مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 3927|ئىنكاس: 21

روناق تاپقان كەسىپ-كاللاپەزلىك [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 41281
يازما سانى: 148
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 2337
تۆھپە نۇمۇرى: 410
توردا: 3403 سائەت
تىزىم: 2011-5-19
ئاخىرقى: 2012-3-9
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 11:33:27 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

كاللاپەزلىك
(قەشقەر ئۇيغۇرلىرىنىڭ ئامراق تائاملىرى ئۈستىدە ئىزدىنىش)


يېمەكلىكلەر ئىنسانلار مەدەنىيىتىنىڭ مۇھىم تەركىبى قىسمى بولۇپ، ئۇزاق مۇددەتلىك تارىخىي تەرەققىيات جەريانىدا كۆپ خىللىشىشقا، زامانىۋىيلىشىشقا، قاراپ يۈزلەندى.

يېمەكلىكلەر ئوخشاش بولمىغان مىللەت ۋە ئوخشاش بولمىغان رايوندىكى كىشىلەرنىڭ ئىھتىياجىغا ئاساسەن مەلۇم توپتىكى كشىلەرنىڭ مىللى ئۆرپ ئادىتى، تىبابەتچىلىكى، دىنى ئېتقادى قاتارلىق جەھەتلەردە ئوخشىماسلىقى، ئورتاق تاللىشى ۋە ياقتۇرىشى ئاساسدا ھەرخىل مىللىيچە يېمەكلىكلەر ۋە تۈرلۈك يېمەك–ئىچمەك تۈرلىرى شەكىللەنگەن. شۇنداقلا بۇ يېمەكلىكلەرنىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتىنىڭ ئوخشىماسلىقى تۈپەيلىدىن تائام مەدەنىيىتى شەكىللەندۈرگەن. شۇنداقلا، ئىنسانلار ئايرىلالمايدىغان مەدەنىيەت تۈرى بولۇپ قالغان. جۈملىدىن شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونىمىزمۇ قەدىمىدىن باشلاپ كۆپ مىللەتنىڭ ئۆزئارا گىرەلەشمە مەدەنىيىتىگە ئىگە رايون. مىللەتلەرنىڭ ئىكولوگىيىلىك مۇھىتى ئوخشىمىغاچقا ئۇلار رەڭدار ۋە ئۆزگىچە تائام مەدەنىيىتى شەكىللەندۈرگەن. يېمەكلىكلەرنىڭ رولى ناھايىتى مۇھىم بولۇپ، ئادەم بەدىنىنى ئوزۇقلۇق ماددىلار بىلەن تەمىنلەش، كېسەلنىڭ ئالدىنى ئېلىش، قۇۋۋەت تولۇقلاش قاتارلىق مۇھىم رولى بار.

جەمئىيەتنىڭ تەرەققىياتى ۋە ئىھتىياجىغا ئاساسەن تۈرلۈك يېمەكلىك تىجارىتىمۇ بارلىققا كەلدى. شۇ ئارقىلىق تىجارەتچىلەر ئۆزىنىڭ تۇرمۇش ئىھتىياجىنى قامدىدى، يېمەكلىك تۈرىنىڭ كۆپىيىشىگە ئەگىشىپ ھەرخىل يېمەكلىك تىجارىتى بىلەن شۇغۇللىنىدىغان كىشىلەرمۇ كۆپەيدى.

جۈملىدىن رايونىمىزدىمۇ نۇرغۇن يېمەكلىك تىجارىتى بىلەن شۇغىللىنىۋاتقان كىشىلەرمۇ بار، ئۇلار ئۆزىنىڭ تىرىشچانلىقى ئارقىلىق تىجارەتنىڭ يولىنى ئىگەللىگەن. شۇنداقلا كىشىلەرنىڭ ئىھتىياجىغا ئاساسەن ئۆزى مۇۋاپىق كەسىپىنى تاللاپ شۇغۇللانغان.

ئادەتتە مىللىي يېمەكلىك تۈرلىرىمىزنىڭ ئەڭ مۇھىم بىر تەركىبى قىسىمى بولغان كاللاپەزلىك بىلەن شۇغۇللىنىدىغان كىشىلەرمۇ ناھايىتى كۆپ ھەم كاللا پاقالچاقنى ياقتۇرۇپ يەيدىغان كىشىلەرمۇ ناھايىتى كۆپ.

