مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 3681|ئىنكاس: 17

ئائىلىدە ساڭزا سېلىشنى ئۆگىنىۋېلىڭ ! [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

كۆكلەي دىسەڭ ئۇي

ئادەتتىكى ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 47808
يازما سانى: 71
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 758
تۆھپە نۇمۇرى: 149
توردا: 985 سائەت
تىزىم: 2011-7-14
ئاخىرقى: 2012-6-9
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 05:22:00 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

ئائىلىدە ساڭزا سېلىشنىڭ ئاددى ئۇسۇلى



كېتەرلىك خۇرۇچلار:
ئاق ئۇن تۆت چىنە
سۇ ماي 5 جىڭ
باش پىياز بىر باش
كاۋاۋىچىن 20 گرام
تۇز مۇۋاپىق مىقداردا
ئېتىش ئۇسۇلى:
ئالدى بىلەن پىيازنى نېپىز يالپاقلاپ توغراپ كاۋاۋىچىن بىلەن قوشۇپ تىمى چىققۇچە قاينىتىپ سۈزەلتىپ سوۋۇتىمىز،بىر چىنە سۇ ماينى چۈچۈتۈپ ئۇنىمۇ سوۋۇتىمىز.
   ئاق ئۇنغا تېتىغۇدەك تۇز سېلىپ سوۋۇتۇلغان سۇ ماينى قۇيۇپ (تۆت چىنە ئۇنغا بىر چىنە ماي قۇيۇلسا بولىدۇ) سوۋۇتۇلغان كاۋاۋىچىن سۈيى بىلەن چىڭراق خېمىر يۇغۇرىمىز، يېرىم سائەت تۇرغۇزۇپ  ئالما چوڭللۇقىدا  ئۈزۈپ يۇمۇلاقلاپ، ھەر بىر ىېمىرنى مايلاپ يەنە 15 - 20 مىنۇت تىندۇرىمىز، ئاندىن قازانغا ياغ قۇيۇپ تىنغان زۇۋلىنى ئىنچىكە ئىشىپ ئىككى تال چوكىغا ئېلىپ، 7-8 دەرىجە  قىززىتىلغان ياغدا ئاۋايلاپ پۇشۇرىمىز.  ئالاھىدىلىگى: رەڭگى سېرىق، تەملىك،چۈرۈك. ھېيتلىق داستىخانىڭىزنىڭ گۈلتاجىسى.

تەبىئىتى: قۇرۇق ئىسسىق.
مەنپەتى: ئۇمۇمى بەدەنگەئۇزۇق بۇلىدۇ.
~~~~~~~~~
تەپسىلىيرەك چۈشۈنەي دېسىڭىز تۆۋەندىكىنى ئوقۇڭ.

خۇرۇچلىرى:
ئاق ئۇن ئېھتىياجىڭىزغا قاراپ ئېلىنىدۇ،سۇ يېغى ئىككى يېرىم كىلوگىرام ،چۈچۈتۈلگەن سۇ يېغى 200گىرام ،پىياز ئىككى باش ،تۇز مۇۋاپىق مىقداردا،كاۋۋاۋىچىن مۇۋاپىق مىقداردا.
سېلىش ئۇسۇلى:
1.پىيازنى يالپاقلاپ توغراپ ،كاۋۋاۋىچىن بىلەن قوشۇپ قاينىتىپ ،پىياز بىلەن كاۋۋاۋىچىننى سۈزىۋېتىپ ،سۈيى سوۋۇتىلىدۇ، (كاۋۋاۋىچىن بىلەن پىيازنى قايناتقان سۇ ساڭزىنى چېچەكلىتىش رولىنى ئوينايدۇ). چۈچۈتكەن ياغ سوۋۇتىلىدۇ.
2.ئۇنغا  سوۋۇتۇلغان پىياز،كاۋۋاۋىچىن سۈيىگە تۇز ،چۈچۈتۈپ سوۋۇتۇلغان ياغنى قۇيۇپ قاتتىقراق خېمىر يۇغۇرىلىدۇ،خېمىرنى ياخشى چەيلەپ پىشۇرۇپ ، 15 مىنۇت تىندۇرغاندىن كىيىن 35گىرام چوڭلۇقتا زوۋۇلا ئۈزۈپ تاۋلاپ ئازراق ياغلاپ قۇرۇق داسقا ياكى لېگەنگە ئۈستى-ئۈستىلەپ تىزىپ ،ئۈستىنى تەكشى ياغلاپ 15-20 مىنۇت تىندۇرىلىدۇ،تىندۇرۇش ۋاقتى ھاۋا كىلىماتى،تۇزنىڭ مىقدارى ۋە خېمىرنىڭ قاتتىق يۇمشاقلىق دەرىجىسىگە باغلىق.
3.تىنغان زوۋۇلىنىڭ ئوتتۇرىسىدىن چوڭ بارماق قول بىلەن تۈشۈك ئېچىپ ،خېمىرنى ئىككى قولنىڭ ئالقىنى بىلەن ئېشىپ ھالقىسىمان پىلتە
ياساپ ئۇنى يەنە ئېشىپ ئىنچىكە چوكىنىڭ توملىقىدەك بولغاندا ، ئۇزۇنلىقى 25 سانتىمىتىر قىلىپ كالۋىلاپ ،ئىككى تال ئىنچىكە تاياقچىغان ئېلىپ 6 دەرىجە قىزىتىلغان ياغقا سېلىپ تەكشى سارغايتىپ پىشۇرىلىدۇ.
ساڭزىنى پىشۇرۇشتا خېمىرنىڭ چوكىغا چاپلىشىپ قېلىشىدىن ساقلىنىش ئۈچۈن، خېمىرنىڭ چوكىغا ئېلىنىپ تۇرغان ئىككى تەرىپىنى نۆۋەت بىلەن ياغقا بىر قېتىمدىن شۇڭغۇتۇپ سەل قاتۇرىۋېلىپ ئاندىن بىر بېشىنى ئوڭغا ،بىر بېشىنى سولغا قايرىپ قىڭغىر قاتلاپ ياغقا سېلىۋېتىپ ،چوكىنى تارتىۋالىدۇ. ساڭزا سەل سارغايغاندىلا ئالسا بۇلىدۇ،پىشقان ساڭزىنى ئىسسىق ۋاقتىدىلا لېگەنگە بىر - بىرىگە يېرىم چىشلىتىپ يانتۇ تىزىپ تۇرۇش كېرەك،ساڭزا سېلىشتا ئوت كۈچىگە دىققەت قىلىش لازىم ،ياغنىڭ تېمپىراتۇرىسى تۆۋەن بۇلۇپ قالسا ،ساڭزا چېچەكلىمەي سىدام بۇلۇپ قالىدۇ، يۇقىرى بۇلۇپ كەتسە ساڭزىنىڭ ئىچى خام ،تېشى كۆيۈك چىقىدۇ،(ياغنىڭ تېمپىراتۇرىسى بىلىش ئۈچۈن ساڭزا خېمىرىدىن بىر - ئىككى قۇيماق سېلىپ كۈرۈش لازىم ،ياغنىڭ تېمپىراتۇرىسى تەڭشەلگەن بولسا ،قۇيماق چېچەكلەپ تەكشى پىشىدۇ)
ئالاھىدىلىكى:
شەكلى كۆركەم ،چۈرۈك ھەم مەززىلىك ،ئۇيغۇر خەلقىنىڭ ئەنئەنىۋىي گېزەكلىرىنىڭ بىر خىلى بۇلۇپ،كۆپرەك ھېيت-بايراملاردا داستىخانغا قويۇلىدۇ.

قىيىقچا  


قىيىقچىنىڭ خېمىرىغا تۇخۇمدىن باشقا ھېچ نەرسە ئارلاشتۇرۇلمايدۇ.
مۇۋاپىق ئاق ئۇنغا خېمىر ھالىتىگە كەلگۈدەك تۇخۇم قۇيۇپ چىڭراق خېمىر يۇغۇرىمىز.
قازانغا ياغ قۇيۇپ قىزىغىچە خېمىرنى تىندۇرىمىز.
ئاندىن  خېمىرنى تەكشى نېپىز يېيىپ، سامبۇسا كەسكۈچ (چىشلىق چاق شەكلىدىكى خېمىر كەسكۈچ) بىلەن يۇمۇلاق ئايلاندۇرۇپ كېسىۋالىمىز، كېسىلگەن خېمىرنىڭ كەڭلىكى ئىككى سانتىمېتىر بولسا مۇۋاپىق بولىدۇ.
ياغ چۈچىگەندىن كېيىن تېمپۇراتۇرسىنى 80 سېلسىيە گرادۇسقا تەڭشەپ كېسىلگەن قىيىقچىنىڭ دېئامېتىرىنى  تەخسىگە دەل كەلگۈدەك چوڭلۇقتا يۆگەپ قازاندىكى مايغا سالىمىز. بەك قىزارتىۋەتمەي سۇس سېرىق رەڭگە كىرگەندىلا ئۆرۈپ يەنە بىر تەرىپىنىمۇ سارغايتىپ سۈزىۋالساق بولىدۇ. خېمىرنىڭ تۇزى بولمىغانلىقى ئۈچۈن پىشقان قىيىقچىنىڭ ئۈستىگە ئۇندەك ئېزىلگەن قەنت سېپىمىز.
قىيىقچىنىڭ تەمى تاتلىق، چۈرۈك، يىيىشلىك، ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقۇرى يىمەكلىك بولىدۇ.


                                          ئەتتىرگۈل قىيىقچا تەييارلاش ئۇسۇلى                      

خۇرۇچلىرى:   ئاق ئۇن ئىككى كىلوگرام، تۇخۇم 16 دانە، ئاق شىكەر 100 گرام، سۇ ماي 3 كىلو گرام ئەتراپىدا (خورايدىغىنى بىر جىڭ).
    ئېتىش ئۇسۇلى: ئالدى بىلەن بىر قاچىغا  تۇخۇمنى چېقىپ تەييارلىۋالىمىز، ئاندىن ئۇنغا ئاز - ئازدىن تۆكۈپ باشقا ھېچقانداق نەرسە ئارلاشتۇرماستىن نۇرمال چىڭلىقتا خېمىر يۇغۇرىمىز، 10 - 15 مىنۇت تىندۇرغاندىن كېيىن ياڭاق چوڭلۇقىدا ئۇششاق زۇۋۇلا ئۈزۈپ بىردىن - بىردىن تەكشى ھەم نېپىز يايىمىز، چوقۇم يۇمۇلاق چىقسۇن. ئەگەر مۇمكىن بولسا ئەتراپىنى چوڭراق چىشلىق غالتەكسىمان كەسكۈچ بىلەن گۈل چىقىرىپ كېسىۋالساق كۆركەم چىقىشقا پايدىسى بار. قازانغا ماي قۇيۇپ ياخشى داغلاپ تىمپۇراتۇرىسىنى تەڭشىۋالغاندىن كېيىن يېيىپ تەييارلىغان خېمىرنى قىززىق مايغا سالساق ۋىژىلداپ چېچەكلەيدۇ(قاتۇرىۋەتمەڭ)، مايدا ئۇزاق تۇرغۇزمايلا يەنە بىر تەرىپىنى ئۆرۈپ ئىككى سېكونتتىن كېيىن سۈزىۋالىمىز - دە   دەرھال قاتلاپ ئۈستىگە شېكەر سېپىپ  يېرىم ئاي  شەكلىدە قاتلايمىز، يەنە شېكەر سېپىپ بىر تەرىپىدىن باشلاپ يۆگىسەك كونۇس شەكلىگە كېلىدۇ. ئاشۇنداق بىر - بىرلەپ پىشۇرۇپ باسۇن تەخسىنىڭ ئەتراپىنى بويلىتىپ تىزىمىز( ئوتتۇرىسىغا بىر چىنە كۆمتۈرمىسەك ياخشى تىزىلمايدۇ)، ئىككىنچى قاتىرىنى سەل ئىچكىرى تىزىمىز، ئۈستىگە چىققانچە ئوتتۇرىغىراق تىزىپ تولدۇرساق خۇددى بىر دەستە سېرىق ئەتتىرگۈل  بولۇپ كۆرۈنىدۇ.
    ئەسكەرتىش: قېيىقچا قازاندا قېتىۋالسا ياكى ئالغاندىن كېيىن قۇرۇپ قالسا قاتلاش قىيىن بولىدۇ، شۇڭا مايغا سېلىپ ھۈنجۈ سالغاندىن كېيىنلا دەرھال سۈزىۋالىمىز. پىشماي قېلىشتىن ئەنسىرىمەڭ، چۈنكى جىلىتنى ھەم تەكشى ھەم نېپىز ئېچىۋالىسىز.
     ئالاھىدىلىكى: تەمى تاتلىق، چۈرۈك، رەڭگى سۇس سېرىق، شەكلى كۆركەم بولۇپ ھېيتلىق داستۇرخىنىڭىزنىڭ كۆركى بولالايدۇ.

مەنبە : ئۇيغۇر ئاشپەز مۇنبىرى


پائالىيەتچان

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 999
يازما سانى: 839
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 104705
تۆھپە نۇمۇرى: 390
توردا: 4407 سائەت
تىزىم: 2010-5-27
ئاخىرقى: 2012-5-10
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 07:30:54 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ھەجەپ ياخشى كۆرىمەنغۇ....~

مەن ئاپامنىڭ ئاپئاق قاغىسى، يۇمشاق كىرپىسى.......

ئالاھىدە ئىلگىرلەش مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 427
يازما سانى: 1605
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 2168
تۆھپە نۇمۇرى: 455
توردا: 9425 سائەت
تىزىم: 2010-5-23
ئاخىرقى: 2012-6-8
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 07:31:38 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئائىلىلەردە يوقۇلۇش ئالدىدا تۇرۋاتقان  ئەنئەنە ،  ياخشى ۋاقىتتا يوللاپ ياخشى قىپسىز .  شۇ خىزمەت بىسىمى دىگەندەك ئىشلار بىلەن  تالادىنلا سىتىۋالدىغان بۇلۇپ قالدى .

ماڭغان يولۇڭدا غېرىپسەن، بۇ يولدا ماڭغۇچىلارنىڭ ئازلىقىدىن يالغۇزلۇق ھىس قىلما!ساڭا قارشى چىققۇچىلارنىڭ كۆپلىكىدىن مەيۈسلىنىپمۇ كەتمە. نۇرغۇن كىشىلەرنىڭ قەلبى دۇنيا بىلەن باغلانغان چاغدا ، ئى قەلبى بىلەن يالغۇز قىلىش سۈيگۈسىگە چۈمۈلگەن ئىنسان ساڭا مۇبارەك بولسۇن.
باش رەسىمى نىقابلانغان

سۆز چەكلەندى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 53140
يازما سانى: 2
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 10
تۆھپە نۇمۇرى: 0
توردا: 2 سائەت
تىزىم: 2011-8-25
ئاخىرقى: 2011-8-25
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 07:35:49 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئەسكەرتىش : يوللىغۇچى چەكلەنگەن . مەزمۇننى كۆرەلمەيسىز .

پائالىيەتچان

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 14887
يازما سانى: 1689
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 228
تۆھپە نۇمۇرى: 974
توردا: 7075 سائەت
تىزىم: 2010-10-22
ئاخىرقى: 2012-6-10
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 07:50:08 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىزنىڭ ئۆيدە تۆنۈگۇنسالدى  خەپ روزا بولمىغان بولسا  
قىززىق پېتى بىرياۋالتىم   
ئىپتاردىغۇ تازا ياۋالدىم بولمىسا

سۈكۈت  !


      تازا دەگەندەك ياخشى چارە ئەمەس  ........

ئۇلۇغ ئاللاھ ھەم

ئاكتىپ ئەزا

ئالاھىدە ئىلگىرلەش

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 40474
يازما سانى: 877
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3910
تۆھپە نۇمۇرى: 421
توردا: 2390 سائەت
تىزىم: 2011-5-12
ئاخىرقى: 2012-3-7
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 08:02:37 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىزنىڭ ئۆيدىمۇ يىلدا ئۆزىمىز سالىمىز،بازاردا تەيياركەن دېگەن بىلەن يەنىلا ئۆزى ئەجىر قىلغانغا يەتمەيدۇدە،ھەجەپ ساڭزا پۇراپ كەتتىيا تېمىڭىزغا رەھمەت

ھاكاۋۇرلۇق قىلما تەغدىرداش، ئىنسان بىز ھەممىمىز تۇپراقداش. ئاللاھىم ئالدىدا بىز ئوخشاش، قەبرىگە ھەم ئوخشاش سەپەرداش.

بۇ ئالەمنىڭ تارا

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 9920
يازما سانى: 187
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8050
تۆھپە نۇمۇرى: 1633
توردا: 9702 سائەت
تىزىم: 2010-9-11
ئاخىرقى: 2012-6-1
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 09:50:34 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ۋاي مەن بۇلارنى بىلىمەن تىزىشنىلا تىزالمايمەن شۇ...............

ئۇلۇغ ئاللاھتىن

تىرىشچان ئەزا

مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 50822
يازما سانى: 583
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 19613
تۆھپە نۇمۇرى: 1358
توردا: 2875 سائەت
تىزىم: 2011-1-7
ئاخىرقى: 2012-6-10
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 10:03:24 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
قازانغا قۇيغان ماي سەل ئازكەن ، ماينى جېقراق قۇيغاندا ساڭزىنى ئوخشاتقىلى بۇلىدۇ .

ئۆمرۈمنى ئاللاھقا قۇلچىلىق قىلىش بىلەن بىرگە ، يولدىشىمنى رازى قىلىپ ، ئۈچ ئوغلۇمنى ئىسلام ئىچىدە تەربىيلەپ ، ئاتا _ ئانامنىڭ ئۈمىدىنى ئاقلىسام دەيمەن .

قۇرۇق شوئار توۋل

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 45569
يازما سانى: 276
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4306
تۆھپە نۇمۇرى: 845
توردا: 2819 سائەت
تىزىم: 2011-6-24
ئاخىرقى: 2012-6-10
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-25 10:35:36 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىز باياتىن تېخى سەپ بولدۇق، ئاپام ئىككىمىز داۋاملىق بىللە قوشنىلارغا سېلىپ بېرىمىز. شۇڭا مەن خېلى ئۇستا بوپ قالدىم. گۈل ئېچىلدۇرۇپ تېخى تىزىشلىرىممۇ ئاندىن جۇما... ماختىنىۋالدىم ھە تازا.... راستىنلا بىز  ئۆگەنمىسەك ئەۋلادلىرىمىز قانداق قىلىدۇ؟ ھېيتتا چاغاندەك ئۆتكۈزەمدا ئاندىن؟ مۇشۇ ساڭزا قۇيماق قېيىقچا پېچىنە بوغۇرساق دېگەنلەر بولمىسا زادى بولمايدۇ  بۇ ھېيتتا. شۇڭا لاياقەتلىك كېلىن ۋە ئانا بولۇش ئۈچۈن ھەم ئۆزىمىزنىڭ كەلگۈسىدىكى پەرزەنتلىرىمىز ئۈچۈن بولسىمۇ ئۆگىنىشىمىز كېرەك. تېمىنى يوللاپ بەك ياخشى قىپسىز. ئاللاھ قولىڭىزغا دەرت بەرمىسۇن.

ئۆزىنى ئاياش ئەڭ چوڭ خۇشامەتچىلىكتۇر.

شۈكرى ئاللاھ

تىرىشچان ئەزا

مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 52311
يازما سانى: 627
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4352
تۆھپە نۇمۇرى: 607
توردا: 4302 سائەت
تىزىم: 2011-8-20
ئاخىرقى: 2012-6-10
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-26 12:51:47 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئاۋال تېتىپ باقاي،،، ئوخشىغان بولسا ئۆگىنىپ قويامەن

كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|رەسىمسىز نۇسخا|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش