مىسرانىم مۇنبىرى

كۆرۈش: 662|ئىنكاس: 1

ساغلاملىق مەسلەھەتچىسى 25- قىسىم [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇ

مەستانە ئـــەزا

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 14934
يازما سانى: 1444
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 17626
تۆھپە نۇمۇرى: 1082
توردا: 756 سائەت
تىزىم: 2010-10-23
ئاخىرقى: 2014-7-23
يوللىغان ۋاقتى 2014-2-10 11:09:02 PM |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |

بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @8 J* ^- h7 b( ]
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @1 r: |/ x, `' A, R4 kسۈڭەك شالاڭشىش كىسىلىبۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @# `- m" \6 _+ ^- C" ^9 t- b$ a

سۈڭەك شالاڭشىشى كىسىلى ياشانغانلاردا كۆپ كۈرىلىدۇ.كالتىسى ماددىسى كەملەش ياكى باشقا سەۋەبلەردىن سۆڭەكنىڭ قاتتىقلىشش دەرىجىسى تۈۋەنلەپ كېتىشتىن كىلىپ چىقىدۇ.[/align]
بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @( g' ?! a; W. n4 t  j

ياقىدىغان يېمەك- ئىچمەكلەر


بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @1 }( i' M2 a* J* a/ a% B  i8 g) J. G# F

1. كالتىسى تەركىبى كۆپ يىمەكلىكلەر: كالا سۈتى، سۈت پاراشۇكى، تۇخۇ تۇخۇمى، پۇرچاق ۋە ئۇنىڭىدىن ئىشلەنگەن يىمەكلىكلەر، قوي گۈشى شورپىسى، بېلىق، راك، بەسەي، كەرەپشە، مايلىق بەسەي، كۈدە سوقا چىلان قاتارلىقلاردا كالتىسى ماددىسى كۆپ بۇلۇپ، كۆپ ئىستىمال قىلىپ بېرىش لازىم.

2. ۋىتامىن D نى تۇلۇقلاپ تۇرۇش ۋە دائىم ئاپتاپقا قاقلىنىپ تۇرۇش: ۋىتامىنDقۇياش نۇرى تەركىبىدىكى ئولتۇرا بىنەپشە نۇر چۈشكەندىن كىيىن كالتىسىنىڭ چۆكۈپ سۈڭەكلىشىنى ئىلگىرى سۈرىدىغان مۇھىم ماددا، ۋىتامىن Dنى ئىچىپ بەرسە، ئۈچەينىڭ كالتىسىنى سۈمۈرىشىنى تىزلىتىدۇ ھەم ئۇنى چۆكتۈرۈپ سۆڭەكلەشتۈرۈپ، سۈڭەكنى مۇستەھكەملەيدۇ. شۇنىڭ ئۈچۈن، شۇنىڭ ئۈچۈن سۈڭەك شالاڭشىشى كىسىلىگە گىرىپتار بولغان كىسەللەر دائىم ۋىتامىن D نى ئىستىمال قىلىپ بېرىشى ۋە ئاپتاپقا قاقلىنىپ تۇرۇشى لازىم.

3. فىتورنى مۇۋاپىق مىقداردا تۇللۇقلاپ تۇرۇش: ئىچىملىك سۇنىڭ تەركىبىدە ئىنتايىن ئاز مىقداردا فىتور بىرىكمىلىرى بۇلىدۇ، ئۇ سۈڭەك شالاڭشىشى كىسىلنىڭ ئالدىنى ئېلىش ۋە داۋالاشقا ياردەم قىلىدۇ.

4. مانگان تەركىبلىك يىمەكلىكلەر: پىدىگەن، يىسى پۇرچاق، سېرىق پۇرچاق، كاۋا، قوناق، تۇرۇپ قاتارلىقلارنىڭ تەركىبىدە مانگان بۇلىدۇ.

ياقمايدىغان يېمەك ئىچمەكلەر


بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @! a5 I3 f  S  Z; T* ]

1. قەنت: قەنت كۆپ ئىستىمال قىلىنسا كالتىسىنىڭ سۈمۈرلىشىگە تەسىر كۆرسىتىپ، ۋاستىلىك ھالدا سۆڭەك شالاڭلىشش كىسىلىنى كەلتۈرۈپ چىقىردۇ. شۇڭا، قەنتنى كۆپ ئىستىمال قىلىشتىن پەرھىز تۇتۇش لازىم.

2. ئاقسىل: ئاقسىل ھەددىن ئارتۇق قۇبۇل قىلىنسا، كالتىسىنىڭ كىمىيپ كىتىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.

3. تۇز: تۇز ھەدىدىن ئارتۇق ئىستىمال قىلىنسا، كالتىسىنىڭ كىمىيىشىنى ئاشۇرۇپ، سۆڭەك شالاڭشىشى كىسىلىنىڭ ئالامەتلىرىنى ئېغىرلاشتۇرۋىتىدۇ.

4. قەھۋە: قەھۋەنى كۆپ ئىچىدىغانلارنىڭ كالتىسى يۇقۇتىشى قەھۋە ئىچمەيدىغانلارغا قارىغاندا كۆپ بۇلىدۇ.


بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @5 ]. F! ]+ b) @5 c

سۇنۇق

سۇنۇق ئادەتتە يېپىق سۇنۇق، ئۇچۇق سۇنۇق، پاتولوگىيلىك سۇنۇق دەپ ئۈچ خىلغا بۈلىندۇ.

يېپىق سۇنۇق يەنە نۇقۇل سۇنۇق دەپمۇ ئاتىلىدۇ. سۆڭەك سۇنغان ئۇرۇندىكى تىرە زەخمىلەنمەيدۇ، سۇنغان سۆڭەك سىرىتقى مۇھىت بىلەن ئۇچراشمايدۇ، سىرىتتىن قاراپ سۆڭەكنىڭ سۇنغانلىقىنى بىلىشكە بولمايدۇ، بىراق، شۇ ئۇرۇننىڭ شەكلىىڭ ئۆزگىرىپ قالغانلىقىنى بىلگىلى بۇلىدۇ.

ئۇچۇق سۇقۇن يەنە مۇرەككەپ سۇنۇق دەپمۇ ئاتىلىدۇ. سۆڭەك سۇنغان ئۇرۇندىكى تىرە يىرتىلىپ كەتكەن بۇلىدۇ، سۈڭەكنىڭ سۇنغان تەرەپلىرى سىرىتقى مۇھىت بىلەن ئۇچىرشىدۇ، تىرە سىرىتىقا چىقىپ قالىدۇ، ئۇنى كۆرگىلى بۇلىدۇ.

ياقىدىغان يېمەك- ئىچمەكلەر

1. ئۇزۇقلۇق تەركىبى مول يىمەكلىلەر: نىسبەتەن كىچىك تىپتىكى سۇنۇقلارنى مۇقىملاشتۇرۇش ئوپراتسىيەسى قىلىدۇرغان كېسەللەرنىڭ ئىستىمال قىلىشىغا مۇۋاپىق كىلىدۇ. يىمەكلىك تەركىبىدە ئاقسىل، ماي، قەنىتلەر يۇقۇرى بولسا شۇنداقلا ھەر خىل ۋىتامىن ۋە ئانۇرگانىك تۇزلار تۇلۇق بولسا سۇنۇقنىڭ تۇتۇشى ۋە ساقىيىشىغا مەنپەئەت قىلىدۇ.

2. قاننى جانلاندۇرۇپ، ئىشىقنى ياندۇرۇپ، ئاغرىق توختىتىدىغان يېمەكلىكلەر: پىياز، كۈدە قاتارلىقلار سۇنۇقنىڭ دەسلەپكى مەزگىلىدە ئىستىمال قىلىشقا مۇۋاپىق كىلىدۇ.

3. بەدەننى قۇۋۋەتلەپ پەي ۋە سۈڭەكنى كۈچەيتىدىغان يېمەكلىكلەر: ئالقات، كالا گۆشى، قوي گۆشى ۋە ئۇلارنىڭ سۈڭەك شورپىلىرى سۇنۇقنىڭ ئاخىرقى دەۋىرلىردە ئىستىمال قىلىشقا مۇۋاپىق كىلىدۇ.

4. ئۇزۇقلۇق تەركىبى مول ئاسان ھەزىم بۇلىدىغان يېمەكلىكلەر: سۇنۇق مۇقۇملاشتۇرۇش ئوپراتسىيەسى قىلىنىپ ھەركىتى ئازىيىپ كەتكەن، ئىشتىھاسى ناچارلاپ، ھەزىم ئىقتىدارى ئاجىزلاپ كەتكەن كېسەللەرگە مۇۋاپىق كىلىدۇ.

5. كالتىسى، ماگىنى، سىنىك تەركىبى مول يىمەكلىكلەر: سۈت، تۇخۇم، قارا گۆش سېرىق يېشىل كۆكتاتلار ۋە مىۋە چىۋىلەر سۇنۇق مۇقۇملاشتۇرۇش ئوپراتسىيەسى قىلدۇرغان كېسەللەرنىڭ ئىستىمال قىلىشىغا مۇۋاپىق كىلىدۇ.

ياقمايدىغان يىمەك- ئىچمەكلەر

1. كالتىسىنى قارغۇلاچە تۇلۇقلاش: كالتىسى سۆكەكنى تەشكىل قىلغۇچى مۇھىم خام ئەشيا، بەزىلەر سۈڭەك سۇنغاندىن كىيىن كالتىسى تۇلۇقلاپ بەرسە سۈڭەكنىڭ تۇتىشىنى تىزلىتىدۇ دەپ قارىماقتا، بىراق تەتقىقاتتىن كالتىسىنىڭ قۇبۇل قىلىش مىقدارىنى ئاشۇرغاندا سۇنۇقنىڭ تۇتىشىنى تىزلەتمەيلا قالماستىن، بەلكى ئۇزۇن مۇددەت ئۇرۇن تۇتۇپ يېتىپ قالغان كېسەللەردە قاندىكى كالتىسى ئۆرلەپ كىتىش خەتىرىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىش بىلەن قاندىكى فوسفۇرنى تۈۋەنلىتىۋىتىىغانلىقى بايقالدى. سۆڭىكى سۇنغان كىسەللەرنىڭ بەدىنىدە كالتىسى مىقدارى تۈۋەن بۇلىشى ناتايىن، پەقەت كىسەللىك ئەھۋالى ۋە دوختۇرلارنىڭ كۆرسەتمىسى بۇيىچە ئىقتىدار چېنىقتۇرۇشنى كۈچەيتىپ ۋە ئىمكانقەدەر بالدۇرراق ھەركەت قىلىپ بەرگەندە سۈڭەكلەرنىڭ كالتسىنى سۈمۈرىشى، پايدىلىنىشنى ئىلگىرى سۈرۈپ، سۇنۇقىنىڭ تۇتۇشىنى تىزلەتكىلى بۇلىدۇ.

2. تاماق تاللاش: سۆڭىكى سۇنغان كېسەللەردە شۇ ئۇرۇندا ئىششىق، قان تۇلۇش، قاناش، مۇسكۇل تۇقۇلمىلار زەخمىلىنىش قاتارلىق ئەھۋاللار بۇلىدۇ. شۇڭا، ھەر خىل يىمەكلىكلەرنى يىتەرلىك ئىستىمال قىلىپ، تاماق تاللاشنى تاشلاش لازىم.

3. ئاسان ھەزىم بولىدىغان يېمەكلىكلەر: سۆڭىكى سۇنغان كىسەللەرنى جىپىسقا ئېلىپ قويغاچقا ياكى تاختا بىلەن قىسىپ قويغاچقا ھەركىتى چەكلىمگە ئۇچىرايدۇ، ئۇنىڭ ئۈستىگە سۇنغان ئۇرۇن ئىشىپ، ئاغىرىپ تۇرغاچقا، ئىشتىھاسى نورمالسىزلىشىپ تۇرىدۇ، بەزىدە قەۋىزيەت بۇلۇپ قالىدۇ، شۇڭا ھەم ئۇزۇقلۇق تەركىبى مول ھەم ئاسان ھەزىم بولىدىغان ۋە تەرەتنى راۋانلاشتۇردىغان يىمەكلىكلەرنى ئىستىمال قىلىشى لازىم.

4. سۇنى ئاز ئىچىش: سۆڭىكى سۇنۇپ، ئۇرۇن تۇتۇپ يېتىپ قالغان كىسەللىكلەر بۇلۇپمۇ ئۇمۇرتقىسى، داس سۈڭىكى ۋە پۇت سۈڭەكلىرى سۇنغان كىسەللەرنىڭ ھەركەت قىلىشى ئىنتايىن قۇلايسىز بۇلۇپ قالىدۇ. شۇنىڭ ئۈچۈن سۇ ئىچىشتىن يالتىيىش ئارقىلىق، سىيىش ۋاقتىنى ئازايتىشقا تىرشىدۇ. بىراق سۇنى ئاز ئىچىش، ھەركەت ئاز بۇلۇش قەۋزىيەت پەيدا قلىدۇ. سۈيدۈك يولى تېشىنى ۋە سۈيدۈك ئاجىرتىش سېستىمىسى يۇقۇملىنىشنى قوزغىتىدۇ، شۇڭا، ئۇرۇن تۇتۇپ يېتىپ قالغان كىسەللەر سۇنى كۆپ ئىچىپ بىرىش لازىم.

بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @8 J, V( Q6 ]3 e5 }7 b! L  f

يوللىغۇچى: ئالىمجان ماخمۇت

بۇ يازمىنى ئاخىرىدا   uyol تەھرىرلىگەن. ۋاقتى  2014-2-10 11:46 PM  بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @0 f& o; j, ]7 z& ^

بۇ مەزمۇنلار پۈتۈنلەي مىسرنىم مۇنبىرىدىن كۆچۈرۈلگەن @9 }4 k. O8 @! N8 p$ I, g2 F2 k" c5 E

ئۆز ساغلاملىقىڭىزغا  مەبلەغ سېلىشتىكى ئالدىن تاللىشىڭىز ئابى شىپا ئۇيغۇر تېبابەت مەھسۇلاتلىردۇر
(نۇپۇس كۈپەيگەنسىرى نۇمۇس كېمەيدى )(ســــــــــەۋەپــــــكـــــــار)

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى: No. 99873
يازما سانى: 47
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى : 343
تۆھپە نۇمۇرى: 0
توردا: 249 سائەت
تىزىم: 2013-11-21
ئاخىرقى: 2014-7-21
يوللىغان ۋاقتى 2014-2-11 11:24:18 AM يانفوندا يوللانغان |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش |
تېما ئ‍ىگىسىگە تەشەككۈر! پايدىلىق تېما يوللاپسىز .

كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

مۇنبەر باش بېتىگە قايتىش|رەسىمسىز نۇسخا|يانفۇن|مىسرانىم مۇنبىرى
Powered by Discuz! X2(NurQut Team)© 2001-2011 Comsenz Inc. For misranim.com ( 苏ICP备:11007730号 )
چوققىغا قايتىش