مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 2422|ئىنكاس: 12

خولۇپ ئاشنىڭ ئېتىلىش ئۇسۇلى [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

نەفىسە(ئاماننىس

ئادەتتىكى ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 15631
يازما سانى: 172
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 9574
تۆھپە نۇمۇرى: 802
توردا: 75 سائەت
تىزىم: 2010-10-29
ئاخىرقى: 2013-12-6
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 06:09:00 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

 

خۇرۇچلىرى : ئاق ئۇن بىر كىلوگىرام ، مايلىق سىمىز گۆش 400گىرام ، تۇخۇم 2 دانە، مۇۋاپىق مىقداردا تۇز، ئاقمۇچ ،قارامۇچ ، سامساق، پىياز، زەنجىۋېل، ئاش كۆكى ( قۇرتۇلغان بولسىمۇ بولىدۇ) ، بىر پىيالە  پۇشۇرۋېلىنغان نۇقۇت، چامغۇر، بىر تال سەۋزە ، بىردىن ئىككىگىچە قىزىرىپ پىشقان شوخلا.

ئېتىش ئۇسۇلى : ئۇنغا ئىككى دانە تۇخۇمنى چېقىپ ،تۇزىنى تەڭشەپ،  لەغمەن خېمىرىدىن سەل چىڭراق خېمىر يۇغۇرىۋالىمىز ، ئاندىن قەغەزدەك نېپىز يېيىپ ئۈچ سانتا مېتىر كەڭلىكتە كېسىپ  ئەمبەلگە بىر ـ بىردىن ئايرىپ يېيىتىپ قويىمىز ،

قازانغا سۇ قۇيۇپ گۆشنى كىچىك قاقتەك توغراپ، پىياز، قارمۇچ بىلەن مىجىپ ئارىلاشتۇرۇپ قازانغا سېلىپ قاينىغاندىن كىيىن، شوخلا چامغۇر سەۋزىلەرنى سالىمىز

قازان قاينىغاندىن كېيىن  كېسىۋېلىنغان قەغەزدەك نېپىز چۆپلەرنى 5 سانتىمېتىر ئۇزۇنلۇقتا يىرتىپ، قازانغا تاشلايمىز .

چۆپنى تاشلاپ بولغاندىن كېيىن ئالدىن  پۇشۇرۇۋېلىنغان نوقۇتنى ۋە كېپەكتەك چانالغان زەنجىۋىلنى سېلىپ 3 ـ 4 مىنۇت قاينىتىپ، ئۈستىگە سامساق، ئاش كۆكى سېلىپ، ئىستىمال قىلىمىز.
بۇ ئاش ئىنتايىن مېززىلىك،  سىڭىشلىك ھەم قۇۋۋەتلىك بولۇپ، ئۇزۇن سەپەردىن كەلگەنلەرگە، بىر كۈن ئىشلەپ چارچىغانلارغا ھاردۇق ئېشى بولىدۇ، ئاغرىقلار، ياشانغانلار، كىچىك بالىلار ۋە ئاشقازىنى ئاغرىقلارنىڭ ئىستىمال قىلىشىغا  بەكمۇ ماس كېلىدۇ.

مەنبە- ”ئۇيغۇر تائاملىرى“ ناملىق كىتاپ


ئۇيغۇر تائاملىرى شاھى – پولو




ﭘﻮﻟﻮ _ ﺋﯘﻳﻐﯘﺭ ﺧﻪﻟﻘﯩﻨﯩﯔ ﺋﻪﻧﺌﻪﻧﯩﯟﻯﺗﺎﺋﺎﻣﻠﯩﺮﯨﺪﯨﻦ ﺑﯩﺮﻯ ﺑﻮﻟﯘﭖ ، ﺗﻪﺑﯩﺌﯩﺘﻰ ﺋﯩﺴﺴﯩﻖ ، ﺋﻮﺯﯗﻗﻠﯘﻕ ﻗﯩﻤﻤﯩﺘﻰ ﻳﯘﻗﯘﺭﻯ ، ﺗﺎﺋﺎﻣﻼﺭﺗﯜﺭﻯ ﺋﯩﭽﯩﺪﻩ ﺋﺎﻟﺪﯨﻨﻘﻰ ﻗﺎﺗﺎﺭﺩﺍ ﺗﯘﺭﯨﺪﯨﻐﺎﻥ ﺗﺎﺋﺎﻣﻼﺭ ﺷﺎﮬﯩﺪﯗﺭ . ﭘﻮﻟﻮﻧﯩﯔﺗﯜﺭﻯ ﺋﯩﻨﺘﺎﻳﯩﻦ ﻛﯚﭖ ﺑﻮﻟﯘﭖ ، 70 ﺧﯩﻠﺪﯨﻦ ﺋﺎﺷﯩﺪﯗ .

