hantagri illikdunya.biz sohpat
axtuzi
باينىڭ  ياتقۇسى  كەلمەيدۇ ، گاداينىڭ  قوپ ..

دەرىجىسى : مۇنبەرباشقۇرغۇچى


UID نۇمۇرى : 64
نادىر تېما : 31
يازما سانى : 2586
شۆھرىتى: 214748364 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 2147483647 دوللار
تۆھپە: 2147483647 ھەسسە
ياخشى باھا: 8388607 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 703(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2009-02-18
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-07-03
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

‹ ئاشپەزلىك  تېخنىكىسى › دىن سۇئال  

1.  تاللاش سۇئالى ( تۆۋەندىكى ھەربىر سۇئالغا 3تىن جاۋاپ بېرىلگەن ئۇنىڭ پەقەت بىرىلا توغرا ، شۇ توغرا جاۋاپنىڭ ئالدىدىكى ھەرىپنى تىرناق ئىچىگە يېزىڭ ، كۆپ تاللىغان ياكى تاللىمىغانلارغا نومۇر بېرىلمەيدۇ . ھەر بىرىگە 1 دىن جەمئى 30 نومۇربېرىلىدۇ)

1. ئاشپەزلىك  – كىشىلەرنىڭ يىمەك – ئىچمەك جەھەتتىكى (        ) ئېھتىياجىنى قامداشنى مەقسەت قىلغان .

      A. ماددىي              B. جىسمانىي           C. ماددىي ۋە مەنىۋىي    

2. بۇرۇنقى ئىنسانلار تۇزنى  بايقىغاندىن كېيىن  (          ) باشلانغان .

    A. تەم تەڭشەش              B  .ھورداش                C . پىشۇرۇش

3. يىمەكلىكلەرنى قوقاسقا كۆمۈپ پىشۇرۇش (        ) مەزگىلىدە پەيدا بولغان .

    A. شەكىللىنىش              B. گۈللىنىش          C . تەققىي قىلىش    

4.سۇنى ۋاستە قىلىپ ئىسسىقلىق تارقىتىشنىڭ ئاساسىي شەكلى (     ) دىن ئىبارەت.

   .A   رادىئاتسىيە   .B          ئىندۇكسىيە            .C      كونۋېكسىيە

5. خام ئەشيانىڭ شەكلى چوڭ ياكى قېرى بولسا پىشۇرۇش ۋاقتى (      ) بولىدۇ.

A . ئۇزۇن              B    . قىسقا            C            . تېز

6. رەڭگى توق ۋە ئاچ خام ئەشيالارنى سۇدا (         ) چالا پىشۇرۇش كېرەك

    A. بىللە           B      . ئايرىم               . C   ئارىلاش

7. قىزارتىشتا خام ئەشيانىڭ  (         ) نى  تېخىمۇ جۇلالىق قىلغىلى بولىدۇ.

    A. تەمىنى                  . B  رەڭگىنى          C .  شەكلىنى

8. ئىسسىق ماي 3-4 ئۈلۈش بولۇپ ، تېمفراتورىسى (        ) بولىدۇ

    A .℃ 60 ~℃ 90          B . ℃90 ~ ℃130         C       .℃130 ~ ℃170

9. چالا پىشۇرۇش ئىچىدىكى  ھورداشتا دىققەت قىلىدىغان ئىشلارنىڭ  1- (    ).

    A   .  ئوت كۈچىنى ۋە ۋاقىتنى ئوبدان ئېگىلەش كېەك.

      B  .  كۆپخىل خام ئەشيالارنى ئايرىپ پىشۇرۇش كېرەك  

  . C      باشقا پىشۇرۇش ئۇسۇلى بىلەن ئۆزئارا ماسلاشتۇرۇش كېرەك.

10. قويۇق ئاق شورپا تەييارلىغاندا ئادەتتە 10 كلوگرام خامئەشياغا 30 كلوگرام سۇ  قۇيۇلۇپ (      ) كلوگرام شورپا ئېلىنىدۇ .

  A    . 10              . B        20             C         .  30

11. تېتىتقۇلارنى تىزىپ قويۇشتا دائىم ئىشلىتىدىغانلىرىنى (    ) يەرگە تىزىش لازىم.

      A    . يېقىن        B         . ئوتتۇرىغا            . C    يىراق

12. پۈتۈن تۇخۇم ئومىچى  - تۇخۇم تەكشى ئارىلاشتۇرۇلۇپ ، كراخمال ، ئۇن ۋە (      ) قۇشۇپ تەييارلىنىدۇ

       A . تۇز                     B . سۇ               C    .  تېتىتقۇ

13. كراخماللاشنى قويۇقلۇق دەرىجىسىگە ئاساسەن قېلىن ۋە (         ) كراخماللاش دەپ ئىككىگە ئايرىشقا بولىدۇ.

A. قويۇق                 B. سۇيۇق                   C. نېپىز

14. خام ئەشياغا تەكشى تەم كىرگۈزۈپ ، بىردەم بېسىپ قويۇپ ، تەم سىڭگەندىن كېيىن كراخمالغا مىلەپ ياكى ئوماچلاپ ئاندىن (       ) سېلىش كېرەك .

     A  . سۇغا              .B ياغقا                   .C قاسقانغا

15. پىشۇرۇش دىگىنىمىز ماتېرياللارنى (          ) ، پىششىق يىمەكلىككە ئايلاندۇرۇشتۇر.

      A. قىزدۇرۇپ                B . رەتلەپ                 C. قاقلاپ

16.  تۆۋەندىكى  بۆلەكلەردىن قاينىتىپ  پىشۇرۇشقا ماس كېلىدىغىنى (       )

      A. سان گۆش                  B. پاچاق گۆش                C. ئومۇرتقا  

17.  بىر قەدەر چوڭ ماتېريالنى پىشۇرۇشتىن بۇرۇن دورە – دەرمەككە (          ) چىلاش كېرەك.

       A. ئۇزۇن ۋاقت             B. قىسقا  ۋاقىت         C. پۇشۇرىدىغان ۋاقىتتا

18.  ئوتتۇرھال ئوتنىڭ ئوت يالقۇنى پەس ھەم لىپىلداپ تۇرىدۇ ، رەڭگى قىزىل ، يورۇقى سەل خىرە ،رادىئاتسىيە تەپتى خېلى (                ) بولىدۇ .

        A. كۈچلۈك                      B. ئاجىز                  C. سۇس

19.  (      ( نى سېزىشكە بولىدىغان ئەڭ مۇۋاپىق تېمپىرا تۇرا 30-40 سېلسىيگرادوس.

            A . تەم                     B . ھىد                     C . پۇراق

20. ئۇلۇق ئوتتا تېز قورۇش ئۇسۇلىنىڭ قورۇش ۋاقتى (        ) بولىدۇ .

        A.  ئۇزۇن             .B قىسقا               .C 2 ~ 3 سائەت

21.    داغلاپ پىشۇرۇشتا خام ئەشيانىڭ (     ) تەرىپى ساپ سېرىق ساغارتىلىدۇ.

A. ئىككى تەرىپى           B. ھەممە                    C. ئۈستى

22.  (         ) پىشۇرۇشنىڭ رەڭگى چىرايلىق ، قورۇمىنىڭ ئاستى ياغلىق ، غوز – غوز ، خۇشپۇراق ، ئۈستى شىرىن تەملىك ، يۇمران بولۇشتەك ئالاھىدىلىككە ئېگە .

A. جىق ياغدا            B. ھوردا           C. چاپلاپ

23.  قاينىتىپ پىشۇرۇش – قىزارتىپ پىشۇرۇش ، ئاق پىشۇرۇش ۋە (       ) پىشۇرۇش دىگەن ئۈچ خىلغا ئايرىلىدۇ.

A . دۈملەپ                      B. قۇرغاق               C. شورپۇلۇق

24. قايناقسۇ ئارقىلىق چالا پىشۇرۇشقا بولىدىغان تاماق خام ئەشياسى (      ).

      A. بېلىق پارچىسى              B. تاسما بېلىق               C. پالەك

25. تۆۋەندىكى قورۇمىلار ئىچىدە قورۇشتىن بۇرۇن ۋە قورۇش جەريانىدا تەمى تەڭشىلىدىغىنى (       ).

       A.گويرو                     B.سۈيرو            C. ماپو دوفۇ

26.  تىزىپ پىشۇرۇش ئۇسۇلىدا خام ئەشيا (          ) تىزلىدۇ.

      A . پىشرۇش جەريانىدا      B. پىشۇرۇشتىن بۇرۇن      C. پىشۇرغاندىن كېيىن

27.  دۈملەپ پىشۇرۇش ئۇسۇلى رەڭگى ۋە تەم تەڭشەش ئۇسۇلى جەھەتتىكى پەرقىگە قاراپ سېرىق دۈملىمە ، قىزىل دۈملىمە ۋە (          ) دۈملىمە دىگەن 3 خىلغا ئايرىلىدۇ

      A . ئاق دۈملىمە.          B  . قۇرغاق دۈملىمە        C . ياغلىق دۈملىمە

28. شېكەر يىپچىسى چىقىرىشتا خام ئەشيا ئالدى بىلەن  (        ) پىشۇرۋېلىنىدۇ.

