كۆرۈش: 9865|ئىنكاس: 12

ئۇيغۇرلارنىڭ نان مەدەنىيىتى [ئۇلانما كۆچۈرۈش]

UID
11056
يازما
67
تېما
5
نادىر
0
جۇغلانما
1827
تىزىملاتقان
2011-5-6
ئاخىرقى قېتىم
2012-6-20
توردا
4 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-6 13:11:20 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش

ئۇيغۇرلارنىڭ نان مەدەنىيىتى



ئۇيغۇرلارنىڭ نان ﻫەققىدىكى چۈشەنچىسى باشقا ﻫارقانداق شەيئىي، ﻫادىسە ﻫەققىدىكى چۈشەنچىسىگە قارىغاندا ئىنتايىن چوڭقۇر ﻫەم مۇكەممەل. چۈنكى ئۇيغۇرلارنىڭ كۈندىلىك تۇرمۇشى، ئىشلەپچىقىرش پائالىيىتى، ئىجتىمائىي مۇناسىۋېتى، ئۆرپ- ئادىتى، مەدەنىيەت سىستېمىسى، ئىدىيىۋى ئېتىقادى، قىسقىسى پۈتكۈل مەۋجۇتلۇق شەكلى نان بىلەن چەمبەرچەس باغلانغان، ئۇيغۇرلارنىڭ ئۆزلىرىنىڭ تۇرمۇش شارائىتىنى ياخشىلاش يولىدا ئۈزلۈكسىز ئىزدىنىپ، ئۆزىگە خاس بىر يۈرۈش ئەنئەنىۋى ئىشلەپچىقىرىش ئۇسۇلى، ۋاستىلىرى ۋە شۇنىڭغا ئوخشاش مۇناسىپ يېمەك- ئېچمەك، كىيىم- كېچەك، تۇرالغۇ جاي، ﻫۈنەر- سەنئەت، تۇرمۇش مەدەنىيىتىنى بەرپا قىلغان.
ئۇيغۇرلارنىڭ پۈتكۈل تۇرمۇشى ۋە ئىدىيىۋى ئېتىقادى نان بىلەن زىچ مۇناسىۋەتلىك، ئۇيغۇرلار ئادەتتىكى نورمال كۈندىلىك تۇرمۇش شارائىتىدىمۇ، توي- تۆكۈن، ئۆلۈم- يېتىم ئىشلىرىدىمۇ، مېﻬماندارچىلىقتىمۇ، سەپەر، يول يۈرۈشلەردىمۇ ناندىن ئايرىلالمايدۇ. نان ئۇيغۇرلارنىڭ كۈندىلىك تۇرمۇشىنىڭ ئەڭ ئاساسلىق گەۋدىسىگە ئايلىنىپ كەتكەن.
نان تونۇردا بىۋاستە ئوتقا قاقلاپ پىشۇرىلىدىغان ئالاﻫىدە مەﻫسۇلات بولۇپ، ئۇ ئەجداتلىرىمىزنىڭ چارۋىچىلىق ئىشلەپچىقىرىشىدىن دېﻬقانچىلىق ئىشلەپچىقىرىشىغا ئوڭۇشلۇق ئۆتكەنلىكى ۋە دېﻬقانچىلىق مەﻫسۇلاتلىرىنى كەڭ كۆلەمدە پىششىقلاپ ئىشلەش تېخنىكىسى ئىگىللىگەنلىكىنىڭ مەﻫسۇلى.
نان تونۇر مەدەنىيىتى بىلەن بىۋاستە مۇناسىۋەتلىك بولۇپ، تونۇر ئۇيغۇرلار توپلىشىپ ئولتۇراقلاشقان ئوتتۇرا ئاسىيا رايونىغا كەڭ تارقالغان. قۇمۇل، تۇرپان، چەرچەن، نىيا، سامپۇل قەدىمكى قەبرىستانلىقلىرىدىن بۇنىڭدىن 3000 يىل بۇرۇنقى دەۋرلەرگە تەۋە نان پارچىلىرى تېپىلغانلىقى تىلغا ئېلىنغان. يەنە نىيا قەدىمكى خارابىسى قاتارلىق جايلاردىن بۇنىڭدىن تەخمىنەن 3000 يىل بۇرۇنقى دەۋرلەرگە مەنسۈپ نان پارچىلىرىنىڭ تېپىلغانلىقىمۇ ئۇيغۇرلارنىڭ نان مەدەنىيىتىنىڭ ناﻫايىتى ئۇزۇن تارىخقا ئىگە ئىكەنلىكىنى ئىسپاتلايدۇ. دېمەك ئارخىئولوگىيىلىك قېزىلما ماتېرياللارغا ئاساسلانغاندىمۇ ئۇيغۇرلارنىڭ قەدىمكى نان مەدەنىيىتىنىڭ، نان تىجارىتىنىڭ ﻫازىرقى تەرەققىيات نۇقتىسىدىن قارىغاندا مىللىتىمىزنىڭ ناﻫايىتى بۇرۇنلا نان ئىستىمال قىلغانلىقى، نان مەدەنىيىتىنى شەكىللەندۈرگەنلىكىنى كۆرۈۋېلىشقا بولىدۇ.
بىزگە مەلۇم، ئىنسانلار ئوۋچىلىق بىلەن تۇرمۇش كەچۈرگەن مەزگىللەردە گۆشنى ئاساسلىق يېمەكلىك قىلغان. ﻫەتتا ئىنسانلار ئوتنى كەشپ قىلىشتىن بۇرۇن گۆشنى خام ئىستېمال قىلغان. ئەمما گۆشنى ساقلاش، ئېلىپ يۈرۈش، يىغىپ ئىستېمال قىلىشقا مۈمكىن بولمىغاچقا تۇرمۇشى بەكمۇ جاپادا ئۆتكەن. ئۇزاق تارىخىي تەرەققىيات جەريانىدا ئىنسانلار ئوۋچىلىق تۇرمۇشىدىن ئاستا- ئاستا دېﻬقانچىلىق تۇرمۇشىغا قەدەم قويغاندىن كېيىن، ئۆزلىرىنىڭ تۇرمۇشىدىكى بۇ ئاساسلىق مەسىلىنى دېﻬقانچىلىق ئىشلەپچىقىرىشىنىڭ ئالاﻫىدىلىكى ئارقىلىق ﻫەل قىلغان. يەنى دېﻬقانچىلىق ئىشلەپچىقىرىش جەريانىدا ئىشلەپچىقارغان دېﻬقانچىلىق دانلىرىنى پىششىقلاپ ئىشلەپ، ئۇزۇن مۇددەت ساقلاشقا، ئېلىپ يۈرۈشكە ئەپلىك يېمەكلىك ناننى ئىجاد قىلغان. ئۇيغۇرلار ناننى ئىجاد قىلغاندىن كېيىن ئۇنى چارۋىچىلىق مەﻫسۇلاتى بولغان گۆش، سۈت، ماي قاتارلىقلار بىلەن بىرلەشتۈرۈپ ئىستىمال قىلىپ ئۆزلىرىنىڭ تۇرمۇشىنى زور ماددىي كاپالەتكە ئىگە قىلغان.
ناۋايلىق بۈگۈنكى دەۋرگە كەلگەندە ئۇيغۇرلارنىڭ ئەڭ ئاساسلىق تىجارەت كەسپىگە ئايلاندى. ﻫازىر ئۇيغۇرلار ئىچىدە نۇرغۇن كاتتا نان سودىگەرلىرى بارلىققا كەلدى. ئۈرۈمچىدىكى داڭلىق "دەرمان" نان سودىگىرى ئابلاجان ئەنە شۇلارنىڭ بىرى. "دەرمان" نانلىرى ﻫازىر دۆلىتىمىزنىڭ ئېچىدىن ﻫالقىپ شەرقىي جەنۇبىي ئاسىيا بازارلىرىغا كېڭەيدى. ﻫازىر نان خاس ئۇيغۇرلارنىڭ يېمەكلىكى بولۇپلا قالماستىن، باشقا مىللەت، باشقا دۆلەت كىشىلىرىنىڭمۇ ياقتۇرۇپ ئىستىمال قىلىدىغان يېمەكلىكىگە ئايلاندى. ﻫازىر ئۇيغۇر نانلىرىنىڭ بىر قىسمى تونۇردا ئەنئەنىۋى ﻫۈنەر- سەنئەت تۈرى بويىچە قاقلاپ پىشۇرۇلۇشتىن باشقا، نۇرغۇن نان تۈرلىرى زامانىۋى نان پىشۇرۇش ئۈسكىنىلىرىدە پىشۇرىلىۋاتىدۇ. بۇ خىل ناننىڭ ئالاﻫىدىلىكى شۇكى، ئۇنى ئۇزۇن مۇددەت ساقلاشقا، ئېلىپ يۈرۈشكە، خالىغان ۋاقىتتا، خالىغان ئورۇندا يىيىشكە قولايلىق.
ئۇيغۇرلار ناننى تولىمۇ ئەتىۋارلايدۇ. ئۇنى بۇزۇپ- چېچىشنى، ئىسراپ قىلىشنى جىنايەت ﻫېساپلايدۇ. ئۇيغۇرلارنىڭ نۇرغۇن ئۆرۈپ- ئادەتلىرى، مەدەنىيەت شەكلى نان بىلەن مۇناسىۋەتلىك. ﻫەتتا ئۇيغۇرلارنىڭ قەسەم شەكلى نان بىلەن ئۇلۇغلىنىدۇ. يەنە نان بىلەن بىۋاستە مۇناسىۋەتلىك نۇرغۇن ئۆرۈپ- ئادەتلەر بار. بۇلارمۇ ئۇيغۇرلارنىڭ ناننى ئۇلۇغلايدىغان ئەنئەنىۋى ئېتىقادىنى ئىپادىلەيدۇ. نان تىجارىتى بىلەن شۇغۇللىنىش ئەڭ ياخشى، ئەڭ مۇۋاپىق، ئەڭ بىخەتەر كەسپ بولۇپ قالدى. چۈنكى ﻫەممە ئادەم ﻫەر كۈنى ئۈچ ۋاق تاماق يېمىسە بولمايدۇ. نان تىجارىتىدە بۈگۈن ئېشىپ قالغان ناننى ئەتە يەنە سېتىشقا بولىدۇ، ئىسراپچىلىق كۆپ كۆرۈلمەيدۇ.
دېمەك، ئۇيغۇرلار يېزا ئىگىلىك مەﻫسۇلاتلىرىنى پىششىقلاش تېخنىكىسىنى ئىگىللىگەندىن تارتىپ ﻫازىرقى دەۋرگىچە نان ئۇيغۇرلارنىڭ ئەڭ ياخشى، ئەڭ ئاساسلىق يېمەكلىكى بولۇش سۈپىتى بىلەن بىللە نان مەدەنىيىتى ئۈزلۈكسىز تەرەققىي قىلىپ، يېڭىلىنىپ، نەزەرىيە جەﻫەتتىن مۇكەممەللىشىپ كەلدى. ئەسلىدە ئائىلە يېمەكلىكى قىلىنىشتىن كەسىپلىشىپ بازارغا يۈزلەندى. ئۆز ئورۇنلىرىدىكى ئاددى تىجارەت شەكلىدىن خەلقئارالىق تىجارەتكە كېڭەيدى. ناننىڭ ئىجاد بولغان دەۋرى ناﻫايىتى ئۇزۇن بولسىمۇ، لېكىن يىللار، ئەسىرلەرنىڭ ئۆتۈشى بىلەن شاللىنىپ، تاشلىنىپ قالماي بەلكى تېخىمۇ تەرەققىي قىلىپ ئۇنى ئىستېمال قىلىدىغان ئوبيىكتىلار باشقا مىللەتلەرگىچە كېڭەيدى، تىجارەت شەكلى مىللەت، دۆلەت ﻫالقىدى. بۇنى ﻫەرگىز كىچىك ئىش دېيىشكە بولمايدۇ.

ئۇيغۇر ئۆرپ ئادەتلىرىدىن پايدىلاندى


ئەلكۈيى مىكرو بلوگ ئېچىلىش مۇراسىمى

دائىملىق ئەزا

باش ئەگمەيمەن!

UID
3892
يازما
799
تېما
24
نادىر
0
جۇغلانما
25564
تىزىملاتقان
2010-7-30
ئاخىرقى قېتىم
2012-7-31
توردا
34 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-6 14:33:56 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
نان يىگۈم كېپ كەتتى دېسە... ئۆتكەندە ئاپاملار ئېۋەرتكەن ناننى بەك تېز يەۋېتىپتىكەنمەن....

UID
11356
يازما
12
تېما
1
نادىر
0
جۇغلانما
612
تىزىملاتقان
2011-5-19
ئاخىرقى قېتىم
2012-3-30
توردا
21 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-6 16:00:10 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
دۇنيادا ناندىن ئۇلۇغ يىمەكلىك يوق ھە
نان نان نان

ئىسىلنىڭ ئەسلىمۇ ۋەسلىمۇ ئىسىل، قىشى ياز باھارى ھەر پەسلى ئىسىل. ئېسىلساڭ ئاشۇنداق ئىسىلغا ئېسىل، ..

تىرىشچان ئەزا

نېمە يېزىشنى ئوي

UID
7762
يازما
28
تېما
0
نادىر
0
جۇغلانما
898
تىزىملاتقان
2010-12-8
ئاخىرقى قېتىم
2012-7-18
توردا
4 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-6 17:04:02 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ئۇيغۇر بار يەردە نان بار ، نان بار يەردە ئۇيغۇر.

دۇنيا مېھرى - مۇھەببەت بىلەن گۈزەلدۇر.

UID
11705
يازما
6
تېما
0
نادىر
0
جۇغلانما
60
تىزىملاتقان
2011-5-26
ئاخىرقى قېتىم
2011-6-7
توردا
0 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-6 19:49:43 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
< نان > نىڭ گىپىنى قىلىپ ئىچىمنى قايناتماڭلار .....شور تونۇرغا ياققان توقاچ نانلارنى سېغىنىپ بولالمايلا قالدىم .

ئۆمۈر چەكلىك ، ياشاشنى بىلىشىمىز كېرەك !

UID
11352
يازما
5
تېما
0
نادىر
0
جۇغلانما
155
تىزىملاتقان
2011-5-18
ئاخىرقى قېتىم
2012-5-26
توردا
5 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-6 22:11:17 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
نان مەدىنىيىتى بىز ئويغۇرلارغا خاس مەدىنىيەت.
نان بىلەن ناشتا قىلىش،تۇرلۇك مېھماندارچىلىق،قىزسوراپ بارغانلار داستىخان كۆتۇرۇپ بېرىش،نېكاھ ئوقۇشتا تۇزلغا چىلانغان نان يىگۇزۇش....قاتارلىق تۇرمۇشىمىزنىڭ ھەر بىر ھالقىلىرى نان مەدىنىيىتى بىلەن بىرىكىپ كەتكەن.

UID
7492
يازما
73
تېما
0
نادىر
0
جۇغلانما
2415
تىزىملاتقان
2010-11-25
ئاخىرقى قېتىم
2011-11-24
توردا
0 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-6 22:31:05 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
نان باي ۋە نامراتلارنىڭ پەرقىنى ئۆز قىممىتى ئالدىدا پايخان قىلىپ ،ئۆز قۇۋۋىتى ۋە خاسلىقى بىلەن ھەر-بىر ئۇيغۇرنىڭ ئابرويى ، ھاياتقا بولغان ئىشەنچى ۋە غورۇرىنىڭ قوللىغۇچىسى بوپ كەلمەكتە.................. نان ئۇيغۇرنىڭ تايانچىسىدۇر

كۆيۈمچان ئەزا

نېمە يېزىشنى ئويلاۋاتىسىز؟

UID
10139
يازما
108
تېما
0
نادىر
0
جۇغلانما
2418
تىزىملاتقان
2011-3-15
ئاخىرقى قېتىم
2012-8-5
توردا
13 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-7 16:35:57 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
نان يىسە زىرىكمەيدىغان يىمەكلىك.
مەن تاماق يىسەممۇ  پەقەت ئىسسىق باسمايدۇ،چۇنكى  مەن نانغا ھەددىدىن زىيادە  ئامىراق.
شۇڭا ،تاماق يەپ بۇلۇپ يەنە ھازىراق نان يەيمەن .بولمىسىا بىرەر نەرسەم كەم قالغاندەك
بولۇپ قالىمەن.
                   نان مەدەنيتىمىز پۇتۇن دۇنياغا تىخىمۇ كەڭ تارالسۇن.

UID
11177
يازما
134
تېما
0
نادىر
0
جۇغلانما
1664
تىزىملاتقان
2011-5-12
ئاخىرقى قېتىم
2012-8-10
توردا
16 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-7 20:49:19 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
نان ھەقىقەتەن ياخشى يىمەكلىك ، ئۇيغۇرلانىڭ نان مەدەيىتى دۇنياغا داڭلىق.
ئەتتا ئىچكىر ئۆلكىلەردىمۇ ئۇيغۇر نىنىنى تىپىش قىيىن ئەمەس .
ئەسەر ئىگىسىگە كۆپ رەھمەت .

UID
5189
يازما
570
تېما
1
نادىر
0
جۇغلانما
18035
تىزىملاتقان
2010-8-30
ئاخىرقى قېتىم
2012-2-16
توردا
2 سائەت
يوللىغان ۋاقتى 2011-6-7 21:24:17 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
بۇ 7قەۋەتتىكىkalgin يوللىغان 2011-06-07 16:35 غا قارتىلغان :
نان يىسە زىرىكمەيدىغان يىمەكلىك.
مەن تاماق يىسەممۇ  پەقەت ئىسسىق باسمايدۇ،چۇنكى  مەن نانغا ھەددىدىن زىيادە  ئامىراق.
شۇڭا ،تاماق يەپ بۇلۇپ يەنە ھازىراق نان يەيمەن .بولمىسىا بىرەر نەرسەم كەم قالغاندەك
بولۇپ قالىمەن.
                   نان مەدەنيتىمىز پۇتۇن دۇنياغا تىخىمۇ كەڭ تارالسۇن.

ئوخشاشكەنمىز ! مەنمۇ ناندىن ئايرىلالمايمەن ،
رەھمەتلىك شەۋكەت ئوقۇغان  نان دىگەن ناخشا ئىسىمگە كەپ قالدى .

ئاينىڭ ئون بەشى يۇرۇق ،ئون بەشى قاراڭغۇ!!!
كىرگەندىن كىيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | تىزىملىتىش

|شىركەت ھەققىدە ئەلكۈيى ھەققىدە| سەھىپىلىرىمىز| مۇلازىمەتلىرىمىز| ئېلان بىرىڭ| ئەلكۈيى چوڭ ئىشلىرى| نەشىر ھوقۇقى | ئالاقىلىشىش

Powered by Discuz! X2(NurQut Team) © 2006 - 2015 www.alkuyi.com All Rights Reserved
爱酷艺网络科技公司版权权益 نەشىر ھوقۇقى: ئەلكۈيى تور - تېخنىكا چەكلىك مەسئۇلىيەت شىركىتىگە تەۋە 新ICP备10001494号-1
شىركەت ئادرېسى : ئۈرۈمچى شەھىرى جەنۇبىي شىنخۇا يولى 835- نومۇر گۇاڭخۇي سارىي 13- قەۋەت ئې ئىشخانا
مۇلازىمەت قىززىق لىنىيە تېلىفۇن نومۇرى:3222515-0991 : : 8555525-0991   QQ: 285688588

رەسىمسىز شەكلى|يانفۇن|ئەلكۈيى تورى ( 新ICP备10001494号-1 )

چوققىغا قايتىش