ئېشىپ قالغان تاماق
ئېشىپ قالغان قورۇما،پىشىۇرۇپ ئېشىپ قالغان ئاش. ئېشىپ قالغان تاماقنى ئېسسىتىپ ياكى شۇ پېتى ئېستىمال قىلغاندا،قورۇمىلار نىتروئۇس كىسلاتا ھاسىل قىلىپ،بەدەنگە زىيان يەتكۈزىدۇ،

ھامبورگ بولكىسى،ياغدا پىشۇرۇلغان توخۇ پاچىقى دائىملىق تائاملاردۇر،ھامبورگ بولكىسىغا سۈت،قېزىل چاي ،كافىي قاتارلىقلارنى قۇشۇپ ئېستىمال قېلسا تېىخىمۇ ياخشى.لىكىن بۇ تاماقنىڭ ئېسسىقلىق مېقدارڭ يۇقرى،ئادەمنى سەمرىتىېۋىتىدۇ،ۋېتامىن،مىنرال ماددا،تالالار كەمچىل.بەدەنگە زىيانلىق .

پۇرچاق سۈتى بىلەن قۇيماق
پۇرچاق سۈتى بىلەن قۇيماقنى بىللە ئستىمال قىلسا ئنىرگىيە تۇلۇقلايدۇ،لېكىن بەدەنگە يۇشۇرۇن زىيان يەتكۈزىدۇ.قۇيماق ياغدا قورۇلغان يۇقرې مايلىق يىمەكلىك،پىشۇرۇش جەريانىدا،يۇقرى تىمپۇراتۇرا ،تەركىبىدىكى ئۇزۇقلۇق ماددىلار ئۈلۈپ تۈگەپ،راك پەيدا قېلىدىغان ماددىلار ھاسىل بولىدۇ.يۇقرى مايلىق قۇيماق بىلەن پۇرچاق سۈتىنى بىللە ئېستىمال قېلسا،بەدەنگە قۇبۇل قېلىنىدىغان ماي بەك كۆپ بۇلۇپ كېتىپ،بەدەننى سەمرىتىۋىتىدۇ.

ھەرخىل ئۇششاق يىمەكلىكلەر (پىچىنە،شاكىلات)
ئائىلىدە پارچە پۇرات يىمەكلىكلەرنى ساقلاپ قورساق ئاچقاندا يەيمىز،ئەتىگەندە ئىلدىراش چاغدا تېخىمۇ شۇنداق. بۇ يىمەكلىكلەر ئاساسلىقى دانلىق زىرائەتتىن ياسىلىدۇ،قىسقا ۋاقىتلىق ئېنىرگىيە تۇلۇقلايدۇ،لىكىن ۋاقىت ئۇزىرىسا،قاندىكى قەن ئازلاپ،بەدەن ئاجىزلاپ كېتىدۇ.

ئۇماچ بىلەن سەي
ئۇماچ بىلەن سەي ياشانغانلارنىڭ ئەتىگەندە ئىستىمال قېلىشىغا ماس كېلىدۇ،چۈنكى،ياشانغانلار ماينى ئازراق ئېستىمال قېلىش لازىم،بۇ خىل ئەتىگەنلىك تاماقتا ماي ئنتايىن ئاز.ئاقسل ۋە ئۇزۇقلۇق ماددىمۇ ئاز.داۋاملىق ئۇماچلا ئچسە قان ئازلىقنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.
سۈت بىلەن تۇخۇم
كۆپ ساندىكى كىشىلەر سۈت بىلەن تۇخۇمنى ئەڭ ياخشى ئەتىگەنلىك تاماق دەپ قارايدۇ،لىكىن بۇ قاراش تۇلۇق ئەمەس،سۈت بىلەن تۇخۇمنىڭ تەركىبىدە ئاقسىل ۋە ئۇزۇقلۇق ماددىلار تۇلۇق بولسىمۇ، كاربون سۇ بىرىكمىسى يىتەرلىك ئەمەس. يېتەرلىك كاربون سۇ بىرىكمىسى ئادەم بەدىنىگە كىرەكلىك ئېنىرگىيەنى تۇلۇقلايدۇ،
سۈت بىلەن مىۋە
نۇرغۇن ئاياللار ئۇرۇقلاش ئۈچۈن مىۋە بىلەن سۈت ئىچىدۇ،بۇ خىل ئۇزۇقلىنىش ئۇسۇلى ئۇرۇقلىتىش رولىنى ئوينىمايلا قالماي،يەنە قورساقنى كۆپتۈرۈپ ئاغرىتىدۇ،كىسلاتالىق مىۋىلەر سۈت ھەم مىۋىنىڭ تەركىبىدىكى ۋېتامىن سى بىلەن بىرىكىپ،ھەزىم قىلىش تەسكە چۈشىدۇ.
چاي بىلەن گۆش
قەدىمدىن تارتىپ كىشىلەردە قېنىق دەملەنگەن چاي كەيپىياتنى كۈتۈرۈشكە پايدىلىق،شۇڭا كىشىلەر چاي بىلەن گۆشنى بىللە ئستىمال قېلىشنى ياخشى كۆرىدۇ.چاي گۆشنىڭ تەركىبىدىكى ماي مىىقدارىنى كۈپەيتىپ،ئادەمنى قەۋزىيەت قېلىپ قويىدۇ،