مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 4959|ئىنكاس: 34

پاكىز بىلىنىدىغان ناچار ئادەتلەر [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

نەفىسە(ئاماننىس

ئادەتتىكى ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 15631
يازما سانى: 172
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 9574
تۆھپە نۇمۇرى: 802
توردا: 75 سائەت
تىزىم: 2010-10-29
ئاخىرقى: 2013-12-6
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 07:57:23 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
1.ئاق  قەغەز  بىلەن  يېمەكلىك  ئوراش.
  قەغەزنى  ئاقارتىش  ئۈچۈن  كۆپىنچە  زاۋۇتلار  ئاقارتىش  دورىسى  قاتىدۇ.  ئاقارتقۇچى  دورا  يېمەكلىك  
بىلەن  ئۇچراشقاندا، بىر  قاتار  خىمىيىلىك  رېئاكسىيە  يۈز  بېرىپ،  بىر  قىسىم  زىيانلىق  ماددىلار  ھاسىل 
 بولۇپ،  ئاسانلا  يېمەكلىكنىڭ  بۇلغىنىشىنى كەلتۈرۈپ  چىقىرىدۇ.  

    2.تازىلىق  قەغىزىدە  قاچا  -  قۇچىلارنى  سۈرتۈش.
  دۆلەت  سۈپەت  تەكشۈرۈش  ئورۇنلىرىنىڭ  ئارىلاپ  تەكشۈرۈش  نەتىجىسىدە  ھەر  خىل  تۈردىكى 
 كۆپ  قىسىم  تازىلىق  قەغەزلىرى  پاكلانمىغان  (دېزىنفېكسىيە  قىلىنمىغان)  ياكى  تولۇق  پاكلانمىغانلىقى، 
 قەغەز  يۈزىدە  نۇرغۇن  مىكروب  ساقلانغانلىقى  بايقالغان.  بۇ  مىكروبلار  ئاسانلا  سۈرتۈلگەن  نەرسىلەرگە 
 يۇقىۋالىدۇ.  پەقەت  ياخشى  پاكلانغان  ئالىي دەرىجىلىك  تازىلىق  قەغىزىلا  سەھىيە  ئۆلچىمىگە  يېتىدۇ.  

    3.تاماق ئۈستىلىگە سۇلياۋ داستىخان سېلىش.
  تاماق ئۈستىلىگە سۇلياۋ داستىخان سالسا،گەرچە چىرايلىق كۆرۈنسىمۇ، ئەمما سۇلياۋ داستىخانغا ئاسانلا
چاڭ-توزان،مىكروب قاتارلىقلارچاپلىشىۋالىدۇ،  يەنە سۇلياۋ داستىخان زەھەرلىك ۋىنىل خلورىد سىمولاسى
(لۈيىشى  شۇجژ  脂树烯乙氯)دىنياسالغاچقا،قاچا- قۇچا،يېمەك-ئىچمەك مەلۇم  ۋاقىت سۇلياۋ داستىخاندا
تۇرسا،زەھەرلىك ماددىلار بىلەن بولغىنىدۇ، بۇ نۇرغۇن كېسەللەرنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

   4. يېمەكلىكلەرگە  داكا  يېپىش  ئارقىلىق  چىۋىندىن  ساقلىنىش
  يېمەكلىك ئۈستىگە داكا ياپقاندا،گەرچە چىۋىن يېمەكلىككە بىۋاسىتە يېقىنلىشالمىسىمۇ،ئەمما داكا ئۈستىگە
قونغاندا،تۇخۇملىرىنى قالدۇرۇپ قويىدۇ. بۇ  تۇخۇملارداكا تۆشۈكچىلىرىدىن چۈشۈپ يېمەكلىكلەرنى بۇلغايدۇ.  

