|
|
|
|
قۇرۇق ئۈزۈم چىشنى قۇرۇت يىيىشنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @+ ~9 F, e/ Y7 W7 F! r7 K* G
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @) V2 d% [3 R: O/ t% K8 Q5 O2 Q% vكۆپۈنچە ئادەملەرنىڭ قارىشىچە،قۇرۇق ئۈزۈم چاپلاشقاق،قەنىت مىقتارى كۆپ،ئۇنى دائىم يىگەندە ئاسانلا چىش چىرىيدۇ(قۇرۇت يەيدۇ)دەپ ئويلايدۇ.ھالبۇكى،ئامىرىكا(يىمەكلىك ئىلمى ژورنىلى)دا يىڭى بىر تەتقىقات ماقالىسىدە بايقىلىشىچە،قۇرۇق ئۈزۈم يەپ بەرگەندە،چىش چىرىشنىڭ ئالدىنى ئالغىلى بۇلىدىكەن،چۈنكى قۇرۇق ئۈزۈمىنىڭ يىپىشقاق خۇسۇسىيىتى چىشنىڭ يۈزىدىكى چاپلاشقان تاماق قالدۇقلىرىنى تازلاشقا ياردىمى بۇلىدىكەن. 6-ئاينىڭ 30-كۈنىدىكى(ھىندىستان ۋاقىت)گىزىتىدە ئېلان قىلغان بىر تەتقىقاتتا دوكىلات قىلىشىچە،يىلىنول ئۇنۋىرستىتى ( University of Illinois)چىكاكو چىش كىسەللىكلىرى ئىنىستىتۇتىنىڭ دوكتۇرى كىرىستىن.D.W ۋە خەزمەتداشلىرىنىڭ قۇرۇق ئۈزۈمنىڭ تەركىبىنى ئانالىز قىلىشچە:زەيتۇن مىۋىسى كىسلاتاسى،زەيتۇن مىۋىسى ئالدىھىد، قاتارلىق تەركىبلەر چىشنىڭ ساغلاملىقىغا پايدىلىق ئىلمىنىتلار بۇلۇپ،بۇلارنىڭ ئىچىدىكى زەيتۇن مىۋىسى كىسلاتاسى چىش چىرىشنىڭ ۋە چىش ئەتراپى كىسىلى باكتىرىيىسىنىڭ ئۆسىشىنى چەكلەيدىكەن،يەنە كىسەللىك باكتىرىيىسىنى كونتورول قىلىپ،چىش باكتىرىيە دىغى پەيدا بۇلىشنىڭ ئالدىنى ئالىدىكەن. قۇرۇق ئۈزۈمنىڭ يەنە نۇرغۇن ئارتۇقچىلىقى بۇلۇپ،ئالىملارنىڭ 80نەچچە خىل تەتقىقات نەتىجىسىدىن شۇنى بايقىدىكىن،قۇرۇق ئۈزۈمنى يەپ بەرگەندە دىئابىت كىسىلى ۋە يۈرەك كىسىلى بۇلۇش خەۋىپىنى تۈۋەنلەتكىلى بۇلىدۇ،دىئابىت بىمارلىرىنىڭ قان شىكىرىنى كونتۇرۇل قىلىشقا ياردىمى بۇلىدۇ.ئورۇقلاشقا ۋە بەدەن ئېغىرلىقىنى كونتۇرۇل قىلىشقا پايدىسى بۇلىدۇ.ئۈزۈم تۈرىدىكى يىمەكلىكلەرنى يىمىگەن ئادەملەرگە سىلىشتۇرغاندا،ئۈزۈم تۈرىدىكى يىمەكلىكلەرنى يىگەن ئادەملەر تالا ئاقسىلى،ۋىتامىن ئا،ۋىتامىن س،كالىتسىي،كالىي،ماگىنى قاتارلىق قۇۋۋەت ئىلمىنىتلار مول بۇلىدۇ. بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @, ?( S! `! w, v
|
|
|
|
|
|