مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 9739|ئىنكاس: 47

تائام مەدەنىيىتىمىز ۋە ئىجادىي تائاملار   [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 1448
يازما سانى: 342
نادىر تېمىسى: 2
مۇنبەر پۇلى : 15681
تۆھپە نۇمۇرى: 1335
توردا: 544 سائەت
تىزىم: 2010-5-29
ئاخىرقى: 2015-3-22
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 12:23:57 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
يېمەك-ئىچمەك _ ئىنسانىيەتنىڭ مەۋجۇت بولۇپ تورۇشىدىكى ئەڭ مۇھىم ئامىل. ئىنسان كۈندىلىك تۇرمۇشتا ئاش-تاماقسىز  ياشىيالمايدۇ.
ئۇيغۇرلار تارىختىن بۇيان ئۆزىگە خاس يېمەك-ئىچمەك مەدەنىيىتىنى بەرپا قىلىپ كەلگەن. قەدىمدىن بۇيان ئاتا-بوۋىلىرىمىز  چارۋىچىلىق ۋە دېھقانچىلىق بىلەن شوغۇللىنىشتىن سىرت يېمەك-ئىچمەك ئادەتلىرى ئۈستىدىمۇ چوڭقۇر ئىزدىنىش ئېلىپ بارغان. ئۇلار تەبىئەت دۇنياسىدىكى ھەر خىل كۆكتات، ئۆزلىرى تېرىغان ئاشلىق ۋە باققان چارۋىلارنىڭ گۆشلىرىدىن پايدىلىنىپ ھەر خىل مېزىلىك تائاملارنى ئىجاد قىلىپ ئۆزلىرىنىڭ ياشاش مەۋجۇتلىقى ئۈچۈن ئاساس سېلىپ كەلگەن. بۇ ئىزدىنىشلەر كېيىنكى ئەۋلاتلارنىڭ ياشاش مەۋجۇتلۇقى ئۈچۈن تۈرتكىلىك رول ئويناپ كەلمەكتە.
جەمىيەتنىڭ ئۆزلۈكسىز تەرەققى قىلىشى، ئادەملەرنىڭ ئىستىمال كۆز قارىشىنىڭ يوقۇرىلىشىغا ئەگىشىپ، كىشىلەرنىڭ يېمەك-ئىچمەككە بولغان تەلىپىمۇ بارغانسېرى ئاشماقتا. يېمەك-ئىچمەكنى نوقۇل ھالدا قورساق تويغۇزۇش دەپ قاراشتىن جىسمانىيىتىگە ئوزۇق تولۇقلاش، ساغلاملىقنى ئاساس قىلىش دېگەن قاراشقا ئۆتتى. بۇ بىزنىڭ ئەنئەنىۋى تاماقلىرىمىزنىڭ ئەسلى ماھىيىتىنى ساقلاپ قالغان ئاساستا تېخىمۇ كۆپ ئىزدىنىشىمىز كېرەكلىكىنى كۆرسىتىپ بەردى.
كۆپلىگەن ئائىلە ۋە ئاشخانىلاردا ئەنئەنىۋى تاماقلىرىمىز ئېتىلىۋاتقان بولسىمۇ لېكىن كۆپلىگەن كىشىلىرىمىزنىڭ ئوزۇقشۇناسلىق نەزەرىيە بىلىمىنىڭ يۈكسىلىشىگە ئەگىشىپ، ياشاۋاتقان مۇھىتىمىزنىڭ بۇلغىنىشى، يېمەك-ئىچمەككە خېمىيىلىك تەركىپلەرنىڭ تۇپراق ۋە باشقا ھەرخىل تاشقى سەۋەبلەردىن قوشۇلۇشى بىلەن ئوزۇقلۇق تەركىبىدىن كۆرە زىيانلىق تەرىپىنىڭ ئېشىپ بېرىشى كىشىلەرنى تېخىمۇ ئەندىشىگە سالماقتا. بۇ كېيىنكى ئەۋلادلارنىڭ ساغلاملىقى ئۈچۈن ھەر بىرىمىزنىڭ ئالدىغا قويۇلغان تەخىرسىز سۇئال بولۇپ قالدى.
خوش، ئۇنداقتا قانداق قىلىش كېرەك؟ ئەلۋەتتە ئىزدىنىشىمىز كېرەك. بىز ياشاۋاتقان بۇ گۈزەل تۇپراق ئاتا قىلغان نۇرغۇن نېمەتلەر بىزنىڭ پىششىقلاپ ئىشلەپ ئۆز ساغلاملىقىمىزنى قوغدىشىمىزنى كۈتمەكتە. ئەلۋەتتە بۇ بىزنىڭ بايقاش ۋە چوڭقۇر ئىزدىنىشىمىزگە باغلىق.
