ئەسسالامۇ ئەلەيكۇم!
خېلى بۇپتۇ بڭرنەرسە يازاي دەپۋاقىت چىقىرالمىغىلى سىچۇەننىڭ بىر سىيى بولدىغان بەك تەملىك بۇگۈن شۇنى سۆزلەپ ئۆتەي.
ئاساسى ماتاريال؛پەي سىڭىر ئارلاشمىغان لوق كالا گۆشى ئەڭ ياخشىسى لىجى (قوي گۆشىمۇ بۇلىدۇ)تۇخۇ ياكى سۇڭەك شورپىسى.


قۇشۇنچە ماتىريال؛يېسۋىلەك،ئالتۇن يىڭنەموگۇسى金针菇،پۇرچاك ئۈندۇرمىسى豆芽،يۇمغاقسۈت.

خۇرۇچلار؛لازا پۇرچاق قىيامى豆瓣酱،تۇز،شىكەر،ۋىجىڭ،ئاقمۇچ،شاكال بەديان八角، يېشىل كاۋاۋىچىن青花椒،ئۇچلۇق مۇچ小米椒،زەنجىۋىل،سامساق،كىچىك سوڭپىياز小葱،جياڭيۇ،كۈنجۈت .كىراخمال.تۇخۇم.

تەييارلاش ئۇسۇلى؛ ئاۋال گۆشنى
نىپىز قىلىپ ياپىلاق توغرايمىز،سۇغۇق سۇغا 15مىنۇت چىلاپ قېنىنى چىقىرىپ تاشلايمىز،بولمىسا گۆش قاتتىق پىشىپ قالىدۇ،ئاندىن گۆشنىڭ سۈيىنى پاكىز سىقىپ چىقىرۋېتىپ ئۈستىگە تۇز ،ۋېيجىڭ،ئاقمۇچ،جاڭيۇ سېلىپ قولبىلەن ئارلاشتۇرۇپ تۇخۇمنىڭ ئىقىنى ئايرىپ ئېلىپ مۇۋاپىق مىقداردا
ئارلاشتۇرۇپ تۇلۇق ئارلاشقاندىن كىيىن كىراخمال سېلىپ يەنە ئارلاشتۇرىمىز،ئاخىرىدائازق چۈچۈگەن ماي قۇيۇپ قول بىلەن يىنىك ئارلاشتۇرىمىز .باسقۇچ يەنى گۇشكە تەم كىرگۈزۈش ئەڭ مۇھىم.

ئۇچلۇق مۇچنى توغرىسىغا چەمبىرەك شەكلىدە،زەنجىۋىل سامساقنى ياپىلاق،سوڭپىيازنىڭ يېرىمىنى ئۇزۇنچاق يېرىمىنى ئۇششاق قىلىپ توغرايمىز.

قازانغا يېرىم چۈمۈچ ماي قۇيۇپ ئاۋال لازا پۇرچاق قىيامى سېلىپ سېسىق پۇرىغى يۇقۇغاندا ئازراق كاۋاۋىچىن شاكال بەديان سامساق زەنجىۋىل، ئۇششاق سوڭپىياز،ئۇچلۇق مۇچنىڭ يېرىمىنى سېلىپ مىزىلىك پۇرغى چىققىچە سۇس ئۇتتا قۇرۇيمىز ئاندىن ئۇستىگەسۇ(ئەڭ ياخشىسى سۇڭەك شۇرپىسى ياكى توخۇ شۇرپىسى ھېچبولمىغاندا توخۇتەم جەۋھىرى)قۇيۇپ تۇز جاڭيۇ شىكەر تەم جەۋھىرى سېلىپ تەمىنى تەڭشەيمىز.

تەمى تەڭشەلگەندە مۇگۇ يېسۋىلىك دۇيا لارنى سېلىپ قازان قاينىشىغىلا تەقلەپ قويغان گۆشنى ئاز-ئازدىن سېلىپ بىرقولىمىزدا چوكا بىلەن ئارلاشتۇرىمىز ئاندىن بىردەم قاينىتىپ گۆشنى پىشۇرىمىز (ئارلاشتۇرمىغانداگۆش كالەك بۇپقالىدۇ)پىشقاندا چىنىگە ئۇسسۇپ ئالىىمىز .

ساپلىققا بىرچۆمۈچ ماي قۇيۇپ 4-5 دەرىجە قىزىغاندا بايام ئاشۇرۇپ قويغان ئۇزۇنچاق تۇغرالغان كىچى سوڭپىياز سامساق،يېشىل كاۋاۋاچىن ، ئۇچلۇق مۇچ ،كۈنجۈتلەرنى ئۇستىگە ئوتتۇرغا قۇيۇپ قىزىتىلغان ماينىتۈكۈپ داغلايمىز شۇنىڭبىلەن سىچۇەننىڭ قوڭگۇغا داڭلىق بولغان سى تەييار بولىدۇ.