پولو ئادەتتە «داش قازان پولۇرى» ۋە «ئائىلىلەردە ئېتىلىدىغان پولو» دەپ ئايرىلىدۇ.

ئائىلىلەردە ئېتىلىدىغان پولو- گۆشلۈك پولو، بەتتە پولو، ئەنجان پولوسى دەپ چوڭ ئۈچ تۈرگە بۆلىنىدۇ. ئائىلىلەردە ئاساسەن گۆشلۈك پولو بىر قەدەر ئومۇمىلاشقان بولۇپ، شارائىت ۋە ئېھتىياجغا قاراپ توخو گۆشى، ئۆردەك گۆشى، باچكا گۆشى، پېتىر مانتا، گۆشلۈك قورۇما قاتارلىقلارنى بېسىپ ئەتسىمۇ بولىدۇ. بۇ خىل پولولار ئايرىم - ئايرىم ھالدا «بەتتە پولو (قورۇما بىلەن ئەتسە)» ، «ئاش مانتا (پېتىر مانتا بېسىلسا)» ، «توخۇ، ئۆردەك، باچكا پولوسى...» دېيىلىدۇ. يەنە نۇرغۇن ئائىلىلەردە يۇقۇرىقىدەك گۆشلۈك ۋە گۆشسىز پولولارغا ھەر خىل قوشۇمچىلارنى (بېھى، كىشمىش، ئۈرۈك قېقى، چامغۇر، ياڭيۇ، پالەك، تۇخۇم، قىزىلمۇچ، ئاق نان قاتارلىقلار) خالىغانچە سېلىپ ئېتىدۇ. ئۇنىڭدىن باشقا پولونى دۈملەشتىن بۇرۇن، يېسىۋېلەك (بەسەي)، پىدىگەن (چەيزە)، كۈدە (جۈسەي) قاتارلىق كۆكتاتلارنى بىللە دۈملەپ ئاش پىشقاندا ئايرىپ ئېلىپ سوۋۇتۇپ، زىرە - قارامۇچ، قىزىلمۇچ قىيامى، ئاچچىقسۇ، تۇز ئارىلاشتۇرۇپ ھەر خىل سوغۇق سەيلەرنى ياسىسىمۇ بولىدۇ.

ﺋﺎﻟﺪﻯ ﺑﯩﻠﻪﻥ 2 ﭼﯩﻨﻪ ﮔﯜﺭﯛﭼﻨﻰ (كىچىكرەك ﭼﯩﻨﻪ ﺋﯚﻟﭽﻪﻡ قىلىنىدۇ ) ﭘﺎﻛﯩﺰ ﻳﯘﻳﯘﭖ ﺋﯩﻠﻤﺎﻥ ﺳﯘﻏﺎ ﭼﯩﻼﭖ ﻗﻮﻳﯩﻤﯩﺰ ، ﺗﻪﺧﻤﯩﻨﻪﻥ 2 ﻛﯩﻠﻮﮔﯩﺮﺍﻡ ﺳﻪﯞﺯﯨﻨﻰ ﺋﺎﺩﺍﻻﭖ ﺗﻪﻛﺸﻰ ﻗﻪﻟﻪﻡ ﻗﯩﻠﯩﻤﯩﺰ ، ﭘﯩﻴﺎﺯﻧﻰ ﻳﺎﻟﭙﺎﻕ ، ﮔﯚﺷﻨﻰ ﭼﻮﯓ ﭼﻮﯓﺗﻮﻏﺮﺍﻳﻤﯩﺰ .

ﻗﺎﺯﺍﻧﻐﺎ 250 ﮔﯩﺮﺍﻡ ﺋﻪﺗﺮﺍﭘﯩﺪﺍ ﻣﺎﻱ ﻗﯘﻳﯘﭖﭼﯜﭼﯩﮕﻪﻧﺪﻩ ﺋﻮﺑﺪﺍﻥ ﺩﺍﻏﻼﭖ ، ( چوڭراق قوشۇقتا ﺑﯩﺮ ﻗﻮﺷﯘﻕ ﻗﻮﻱ ﻣﺎﻱ ﺋﺎﺭﻻﺷﺘﯘﺭﺳﺎﻕ ﺗﯧﺨﯩﻤﯘﻳﺎﺧﺸﻰ ) ﮔﯚﺷﻨﻰ ﺳﺎﻟﯩﻤﯩﺰ ، ﮔﯚﺵ ﻗﯩﺰﺍﺭﻏﺎﻧﺪﺍ ﭘﯩﻴﺎﺯﻧﻰ ﺳﯧﻠﯩﭗ ﺳﺎﺭﻏﺎﻳﻐﯩﭽﻪ ﻗﻮﺭﯗﭖ، ( ﻣﯘﯞﺍﭘﯩﻖ ﻣﯩﻘﺪﺍﺭﺩﺍ ﺗﯘﺯ ﺳﯧﻠﯩﭗ ) ﺗﻮﻏﺮﺍﻟﻐﺎﻥ ﺳﻪﯞﺯﯨﻨﻰ ﺳﯧﻠﯩﭗ ﻗﻮﺭﯗﻳﻤﯩﺰ ،ﺳﯜﻳﻰ ﭘﯜﺗﯜﻧﻠﻪﻱﺗﯜﮔﯩﮕﻪﻧﺪﻩ ﺋﺎﺯﺭﺍﻕ ﭘﻪﻣﯩﺪﯗﺭ ﻗﯩﻴﺎﻣﻰ ﺳﯧﻠﯩﭗ ( ﭘﻪﻣﯩﺪﯗﺭ ﺳﺎﻟﺴﺎﻗﻤﯘ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ ) ﺋﺎﺭﻻﺷﺘﯘﺭﯨﯟﯦﺘﯩﭗ ﺳﯘ ﻗﯘﻳﯘﭖ ، ( ﺋﺎﺩﻩﺗﺘﻪ ﺑﯩﺮ ﭼﯩﻨﻪ ﮔﯜﺭﯛﭼﻜﻪ ﺑﯩﺮ ﻳﯧﺮﯨﻢ ﭼﯩﻨﻪ ﺳﯘ ﺋﯚﻟﭽﻪﻡﻗﯩﻠﯩﻨﯩﺪﯗ ، ﮔﯜﺭﯛﭼﻨﯩﯔ ﺳﯘ ئىچىش ﺋﻪﮬﯟﺍﻟﯩﻐﺎ ﻗﺎﺭﺍﭖ ﺗﻪﯕﺸﯩﻠﯩﺪﯗ ) ﺋﻮﺕ ﻛﯜﭼﯩﻨﻰ ﺗﯚﯞﻩﻧﻠﯩﺘﯩﭗﺳﯜﻳﻰ ﭘﯩﺸﻘﯩﭽﻪ ﻗﺎﻳﻨﯩﺘﯩﻤﯩﺰ ، ﺋﺎﻧﺪﯨﻦ ﺗﯘﺯﯨﻨﻰ ﺗﻪﯕﺸﻪﭖ ( ﺗﯘﺯﻯ ﺳﻪﻝ ﺋﯚﺗﯜﭘﺮﻩﻙ ﻛﻪﻟﺴﻪ ﻳﺎﺧﺸﻰ ) ﻗﺎﺯﺍﻧﻨﯩﯔ ﻗﺎﻳﻨﯩﺸﯩﻨﻰ ﺗﻮﺧﺘﯘﺗﯘﭖ ﺗﯘﺭﯗﭖ ( ﺳﻪﯞﺯﻩ ﺋﺎﺳﺘﯩﻐﺎ ﭼﯚﻛﻜﻪﻧﺪﻩ ) ﮔﯜﺭﯛﭼﻨﻰ ﻳﻪﯕﮕﯩﻞﺳﺎﻟﯩﻤﯩﺰ ، ﺋﻮﺗﻨﻰ ﻛﯜﭼﻪﻳﺘﯩﭗ ﻗﺎﺯﺍﻧﻨﻰ ﺗﻪﻛﺸﻰ ﻗﺎﻳﻨﯩﺘﯩﭗ ، ﺳﯜﻳﻰ ﺗﯜﮔﻪﺷﻜﻪ ﺋﺎﺯ ﻗﺎﻟﻐﺎﻧﺪﺍ ، ﻛﺎﭘﻜﯩﺮﻧﻰ ﺳﻪﯞﺯﯨﮕﻪ ﻳﻪﺗﻜﯜﺯﻣﻪﻱ ﺳﯧﻠﯩﭗ ﮔﯜﺭﯛﭼﻨﻰ ﺑﯩﺮ ﻗﯧﺘﯩﻢ ﺋﯚﺭﯛﭖ ، ﺋﻮﺗﺘﯘﺭﺍﮬﺎﻝ ﺋﻮﺗﺘﺎ 2-3 ﻣﯩﻨﯘﺕ ﻗﺎﻳﻨﺎﺗﻘﺎﻧﺪﯨﻦ ﻛﯩﻴﯩﻦ ﺳﯜﻳﻰ ﭘﯜﺗﯜﻧﻠﻪﻱ ﺗﯜﮔﯩﮕﻪﻧﺪﻩ ﺋﺎﺷﻨﻰ ﻗﺎﺯﺍﻧﻨﯩﯔ ﺋﻮﺗﺘﯘﺭﯨﺴﯩﻐﯩﺮﺍﻕﻳﯩﻐﯩﭗ ﻛﻮﻳﺰﺍ ﺳﺎﻧﭽﯩﻴﻤﯩﺰ ،ﺋﯜﺳﺘﯩﮕﻪ ﺳﻮﻗﻘﺎﻥ ﺯﯦﺮﻩ ﺳﯧﭙﯩﭗ ، ﮔﯚﺵ، ﺑﯧﮭﯥ ، ﻛﯩﺸﻤﯩﺶ  ﻗﺎﺗﺎﺭﻟﯩﻘﻼﺭﻧﻰ ﺳﯧﻠﯩﭗ ( ﻗﻮﺷﯘﻣﭽﻪ ﻧﻪﺭﺳﯩﻠﻪﺭﺷﺎﺭﺍﺋﯩﺘﻘﺎ، ﺋﯩﮭﺘﯩﻴﺎﺟﻐﺎ ﺋﺎﺳﺎﺳﻪﻥ ﺳﯧﻠﯩﻨﺴﺎ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ ) ﺩﯗﻣﻠﻪﻳﻤﯩﺰ ، 10 ﻣﯩﻨﯘﺗﺘﯩﻦ ﻛﯩﻴﯩﻦﺋﻮﺕ ﻛﯜﭼﯩﻨﻰ ﺗﯧﺨﯩﻤﯘ ﺗﯚﯞﻩﻥ ﮬﺎﻟﻪﺗﻜﻪ ﺋﻪﻛﯩﻠﯩﭗ ﻳﻪﻧﻪ 20 ﻣﯩﻨﯘﺕ ﺩﻩﻡ ﻳﯩﮕﯜﺯﮔﻪﻧﺪﯨﻦ ﻛﯩﻴﯩﻦﺋﺎﭼﺴﺎﻕ ﺋﺎﺵ ﻛﯚﻳﯜﭖ ﻛﻪﺗﻤﻪﻱ ﻳﺎﺧﺸﻰ ﭘﯩﺸﯩﺪﯗ ، ﭘﯩﺸﻘﺎﻥ ﭘﻮﻟﻮﻧﻰ ﮔﯚﺷﻨﻰ ﺋﯧﻠﯩﯟېتىپ ﺗﯘﺭﯗﭖﻳﺎﺧﺸﻰ ﺋﺎﺭﻻﺷﺘﯘﺭﯗﭖ ﺗﻪﺧﺴﯩﻠﻪﺭﮔﻪ ﺋﯘﺳﺴﺎﻕ ﺑﻮﻟﯩﺪﯗ .

ئالاھىدىلىكى: پولونىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقۇرى، تەبىئىتى ئىسسىق، قۇۋۋەتلىك، كۈچلۈك، قويۇق تاماق بولۇپ، بەدەندىكى خورىغان ئېنىرگىيىلەرنى ۋە ئادەم بەدىنىگە زۆرۈر بولغان ھەر خىل ۋىتامىنلارنى تولۇقلايدۇ.

ﺋﻪﺳﻜﻪﺭﺗﯩﺶ : ﺋﯩﺴﺴﯩﻖ ﻣﯩﺠﻪﺯﻟﯩﻚ ﻛﯩﺸﯩﻠﻪﺭ ﮬﻪﺭﺧﯩﻞ ﺳﻮﻏﯘﻕ ﺳﻪﻳﻠﻪﺭﻧﻰ ﻗﻮﺷﯘﭖ ﺋﯩﺴﺘﯩﻤﺎﻝ ﻗﯩﻠﯩﺸﻰ ﻛﯧﺮﻩﻙ .

ئۇيغۇر ئاشپەز مۇنبىرىدىن ئېلىندى  

ھازىرغىچە 1 ئادەم باھالىدىياخشى باھا يىغىش سەۋەبى
menggutax + 10

ھەممە باھا نومۇرى : ياخشى باھا + 10   باھا خاتىرىسى

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 22705
يازما سانى: 4496
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 4264
تۆھپە نۇمۇرى: 742
توردا: 8424 سائەت
تىزىم: 2010-12-17
ئاخىرقى: 2015-4-9
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 10:54:42 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مەن دائىم ئاغرىپ قالغاندا ئاپام ماڭا خولۇپ ئاش ئىتىپ بىرەتتى، كىسەلگە ناھايتى ياخشى پايدا قىلىدىكەن ئەمەسمۇ.

ئەمەللەر نىيەتكە باغلىق .

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 3170
يازما سانى: 2250
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 31346
تۆھپە نۇمۇرى: 2856
توردا: 4253 سائەت
تىزىم: 2010-7-2
ئاخىرقى: 2015-5-8
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 11:18:32 AM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
ئۇيغۇر تائاملىرى- ئۇيغۇر تىبابىتى بىلەن چەمبەرچاس باغلىنىپ كەتكەن.

پۇرسەت تەييەرلىقى بار  كىشىلەرگىلا كېلىدۇ

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 417
يازما سانى: 1775
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 15721
تۆھپە نۇمۇرى: 476
توردا: 3443 سائەت
تىزىم: 2010-5-22
ئاخىرقى: 2015-5-11
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 12:06:55 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مىنىڭ ئەڭ ئامراق تائاملىرىنى يوللاپسىز. رەھمەت.دىمىسىمۇ خولوپ ئاش بەك ئىچىشلىك.

خەپ ! ئەرگە بىر نۆۋەت ، يەرگە بىر نۆۋەت.

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 2675
يازما سانى: 19
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8689
تۆھپە نۇمۇرى: 349
توردا: 2073 سائەت
تىزىم: 2010-6-14
ئاخىرقى: 2014-9-11
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 12:50:57 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىزنىڭ تاماقلىرىمىزۋە ئورۇپ ئادەتلىرىمىز نىمە دىگەن ئېسىل ھە؟.

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 8600
يازما سانى: 976
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 11662
تۆھپە نۇمۇرى: 1080
توردا: 4998 سائەت
تىزىم: 2010-8-31
ئاخىرقى: 2014-1-26
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 12:56:51 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مەن خولۇپ ئاش ئىچىشكە بەك ئامراق، ئادەمنىڭ ئۇسسىغان يىرىگە بارىدۇ...

يىگىت قەسەم ئىچمەيدۇ، يىگىتنىڭ سۆزى قەسەم~!

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 3639
يازما سانى: 108
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 8503
تۆھپە نۇمۇرى: 347
توردا: 1419 سائەت
تىزىم: 2010-7-9
ئاخىرقى: 2013-3-1
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 01:22:36 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
مەنمۇ خۇلۇپ ئاشقا بەك ئامراق ئادەمنىڭ ئاردۇقنى چىقىردىغان يەڭگىل تائامدە  [s:166]

سْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَن

سەۋر _ نەقەدەر گۈزەل

مەستانە ئـــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 1729
يازما سانى: 2053
نادىر تېمىسى: 11
مۇنبەر پۇلى : 122299
تۆھپە نۇمۇرى: 754
توردا: 2622 سائەت
تىزىم: 2010-5-31
ئاخىرقى: 2015-5-21
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 01:56:15 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |


بۇ تېمىنى مەن ئىنكاس شەكلىدە ساقلىۋالاي...


خولۇپ ئاشنى شۇنداق ياقتۇرۇپ يەيتىم ، ئېتىش ئۇسۇلىنىمۇ ئۆگۈنۋالدىم مانا، ھارمىغايسىز... [s:174]

غــــەيرەت قىـل ئــاي !

ئەسسالامۇ ، ئەلە

يىـڭى ئــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 26301
يازما سانى: 51
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 5147
تۆھپە نۇمۇرى: 294
توردا: 594 سائەت
تىزىم: 2011-1-15
ئاخىرقى: 2011-7-11
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 01:59:46 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بىزنىڭ تاماقلىرىمىزۋە ئورۇپ ئادەتلىرىمىز نىمە دىگەن ياخشى ؟ ھا ھا ھا ...........

اللاھ بىر

ئاكتىپ ئەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 4042
يازما سانى: 1228
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 7979
تۆھپە نۇمۇرى: 487
توردا: 2149 سائەت
تىزىم: 2010-7-15
ئاخىرقى: 2013-12-29
يوللىغان ۋاقتى 2011-1-16 03:56:15 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
بۇ تائاملارنى كۆرۈپ قورسىقىم ئاچقىلى تۇردى مانا

مۇھەببەت مەڭگۈلۈك تىما
كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
  
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش