- ئاخىرقى قېتىم
- 2011-8-22
- تىزىملاش
- 2010-10-16
- ھوقۇق
- 1
- توردا
- 515سائەت
- جۇغلانما
- 10092
- نادىر تېما
- 1
- يازما
- 2502
- تېما
- 328
- توردا
- 515سائەت
- نادىر تېما
- 1
- دوست
- 69
- يازما
- 2502
- تېما
- 328
|
مەلۇمكى، ئۇيغۇرلار قەدىمدىن تارتىپ تۇرمۇش شەكلى، تىل-يېزىقى، ئۆرپ-ئادىتى، كىيىم-كېچىكى ۋە باشقا جەھەتلەردە ئۆزىگە خاس مىللىي مەدەنىيەت ئالاھىدىلىكلىرىگە ئىگە بولۇپلا قالماي، بەلكى يېمەك- ئىچمەك مەدەنىيىتى جەھەتتىمۇ روشەن خاسلىقنى ساقلاپ كەلدى. ئۇيغۇرلارنىڭ يېمەك-ئىچمىكىنىڭ شەكلى ھەر خىل، ئوزۇقلۇق قىممىتى يۇقىرى، تەمى مەززىلىك بولۇپلا قالماي، بەلكى ئۆزىگە خاس گۈزەللىك قىممىتىگە، ئېتنوگرافىيەلىك قىممەتكە، مەدەنىيەت قىممىتىگە ۋە تارىخىي قىممەتكە ئىگە. ئۇزاق ئەسىرلەردىن بۇيان، مىللىتىمىز ئۆزىنىڭ سەرخىل يېمەك-ئىچمەكلىرىنى يارىتىشتا، ئوزۇقلۇق قىممىتى جەھەتتىن ئىزدىنىپلا قالماي، بەلكى ئۇنى ئېستېتىكا ۋە مەدەنىيەت جەھەتتىنمۇ مول مەزمۇنلارغا ئىگە قىلىپ زور نەتىجىلەرگە ئېرىشتى. چۈنكى، ئۇيغۇر يېمەك-ئىچمەكلىرىدە رايونىمىزنىڭ كىلىمات ئالاھىدىلىكى، گۈزەللىك قارىشى، فىزىئولوگىيەلىك ئېھتىياجى، پىسخىكىلىق ئېھتىياجى، قىممەت قارىشى قاتارلىقلار چىقىش قىلىنغان. شۇنىڭ ئۈچۈن شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونىغا كەلگەن چەت ئەللىكلەر بولسۇن ياكى دۆلەت ئىچىدىكى باشقا مىللەتلەر بولسۇن، ئۇيغۇر تائاملىرىنى يېگەندە، ئۇنىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى ۋە تەمىگە قىزىقىپلا قالماي، بەلكى مەدەنىيەت ئارقا كۆرۈنۈشىگىمۇ ئىنتايىن قىزىقىپ كەلدى. بۇنىڭ بىلەن ئۇيغۇر تائاملىرى شىنجاڭ ئۇيغۇر ئاپتونوم رايونىدا بازار تېپىپلا قالماي، ئىچكىرى ئۆلكىلەر ۋە چەت ئەللەرگىمۇ تەسىر كۆرسەتتى. ئۇيغۇر تائاملىرىنىڭ بۇ خىل سېھرىي كۈچى ئۇنىڭ مول ئوزۇقلۇق قىممىتى ۋە ئېستېتىكىلىق قىممەتكە ئىگە بولغانلىقىغا باغلىق بولۇپلا قالماي، بەلكى ئۇلارنىڭ بارلىققا كەلگەن تارىخىنىڭ ناھايىتى قەدىمىيلىكى بىلەنمۇ ئىنتايىن زىچ مۇناسىۋەتلىك. |
|