ئەتراپىمىزغا نەزەر سالساق كۆپلىگەن كىشىلىرىمىزنىڭ ئېتىقادىمىز، ياشاش ئۇسۇلىمىز قىلچىمۇ ئوخشىمايدىغان  كىشىلەر ئاچقان چوڭ تەخسىلىك توخۇ قورۇمىسى ئاشخانىسى، كالا گۈشى ئۈگرىخانسىغا كىرىپ  كىرىپ كېتىۋاتقانلىقىنى ئۆز كۆزىمىز بىلەن كۆرۈپ تورۇۋاتىمىز. ئۇلارنىڭ ئېتىقادى، ئىشلەتكەن خۇرۇچلارنىڭ شۇبھىلىك ياكى ئەمەسلىكى بىلەن ھېساپلاشمايلا شۇ ئاشخانىلاردا غىزالىنىۋاتقانلىقى بىزنى تولىمۇ ئەپسۇسلاندۇرماي قالمايدۇ. ئۇلارنىڭ شۇبھىلىك نەرسىلەرنى ئىستىمال قىلىپ ئىمان-ئېتىقادىنى بۇلغاشتىن توسۇش ھەر بىرىمىزنىڭ باش تارتىپ بولمايدىغان مەجبۇريىتى.
ئويلاپ باقايلى، شۇلار ئەتكەن تاماقلارنى، شۇلار قورۇغان قورۇمىلارنى نېمىشقا بىز قىلالمىغۇدەكمىز؟ ئۇلار ئىشلەتكەن خۇرۇچلارنىڭ ئەسلىسىنى يەنىلا ئاللاھ بىزگە ئاتا قىلغان بۇ گۈزەل تۇپراقنىڭ ھەممىلا يېرىدىن تاپالايمىز ئەمەسمۇ. خۇرۇچلارنىڭ ھەممىسى تەبىئەت دۇنياسىدىن ئېلىنغان. پەقەت ئىنسانلار ئۆز نەپسى خاھىشى بىلەنلا ھەر خىل نەرسىلەرنى قوشۇپ پىششىقلاش ئارقىلىق شۇبھىلىك نەرسىلەرگە ئايلاندۇرۇپ قويۇۋاتىدۇ. بىزنىڭ قولىمىزنىڭ پەنجىسىمۇ ئوخشاشلا بەش، ئەقىل ئىدراكىمىزمۇ ئۇلاردىن كەم ئەمەس، كەم بولۇۋاتقىنى بىزدىكى ئىزدىنىش خالاس.
بۇ يەردە يەنە شۇنىمۇ تەكىتلەپ ئۆتۈش كېرەكلىكىنى چوڭقۇر ھېس قىلدىم. نۇرغۇن كىشىلىرىمىزدە تېتىتقۇ، ماش ئويما قاتارلىقلاردىن شۇبھىلىنىش تۇيغۇسى مەۋجۇت. بۇ خىل تۇيغۇنى ئىلگىرى بۇ مەھسۇلاتلارنى ئىشلەپچىقىرىدىغانلارنىڭ ئۆز قېرىنداشلىرىمىز ئىچىدە تولىمۇ ئاز ياكى يوق دىيەرلىك بولغانلىقىدىن كۆرۈۋېلىشقا بولىدۇ. لېكىن جەمىيەتنىڭ تەرەققى قىلىشى مىللى كارخانىچىلارنىڭ كۆپىيىشىگە ئەگىشىپ بۇ خىل مەھسۇلاتلارنى ھالاللىق ئۆلچىمىنى ئاساس قىلغان ھالدا ئۆسۈملۈك خۇرۇچىدىن پايدىلىنىپ ئىشلەپچىقىرىدىغان كارخانىلىرىمىز ۋە شەخسلىرىمىز مەيدانغا كەلدى. ئەلۋەتتە بۇ بىزنىڭ شۇ خۇرۇچلارنى سېتىۋېلىشتىكى ھۇشيارلىقىمىزغا باغلىق.   
مەن گەرچە ئاددى بىر ئاشپەز بولساممۇ، مىللى يېمەك-ئىچمەك مەدەنىيىتىمىز ئۈستىدە ئىزدىنىش ئېلىپ بېرىۋاتقان نۇرغۇن كىشىلىرىمىز قاتارىدا، يېمەك-ئىچمەك مەدەنىيىتىمىز ئۈستىدە توختاۋسىز ئىزدىنىش ئېلىپ بېرىۋاتىمەن. يېمەك-ئىچمىكىمىزنىڭ ئەنئەنىۋىلىكىنى ساقلاپ قالغان ئاساستا تۈزۈپ چىققان ئۇيغۇر تائاملىرى توغرىسىدىكى كىتابىم پات ئارىدا كەڭ خەلقىمىز بىلەن يۈز كۆرۈشكىسى.
تۆۋەندە ئۆزۈم ئىجاد قىلغان ئىككى تۈرلۈك تائامنىڭ ئېتىلىش ئۇسۇلىنى كەڭ تورداشلارنىڭ پايدىلىنىشىغا سۇندۇم.

