ئالما،قارا قېرىن قۇلاق ۋە يېسىۋېلەكنىڭ شىپالىق رولى
ئەتىياز كۈنلىرى يېمەك -ئىچمەك،تۇرمۇش ئادىتى سەۋەبىدىن ئاسانلا ھەزىم بۇزۇلۇپ ، ئاشقازان ئۇچەي خىزمىتى توسالغۇغا ئۇچىراپ ، يېمەكلىك ياخشى ھەزىم بولماي، ئۇچەي يوللىرىدا ئۈزۈن ۋاقىت تۇرۇپ قېلىپ، بىر قىسىم چىقىرىندى ماددىلارنىڭ بەدەن سىرتىغا چىقىرىلىشى ئاستىلاپ، سالامەتلىگىمىز تەسىرگە ئۇچرايدۇ.
ئالما، يېسىۋېلەك، قارا قېرىن قۇلاق قاتارلىق يېمەكلىكلەرنىڭ ئۇچەي يوللىرىنى تازلاش ۋە سىلىقلاشتۇرۇش رولى بۇلۇپ، بۇخىل مېۋە كۆكتاتلارنىڭ رولىدىن پايدىلىنىپ ، ئاشقازان ئۇچەي خىزمىتىنى ياخشىلاش مەقسىتىگە يەتكىلى بولىدۇ.1. ئالمىنىڭ ئادەتتە ، بەدەندىكى ئاليۇمىن ۋە سىمابنىڭ يىغىلىپ قېلىشىنىڭ ئالدىنى ئېلىش، تېرىنى سىلىقلاشتۇرۇش، يۈمرانلاشتۇرۇش رولى بۇلۇپ، ئۇنىڭدىن باشقا ئالما ئارقىلىق ئورۇقلاش مەقسىدىگىمۇ يەتكىلى بولىدۇ.
2.يېسىۋېلەك ھەزىمنى ياخشىلاپ، ئۈچەينىڭ لومۇلدىشىنى ئىلگىرى سۇرۇپ ، چوڭ تەرەتنىڭ راۋانلىقىغا كاپالەتلىك قىلىدۇ. ھەم ئۇچەي راكىنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ.
3 قارا قېرىن قۇلاقنىڭ ئاشقازان ئۇچەي يوللىرىنى راۋانلاشتۇرۇش، ھەزىمنى ياخشىلاش، قەۋزىيەتنىڭ ئالدىنى ئېلىشتەك رولى بار . قارا قېرىن قۇلاق تەركىبىدە يەنە تاشنى پارچىلايدىغان تەركىبلەر بۇلۇپ، ئۆت ۋە سۈيدۈك يولى سېستىمىسىدىكى، تاشلارنى ئېرىتىپ ، بەدەن سىرتىغا چېقىرىش خۇسۇسىيىتى بار .