     A.  ياغدا داغلاپ              B. قاقلاپ                   C. ھوردا

29. تۆۋەندىكى خام ئەشيالار ئىچىدە قايسىسىنى خام پېتىچە بىۋاستە سوغ سەي قىلىپ تەييارلاشقا بولىدۇ؟ .

     A.  پىدىگەن                 B. كەرەپشى               C . غولكۆك

30.  سوزۇنچاق تەخسىنىڭ ئەڭ كىچىكى  (        ) چە ئۇزۇن كېلىدۇ.

A.mc 10                  B.mc 15                    C .mc 20



2. ھۆكۈم قىلىش سۇئالى (  توغرىسىغا √ بەلگە ، خاتاسىغا ⅹ بەلگە قويۇڭ ، ھەر بىرىگە 1دىن جەمى 20 نومۇر بېرىلىدۇ)



(    ) 1. دورا – دەرمەكلەرنىڭ بەلگىلەنگەن مۇددىتى بار بولۇپ ، ئۇزاق ساقلاش مۇۋاپىق ئەمەس .

(     ) 2. سوغۇق سەي تەييارلاشتا ، توغراشقا ئالاھىدە كۈچ سەرپ قىلىش، تازىلىق ۋە تەخسىگە ئۇسۇش تازىلىقغا، شەكىل كۆركەملىكىگە ئەھمىيەت بېرىش لازىم.

(     ) 3. قىسقا توغرالغان چىڭسەينى « گوڭ باۋ جىدىڭ » دىگەن سەيگە

سەپلەش ماتېريالى قىلىشقا بولىدۇ..

(     ) 4. كونا شۇرپىنىڭ تەمى تۇزلۇق بولىشى كېرەك ، شوڭا شېكەر

سېلىشقا بولمايدۇ.

(     ) 5. زەيتۇن نوغۇچ ئىككى بېشى ئىنچىكە ، ئوتتۇرىسى توم ، شەكلى

زەيتۇنغا ئوخشايدۇ . ئۇزۇنلۇقى تەخمىنەن  mc 200  كېلىدۇ .

(     ) 6. شورپا ئادەتتە قاچىنىڭ  % 85 ~ 90 تىنى ئېگىلىسە مۇۋاپىق .

(     ) 7. زىياپەت كىشىلەر مەلۇم ئىجتىمائى ئالاقە مەقسىتىدە يىغىلىپ ئولتۇرۇپ تاماق يەيدىغان ، مۇئەييەن ئۆلچەم ۋە سۈپەتكە ئېگە پۈتۈن بىر يۈرۈش قورۇما تاماقتىن ئىبارەت .

(     ) 8. شەندوڭ قورۇمىلىرى جىنەن بىلەن چوڭچىڭدىن ئىبارەت ئىككى

جاينىڭ قورۇمىلىرىدىن تەركىپ تاپقان .

(      ) 9. كونا شورپىدا قورۇما تەييارلاشتا قازانغا ئالدى بىلەن خام ئەشيانى

سېلىپ ، سۇ  قۇيۇپ ، ئاندىن دورا – دەرمەكلەرنى سېلىپ قاينىتىلىدۇ.

(     ) 10. ساماۋەر شورپىسىدا تاماق يىگۈچىلەر ئۇنىڭ تەمىنى ۋە قازاندا تۇرۇش ۋاقتىنى ئۆزىنىڭ خاھىشى ۋە ياخشى كۆرۈشىگە ئاساسەن تەڭشىيەلەيدۇ.

(      ) 11. قاقلاپ پىشۇرۇشتا خام ئەشياغا ئالدىنئالا تەم كىرگۈزۈشنىڭ  

ھاجىتى يوق.

(    ) 12. قىزارتىپ پىشۇرۇلغان قورۇمىنىڭ رەڭگى ساپسېرىق ياكى قىزىل پارقىراق ،يۇمران ياكى يۇمشاق ، ئىنتايىن مەززىلىك  تەملىك بولۇشتەك ئالاھىدىلىككە ئېگە .

(      ) 13. « گو تا  دو فۇ » دىگەن قورۇمىغا پۇرچاق ئۇيۇت

مىسى قوشۇمچە( سەپلەش ) ماتېريال قىلىنىدۇ .

(     ) 14. تەملەر ئاساسىي تەم  ۋە ئارىلاشما تەم دەپ ئىككى چوڭ

تۈرگە ئايرىلىدۇ.

(     ) 15. كراخماللاشتىكى مەشغۇلات ئاچقۇچىنىڭ 1- كراخماللاش ۋاقتى

مۇۋاپىق بولىشى لازىم.

(     ) 16. ئۇلۇق ئوتتا تېز قورۇشتا خام ئەشيا ئالدى بىلەن پەقەت ياغدىلا

چالا پىشۇرۋېلىنىدۇ.

(     ) 17. جىق ياغدا  پىشۇرۇش ئىچىدىكى ئاددى پىشۇرۇشتا خام ئەشياغا

تەم كىرگۈزۈلگەندىن كېيىن ئۇنغا بېسىلىدۇ ياكى ئوماچلىنىدۇ.

(     ) 18. « شياڭ سۇ جى » دىگەن  قورۇمىدا توخۇ ئالدى بىلەن

قاسقاندا پىشۇرىۋېلىنىدۇ.

(     ) 19. « يۈشىياڭ روسى » دىگەن قورۇما قاسقاندا پىشۇرۇپ تەييارلىنىدۇ.

(    ) 20. شورپا چىنىسى پۈتۈن پېتى تەييارلىنىدىغان توخۇ ، ئۆردەك قاتارلىق

قورۇما – تاماقلارنى ئۇسۇشقا ئىشلىتىلىدۇ.

      3. بوش ئورۇننى تولدۇرۇش سۇئالى ( ھەر بىر بوش ئورۇنغا1 دىن جەمى 30 نومۇر بېرلىدۇ.)

1. ئىسلاش – ئىش قوشۇپ بىر ياقىلىق قىلىنغان يېرىم تەييار خام ئەشيانى ئىسلاش قازىنىغا سېلىپ ، ھەرە (     ) ، (      ) شېخى ، (       ) ، (      ) پاخىلى ، (       ) قاتارلىقلارنى يېقىلغۇ قىلىپ ، ئوت يېقىپ ئىس چىقىرىش يولى بىلەن خام ئەشيانى پىشۇرۇدىغان ئۇسۇلنى كۆرسۈتۈدۇ.

2. ئوت يالقۇنىنىڭ ئىگىز – پەسلىكى ، يورۇقىنىڭ كۈچلۈك – ئاجىزلىقى ۋە رادىئاتسىيە تەپتىنىڭ كۈچلۈك – ئاجىزلىقىغا قاراپ ، ئوت كۈچى (          ) ، (         ) ، (        )، (          ) دىگەن 4 تۈرگە ئايرىلىدۇ.

3. ئىسسىق مايدىن ئۆتكۈزۈشكە مۇناسىپ كېلىدىغان ماتېرياللار بىر قەدەر كەڭ بولۇپ، توخۇ  ، (       ) ،  (       ) ، (     ) ، (     ) ، (     ) ، (      ) گۆشى قاتارلىقلار نىڭ ھەممىسىنى مايدىن ئۆتكۈزۈشكە بولىدۇ .

4. قورۇش – كېسىپ توغراپ چاسا ، (     ) ، (     ) ، (     ) ، (      ) ، (    ) ، (        ) ، (         ) قىلىپ تەييارلانغان كىچىكرەك خام ئەشيالارنى (    ) ياكى ئاز ياغدا ، ئۇلۇق ياكى ئوتتۇرھال ئوتتا تېز پىشۇرۇپ قورۇما تەييارلاش ئۇسۇلى .

5. قورۇما تاماقلارنى داستىخانغا ئېلىپ چىقىش تەرتىبى : سوغۇق سەي ، (     )، (     ) ، (      )، (      ) ، (       ) ، (      ) ، (     ) .

        4. جاۋاپ بېرىش سۇئالى (جەمى 20 نومۇر بېرىلىدۇ.)

1.   ئاشپەزلىك ئاساسىي ماھارىتى قايسىلار؟ ( 8 نومۇر )  

2.   سۇدا چالا پىشۇرۋېلىشنىڭ رولى قايسىلار ؟ ( 5 نومۇر )

3.   تەم تەڭشەشنىڭ ئاساسىي پىرىنسىپلىرى قايسىلار؟ ( 4 نومۇر )

4.   قايناۋاتقان سۇدا تېز پىشۇرۇش   ؟ ( 3 نومۇر )




چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2011-04-24 22:30 | ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( axtuzi ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

56tori
چالىقۇش
دەرىجىسى : تۆھپىكار ئەزا


UID نۇمۇرى : 2942
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 140
شۆھرىتى: 1400 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 1400 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 143 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 88(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-04-24
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-06-16
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

ئاشپەز ئۇستام،ئاشپەز مۇنبىرى ئۈچۈن ناھايتتى كۆپ ئەجىر قىلۋاتىدىلا، رەھمەت.
xukran
چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-04-25 22:07 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( چالىقۇش ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
ئاشپەز مۇنازىرە مۇنبىرى » يىمەكلىك كەسپىنى باشقۇرۇشتىكى تەجىربە-ساۋاقلار..
ئۇيغۇرچە كۇنۇپكا