تەم - تاماق قورۇمىلارنىڭ يادروسى بولۇپ ، ئۇ چوڭ جەھەتتىن 3 تۈرگە بۆلۈنىدۇ .
1. خېمىيەلىك تەم : تۇزلۇق ، تاتلىق ، ئاچچىق ، چۈچۈك ، مەززىلىك ، پۇراقلىق ، قىرتاق ، كۈيۈشكەن قاتارلىق 8 خىل .
2. پىزىكىلىق تەم : قاتتىق ، يۇمشاق ، بوش ، كۆپكەن ، ئىسسىق ، سوغۇق ، سالقىن ، قاتتىق ، چۈرۈك ، يۇمشاق ، قايناق قاتارلىق 11 خىل .
3. پىسخولۇگخيىلىك تەم : رەڭ ، شەكىل ، زىننەت ، رېستورننىڭ بېزىلىشى ، قاچا - قۇچىلارنىڭ نەپىسلىكى ، تازلىق ئەھۋالى ، مۇلازىم - خىزمەتچىلەرنىڭ پوزىتسىيىسى قاتارلىقلار .
مانا مۇشۇ ئۈچ چوڭ تەمنىڭ ھەممىسى غىزالانغۇچىلارنىڭ غىزالىنىش ئۈنىمىگە تەسر قىلىدۇ . شۇنداقلا ، تاماقنىڭ ئومۇمىي سۈپىتىنىڭ غىزالانغۇچىلارنىڭ نەزىرىدىكى ئورنىنى بەلگۈلەيدۇ .
تەڭشىگۈچلەر :
1) تەم تەڭشىگۈچلەر :
1- تۇزلۇق تەملىكلەر : تۇز ، جاڭيۇ ، پۇرچاق بوتقىسى ، پۇرچاق -قىزىلمۇچ مۇرابباسى ، ئۇن مۇرابباسى ، تۇزلانغان كۆكتات ، سۈرلەنگەن گۆشلەر
2- تاتلىق تەملىكلەر : شېكەر ، ناۋات ، ھەسەل ، ئارپا شېكىرى ، مۇراببالار
3- چۈچىمەل تەملىكلەر : ئاچچىقسۇ ، پەمىدۇ مۇرابباسى ، لېمون شىرنىسى ، قارا ئۈرۈك ، دولانا
4- ئاچچىق تەملىكلەر : قىزىلمۇچ ، كۆكمۇچ ، ئۇۋاقمۇچ ، قىزىلمۇچ مېيى ، قىزىلمۇچ مۇرابباسى ، ئاق - قارا مۇچ ، كەررى تالقىنى ، خام سامساق
5- كۈيۈشكەن تەملىكلەر : كاۋاۋىچىن
6- مەززىلىك تەملىكلەر : تېتىقتقۇ ، قۇلۇلە يېغى ، بېلىق يې شەربىتى ، توخۇ شورپىسى ، قوي باڭزا شورپىسى
2) پۇراق تەڭشىگۈچلەر
1- قىرتاق ( ئاچچىق ) پۇراقلىقلار : ئەپلېسىن پوستى لاچىندانە ، چاي
2- خۇش پۇراقلىقلار : شاكالبەديان ، قوۋزاق دارچىن ، ىۇشبۇي چايلار
3- ھاراق پۇراقلىقلار : ھاراق تىلىپى ، دەرمەك ھاراق ، سېرىق ھاراق
3) رەڭ تەڭشىگۈچلەر
1- تەبىئى بوياقلار ، كۆكتات رەڭلىرى ، سۈنئى بوياق ،
2- ياغنىڭ ، ئوتنىڭ ھارارىتى
3- نىترات تۇزى ، نىترېت تۇزى
4) سۈپەت ( پىزىكىلىق تەم ) تەڭشىگۈچلەر
1- كۆپتۈرگۈچلەر : ئېچىتقۇ ، خېمىر تۇرۇچ ، ئېچىتقۇ تالقىنى ، زەمچە
2- ئۇيۇتقۇچلار : كالتىسىي پوسفاد ، كالستىي خلور .
3- قويۇقلاشتۇرغۇچلار : ئاگار ، يار يىلىم
4- يۇمشاتقۇچلار : كالا گكش يۇمشاتقۇسى ، سودا ، پالما پېرمىنتى
تەڭشىگۈچلەرنىڭ رولى :
1- ئۆزىدە ئېنىق تەم بولمىغان ماتېرياللارغا تەم كىرگۈزىدۇ
2- قورۇما - تاماقلارنىڭ ھەقىيقى تەمىنى بەلگۈلەيدۇ . ماتېرياللاردىكى غەيرى تەمنى چىقىرىدۇ .
3- قورۇما تاماقلارنىڭ رەڭگىنى گۈزەللەشتۈرىدۇ ، ئوزۇقلۇقىنى يۇقۇرى كۆتۈرۈدۇ .
4- مىكروپ ئۆلتۈرۈپ دېزىنفېكسىيىلەيدۇ ، ماتېرياللارنىڭ ساقلىنىش ۋاقتىنى ئۇزارتىدۇ .
5- ئىشتەينى ئېچىپ ، ھەزىم قىلىنىشنى ئىلگىرى سۈرۈدۇ .
[ بۇ يازماaxtuziتەرپىدىن2010-10-10 12:27دە قايتا تەھ ]