ۋىجىڭ (味精)
بۇ ئاساسلىقى مىكرو ئوگانىزىملارنىڭ ئاشلىقلارنى ئېچىتىشتىن ھاسىل
بۇلدىغان ھازىرقى زامان تەم تەڭشىگۇچى بۇلۇپ،ئاساسلىق تەركىبى ناترىي
گلوتامات،بۇئالاھىدە ئشتىھائاچقۇچى تەم پەيدا قىلىدۇ.ناترى گىلوتامات
يۇقىرى تېمپېراتۇرىدائۇزاق تۇرسا پارچىلىنىپ زەھەرلىك ماددا ھاسىل
قىلىدۇ.شۇڭا ئمكانقەدەر ئشلەتمىگەن تۇزۇك.ئشلەتكەندە شورپا قۇرىمىلارنى
ئۆسۇش ئالدىدىلا سېلىش كېرەك ھەم ئازراق ئشلەتكەن ياخشى،ھامىلدارلىق
مەزگىلىدىكى ئاياللارنىڭ بوۋاقلارنىڭ تامىقىغا ئشلەتمىگەن ياخشى.قان
بېسىمى يۇقىرى كىشىلەر ،ياشانغانلارمۇ ئمكانقەدەر ئشلەتمىگەن تۇزۇك.
ئۇنىڭ تەركىبىدە ناترى مىقدارى يۇقىرى بۇلۇپ قان بېسىمىنى ئۆرلىتۋېتىدۇ.
تەركىبى؛100گىرام تېتىتقۇدا 0.2گىرام سۇ،40.1گىرام ئاقسىل
0.2گىرام ياغ،26.5گىرام قەنىت،100مىللىگىرام كالىتسى،4مىللقگىرام
فوسفۇر،1.2گىرام تۇمۇر،ۋىتامىن B1،ۋىتامىنB2،ۋىتامىنppۋە ماگنىي
سىنىك،مىس،مانگان،سېلىن،قاتارلىق مىكرو ئېلمىېنىتلار بار.
تېتىتقۇ:
تۇخو تەم جەۋھىرى:
ئەسلى مەنبە:
http://www.axpaz.cn