كاللا-پاقالچاق تەملىكلىكى، ئوزۇقلۇق قىممىتىنىڭ يۇقىرى بولۇشى قاتارلىق ئالاھىدىلىكىلىرى بىلەن كىشىلىرىمىزنىڭ ياقتۇرۇپ يېيىشگە ئىرىشكەن. كاللا- پاقالچاقنىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى ناھايىتى يۇقىرى بولۇپ، ئادەمگە كېرەكلىك بولغان مۇھىم ماددىلار بىلەن تەمىنلەپ قالماستىن ئوزۇقلۇق ۋە قۇۋۋەت تولۇقلاپ، ئادەم بەدىنىنىڭ تەڭپۇڭلىقىنى ساقلاشتا مۇھىم رولى ئوينايدۇ.

نەزەرباغ يېزا 6-كەنت 8-گورۇپتا ئولتۇرۇشلۇق روزاجىم ۋە ساۋۇتاجىم ئاكا-ئۇكا ئىككەيلەن داڭلىق كاللاپەزچىلەر. بىز بۇلارنىڭ نامىنى ئاڭلىغاندىن كېيىن بۇ ئادەمنى زىيارەت قىلىش ئۈچۈن ئۆيىگە باردۇق. دەرۋازىدىن كىرىپ روزاجىم دىگەن ئادەم بىلەن كۆرۈشۈپ نېمە سەۋەب بىلەن كەلگەنلىكىمىزنى ئېيىتتۇق ۋە ماسلىشىپ بېرىش ھەققىدە تەكلىپ بەردۇق. بۇ ئادەم بىزگە ناھايىتى ئوبدان ماسلىشىپ بەردى ۋە سورىغان سوئاللىرىمىزغا ئەستايىدىل جاۋاب بەردى. بۇ ئادەم كاللاپەزلىك بىلەن شۇغۇللىنىۋاتقىلى خىلى كۆپ يىللار بولغانىكەن. يەنە ئاكىسى ساۋۇتاجىم بىلەن كاللا-پاقالچاقنى خام بازىرىدىكى «ئەجىر قۇۋۋەت پاچاقلىرى» دىگەن دۇكىنىىدا ساتىدىغانلىقىنى ئېيتىپ بەردى . بۇ ئادەم يەنە كاللا-پاقالچاقنى پىشۇرۇش جەريانىمۇ سۆزلەپ بەردى. ساۋۇتاجىم دېگەن ئادەمنىڭ قۇشخانا (قوي-كالا قاتارلىق ئۆي ھايۋانلىرىنى سويىىدىغان ئورۇن) دا بىر تونۇشى بولۇپ، كاللا-پاقالچاقنى شۇ تونۇشى ئارقىلىق ئەكەلدۈرىدىكەن. كاللا-پاقالچاقنى ئالدى بىلەن ئۈكلەپ ئاندىن پىشۇرىدىكەن. كاللا-پاقالچاقنى ئۈكلىگەندە سىلىندىر شەكللىك بىر كۆمۈر يېقىلغۇ قىلىدىغان تۆمۈر ئوچىقى بولۇپ تېگىگە گۇپپۇڭجى («گۇۋا فېڭ جى» يەنى شامال چىقارغۇچ) قويۇش ئارقىلىق ئوتنىڭ كۆيۈشىنى كۈچلەندۈرىدىكەن. بۇنداق قىلغاندا كاللا-پاقالچاقنى تەكشى ئۈكلىگىلى، تېرىنىڭ كۆيۈپ كېتىشىنىڭ ئالدىنى ئالغىلى بولىدىكەن. ئۈكلەپ بولغاندىن كېيىن كاللىنىڭ مۈڭگۈزى، پاقالچاقنىڭ تۇيىقى قاتارلىق يەرلىرىنى چىقىرىپ تاشلايدىكەن ۋە كۆيۈپ بولغان يۇڭ، تۈكلىرىنى قىرىپ تازىلايدىكەن. ئاندىن يوغان داش قازاندا بىر قېتىم قاينىتىپ سۈيىنى يەڭگۈشلەيدىكەن. بۇنداق قىلىشنىڭ سەۋەبى كاللا-پاقالچاقنى يۇيۇش ۋە زەھەرلىك ماددىلارنى چىقىرىپ تاشلاش ئىكەن. سۈيىنى يەڭگۈشلىگەندىن كېيىن كاللا-پاقالچاقنى قاينىتىپ رەسمى پىشۇرىدىكەن ۋە تۇز ۋە باشقا تەم تەڭشىگۈچ-تىتىقۇلىرىنى سېلىپ، تەمىنى تەڭشەپ كاللا-پاقالچاقنى سۈزۇپ ئېلىپ بىر داس (جاۋۇر) قا، ئاندىن ئېغىزى ھىم ئېتىلىدىغان تۇڭغا سېلىپ بازارغا ئەكىرىدىكەن. كاللا-پاقالچاقنى ئۈكلەش جەرياندا ئۈكلەش ئوچىقى، لاخىشگىر، زىغ، پىچاق، قىرغۇچ قاتارلىق ماتىرىياللار كېتىدىكەن .
داۋامىنى ئوقىماقچى بولسىڭىز بۇ يەرنى چېكىڭ:http://www.koknur.net/list.asp?unid=2449
بەزى پۇللۇق كەسپلەر توغرىسىدا ئۇچۇرلار:

تېرە مەھسۇلاتلىرى ھەققىدە: http://www.koknur.net/list.asp?unid=2453
قوماچ ئېتىلدۇرۇش تېخنىكىسى توغرىسىدا: http://www.koknur.net/list.asp?unid=2451
لەڭپۇچىلىق: http://www.koknur.net/list.asp?unid=2450
تۈرلۈك تائاملارنى ئېتىش: http://www.koknur.net/list.asp?unid=2448
قوي تىجارىتى ھەققىدە: http://www.koknur.net/list.asp?unid=2499
باشقا كەسپلەر توغرىسىدا ئۇچۇرلار داۋاملىق دىققىتىڭلاردا بولىدۇ.

ئالىي مەكتەپ ئىمتىھانى  ئەدەبىيات ماقالىسى ۋە خەنزۇ تىلى ماقالىسى قېلىپى ۋە ئۆلگىلىرى ئۈچۈن:
http://www.koknur.net/list.asp?unid=2178

Allah is enough

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 40581
يازما سانى: 36
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 286
تۆھپە نۇمۇرى: 0
توردا: 115 سائەت
تىزىم: 2011-5-13
ئاخىرقى: 2012-2-16
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 12:44:22 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
تىما ماۋزۇسىنى نىمىداق دەششەت قويدىڭىز ؟ باشقىلارنى جەلىپ قىلاي دەپسىزدە ...

مەن سىلەر بىلەن

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 6530
يازما سانى: 221
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 7867
تۆھپە نۇمۇرى: 992
توردا: 1886 سائەت
تىزىم: 2010-8-16
ئاخىرقى: 2012-3-24
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 12:50:58 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
1-بۇلۇپ ئىنكاس يازاي دىسەم ماۋۇ ئاداش مەن ئۇقۇۋاتقان پۇرسەتتىن پايدىلىنىپ ئىنكاس يېزىۋاپتۇ

.

ئۈزۈم تال

دائىملىق ئــەزا

ئاخبارات ئەلچىسى ماھىر قەلەمكەش ئالاھىدە تۆھپە

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 49911
يازما سانى: 946
نادىر تېمىسى: 1
مۇنبەر پۇلى : 11292
تۆھپە نۇمۇرى: 160
توردا: 664 سائەت
تىزىم: 2011-7-31
ئاخىرقى: 2012-3-24
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 01:09:54 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
قۇرۇق گەپتىن مۇشۇنداق كەسىپ تىجارەتكە پايدىلىق ئۇچۇرلار ياخشى.

ئىبراھىمجان ئىر

ئۈمىدلىك ئەزا

ئالاھىدە ئىلگىرلەش مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 26436
يازما سانى: 2337
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 26203
تۆھپە نۇمۇرى: 3036
توردا: 6337 سائەت
تىزىم: 2011-1-16
ئاخىرقى: 2012-3-24
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 01:20:40 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مۇخبىرما سىز؟

<< بىرمىسقال بىلوگى >> يىڭىدىن قۇرۇلدى .
بۇ بىلوگ خام ئالتۇن باھاسى ۋە دۇكانلاردا سىتىلىۋاتقان99%لىك تەييار زىبۇ -زىننەتلەرنىڭ ئەمەلى باھاسىنى قەرەللىك ھالدا بۇ بىلوگقا يوللىنىپ تۇرىدۇ

     http://1miskal.com/

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 21137
يازما سانى: 126
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 2904
تۆھپە نۇمۇرى: 210
توردا: 3970 سائەت
تىزىم: 2010-12-7
ئاخىرقى: 2012-3-4
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 01:25:48 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مەن بەك ئامراق

مەردان

تارازا بارمۇ ؟

مەستانە ئـــەزا

ئالاھىدە ئىلگىرلەش مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 36554
يازما سانى: 2023
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 11740
تۆھپە نۇمۇرى: 697
توردا: 4694 سائەت
تىزىم: 2011-4-5
ئاخىرقى: 2012-3-9
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 02:17:54 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىز قىلىدىغانغا كاللاپەزلىك ، لەڭپۇڭچىلىق ...قاتارلىق ئۇشاق تىجارەتلەردىن باشقا نىمىسى بار

پائالىيەتچان

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 15847
يازما سانى: 976
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 1875
تۆھپە نۇمۇرى: 809
توردا: 3732 سائەت
تىزىم: 2010-10-31
ئاخىرقى: 2012-3-22
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 03:01:34 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ھازىر شۇ بەدەنگە ھەقىقى قۇۋەت بولىدىغان يىمەكلىكلەردىن شۇ كاللا -پاقالچاق قالدىغۇ،دەيمەن !!! مەيلى ئەر-ئايال بولسۇن ،كاللا-پاقالچاقنىڭ شورپىسىدىن ئىچىپ بەرسە بەدەننى ھەقىقى قۇۋەتلەيدۇ...لىكىنزە مۇشۇ بازاردا چىقساق ، قۇۋۋىتى شورپىسىدا قالغان گۆشىنى يەيمىزدە ...

بىزگە ھەممىدىن زۆرۈر بولغىنى تۈنۈگۈنكى تاتلىق خاتىرە ياكى ئەتىكى شېرىن مەنزىرە ئەمەس،بەلكى،بىز ئىتراپ قىلىشنى خالىمايۋاتقان بۈگۈنكى رىئاللىقىمىزدۇر...

پائالىيەتچان

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 36104
يازما سانى: 1467
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8893
تۆھپە نۇمۇرى: 164
توردا: 3359 سائەت
تىزىم: 2011-4-2
ئاخىرقى: 2011-12-15
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 03:20:48 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مەن چوڭ بۇلۇپ كاللا پاقالچاق يىگىنىمنى بىلمەيمەن. كۆز ئالدىمغا كەلتۈرسەممۇ  كۆڭلۈم ئېلىشىدۇ. نىمە سەۋەپتىنكىن پەقەتلا خۇشۇم يوق. ئەسلى كاللا-پاقالچاقنىڭ ئادەم ئۇستىخانلىرىغا پايدىسى ناھايىتى كۆپ ئىكەن بىرەر يىرىڭىز سۇنۇپ كەتسىمۇ دوختۇرلار كاللا-پاقالچاقنى كۆپرەك يەپ بىرىشنى تەۋسىيە قىلىدىكەن. بىراق مەن پەقەتلا يىيەلمەيمەن. شۇڭا مىنىڭ ئۇستىخانلىرىم ئاسانلا سۇنۇپ كىتىدۇ. مۇشۇ يېشىمغا كەلگۈچە 5-6قېتىم ئۇستىخان چىقىق ۋە سۇنۇقنىڭ دەردىنى تارتىپ بېقىپتىمەن. بىراق شۇ ۋاقىتلاردىمۇ بۇ كاللا-پاقالچاقنى يىمىگەنمەن.

سەھرايى-تارىم

تىرىشچان ئەزا

مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 2051
يازما سانى: 433
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8396
تۆھپە نۇمۇرى: 713
توردا: 3082 سائەت
تىزىم: 2010-6-2
ئاخىرقى: 2012-3-17
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 03:23:10 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
كاللىپەز دىگەن گەپ چۈشەنمەيدىغان بىشەم ئادەمنى كۆرسىتەتتى..

بۇ كەسىپكىمۇ مۇۋاپىقراق ئىسىم كىرەكمۇ قانداق؟




ئاتايمۇ؟~~~ دىدى خوجىنىياز پالگان...
   ئات~~~~~ دىدى تۆمۈر خەلپە...

شۈكرى ئاللاھ

تىرىشچان ئەزا

مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 52311
يازما سانى: 567
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4221
تۆھپە نۇمۇرى: 607
توردا: 4256 سائەت
تىزىم: 2011-8-20
ئاخىرقى: 2012-3-24
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 05:47:35 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
كاللىنى جىق يىسە ئادەمنىڭ كاللىسى يوغنامدۇ

موزاينىڭ يۈگۈرى

مەستانە ئـــەزا

ئالاھىدە ئىلگىرلەش مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 25474
يازما سانى: 2133
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 18662
تۆھپە نۇمۇرى: 276
توردا: 6458 سائەت
تىزىم: 2011-1-8
ئاخىرقى: 2012-3-24
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-22 10:42:30 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
«ئەجىر قۇۋۋەت پاچاقلىرى» دېگەن دۇككاننىڭ تازىلىقى پەقەت ياخشى ئەمەس .  قولىدا بىر ياندىن پۇل ئىلىپ بىر ياندىن كاللا پاچىلايدۇ . دۇككاندار ئۈستىگە ئاق  خالاتمۇ كەيمەيدۇ .دۇككاننىڭ ئىچى بىرخىل پۇرايدۇ. كاللا - پاقالچاقنى ئەڭ ياخشىسى ئۆيدە پۇشۇرۇپ يىگەن ئەڭ ياخشى.

ئابدۇ.....

سەنسىز مەن

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 44311
يازما سانى: 341
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 1585
تۆھپە نۇمۇرى: 51
توردا: 1368 سائەت
تىزىم: 2011-6-14
ئاخىرقى: 2011-9-5
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-23 03:17:36 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مەن ئۇنىڭ پۇرىغىغا كۆنەلمىدىم ،ئەمما گۆشى تەملىك ئىدى،لىكىن بۇ كەسىپنى كىچىكلىكتىن چوڭلۇققا ۋە پاكىز قىلسا نىمە زىيىنى بۇنىڭ ئىستىمالچىلىرىمۇ ئاز ئەمەس، ئەڭ مۇھىمى تازلىق ،  شۇنداق قارايمەن .

كۆيمەكتىمەن تىرىك پىتى .

ئالاھىدە ئىلگىرلەش مىسرانىم مەستانىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 632
يازما سانى: 1622
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8896
تۆھپە نۇمۇرى: 407
توردا: 2351 سائەت
تىزىم: 2010-5-24
ئاخىرقى: 2012-3-24
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-23 01:18:02 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
كاللاپەزلىك دىسە مەن تېخى بىرەر قارا جەميەت تۈسىنى ئالغان گوروھتىكىلەرنىڭ ئىشلىرى ئوخشايدۇ قىززىقچىلىق كۈرۈمەن دەپ ئۆمىلەپلا كىرىپتىمەن دىسە ماڭا ئىشلىمەيلا پۇل تاپىدىغان بىرەر كەسىپنى تەۋسىيە قىلمامسىز .

داۋاملىق تىرىشى

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 16260
يازما سانى: 327
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4961
تۆھپە نۇمۇرى: 699
توردا: 2301 سائەت
تىزىم: 2010-11-4
ئاخىرقى: 2012-1-14
يوللىغان ۋاقتى 2011-8-23 01:40:36 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئاپتور جاۋابىنى بويلاپ 6قەۋەت  kahrizat كە 2011-08-22 02:17 PMئەۋەتىلدى  :
بىز قىلىدىغانغا كاللاپەزلىك ، لەڭپۇڭچىلىق ...قاتارلىق ئۇشاق تىجارەتلەردىن باشقا نىمىسى بار  

مۇشۇنى كېڭەيتەلىسىڭىز، پىسا قاتلىمىسى، كېندىجىغا(چەتنىڭ داڭلىق يېمەكلىكى) ھەۋەس قىلمايسىز.

كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|رەسىمسىز نۇسخا|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش