hantagri illikdunya.biz sohpat
تادۇ
دەرىجىسى : دائىملىق ئەزا


UID نۇمۇرى : 3100
نادىر تېما : 1
يازما سانى : 4
شۆھرىتى: 60 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 60 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 11 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 2(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-05-18
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-05-31
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

باشقۇرۇش ئەسكەرىتمىسى :
بۇ يازمىنى axtuzi نادىرلىدى .(2011-05-22)
ھايۋانات مەنبەلىك غىزالار

بىرىنچىسى : گۆش ؛ بۇ ئىنسان بەدىنىنى كۈچلەندۈرگۈچى ئۇزۇقلۇق بولۇپ ، بۇنىڭ ئۇزۇقلۇق قىممىتى  ناھايىتى يۇقىرى ھېسابلىنىدۇ. گۆشتە ئاقسىل تەركىبى يۇقىرى بولۇپ، بەدەننى مول ئۇزۇقلۇق بىلەن تەمىنلەيدۇ.

ئۇيغۇرلار قوي ، كالا ، تۆگە، كىيىك، قوتازن توشقان ، تۇخۇ ، ئۆردەك ، غاز ، بېلىق، كەپتەر ، قۇشقاچ، پاختەك، تۇرۇلغا، بېغىرتاق، كەكلىك، ئۇلار، قىېغاۋۇل، قاشقالداق، بۈدۈنە، ۋىتىلداق، جىگدىچى قاتارلىقلارنىڭ گۆشىنى ئىستىمال قىلىدۇ. قۇشلارنىڭ گۆشى ھايۋانلارنىڭ گۆشىگە قارىغاندا تەركىبىدە ئاسان سىڭىدىغان ياغ ۋە ئاقسىل ماددىلىرىدىن ئازراق بولغاچقا ، تېبابەتتە بۇ گۆشلەر ئوبدان گۆش ھېسابلىنىدۇ ھەمدە بىمارلارنىڭ ئىستىمال قىلىشىغا بۇيرۇلىدۇ.

بىرىنچىسى : قوي گۆشى؛ قوي گۆشى ئۆچكە گۆشىگە قارىغاندا مايلىقراق بولىدۇ. قوي گۆشىنىڭ خېمىيىۋى تەركىبى قوينىڭ  تۈرى ، يېشى ، ئۇزۇقلىنىش ئەھۋالى قوي تىپىنىڭ ھەر قايسى قىسىملىرىغا قاراپ ھەر خىل بولىدۇ. ئۇرۇق قوي گۆشىنى مىسالغا ئالساق ، ئۇنىڭدا سۇ %68 ، ئاقسىل %17.3، ياغ %13.6، كاربون-سۇ بىرىكمىلىرى %0.5 ، كالتسىي %15، فوسفور %16.8 ، تۆمۈر %3 نى ئىگەللەيدۇ. بۇلارنىڭ سىرتىدا بىر قانچە خىل ۋېتامىنلار، خولىستىرىنلار بار.

سېمىز پاقلان گۆشى ياخشى ، لېكىن ئۇرۇق ۋە قېرى قويلارنىڭ گۆشى ياخشى ئەمەس. قوينىڭ بەك سېمىز ، ياغلىق گۆشى ئاشقازان كېسىلى بار كىشىلەرگە، ھەزىم قىلىشى ئاجىز كىشىلەرگە ئاسان سىڭمەيدۇ. قوي يېغى، سېمىز ۋە ياغلىق گۆشلەر  ئادەمنى سەمرىتىش، ، ھەر قايسى ئەزالارغا ياغ قاتلىمى پەيدا قىلىش ئارقىلىق ، قان تومۇرلاردا چۆكمە ھاسىل قىلىپ ، قان تۇمۇرلارنى قاتۇرۇش، قان تەركىبىدىكى ياغ ماددىسىنى كۆپەيتىش ۋە ئۇيىغان يغلار قان ئېقىمىدا توسالغۇ پەيدا قىلىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدۇ.  بولۇپمۇ ھايۋانات ياغلىرىنى ئاق ئۇن ۋە شېكەر بىلەن قوشۇپ ، كۆپرەك ئىستىمال قىلغاندا ، يۇقىرىقىدەك ئەھۋاللار تېخىمۇ كۆپرەك پەيدا بولىدۇ. ھاراق بىلەن ئىستىمال قىلىنغان سېمىز گۆشلەر ئادەم بەدىنىنى تېخىمۇ سەمرىتىۋېتىدۇ، قان بېسىمىنى يۇقىرىلىۋېتىدۇ. يۈرەك ۋە قان تۇمۇر كېسەللىكى بارلار بۇنىڭغا دىققەت قىلىشى لازىم.

ئىككىنچىسى : ئۆچكە گۆشى؛ ئۆچكە گۆشى قوي گۆشىگە قارىغاندا ياخشى ئەمەس ، لېكىن ئاسان ھەزىم بولىدۇ.

ئۈچىنچىسى:  كالا گۆشى؛ كالا گۆشى كالىنىڭ تۈرى ، بېقىلىشى، بېقىلغان ئۇرۇن قاتارلىق شارائىتلارغا قاراپ ھەر خىل بولىدۇ. ئۇرۇق كالا گۆشىنى ، ئاقسىل %20 ، ياغ %2-%6 بولىدۇ. سېمىز كالا گۆشىدە ياغ %5-%8 ، ھەر خىل ۋېتامىنلار ، كالتسىي ، فوسفور، تۆمۈر قاتارلىقلار بولىدۇ. كالا گۆشى ئاقسىلىدا بەدەنگە كېرەكلىك ئامىنو كىسلاتالىرى مول. شۇنىڭ ئۈچۈن ، ياۋروپالىقلار كالا گۆشىنى قوي گۆشىدىن ياخشى كۆرىدۇ ۋە قۇۋۋىتىنى زىيادە ھېسابلايدۇ. كالا گۆشى تەستە ھەزىم بولىدۇ ، دائىم ئىستىمال قىلىنسا ، بولۇپمۇ ياخشى پىشۇرۇلماي ئىستىمال قىلىنسا قاپاق ئۇرۇقىسىمان مەددە كېسەللىكى ، تۈرلۈك تېرە كىسەللىكلىرى، مۇپاسىل كېسەللىكلىرىنى پەيدا قىلىدۇ. كالا گۆشى خانازىر، بۇۋاسىر ، ئۈچەي مەددىلىرى، تېرە كېسەللىكلىرى ئۈچۈن زىيانلىق. چۈنكى، كالا گۆشى تۆتىنچى ھەزىمدە تەستە ھەزىم بولىدۇ.

ياخشى گۆشنى تونۇش: قوي، ئۆچكە ۋە كالىنىڭ گۆشى ئاچ قىزىل ۋە سۈزۈك بولۇشى كېرەك. گۆشنىڭ يۈزىدە سىمابقا ئوخشاش لىغىرلاپ تۇرىدىغان نىپىز پەردىسى بولسا ياخشى گۆش ھېسابلىنىدۇ. ئەگەر گۆشنىڭ رەڭگى قانغا ئوخشاش قىزىل ياكى كۆكۈچ بولسا ناچار ھېسابلىنىدۇ. رەڭگى سېرىغ ۋە قارىداپ قالغان گۆش بۇزۇلغان گۆش ھېسابلىنىدۇ.  گۆشلەرنى ۋاقتىدا ئىستىمال قىلىش، ساقلاشقا توغرا كەلسە ھەمىشە تۇزلۇق ساندۇقلاردا ياكى توڭلاتقۇدا ساقلاش، توپا – چاڭ ۋە چىۋىنلەر ، ھاشاراتلارنىڭ قونۇشىدىن ساقلىنىش كېرەك. كونىرىغان گۆشلەرنى ئىستىمال قىلغاندا بۇۋاسىر ، گال ئاغرىقى، ئۆسمە كېسەللىكلىرىنى قوزغايدۇ. گۆشلەرنىڭ پاكىز ساقلىنىشى ناھايىتى مۇھىم. چىۋىن قونغان، ھەرە چاپلىشىۋالغان، چاڭ-توزان قونغان، قان ، تېزەكلەر يۇقۇپ قالغان ۋە باشقا جەھەتتە بۇزۇلۇپ قالغان گۆشلەرنى ئىستىمال قىلىشقا بولمايدۇ. بۇنداق گۆشلەر ئىستىمال قىلىنسا ئېغىر كېسەللىكلەرنى پەيدا قىلىدۇ. بولۇپمۇ كونا گۆش ئىنتايىن زىيانلىق. 20 سىلسىيە گرادۇستىن يۇقىرى ئىسسىقلىقتا سەككىز سائەت تۇرغان گۆش بۇزۇلىدۇ. سىل كېسەللىكى بار ھايۋانلارنىڭ گۆشىنى ئىستىقمال قىلىشقا بولمايدۇ. بولمىسا ھايۋانلارنىڭ كېسىلى ئادەملەرگە يۇقۇپ قالىدۇ.

كېيىنكى مەزمۇن قۇش گۆشلىرى ، بېلىق ۋە تۇخۇ گۆشى.

ھاياتلىق دەستۇرى.

تۆت تادۇ ئۇيغۇر تېبابىتى
مەنزىلى:http://www.4tadu.com/?p=862
تېما تەستىقلىغۇچى : ئەزىز
تەستىقلانغان ۋاقىت : 2011-05-22, 08:52

تېمىنى تەۋسىيە قىلىڭ:   

( تادۇ )-يوللىغان بۇتىمىنى   دوستىڭىزغا يوللىسىڭىز بىر تۆھپە قوشۇلۇپ ،دەرىجىڭىز تېز ئۆسىدۇ
چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2011-05-22 14:26 | ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( تادۇ ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

56tori
مەرۋانە
دەرىجىسى : پىشقەدەم ئەزا


UID نۇمۇرى : 2723
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 72
شۆھرىتى: 720 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 720 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 73 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 5(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-03-29
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-06-25
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

نىمىدىگەن ياخشى.
udum
چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-05-23 11:38 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( مەرۋانە ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

گۇلخان
دەرىجىسى : تۆھپىكار ئەزا


UID نۇمۇرى : 1288
نادىر تېما : 2
يازما سانى : 431
شۆھرىتى: 4370 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 4571 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 472 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 133(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2010-10-09
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-09-03
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

ئاللاھ رەھمەت قىلسۇن،پايدىلىق تېما يوللاپسىز.
http://bilimzar.com
چوققا [2 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-05-23 12:08 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( گۇلخان ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

56tori
غەيرىتەم

دەرىجىسى : چولپان ئەزا


UID نۇمۇرى : 2417
نادىر تېما : 8
يازما سانى : 746
شۆھرىتى: 7750 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 10280 دوللار
تۆھپە: 10 ھەسسە
ياخشى باھا: 847 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 154(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-02-28
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-23
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

راس پايدىلىق تېما ئىكەن
چوققا [3 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-05-23 19:19 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( غەيرىتەم ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

ئەلىۈ

دەرىجىسى : چولپان ئەزا


UID نۇمۇرى : 2447
نادىر تېما : 1
يازما سانى : 578
شۆھرىتى: 5800 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 5799 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 587 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 169(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-03-03
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-07-01
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

مەنمۇ مۇشۇ گۆشلەرنى ئانچە پەرىقلەندۈرەلمەيدىكەنمەن، ئەمدى بىلىۋالدىم.
چوققا [4 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-05-23 21:22 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ئەلىۈ ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

ئەلىف
دەرىجىسى : چولپان ئەزا


UID نۇمۇرى : 611
نادىر تېما : 1
يازما سانى : 846
شۆھرىتى: 8515 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 8610 دوللار
تۆھپە: 3 ھەسسە
ياخشى باھا: 861 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 333(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2010-06-02
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-24
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

توۋا    دەيمەن    مەن   ئۆچكە   گۆشى    يەپ    قالساملا    بۇرنۇمنىڭ   ئۈستى    ئىششىپ   قالىدۇ   دىسە...
چوققا [5 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-05-24 09:55 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ئەلىف ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

ئارمان

دەرىجىسى : چولپان ئەزا


UID نۇمۇرى : 2715
نادىر تېما : 1
يازما سانى : 865
شۆھرىتى: 8760 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 8870 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 912 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 178(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-03-28
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-19
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

پايدىلىق تىمىكەن. رەخمەت.
چوققا [6 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-05-24 16:23 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ئارمان ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

خوشامەت
دەرىجىسى : چولپان ئەزا


UID نۇمۇرى : 3224
نادىر تېما : 3
يازما سانى : 841
شۆھرىتى: 8530 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 8690 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 932 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 183(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-06-02
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-09-03
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

بىر خوشنام كالا كۆشىنى كۆپ يەپ مۆرەيدىغان بۇلۇپ قاپتۇدەك          (چاخچاق)
چوققا [7 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-06-04 18:37 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( خوشامەت ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

مۇقام
دەرىجىسى : ئاشپەز ئۇستام


UID نۇمۇرى : 552
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 691
شۆھرىتى: 6975 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 7170 دوللار
تۆھپە: 8 ھەسسە
ياخشى باھا: 718 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 296(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2009-05-18
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-30
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

بەك ياخشى تېما يوللاپسىز رەخمەت
چوققا [8 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-06-13 00:23 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( مۇقام ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

ئەنۋەر007
دەرىجىسى : قىزىققۇچى ئەزا


UID نۇمۇرى : 2332
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 120
شۆھرىتى: 1200 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 1200 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 120 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 8(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-02-17
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-30
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

پايدىلىق تىمىكەن. رەخمەت
چوققا [9 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-06-23 05:25 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ئەنۋەر007 ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
ئاشپەز مۇنازىرە مۇنبىرى » ساغلام يىمەكلىك ساغلام ھايات