    5.لۆڭگە  بىلەن  قاچا  -  قۇچىلارنى  سۈرتۈش.
  تۇرۇبا سۈيى قاتتىق ئۆلچەم بويىچە پاكلىنىدۇ.تۇرۇبا سۈيى بىلەن يۇيۇلغان قاچا-قۇچا،مېۋە-چېۋىلەرئاساسىي
جەھەتتىن پاكىز  بولىدۇ،قايتا  لۆڭگە  بىلەن سۈرتۈشنىڭ ھاجىتى يوق.لۆڭگىدە نۇرغۇن كېسەل مىكروبلىرى
بولغاچقا، قاچا-قۇچىنى لۆڭگە بىلەن سۈرتسە، 2-قېتىملىق  بولغىنىش  پەيدا  قىلىدۇ.  

   6. مېۋىنىڭ  بۇزۇلغان  قىسمىنى  ئېلىۋېتىپ  ئىستېمال  قىلىش.
  بەزىلەر  مېۋە  يېگەندە،  مېۋىنىڭ  بۇزۇلغان  قىسمىنى  ئېلىۋېتىپ  يېيىشكە  بولىدۇ،  دەپ  قارايدۇ.  
ئەمەلىيەتتە،  مېۋە  شىرنىسى  ئارقىلىق  مىكروبلار  ئاللىقاچان  تارقىلىپ  بولغان  بولىدۇ،  ھەتتا  مىكرو  
جانلىقلار  كۆپىيىشكە  باشلىغان  بولىدۇ.  بۇنىڭدىكى  زەمبۇرۇغ  ئادەم  تېنىدىكى  ھۈجەيرىلەرنى  ئۆزگەرتىپ راك  پەيدا  قىلىدۇ.  شۇڭا،بۇزۇلغان  مېۋىلەرنى  ئەڭ  ياخشىسى  يېمەسلىك  كېرەك.  

    7.ئورنىدىن  تۇرۇپلا  يوتقاننى  يىغىۋېتىش.
  ئادەم  كۈندە  كۆپ  مىقداردا  تەر  ئاجرىتىپ  چىقىرىدۇ،  ئورنىدىن  تۇرۇپلا  يوتقاننى  يىغىۋەتسە،  تەر
  يوتقاندا  ساقلىنىپ  قالىدۇ.  ۋاقىت  ئۇزارغانسېرى تەر پۇرىقى ئادەمنىڭ ئۇيقۇسىغا تەسىر كۆرسىتىپلا قالماي،
يەنەكېسەل مەنبەسىنى ياشاش مۇھىتىغا ئىگە قىلىدۇ.  توغرا  ئۇسۇل  بولسا:ئورنىدىن تۇرغاندىن كېيىن ئاۋۋال
يوتقاننى ئۆرۈپ،10مىنۇت  ئەتراپىدا  شامالداتقاندىن كېيىن  يىغىش  كېرەك.ئەڭ  ياخشىسى  ھەپتىدە
  بىر قېتىم ئاپتاپقا سېلىش كېرەك.

8.ئۇزۇن  مەزگىل  بىر  خىللا  دورىلىق  چىش  پاستىسىنى  ئىشلىتىش.
  دورىلىق  چىش  پاستىسىنىڭ  بەزى  مىكروبلارنى  چەكلەش  رولى  بولسىمۇ،  ئەمما  ئۇزاق  مەزگىل  بىر  
خىللا  دورىلىقچىش  پاستىسىنى  ئىشلەتسە،  ئېغىز  بوشلۇقىدىكى  مىكروبلار  ئاستا   ئاستا  چىش  پاستىسىغا 
 ماسلىشىپ،  دورىغا  چىدامچانلىقنى  پەيدا  قىلىدۇ.

«پەن ۋە تۇرمۇش» ، 2011-يىلى 2-سان

بۇگۈن ماڭا ئەتە ساڭا

ئادەتتىكى ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 46559
يازما سانى: 168
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4396
تۆھپە نۇمۇرى: 390
توردا: 614 سائەت
تىزىم: 2011-7-3
ئاخىرقى: 2013-10-9
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 08:20:57 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىلۋېلىشقا تىگشلىك بىلىملەر ئىكەن

مەن ئاپامنىڭ ئاپپاق قاغىسى،يۇمشاق كىرپىسى

نۇرلان888

ئادەتتىكى ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 45974
يازما سانى: 93
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3690
تۆھپە نۇمۇرى: 286
توردا: 327 سائەت
تىزىم: 2011-6-28
ئاخىرقى: 2012-1-15
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 08:35:25 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ۋاھ ،،،،ئەجەپ ياخشى بىلىۋالدىم

نەگە بارىمىز

ئەدەپ-ئەخلاق،شە

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 28037
يازما سانى: 307
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 7924
تۆھپە نۇمۇرى: 493
توردا: 2129 سائەت
تىزىم: 2011-1-27
ئاخىرقى: 2012-8-21
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 09:00:23 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
kop narsilarni biliwaldim.rahmat sizga!

ئالمىنى سۇندى نىگارىم<<ئال>>دېدى، ئالما بىرىپ بۇ كۆڭۈلنى ئالدىدى. سورىسام شۇ چاغ ئالمىسىنىڭ رەڭگىنى، نە سورايسەن ئالما رەڭگى<ھال>دېدى.

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 43637
يازما سانى: 91
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3822
تۆھپە نۇمۇرى: 140
توردا: 1359 سائەت
تىزىم: 2011-6-8
ئاخىرقى: 2012-1-21
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 09:10:06 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ياخشى بىلىملەركەن.تېما ئىگىسىگە تەشەككۇر.........

بۆرىنىڭ خىرىس قىلغىنىدىن،تۈلكىنىڭ ھىجايغىنى يامان!

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 3854
يازما سانى: 436
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 9587
تۆھپە نۇمۇرى: 346
توردا: 6235 سائەت
تىزىم: 2010-7-12
ئاخىرقى: 2014-10-13
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 09:18:53 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
پاكىزلىق  ھەممە  كىشىگە زۇرۇر  بۇلغان ئادەت.

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 48941
يازما سانى: 22
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 3117
تۆھپە نۇمۇرى: 90
توردا: 1433 سائەت
تىزىم: 2011-7-24
ئاخىرقى: 2011-10-6
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 09:44:21 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
توۋا،بۇنداقمۇ بۇلغىنىش بار دەڭ ، ئەمدى بىلىۋالدىم ،رەخمەت تېما ئىگىسىگە!

پەزىلەت-قەلىبنى

يېتىلىۋاتقان ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 49373
يازما سانى: 251
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4892
تۆھپە نۇمۇرى: 140
توردا: 2170 سائەت
تىزىم: 2011-7-27
ئاخىرقى: 2012-8-9
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 10:16:02 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بەزىلىرىگە دىققەت قىلساممۇ ،بەزىلىرىگە سەل قارىغانكەنمەن،رەھمەت سىزگە،يېڭى بىر بىلىمگە ئىگە قىلدىڭىز.

گۈزەللىك ئىزدىمە ئۇ سەندە،بەخىت ئىزلىمە ئۇ سېنىڭ قولۇڭدا...........

كۈتكەن كۈنلەر ، كەلگەندەك ئەمە

ئاكتىپ ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 25644
يازما سانى: 876
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8241
تۆھپە نۇمۇرى: 291
توردا: 6615 سائەت
تىزىم: 2011-1-9
ئاخىرقى: 2014-11-6
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 11:02:58 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئەمىليەتتە پاكىز ئادەتلەردەك بىلىنىدىكەن ئادەمگە ، بۇنداق زىيىنى بارلىغىنى ئەمدى بىلىۋالدىم.

ئالقىنىڭنى  كەڭ ياي ، ئۇنىڭدىن تۆكۈلگەن رەھمەت نۇرلىرى ، سىېنىمۇ ، باشقىلارنىمۇ خۇش قىلسۇن.

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 38379
يازما سانى: 244
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 6310
تۆھپە نۇمۇرى: 1536
توردا: 2835 سائەت
تىزىم: 2011-4-22
ئاخىرقى: 2013-7-23
يوللىغان ۋاقتى 2011-7-28 11:26:10 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىلىۋالدىم رەھمەت سىزگە  ........... پاكىزلىق ھەممىمىزگە يار بولسۇن

مىللەتنىڭ خار ۋە زەبۇن بولىشىنىڭ سەۋەبى نادانلىق ،نائىتتىپاقلىق ،تەپرىقە ۋە خىلاپتۇر.        ئابدۇقادىر داموللا
كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش