ئەرلەردە كەم بولسا بولمايدىغان 9 خىل يېمەكلىك
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @" s0 O$ A5 b( Y& b( D: G {" G) C% W
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @, C O2 R/ M& i8 T. M, P
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @6 F: {$ X1 {' W- o9 e% Z
خەلق تورى ساغلاملىق قانىلى خەۋىرى: ئائىلە ۋە جەمئىيەتنىڭ قوش بېسىمى ئاستىدا، ھازىر كۆپلىگەن ئەرلەر زىمىسىگە ئالغان بېسىم ئۇلارنىڭ جىسمانىي كۈچىنى خوراتماقتا. بۇ خىل ئەھۋالدا ئەرلەر بېسىم يېنىكلىتىشنى ئۆگىنىشتىن سىرت، يېمەك-ئىچمەك جەھەتتىمۇ كۆپرەك ئېتىبار بېرىشى كېرەك. ئامېرىكا فوكس ئاخبارات تورى ئەرلەردە كەم بولسا بولمايدىغان 9 خىل يېمەكلىكنى ئېلان قىلدى:
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @, X) M; V. V8 a9 z& _
1.قۇرۇق ئۈزۈم، ئۆرۈك مېغىزى، پېرسىيە قاتارلىق تەركىبىدە بور مول يېمەكلىكلەر. تەتقىقاتتا بىلدۈرۈلۈشىچە، بور قوبۇل قىلىش مىقدارى كۆپ بولغان ئەرلەرنىڭ مەزى بېزى راكىغا گىرىپتار بولۇش نىسبىتى %65 تۆۋەن بولىدىكەن.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @0 i+ C) B3 N: @* ~4 ^
2.كالا سۈتى، پىشلاق، پۇرچاق تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر، يېشىل يوپۇرماقلىق كۆكتات قاتارلىق تەركىبىدە كالتسىي مول يېمەكلىكلەر. تەتقىقاتتا بايقىلىشىچە، كالتسىي قوبۇل قىلىش مىقدارى كۆپ بولغان ئەرلەرنىڭ سۆڭىكى تېخىمۇ كۈچلۈك، قەددى-قامىتى كېلىشكەن بولۇپ، بۇ ئەرلەرنىڭ كالتىسي تولۇقلىغاندا ئورۇقلاش ئۈنۈمىگە يېتەلەيدىغانلىقىدىن دېرەك بېرىدۇ.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @! a5 ]2 D7 q+ H2 R9 U0 [6 N3.دانلىق زىرائەت، گۆش، بېلىق، قۇلۇلە تۈرىدىكىلەر ۋە پىۋا قاتارلىق تەركىبىدىكى خروم مىقدارى مول يېمەكلىكلەر. ئامېرىكا يېزا ئىگىلىك مىنىستىرلىقىنىڭ تەتقىقاتچىسى رىچارد ئاندېرسوننىڭ بىلدۈرۈشىچە، خروم مۇسكۇللارنى كۈچەيتىپ، ئىنسۇلىن سەۋىيەسىنى ساقلاشقا پايدىلىق بولۇپ، قان شېكىرى سەۋىيەسىنى تېخىمۇ ياخشى تىزگىنلەيدىكەن.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @7 B: T: ~# k# j, u' P
4.پەمىدۇر، تاۋۇز قاتارلىق تەركىبىدىكى لىكوپېن مىقدارى مول بولغان يېمەكلىكلەر. تەتقىقاتتا كۆرسىتىلىشىچە، لىكوپېننىڭ مەزى بېزى راكى، بوغماق ئۈچەي راكى ۋە تۈز ئۈچەي راكى قاتارلىق ئەرلەر ئاسان گىرىپتار بولىدىغان راك كېسەللىكلىرىنىڭ ئالدىنى ئېلىش ئۈنۈمى كۆرۈنەرلىك ئىكەن.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @! w! D0 _3 R5 M% c+ K- x. y3 U8 k: S5.يېشىل يوپۇرماقلىق كۆكتات، ئاپېلسىن، پۇرچاق تۈرىدىكىلەر، دانلىق زىرائەت قاتارلىق تەركىبىدىكى فولىن كىسلاتاسى مول بولغان يېمەكلىكلەر. شۋېتسارىيە تەتقىقاتچىلىرىنىڭ بايقىشىچە، فولىن كىسلاتاسىنىڭ كەمچىلىكى تونۇش توسالغۇچى كېسەللىكىنىڭ خەتىرىنى ئاشۇرۇۋېتىدىكەن. ئۇنىڭ ئۈستىگە ئەرلەر ئاياللاردىكىگە قارىغاندا خەتەرلىك ئىكەن. فولىن كىسلاتاسى ئارتېرىيە توسۇلۇپ قېلىشنىڭ ئالدىنى ئېشلىقا پايدىلىق بولۇپ، ئوخشاش تىپتىكى ئامىنو تىئوپروپىئون كىسلاتاسىنىڭ چوڭ مېڭە قان ئېقىمىغا توسقۇنلۇق قىلىش رولىنى تۆۋەنلىتىپ، تونۇش توسالغۇسى كېسەللىكىنىڭ قوزغىلىش خەتىرىنى كېمەيتىدۇ.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @3 D" j. X* {) D, T3 A I1 c( h. k8 @6.ساردىنا بېلىقى، سالمون بېلىقى قاتارلىق تەركىبىدىكى Ω-3ياغ كىسلاتاسى مول بولغان يېمەكلىكلەر. ئەرلەر خولېستېرىن مېتابولىزىمى ئەڭ ئاسان قالايمىقانلىشىپ، يۇقىرى قان بېسىم، قاندىكى ماي مىقدارى ئېشىپ كېتىش، سەكتە قاتارلىق جاھىل كېسەللىكلەرگە گىرىپتار بولۇش پۇرسىتىنى ئاشۇرۇۋېتىدۇ. Ω-3 ياغ كىسلاتاسىنىڭ قان قېتىۋېلىشنى توسۇش، ترىگلىتسېرىدنى تۆۋەنلىتىش قاتارلىق رولى بار بولۇپ، يۈرەك قان تومۇرلارغا ئىنتايىن پايدىلىق.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @. m- q. d' \$ d7.ھايۋانات ئىچكى ئەزالىرى، دېڭىز مەھسۇلاتلىرى، تۇخۇم سېرىقى قاتارلىق تەركىبىدىكى سېلىن مىقدارى مول يېمەكلىكلەر. كۆپ خىل تەتقىقاتتا بايقىلىشىچە، سېلىن تولۇقلاشنىڭ مەزى بېزى راكى، بوغما ئۈچەي راكىغا گىرىپتار بولۇش خەتىرىنى تۆۋەنلىتىشكە پايدىسى بار ئىكەن.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @7 X: z# R- _$ L8 @" L
8.يەر ياڭىقى، گازىر، سېرىق پۇرچاق، قارا پۇرچاق ۋە پۇرچاق تۈرىدىكى تەركىبىىدىكى ۋىتامىن E مىقدارى مول بولغان يېمەكلىكلەر. تۇفتس (Tufts) ئۇنىۋېرسىتېتى ئوزۇقلۇق ئىلىمى پروفېسسورىنىڭ بىلدۈرۈشىچە، ۋىتامىن E كۆز قىسىمى كېسەللىكلىرى، يۈرەك كېسەللىكلىرى، راك كېسەللىكلىرى ۋە تونۇش توسالغۇسى كېسەللىكلىرىگە گىرىپتار بولۇش خەتىرىنى تۆۋەنلىتىشكە پايدىلىق ئىكەن.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @' M$ `- x7 j: l) O; d
9.پۇرچاق تۈرىدىكى يېمەكلىكلەر، يەر ياڭىقى قاتارلىق تەركىبىدىكى ئارگىنىن مول يېمەكلىكلەر. ئارگىنىن ئىسپېرما شەكىللىنىشتە زۆرۆر بولغان تەركىبى قىسىم بولۇپ، بەدەندىكى ئازوت (II) ئوكسىدنىڭ قويۇپ بېرىلىشىنى ئىلگىرى سۈرۈپ، قان تومۇرلارنى بوشاشتۇرۇش ۋە قان ئېقىمىنى ئاشۇرۇش رولىنى ئويناش ئارقىلىق ئەرلەرنىڭ جىنسى ھەۋىسىنى ئاشۇرىدۇ.
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @! n9 S8 q+ z$ n
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @! Y3 o7 U: k7 ]& r) ~/ ~3 e
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @$ l |) ]) \( B& v2 n) bتەرجىمىدە: ئوكيان تورى
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @+ U( U8 \# ~$ S& Q