سېغىز چاينىسا ئاشقازان كىسلاتاسى ئاجرىتىپ چىقىرىدۇ، ئاشقازان كېسىلى بارلار دىققەت قىلىشى كېرەك كۆپلىگەن ياشلار، بولۇپمۇ كۈچلۈك پۇراقلىق يېمەكلىكلەرنى يېيىشكە ئامراقلار، ئېغىزىنىڭ خۇشپۇراق تۇرۇشى ئۈچۈن چاينايدۇ، شۇڭا يانچۇقىغا سېغىز ئېلىۋالىدۇ. سېغىز چايناشنىڭ بېسىمنى تۆۋەنلىتىش، روھلاندۇرۇش ، چىشنى پاكىز ساقلاش قاتارلىق ئۈنۈمى بار. بىراق كۆپچىلىك ئاچ قۇرساق ئەھۋال ئاستىدا سېغىز چايناشتىن ساقلىنىش كېرەك، بولۇپمۇ ئاشقازان كېسىلى بار كىشىلەر، بۇ نېمە ئۈچۈندۇ؟
ئاچ قۇرساق سېغىز چايناش ئېغىر بۇلغان ئاشقازان كېسىلىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ كىشىلەر چاينىغان ۋاقىتتا، ئېغىز بوشلۇقى ئىچىدىكى شۆلگەي ئاشقازان ئىچىدە ھەزىم بۇلغان سۇيۇقلۇق كۆپ مىقداردا ئاجرىلىپ چىقىدۇ، سېغىزنى چايناش كېرەك، بۇ تەبىئي بۇلغان فىزىئولوگىيلىك ئىنكاس. شۆلگەي ئېغىز بوشلۇقىنى تازىلاشقا ياردەم قىلىدۇ، بىراق ئاشقازاننىڭ كىسلاتا ئاجرىلىپ چىقىرىشىنى كۆپەيتىۋېتىدۇ، بولۇپمۇ قۇرساق ئاچ بۇلغان ئەھۋال ئاستىدا، كۆڭلى ئېلىشىش،ئىشتىھاسىزلىنىش، مەيدىسى ئېچىش قاتارلىق ئەھۋاللارنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ. ئوزۇن مەزگىل ئاچ قۇرساق سېغىز چايناشقا ئادەتلەنگەن كىشىلەر، ئاسانلا ئاشقازان ياللۇغى ھەتتا ئاشقازان يارىسى قاتارلىق كېسەللىكلەرگە گىرىپتار بولىدۇ. ئۇنىڭدىن سىرت ، سېغىزنىڭ تەبىئىيتى سۇغۇق بۇلۇپ ، ئاشقازان ئىچىدىكى كىسلاتاسى ئاسان ئاجرىتىپ چىقالمايدۇ، ئۈچەي يولىغا كىرگەندىن كېيىن، سۈمۈرۈلۈش ئۈنۈمى ناھايىتى تۆۋەن بولىدۇ، ناھايىتى ئاسان قۇرساق قىسمى ئېسىلىشنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ،كۆپۈش، قۇرساق غۇرۇلداش، ئېچى سۈرۈش قاتارلىق ئەھۋاللار كۆرۈلىدۇ. ئاندا-ساندا سېغىز چايناشنىڭمۇ پايدىسى بار. بىراق ھەر قېتىم چاينىغان ۋاقىت ئون مىنۇتتىن ئۆتۈپ كەتمەسلىكى كېرەك، ئۇنىڭ بىلەن بىر ۋاقىتتا ئاچ قۇرساق ئەھۋال ئاستىدا چايناشتىن ساقلىنىش كېرەك، ئاشقازان كىسلاتاسىنىڭ كۆپ چىقىپ كېتىشىنىڭ ئالدىنى ئېلىش كېرەك.
|