلار ھاراق تاشلاش ھاجەتسىز، ئاچكۆزلۈك قىلىپ كۆپ ئىچمىسىلا بولىدۇ، دەپ قارايدۇ.
10- خىل خاتا قاراش: خولېستېرىن يۈرەك، قان تومۇر كېسەللىكىنىڭ باش جىنايەتچىسى
بۇنداق قاراش تامامەن خاتا. قاندىكى خولېستېرىننىڭ قويۇقلۇقى ناھايىتى مۇھىم. قاننىڭ بېسىمى قان تومۇرلارنى تېشىۋېتەلەيدۇ. مۇسكۇل خولېستېرىن ئارقىلىق بۇ تۆشۈكلەرنى يامايدۇ. ئەگەر، خولېستېرىننىڭ قويۇقلۇقى مۇۋاپىق بولسا، بۇ تۈشۈكچىلەر پۈتىدۇ؛ قويۇقلۇق دەرىجىسى بەك يۇقىرى بولسا، ئاخىر قان تومۇرلار توسۇلۇپ، توسۇلۇش پەيدا بولىدۇ. نورمال قان بېسىمى 75-115 مىللىمېتىر سىماپ تۈۋرۈكى دائىرىسىدە بولىدۇ. ئەگەر، تۆۋەن قان بېسىمى 90 دىن، يۇقىرى قان بېسىمى 140 ئېشىپ كەتسە خەتەرلىك بولىدۇ.
مەنبە :
http://www.aypak.com/adebey/10.html