نان (馕)
ئۇيغۇر مەدىنىيتىدە نان ئالاھىدە ئورۇندا تۇرىدىغان غىزادۇر. نان- ئۆزىنىڭ ئسىىىق-سوغۇققا چىدامچانلىقى بولكا ۋە باشقا مۇشۇ خىل تۈردىكى يىمەكلىكلەرگە قارىغاندا كۈچلۈكلىكى، تەبىئىتىنىڭ مۆتىدىللىكى....قاتارلىق سەۋەپلەر بىلەن خەلقىمىزنىڭ داستىخىنىدا كەم بولسا بولمايدىغان تائامغا ئايلانغان.مېھمان چاقىرغاندا، ھېيت-ئايەملەردە نان داستىخاننىڭ ئوتتۇرىسىغا تىزىلىپ، ئۇيغۇر يىمەكلىكلىرىنىڭ سەركەردىسى سۈپىتىدە داستىخاننىڭ شۆھرىتىنى ئاشۇرسا، سەپەرلەردە ئايرىلماس ھەمرايىڭىزغا ئايلىنىپ، بىخەتەرلىك تۇيغۇسى بېغىشلايدۇ.

ناننىڭ تۈرلىرىمۇ كۆپ بولۇپ سىز ئېتىياجىڭىزغا ئاساسەن تاللاپ ئىستىمال قىلالايسىز. ئەجداتلىرىمىز مېھمانغا سۆلەتلىك قاتلىما ۋە ئاق نان، سەپەرگە ئەپچىل، كۆپ ھەجىمنى ئىگەللىمەيغان گىردە،ياشانغانلارغا قاتمايدىغان ياكى سۇدا ئاسان يۇمشايدىغان پوم نان، بالىلارغا ... دىگەندەك نان تۈرلىرىنى بارلىققا كەلتۈرگەن.
ھازىرقى داستىخنىمىزغا قاراپ باقساق، نان يەنىلا داستىخاننىڭ مەركىزىگە قويۇلغان بولسىمۇ، ئۇنى ياقتۇرۇپ يەيدىغانلار چەكلىكلا. ياشلىرىمىز ۋە بىر قىسىم بالىلىرىمىز ئاتا مىراس نېنىمىزدىن قۇۋۋىتى تۆۋەن بولكىلارنى بەكرەك ياقتۇرۇپ يەيدىغان ئەھۋاللار كۆپىيىپ قالغان. مەن ناۋاي ئەمەس، بىراق ، ئۇيغۇر. مەنلا ئەمەس، بارلىق قېرىنداشلىرىمىزنىڭ مىللى ئەنئەنىمىزگە ۋارىسلىق قىلىش ۋە ئۇنى راۋاجلاندۇرۇش بۇرچى بار.مەن بۇ ئارقىلىق بولكا ۋە باشقا يىمەكلىكلەرنى چەكلىمەكچى ياكى يەكلىمەكچى ئەمەس، بىراق ئاشۇ نانلىرىمىز 100ياشتىن ئاشقان ئۆمۈر چولپانلىرىنىڭ كۆپلۈكى جەھەتتە ئالدىنقى قاردا تۇرىدىغان مىللىتىمىزنىڭ ئۇزۇن ئۆمۈر كۆرۈشىدە ھىچقانچە رول ئوينمىغانمىدى؟
[ بۇ يازمادولانتەرپىدىن2011-02-16 19:42دە قايتا تەھر ]