ئىپرۈك_ قېتىق بىلەن سۇت ئارىلاشتۇرۇلمىسى ،ئىچى قېتىپ قالغان ئادەملەرنىڭ ئىچىنى سۇردۇرۇش ئۇچۇن ئىچۇرۇلىدۇ.(1-توم،137-بەت)
سوقتۇ _ھېسىپنىڭ بىر خىلى ، جىگەر بىلەن گوشكە دورا-دەرمان ئارىلاشتۇرۇپ ئۇچەيگە تىقىلىدۇ. ئاندىن پۇشۇرۇلۇپ يېيىلىدۇ(1-توم،443-بەت)
سوغۇت _ قېتىق پىشلىقى؛ سوغۇت_ھېسىپ، ئۇچەي ئىچىگە گۇرۇچ،گۆش ۋە دورا -دەرمەك سېلىپ قىلىندىغان يىمەكلىك. (1-توم، 462-بەت)
سۈرۈش_ چۇرۇش بۇغداي باشىقىنى دېنى قېتىشتىن ئىلگىرى ئۇزۇۋېلىپ، ئوتتا پۇچىلاپ يانجىپ، يېيىلىدىغان يېمەكلىك.( 1-توم، 477-بەت)
توپىق_ قوينىڭ توپىق سۆڭىكىدىن قىلىندىغان غىزا.( 1-توم،492-بەت)
بۇخسى_بىر خىل يىمەكلىكنىڭ ئىسمى ، بۇ يىمەكلىك قاينىتىپ ئېلىنغان بۇغداينىڭ ئۇستىگە بادام مېغىزى سېلىندۇ، ئاندىن ھەسەل ۋە سۇت بىلەن قىلىنغان بۇلماقنى قۇيۇپ شۇ پېتى ئىچىلىدۇ. (1-توم، 551-بەت)
بۇخسى_بىر خىل يىمەكلىكنىڭ ئىسمى ، بۇ يىمەكلىك قاينىتىپ ئېلىنغان بۇغداينىڭ ئۇستىگە بادام مېغىزى سېلىندۇ، ئاندىن ھەسەل ۋە سۇت بىلەن قىلىنغان بۇلماقنى قۇيۇپ شۇ پېتى ئىچىلىدۇ.تەييار بولغاندا بۇغدىيى يىيىلىدۇ،سۈيى ئىچىلىدۇ. (1-توم، 551-بەت)
ياماتا_ قۇيماق خېمىرىغا ئوخشاش سۇيۇق قىلىنىپ سۇيۇق قىلىنىپ چېلىندىغان بىر خىل خېمىر، سىمىز توخونى ياكى سېمىز گۆشنى قورۇغاندا ياكى كاۋاپ قىلغاندا ، يېغى ئېقىپ كەتمىسۇن دەپ، ئۇنىڭغا شۇ خېمىر سۈرتۇلىدۇ. (1-توم،580-بەت)
تۇتماچ _ چۆپ، تۇركلەرنىڭ ئاتاقلىق تاماقلىرىنىڭ بىرى. بۇ تاماق زۇلقەر نەيىننىڭ ۋاقتىدا پەيدا بولغان......(1-توم، 590-بەت)
تۈرمەك_ تۈرمەل (1-توم،622-بەت) ؛
سۆكنى سۇ ياكى سۇتتە قاينىتىپ، ئۇستىگە ياغ قۇيۇپ يىيىلىدىغان بىر خىل تاماق.(1-توم،625-بەت)
بولغاما_ ياغسىز ۋە تەمسىز بۇلماق.(1-توم،640-بەت)
سارماچۇق _ قۇشقاچ تىلى ئاش، سۇيۇقئاش؛ بۇنىڭ خېمىرى نوقۇت چوڭلۇقىدا كېسىلىدۇ. بۇ ئاش كېسەل ۋە شۇنىڭغا ئوخشاش كىشلەرگە بېرىلىدۇ.(1-توم683-بەت )
ئۈگرە _ سۇيۇقئاشنىڭ بىر تۇرى، ئۇ چۆپتىن سۇلۇق، لەززەتلىكرەك بولىدۇ .(1-توم،171-بەت)
يازۇق _ كۇزدە ھەرخىل دورا-دەرمانلار بىلەن قۇرۇتۇپ قويۇلۇپ، ئەتىيازدا يېيىلىدىغان قاق گۆش. (3-توم،19-بەت)
سىم-سىمراق _ بىر خىل تاماق، باش پىشۇرۇلغاندىن كېيىن ئۇششاق توغرىلىپ، دورا-دەرمان ئارىلاشتۇرۇپ بىر قاچىغا سېلىنىدۇ ۋە ئۇستىگە ئاچچىق قېتىق قۇيۇلۇپ سىڭشىكەندىن كېيىن يىيىلىدۇ.(3-توم،187-بەت)
قوۋۇت _قاغۇت دەپمۇ ئاتىلىدۇ، تۇغۇتتا خۇنىسىراپ كەتكەن ئاياللارغا بېرىلىدىغان تاماق، بۇ تاماق قورۇلغان تېرىق ئۇنىنى ياغ بىلەن شېكەرگە ئارىلاشتۇرۇپ بېرىلىدۇ .(3-توم،223-بەت)
قىيما_ قىيما ئۇگرە، سۇيقاشنىڭ بىر خىلى ، بۇنىڭ خېمىرى قۇشقاچ تىلى قىلىپ كېسىلىدۇ؛
قۇيماق_ خېمىر سۇيۇق يۇغۇرۇلۇپ، قازاندىكى ياغقا سېلىپ پىشۇرىلىدۇ، ئاندىن ئۇستىگە شېكەر سېپىپ يىيىلىدۇ،(3-توم،239-بەت)
مەنبە ؛
http://http://koxuk.blogbus.com/logs/37685283.html