شاھىنشاھ قوي پاچىقى


خام ماتىريالى: قوينىڭ ئالدى پۇتى، چامغۇر، سەۋزە، قوينىڭ ئىچ يېغى، تۇخۇم، كىراخمال، باش پىياز.
91.jpg

تەم خۇرۇچلىرى: تۇز، لاچىندانە. زەنجىۋىل، ئارپابەدىيان، ئاقمۇچ، زىرە، جىياڭيو
تەييارلاش ئۇسۇلى: قوينىڭ ئالدى پۇتىنى سۆڭىكىدىن ئايرىپ گۆشىنى گۈلە چوڭلۇقىدا توغرىۋالىمىز.
سەۋزە، چامغۇرلارنىمۇ پاكىزە ئادالاپ يۇيۇپ گۈلە چوڭلۇقىدا توغرىۋالىمىز.
92.jpg

باش پىيازنى يالپاق توغرايمىز. قازانغا سۇ قۇيۇپ گۆش،(سوڭىكىنىمۇ) سەۋزە، چامغۇرلارنى سېلىپ قاينىتىمىز . كۇپۇكلىرىنى ئېلىۋېتىپ تۇز، لاچىندانە، زەنجىۋىل، ئارپابەدىيان، ئاقمۇچ، زىرە، جىياڭيولارنى سېلىپ بوش ئوتتا قاينىتىمىز.
قوينىڭ ئىچ يېغىنى ئاشتاختا ئۇستىگە يېيىپ قۇرۇق كىراخمال چېچىپ يايغۇچ بىلەن يېيىپ، نىپىزلىتىپ چوڭراق تەخسە ئۇستىگە ئېلىۋالىمىز.
93.jpg

گۆش،(سوڭىكىنىمۇ قوشۇپ)سەۋزە ، چامغۇرلارنى سۈزىۋېلىپ ئازراق گۆشنى ئىچ ياغ ئۇستىگە يېيىتىپ، قوينىڭ ئالدى پۇت سوڭىكىنى ئۇستىگە ئالىمىز . قالغان ماتىرياللارنى ئۈستىگە ئېلىپ ئېچ ياغنى يۆگەپ قوينىڭ ئالدى پۇت شەكلىگە كەلتۈرۋالىمىز.
94.jpg

پىشۇرۇش ئۇسۇلى: دوخاپكىنىڭ ئۇستىنى 220 گىرادۇس ئاستىنى 180 گىرادۇس قىلىپ تەڭشەيمىز.
لىسنى مايلاپ ئۇستىگە توغرالغان پاش پىيازنى تەكشى يېيىتىپ، پىياز ئۇستىگە تەييارلىۋالغان قۆي پاچىقىنى ئېلىپ، تۇخۇمنىڭ سېرىقىنى ئۇستىگە سۇركەپ دوخاپكىغا سالىمىز. تەخمنەن 10 مىنۇت ئەتراپىدا تۇرغۇزۇپ رەڭگى سارغۇچ قىزارغاندا دوخاپكىدىن  بېزەلگەن تەخسىگە ئېلىپ مېھمانلارنىڭ ئالدىغا ئېلىپ چىقساق بۇلىدۇ .
90.jpg

مەزكۇر قورۇما 2012-يىلى 3-ئاينىڭ 22-كۇنى خانتەڭرى رىستۇرانىدا تۇنجى قېتىم تەييارلىنىپ كەڭ تورداشلار ئۇچۇن يوللاندى.

چۇچۇمەل ئاچچىق بېلىق شورپىسى تەييارلاش


ئاساسى ماتىريالى: ئوتخور بېلىق بىر دانە، يۇمۇلاق ماش ئويما(سوجۇ)، نىپىز ماش ئويما، مايلىق يېسۋېلەك، قۇشۇمچە:(چېچەكگۇل موگو).
12.jpg

تەم خۇرۇچلىرى: سۇيېغى، تۇز، ئاقمۇچ، زەنجىۋىل، كاۋاۋىچىن، قاقمۇچ، سامساق، غولپىياز، كۇنجۇت، يۇمشىتىلغان قىزىلمۇچ، لاچىندانە.
قۇشۇمچە:(پۇرچاق بوتقىسى،قىزىلمۇچ قىيامى، قىزىلمۇچ مېيى، تېتىتقۇ)
تەييارلاش ئۇسۇلى: بېلىقنى پاكىزە يۇيۇپ توغرايمىز، باشقا ماتىرياللارنىمۇ رەسىمدە كۆرسىتىلگەن ئۇسۇل بۇيىچە توغرىۋالساق بۇلىدۇ.
87.jpg


شورپىسىنى تەييارلاش: قازانغا يېرىم چۇمۇچ ياغ قۇيۇپ قىزىغاندا غولپىياز، سامساق، زەنجىۋىل، كاۋاۋىچىن، يۇمشىتىلغان قىزىلمۇچ ۋە قۇشۇمچە تەم خۇرۇچلارنى سېلىپ، مەزلىك پۇراق چىققىچە قورۇپ تۇز سېلىپ يەتتە چۇمۇچ سۇ قۇيۇپ بوش ئوتتا قاينىتىمىز .
88.jpg

يۇملاق ماش ئويما، نىپىز ماش ئويما، مايلىق يېسۋىلەكلەرنى شورپىغا سېلىپ بىر قاينىتىپ، شورپا قاچىسىغا سۈزۈۋالىمىز. ئاندىن بېلىقنى سېلىپ 5مىنۇت ئەتراپىدا بوش ئوتتا قاينىتىپ سورپا قاچىسىغا ئالىمىز.
90.jpg

شورپىنىڭ تۇز تەمىنى تېتىپ بېلىقنىڭ ئۈستىگە قۇيىمىز .
شورپا ئۇستىگە كۇنجۇت، چانالغان سامساق، غولپىياز(كىچىك غولپىياز بولسا تېخى ياخشى) سىپىمىز.
قازانغا ئازراق قىزىلمۇچ مېيى قۇيۇپ قىزىغاندا شورپىنىڭ ئۇستىگە قۇيۇپ پەردازلاپ مېھمانلارنىڭ ئالدىغا ئېلىپ چىقساق بۇلىدۇ.
92.jpg

ئالاھىدىلىكى: تەمى ئۆزگىچە بولۇپ ئاچچىق چۈچۈك، يېيىشلىك، شەكلى كوركەم، ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى.
مەزكۇر شورپا 2011- يىلى7- ئاينىڭ 21- كۇنى سەلتەنەت تاماقخانىسىدا تۇنجى قېتىم تەييارلىنىپ كەسىپداش دوستلارنىڭ ۋە شۇنداقلار كەڭ تورداشلارنىڭ پايدىلىنىشىغا سۇنۇلدى.
يۇقىرىقى  قورىما، تائاملار  شاڭخەي تائام يەرمەنكىسىدە شىنجاڭنىڭ ئالاھىدە قورىمىسى دەپ باھالانغان بولۇپ، ھەر قانداق بىر كىشىنىڭ نەشىر قىلىش ۋە سودا خارەكتىرلىك ئىشلىتىلىشىگە يول قۇيۇلمايدۇ.
پەقەت تورداشلارنىڭ پايدىلىنىشى ئۇچۇن يوللاندى.

تېخىمۇ كۆپ ساۋادلارغا ئىگە بولاي دىسىڭىز :ئاشپەز تورى
غا مەرھەمەت قىلىڭ!
سەمىمىي ئەسكەرتىش: تېمىدىكى ماش ئويمانى ھازىر خېلى كۆپ ئۇيغۇر قېرىنداشلىرىمىز ئىشلەپچىقىرىۋاتىدۇ. سېتىۋالغاندا ئازغىنە ۋاقىت ئاۋارىچىلىقىدىن قورقمىسىڭىزلا ئۇنى ئىشەنچىلىك يەردىن سېتىۋالالايسىز. ئارتۇقچە گۇمان قىلىشتىن ئىلگىرى ئۆزىمىزنىڭ ئىزدىنىشىدىنمۇ ئىزدەپ كۆرەيلى!

بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   hokumran تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-8-17 09:54 PM  


ھازىرغىچە 2 ئادەم باھالىدىمۇنبەر پۇلى يىغىش سەۋەبى
musilina + 200 ماختاشقا تېگىشلىك
پەرى + 218 ئەجىر.....ھارمىغايسىز ئ.

ھەممە باھا نومۇرى : مۇنبەر پۇلى + 418   باھا خاتىرىسى

ئۇيغۇرتائاملىرىنى دۇنياغا تۇنۇتايلى

قەدىرلىنىش ئۈچۈ

ئالىي ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 2003
يازما سانى: 2554
نادىر تېمىسى: 5
مۇنبەر پۇلى : 21666
تۆھپە نۇمۇرى: 1042
توردا: 9894 سائەت
تىزىم: 2010-6-2
ئاخىرقى: 2015-3-30
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 12:34:24 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مىللى تائام مەدەنىيىتىمىزنى بېيىتىش، ئىستىمالىمىزدىن بارغانسېرى يوقۇلۇپ بېرىۋاتقان ئەنئەنىۋى تائاملىرىمىزنى قېزىپ چىقىپ كەلگۈسى ئەۋلاتلارغا مىراس قالدۇرۇش ھەر بىرىمىزنىڭ مەجبۇريىتى.
ئاشپەز ئەپەندىنىڭ مىللى تائام مەدەنىيىتىمىز ئۈستىدە توختاۋسىز ئىزدىنىش روھىغا ئاپىرىن ئوقۇش ۋە كېيىنكى ئىجادىيەت سەپىرىنىڭ ئوتۇقلۇق بولۇشىغا مەدەت بېرىش يۈزىسىدىن تېما نادىرلاندى.  
بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   hokumran تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-8-6 05:23 AM  


ھېسسىيات قارىشىڭنى ئەقلىڭنىڭ ئۈستىگە قويغان كۆنۈڭ، سېنىڭ خاتالىشىشقا يول قويغان تۇنجى كۈنۈڭدۇر.

رىزۋانگۇل0995

ئۈمىدلىك ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 72237
يازما سانى: 2643
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 2781
تۆھپە نۇمۇرى: 100
توردا: 2103 سائەت
تىزىم: 2011-12-29
ئاخىرقى: 2014-11-8
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 12:39:12 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ۋاھ نىمدىگەن ئۇخشىغان ئېسىل تائاملاربۇ رەھمەت جۇمۇ سىزگە بىزنى دەپ ۋاقىت ئىچىدىن ۋاقىت چىقىرىپ تېما يوللاۋاتسىز ،

مەنمۇ چوڭ بولسام سىزدەك ئاشپەز بۇلمەن

ئىي ئاللاھىم ، مىنى ، مىنىڭ كۆزۈمنى ، مىنىڭ ھەممە ئەزايىمنى شەيتانى ھەۋەسلەردىن ساقلىغىن ، سەن مەرھەمەت ئىگىسىدۇرسەن...!!!
~يۈسۈپ ئەلەيھىسسالامنىڭ  دۇئاسى ~

تىرىشىمەن ...

مەستانە ئـــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 20758
يازما سانى: 2232
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 10062
تۆھپە نۇمۇرى: 705
توردا: 7797 سائەت
تىزىم: 2010-12-4
ئاخىرقى: 2015-3-28
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 12:41:22 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
رامىزاندا ئادەمنىڭ يىگۈسىنى كەلتۈرۈپ .
لىكىن ياخشى تاماقلاركەن ،ئېتىپ سىناپ باقساق بولغۇدەك

ماڭماي تۇرۇپ ماڭالمايمەن دىمە!

رىزۋانگۇل0995

ئۈمىدلىك ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 72237
يازما سانى: 2643
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 2781
تۆھپە نۇمۇرى: 100
توردا: 2103 سائەت
تىزىم: 2011-12-29
ئاخىرقى: 2014-11-8
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 12:56:52 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
sazguri يوللىغان ۋاقتى  2012-8-5 12:51 PM
ئاۋال قانداق قىلسام ئىرىمگە يارغۇدەك ئادەم بولمەن ...


يارىغاچقا ئوي تۇتۋاتقاندۇ ،يارمىغان بولسام ئەتراپىدا پەرۋاندەك ئەگىپ يۇر گەنلەرنىڭ كەيندىن كىتىپ قالار بولغىيتتى

ئەمسە ئۆزەمنى دۇنيادا مەندىن ئۇستا ئاش پەز يوق دەپ ئويلىسام بولغىدەك


بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   rizwangul0995 تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-8-5 12:58 PM  


ئىي ئاللاھىم ، مىنى ، مىنىڭ كۆزۈمنى ، مىنىڭ ھەممە ئەزايىمنى شەيتانى ھەۋەسلەردىن ساقلىغىن ، سەن مەرھەمەت ئىگىسىدۇرسەن...!!!
~يۈسۈپ ئەلەيھىسسالامنىڭ  دۇئاسى ~

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 1448
يازما سانى: 342
نادىر تېمىسى: 2
مۇنبەر پۇلى : 15681
تۆھپە نۇمۇرى: 1335
توردا: 544 سائەت
تىزىم: 2010-5-29
ئاخىرقى: 2015-3-22
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 01:03:17 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
دىنىمىزدە شەك چۇشكەن نەرسىلەرنى يىمەڭ دىيىلگەن.
مەنچە بولغاندا(شەخسى كوز قارىشىم) ئوزىڭىز ياقتۇرمىغان نەرسىلەرنى يىمەڭ !!!!!!!!
قىسقىسى مەنمۇ ياقتۇرمايمەن ھەم يىمەيمەن .ياقتۇرمىغانلار يىمىسە ،شۇبىھلەنگەنلەر شۇبھىلىك نەرسىلەرنى يىمەسلىكى  توغرا كۆز قاراش .
تورداشلارنىڭ تائام تەييارلاشتا قىينالغان تەرەپلىرى بولسا قۇربىمنىڭ يېتىشىچە ياردەمدە بولىمەن. بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   hokumran تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-8-6 05:35 AM  


ھازىرغىچە 1 ئادەم باھالىدىمۇنبەر پۇلى يىغىش سەۋەبى
Eltekin + 99 ناھايىتى توغرا قاراش.

ھەممە باھا نومۇرى : مۇنبەر پۇلى + 99   باھا خاتىرىسى

ئۇيغۇرتائاملىرىنى دۇنياغا تۇنۇتايلى

بۇ بەخىت شۇ قەدەر سۆيۈملۈك !!!

دائىملىق ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 72523
يازما سانى: 968
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 5953
تۆھپە نۇمۇرى: 90
توردا: 2877 سائەت
تىزىم: 2012-1-3
ئاخىرقى: 2015-3-30
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 01:16:44 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

ئەسسالامۇ ئەلەيكۇم ئاشپەز ئاللاھنىڭ سالىمى سىزگە بولسۇن!

بىز-خانىم قىزلارغا كېرەكلىك تولىمۇ ئەھمىيەتلىك ئېسىل تېما يوللاپسىز.ئەجىرىڭىزدىن سۈيۈندۈم.

ئاللاھ سىزگە رەھمەت قىلسۇن. مۇنبەردىن ئەھمىيەتلىك تېمىلىرىڭىز ئۈزۈلۈپ قالمىغاي!

بۇ تائامنى چوقۇم ئىتىپ بىقىشقا تېرىشىمەن.ئۈگەنگەن چىغىمدا مىسرانىمدىكى قېرىنداشلىرىمنى مېھمانغا چاقىرىمەن.

بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   zvmrat تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-8-5 01:19 PM  


ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 81096
يازما سانى: 38
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3091
تۆھپە نۇمۇرى: 90
توردا: 14 سائەت
تىزىم: 2012-6-4
ئاخىرقى: 2012-8-5
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 03:01:35 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
نىمە دىگەن ئىسىل  تاماقلار بۇ .ئۇيغۇر يىمەك -ئىچمەك مەدەنىيىتىدىكى يىڭى تائاملىرىڭىزغا رەخمەت !

ھەر كىم ئۆز تەقدىرىنىڭ تۆمۈرچىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 83273
يازما سانى: 69
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3163
تۆھپە نۇمۇرى: 90
توردا: 7 سائەت
تىزىم: 2012-7-31
ئاخىرقى: 2012-8-18
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 04:37:27 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

بىكاربولسىڭىز دۇنياۋەزىيتىگە دىققەت قېلىپ قۇيۇڭ!http://military.china.com

بىر ئاللاھتىن باشقا ئىلاھ يوقت

دائىملىق ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 68426
يازما سانى: 923
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8528
تۆھپە نۇمۇرى: 90
توردا: 865 سائەت
تىزىم: 2011-12-4
ئاخىرقى: 2015-1-12
يوللىغان ۋاقتى 2012-8-5 05:41:44 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
رەھمەت سىزگە

كۆرگىنىڭدىن كۆپتۇر كۆرمىگىنىڭ  ، كۆرمىگەننى كۆرىسەن ئۆلمىگىنىڭ.
كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش