مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 5306|ئىنكاس: 42

خوتەن خەلقىنىڭ ئۆزگىچە يېمەكلىكى — كۆمەچ [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

ئەسكى خوتەنلىك

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 59159
يازما سانى: 290
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 9009
تۆھپە نۇمۇرى: 1382
توردا: 1023 سائەت
تىزىم: 2011-10-5
ئاخىرقى: 2015-5-19
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 04:20:16 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
قەدىمكى يىپەك يولىنىڭ جەنۇبى بۆلىكىدىكى مەشھۇر ئۆتەڭ — خوتەن تەكلىماكان قۇملۇقىنىڭ جەنۇبى چېتىگە، قاراقۇرۇم تاغلىرىنىڭ شىمالىي ئېتىكىگە جايلاشقان. خوتەنلىكلەر بۇ تىپىك قۇرغاق بوستانلىقتا ئۆزگىچە جۇغراپىيىلىك ياشاش ئالاھىدىلىكى، ئۆزگىچە مەدەنىيەت، پسىخىك مىجەزى، چىدامچان خاراكتېرى ۋە پەرقلىق يېمەك –ئىچمەك ئادىتىنى يېتىلدۈرگەن. كۆمەچ  — ئەنە شۇنداق ئۆزگىچە تەبىئىي شارائىتتا خوتەنلىكلەرنىڭ تائام مەدەنىيىتىمىزگە قوشقان ئۆزگىچە يېمەكلىكى.



خەلقىمىزنىڭ ئۇزاق تارىخقا ئىگە بۇ تائامى خوتەنلىكلەر بەكمۇ ياقتۇرىدىغان يېمەكلىكلىرىدىن بىرى ھېسابلىنىدۇ. تارىخىي ماتېرىياللاردا نان ۋە كۆمەچكە ئائىت نۇرغۇن بايان خاتىرىلەنگەن. مەھمۇد كاشغەرى ‹‹تۈركىي تىللار دىۋانى›› دا ‹‹كۆمەچ — چوغقا كۆمۈپ پىشۇرۇلىدىغان تائام›› دېيىلگەن. كۆمەچ ئوچاق ۋە تونۇرنىڭ ئەھۋالىغا قاراپ، دۈگىلەك ۋە تۆت چاسا شەكىلدە پىشۇرۇلىدۇ.  ھازىر بازارلاردا سېتىلىۋاتقان كۆمەچلەر قول ھۆنەر جەھەتتىن تېخىمۇ سىپتىلىشىپ، يېرىم چەمبەر شەكىللىك، ئەتراپىغا ئازدۇر – كۆپتۇر نەقىش چىقىرىلىپ چىرايلىق پىشۇرۇلىدىغان بولدى.
كۆمەچ، ئادەتتە، ئوچاق ياكى تونۇر تىگىدىكى چوغ – قوقاس ئارىسىغا بىۋاسىتە كۆمۈپ پىشۇرۇلىدۇ. بەزىدە ئاق يەرگە ئوتۇندا قالانغان ئوتتىن چوغ ھاسىل قىلىنىپ كۆمەچ سېلىپ يەيدىغان ئادەتمۇ بار. ئۆيلەردە پىشۇرۇلىدىغان كۆمەچلەرنىڭ جىلتىسى قېلىنراق بولۇپ، 30  – 40 مىنۇتلاردا پىشىدۇ، ئاشپۇزۇللاردا تەييارلىنىدىغان كۆمەچلەرنىڭ جىلتىسى(خېرىدارنى ۋاقتىدا ئۇزىتىش ئۈچۈن) نېپىزرەك بولۇپ 10 – 15 مىنۇتتىلا پىشىدۇ. پىشقان كۆمەچ قوقاس ئارىسىدىن ئېلىنىپ،  قوقاس قالدۇقلىرى پاكىز چىقىرىۋېتىلگەندىن كېيىن يېيىلىدۇ. كۆمەچ ئىشلىتىلگەن خېمىرىغا قاراپ پېتىر كۆمەچ ۋە بولدۇرۇلغان كۆمەچ، دەپ ئايرىلىدۇ. خەلق ئارىسىدا پېتىر كۆمەچ ناھايىتى قۇۋۋەتلىك، دەيدىغان قاراش بار. كۆمەچ ––– ئېلىپ يۈرۈشكە ئەپلىك، ساقلاشقا قۇلايلىق، قورساقنى ئاسان ئاچۇرمايدىغان قۇۋۋەتلىك يېمەكلىك.
خوتەنلىكلەرنىڭ يېمەكلىك ئادىتىدە، كۆمەچ ھېلىمۇ مۇھىم ئورۇندا تۇرىدۇ.  بەزى ئائىلىلەردە كۆمەچ كۈندىلىك ئوزۇقلىنىشنىڭ مۇھىم تۈرى ھېسابلىنىدۇ      


         مەنبە. ئۇيغۇر ئاكادىمىيسى

ئەلنى تاشلىغان،ئەر ئەمەس.

تۇزنى تۆكمە، قىز

ئۈلگىلىك ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 1766
يازما سانى: 8978
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 36607
تۆھپە نۇمۇرى: 617
توردا: 7242 سائەت
تىزىم: 2010-5-31
ئاخىرقى: 2015-5-12
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 05:58:41 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بەك يىيىشلىكتە كاساپەت، خوتەندە بولمىسىمۇ ئۇرۇمچىدە يەپ بېقىۋىدىم پاھ پاھ

باتۇرلۇق ئوقنى تةدبىر ياسىدا ئاتسا نىشانغا دةل تېگىدۇ!

ئۆزۈڭنى بىل.......

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 4194
يازما سانى: 228
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 5649
تۆھپە نۇمۇرى: 406
توردا: 914 سائەت
تىزىم: 2010-7-17
ئاخىرقى: 2015-2-7
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:01:45 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
كۆمەچ تەكلىماكاندىكى دەريا بويىلىقلارنىڭ بىردىن بىر ئىستىمالى بولۇپ. ئۇلار ئادەتتە تامىقىغا كۆمەچ بىلەن گۆشنى ئىستىمال قىلىپلا ياشاپ كەلگەن ئىكەن.

http://attirgul.blogbus.com/
http://www.nazugum.com/
http://www.izdiyari.biz/attirgul

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 6216
يازما سانى: 824
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 12200
تۆھپە نۇمۇرى: 496
توردا: 2471 سائەت
تىزىم: 2010-8-13
ئاخىرقى: 2014-12-7
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:03:49 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مەنمۇ  شۇنداق  ئامراق ```  ئۈرۈمچىدە  يىگەن ````

ئۇلۇغ ئاللا ھەر بىر بەندىسىنىڭ كۆڭلىگە ئىنساپ بەرسۇن !!!!

ياردەم مەزمۇنى

يىـڭى ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 29017
يازما سانى: 54
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 5346
تۆھپە نۇمۇرى: 290
توردا: 665 سائەت
تىزىم: 2011-2-4
ئاخىرقى: 2015-5-19
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:17:10 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ۋاھ  ئەجەپ   يىگۇم    كەلدىغۇ     شۇ  كۆمەچنى

پــىــيــاز

ئاكتىپ ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 66157
يازما سانى: 740
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 9538
تۆھپە نۇمۇرى: 489
توردا: 960 سائەت
تىزىم: 2011-11-21
ئاخىرقى: 2015-2-6
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:27:36 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
كۆمەچنى كۆمۇپ يەيدۇ ،
لەغمەننى تاتىپ سىلىپ .
=================== ھەقىقى قۇۋەت كۆمەچ دىگەن !!

پىيازنىڭ پوستى كۆپ ، ئەخمەقنىڭ دوستى كۆپ !!

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 43637
يازما سانى: 91
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3822
تۆھپە نۇمۇرى: 140
توردا: 1359 سائەت
تىزىم: 2011-6-8
ئاخىرقى: 2012-1-21
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:35:42 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

5قەۋەتتىكى(peyaz) نىڭ يازمىسىغا ئىنكاس قالدۇر

پىيازنى چاناپ يەيدۇ ...

‹چاخچاق ھە ›

بۆرىنىڭ خىرىس قىلغىنىدىن،تۈلكىنىڭ ھىجايغىنى يامان!

ئننە لىللەھى ۋەئ

مەستانە ئـــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 1213
يازما سانى: 1597
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4776
تۆھپە نۇمۇرى: 362
توردا: 6506 سائەت
تىزىم: 2010-5-28
ئاخىرقى: 2015-1-11
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:39:23 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مانا كۆمەچ دەپ بولغۇچە پىياز تەييار بوپتۇ..........

ھەقىقىي قۇۋۋەتلىك تائام دە كۆمەچ.  ئەندىرنىڭ قۇمغا كۆمگەن كۆمەچلىرى كۆزۈمگە كۆرۈنۈپ كەتتى.....

خام قاپاقنىڭ ئىچى لەشتۇر پارقىراپ تۇرغان بىلەن، مېغىزى شېرىن ياڭاقنىڭ تېشى قوتۇر بولغان بىلەن.

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 59241
يازما سانى: 100
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3610
تۆھپە نۇمۇرى: 140
توردا: 833 سائەت
تىزىم: 2011-10-6
ئاخىرقى: 2015-1-12
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:42:16 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

2قەۋەتتىكى(attirgul) نىڭ يازمىسىغا ئىنكاس قالد

كۆمەچ تەكلىماكاندىكى دەريا بويىلىقلارنىڭ بىردىن بىر ئىستىمالى بولۇپ. ئۇلار ئادەتتە تامىقىغا كۆمەچ بىلەن گۆشنى ئىستىمال قىلىپلا ياشاپ كەلگەن ئىكەن.

ياۋپانا، ئۇنىڭدىن باشقا نەرسە يىمەمدىكەن؟ مەن دەريا بويىدا يۈرۈدىغانلىنى بىلىق پىشۇرۇپ يەيدۇ دەپ ئاڭلاپتىم، كارىغاندا بىلىقنىمۇ كۆمەچ قىلىپ يەيدەكەندە ھە، شۇڭا بەك چىرايلىقمۇيا سىز؟

ھەممىڭلارغا تىن

ئاكتىپ ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 1761
يازما سانى: 678
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 11401
تۆھپە نۇمۇرى: 460
توردا: 7571 سائەت
تىزىم: 2010-5-31
ئاخىرقى: 2015-4-19
يوللىغان ۋاقتى 2011-11-30 06:52:03 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ماۋۇ مۇنبەردىكى كۇمەچ يەپ باقمىغان دوسلار چىرا ناھيىسنىڭ گۈلخۇمار يېزا بازىرىغا كەلسەڭلار بۇ يەردە ھەقىقى كۇمەچنى يىيەلەيسىلە

ئەڭ يىڭى خەۋەرلەر ئۇيغۇر خەۋەر تورىدا مەرھەممەتwww.uyhawar.com
كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
  
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش