مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 1211|ئىنكاس: 13

ئۇيغۇر نان مەدەنىيىتىدىكى بىر سەمەرە « قايناتما» [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

زەرنىڭ دوستى كۆپ

ئالىي ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 51
يازما سانى: 3548
نادىر تېمىسى: 3
مۇنبەر پۇلى : 19121
تۆھپە نۇمۇرى: 1997
توردا: 8358 سائەت
تىزىم: 2010-5-20
ئاخىرقى: 2015-1-12
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 12:40:06 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

ئۇيغۇر نان مەدەنىيىتىدىكى بىر سەمەرە « قايناتما»

     ئۇيغۇرمىللىتىنىڭ پارلاق مەدەنىيتىنىڭ بىرى بولغان نان مەدەنىيتى ئۇيغۇرلارنىڭ تۇرمۇشىدا 3000 يىلدىن كۆپرەك ھەمرا بۇلۇپ كەلدى. يىللار ئەسىرلەر ئۈتۈپ نۇرغۇن نەرسىلەر ئاستا – ئاستا ئىستىمالىمىزدىن قېلىپ قالغان بولسىمۇ لېكىن ناندىن ئىبارەت بۇ خىل ئىسىل تائام ئىستىمالدىن قالماي بەلكى كۈندىن كۈندىگە تەرەققىي قىلىپ تۈرلىرى كۆپىيىپ ئۇيغۇر تۇرمۇشىنىڭ بىر قىسمىغا ئايلاندى. ئۇيغۇرلار مەيلى قانداق  زامان ياكى ماكاندا بولسۇن ناندىن ئايرىلالمايدۇ .

نان ئۇيغۇر تۇرمۇشىنىڭ ھەربىر قاتلىمىدا ئۆز ئىپادىسىنى تاپقان بۇلۇپ ، ئۇنىڭغا ئىشلىتىدىغان خۇرۇجنىڭ ئىشاش بولماسلىقىغا قاراپ تۈرلىرى تەرەققىي قىلغان ، تۈرلىرى نەچچە ئون خىلغا يېتىدۇ . بۇنىڭ ئىچىدە بىز «قايناتما » بىلەن تۇنۇشۇپ چىقىمىز .

  قايناتما دېسە ھازىرقى نۇرغۇن بالىلار ۋە اشلار چۈشىنىپ كەتمەيدۇ . بۇخىل نان ئۇيغۇرلارنىڭ جاھالىيەت دەۋرىدە ( ئاپپاق خۇجا دەۋرىدە ) كۆپرەك ئىستىمەل قىلىنغان بوپلسا كېرەك چۈنكى بۇ نامراتلارنىڭ تۇرمۇشىدا كۆپرەك سالماقنى ئىگىلەيدىغان نان تۈرى.

  قايناتمىنىڭ تۈرى ئىككى خىل بۇلۇپ ، بىرى قايناتما يەنە بىرى بوغجىما دىيلىدۇ. بۇنىڭ پۇشۇرۇلۇش جەريانى .

  ئاۋال ئۇچاقنى قىزتىۋالىمىز بۇ ئاساسەن ئۇچاققا يېقىپ پۇشۇرىلىدۇ . چۈنكى بۇ نان سۇۋۇپ قالسا يىيىشلىك بولمايدۇ. ئاندىن  يۇمشاق تارتىلغان قۇناقنىڭ ئۇنىنى ( سۇ تۈگمىنىدە تارتىلغان ئۇن بولسا تېخىمۇ  ياخشى )  تاسقاپ ئۇنى داسقا ياكى تاڭلىگە ئېلىپ ، پوروقلاپ قايناۋاتقان قايناق سۇدا قۇشۇق بىلەن يۇغۇرىمىز. ئادەتتىكى خېمىردىن سەل   بوشراق بولىدۇ. يۇغۇرۇپ تاييارلانغان خېمىزنى زۇلا قىلىپ بۇغداي ئۇنىدا قۇغۇنلاپ ئۇچاققا ياقىمىز . بۇ نان پىشقاندىن كىيىن بىرخىل ئوتتۇرسى يۇمشاق سىرتى سەل قېتىشقان ھالدا بۇلۇپ قىزىق چاي بىلەن يېسىڭىز شۇنداق يىيىشلىك ياخشى تائام .

  يەنە بىر تۈرى بوغجىما نان . بۇ نانمۇ ئوخشاشلا قايناتمىنىڭ بىر  تۈرى بۇلۇپ، تەرتىپ ئاساسەن ئوخشاش ئوخشىمايدىغان يرى بۇ خىل ناننىڭ سىرتىغا بۇغداي ئۇنىدا جىلىت ئېچىلىدۇ ، جىلىتنىڭ ئىچىگە  يۇقارقىدەك قىزىق سۇدا يۇغرۇلغان خېمىرنى ئالىمىز بۇنىڭ ئۇتتۇرسىغا پىياز بىلەن چۈچۈتۇلگەن ياغنى ئالىمىز، گۆش بىلەن قىيما قىلىپ ئالسىمۇ بولىدۇ . ( سامسىنىڭ ئوتتۇرسىغا سالغاندەك) ئۇنىڭدىن كىيىن قۇناق ئۇنىنى بۈرۇپ ، ئۇنىڭدىن كىيىن بۇغداي ئۇنىدا تەييارلانغان جىلىتنى    بۈرۇپ ھازىرقى گۆش ناندەك قىلىپ ياقىمىز . بۇ خىل نان پىشقاندىن كىيىن ئىچىدىكى ياغ قىزىپ سىرتىغا تېپىپ، ساپ-سېرىق بۇلۇپ ئۇچاقتىن چىقىدۇ. بۇخىل ناننىڭ پۇرىقىمۇ شۇنداق مىزلىك ھەم بەك  يىيىشلىك بۇلۇپ، بۇرۇنلاردا تۇرمۇش ياخشى بولمىغان نامراتلارنىڭ   ئالى تامىقى ھېسابلقىناتتى مېھمان چاقىرغان ۋاقىتلاردىمۇ ئىسىل تائام سۈپىتىدە مېچھمانغا تاييارلىناتتى . بۇناننى ئۇچاقتىن قۇمۇرۇپ ئالغاندىن  كىيىن ئوتتۇرسىنى قۇشۇق بىلەن يەپ سىرتقى قىسمىنى قىزىق چايغا   چىلاپ يېسىڭىز شۇنداق يىيىشلىك بۇلۇپ خۇددى ئاق پىتىر ياكى  قاتلىمىغا ئوخشايدۇ.

مەنبە: چارتېكىن يازمىللىرى.

ئەسەر ھۇقۇقى پەقەت چارتېكىنگىلا خاس خالىغانچە كۈچۈرمەڭ.

بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   qartekin تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-1-7 03:07 PM  


تاز گۈل تاپسا قىسقىلى جاي تاپالماپتۇ.

بار دەپ تۆكمە،يوق دەپ كۆپمە!

تەجىربىلىك ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 79
يازما سانى: 5671
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 18654
تۆھپە نۇمۇرى: 1591
توردا: 904 سائەت
تىزىم: 2010-5-20
ئاخىرقى: 2015-3-11
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 12:54:22 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
تارىخىمدا يەپ باقماپتىكەنمەن مانا مۇنبەردە يىدىم بۇ خىل ناننى.
رەخمەت سىزگە،قورساقنى توقلاپ قويدىڭىز.مۇنبەرنىڭ پايدىسىنى ھىچ بولمىسا مۇشۇنچىلىك بولسىمۇ كۆرگىنىمدىن ئىنتايىن خوشالمەن.:qiray5 بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   كارۋان تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2012-1-7 12:54 PM  


مەززىىسى يوق گەپتىن، پاقىنىڭ كۇرۇلدىشى ياخىشى!!

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 72726
يازما سانى: 15
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3067
تۆھپە نۇمۇرى: 90
توردا: 6 سائەت
تىزىم: 2012-1-7
ئاخىرقى: 2013-4-25
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 01:03:55 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىلىۋالدۇق.مۇشۇنداق بىر تاماقنىڭ بارلىغىنى،

زەرنىڭ دوستى كۆپ

ئالىي ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 51
يازما سانى: 3548
نادىر تېمىسى: 3
مۇنبەر پۇلى : 19121
تۆھپە نۇمۇرى: 1997
توردا: 8358 سائەت
تىزىم: 2010-5-20
ئاخىرقى: 2015-1-12
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 01:04:36 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
يىشيۇ يوللىغان ۋاقتى  2012-1-7 12:56 PM
تاپمايدىغان گىپىڭلا  يۇققەن باللا  سىلىنىڭ ،ھىلى ئۇ نا ...

مۇشۇنداق ئادەملەرمۇ مۇنبەردە يۈرىيدىكەن !~

تاز گۈل تاپسا قىسقىلى جاي تاپالماپتۇ.

مۇھاببەت ئۈلۈمنىڭ يەنە بىر ئىس

تىرىشچان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 65194
يازما سانى: 383
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 5639
تۆھپە نۇمۇرى: 539
توردا: 1004 سائەت
تىزىم: 2011-11-15
ئاخىرقى: 2013-11-3
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 02:01:39 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
باللا چۇقۇشماڭلار، نان ھەقىقىتى كۆز يۇمغىلى بولمايدىغان ھەقىقەت!

مەن قاچان ئەخمەق بۇلىدىكەنمە، قىزلارغا ئالدىنىپ قالىمە.قىزلار قاچان ئەقلىدىن ئازىدىكەن، ماڭا ئىشىنىپ قالىدۇ.

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 55775
يازما سانى: 90
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3882
تۆھپە نۇمۇرى: 190
توردا: 1524 سائەت
تىزىم: 2011-9-10
ئاخىرقى: 2014-1-21
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 02:10:27 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
نان مەدەنىيىتى ئۇيغۇرلارغا ئاران 300يىلدىن كۆپرەك ھەمراھ بولغانمۇ؟

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 25090
يازما سانى: 355
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 7851
تۆھپە نۇمۇرى: 1117
توردا: 128 سائەت
تىزىم: 2011-1-5
ئاخىرقى: 2015-2-5
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 02:15:58 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
دەسلەپ تىلغا ئىلىنغان قايناتمىنىڭ زاغرا بىلەن نېمە پەرقى بار؟ ئاساسەن ئوخشاشتەك ھېس قىلدىم.
.....

سْــــمﷲِارَّحْم

تىرىشچان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 182
يازما سانى: 408
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 13873
تۆھپە نۇمۇرى: 912
توردا: 1650 سائەت
تىزىم: 2010-5-20
ئاخىرقى: 2013-10-10
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 02:36:54 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بەلكىم بىز جىق نەرسىلەنى ھىس قىلىپ بۇلالماسلىقىمىز مۇمكىن

تارازىغا بىر_بىرلەپ سېلىپ،ھىساپ ئالغان ئاللاھ بۇيۇكتۇر.

ھەر ئىشتا بىر خەيىر بار !

دائىملىق ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 12341
يازما سانى: 953
نادىر تېمىسى: 2
مۇنبەر پۇلى : 11325
تۆھپە نۇمۇرى: 1449
توردا: 1102 سائەت
تىزىم: 2010-10-1
ئاخىرقى: 2015-3-26
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 02:44:52 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىلىۋالدۇق ، رەھمەت سىزگە ،

hekmat-uyghur بۇ ئەزا ئۆچۈرۈلگەن
يوللىغان ۋاقتى 2012-1-7 02:59:25 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئەسكەرتىش : يوللىغۇچى چەكلەنگەن . مەزمۇننى كۆرەلمەيسىز .
كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش