oznur.cn abduheni
بودەك
ئوماق بودەك
دەرىجىسى : ئالىي ئەزا


UID نۇمۇرى : 457
نادىر تېما : 9
يازما سانى : 668
شۆھرىتى: 214748364 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 2147483647 دوللار
تۆھپە: 2147483647 ھەسسە
ياخشى باھا: 8388607 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 127(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2009-05-03
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-11-17
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

ئۇيغۇرلارنىڭ غىزالىنىش ئادىتى ۋە تاماق تۈرلىرى


ئەجدادلىرىمىز كۈندىلىك تۇرمۇشىدا ئىككى ۋاق نان-چاي (ئەتىگەن يا كەشتە سۈتلۈك چاي) ، چۈشتە بىرۋاق ئاش بىلەن غىزالىنىدۇ. بۇ بىر ۋاقلىق ئاش ئادەتتە، كۆپ تەركىبلىك خېرىتلەردىن ھازىرلىنىدۇ.مەسىلەن، سۇيۇق ئاشنىڭ ئۇن ،گۆش،ماي، پىياز، چامغۇر ياكى ياڭيۇ، سامساق قاتارلىق خېرىتلەردىن، پولۇ گۈرۈچ،ماي،گۆش ، پىياز، سەۋزە قاتارلەردىن ھازىرلىنىدىغىنىغا ئوخشاش. بەزىدە ئەتىگەنلىك چايدا ھەر خىل مۇراببالارمۇ ئىستېمال قىلىنىدۇ. كەشلىك چايدا ياز كۈنلىرى ئۈزۈم ياكى قوغۇن، قىش كۈنلىرى ياڭاق ياكى ئۆرۈك مېغىزى ، كىشمىش ئىستېمال قىلىنىدۇ. بۇ ھەر بىر ئائىلىنىڭ ئىقتىسادېي ئەھۋالىغا قاراپ بولىدۇ. شۇنىڭدەك كەچلىكى سۇيۇقئاشمۇ ئىچىلىدۇ.

ئۇيغۇرلار ئادەتتە ئۇن تامىقى ۋە گۆش، قىيمىلىق تاماقلارنى كۆپرەك ئىستېمال قىلىدۇ.شۇنىڭدەك تاماقنىڭ ئالدى-كەينىدە قىزىق چاي ئىچىلىدۇ. بىر ئائىلىك ئادەم تاماق ۋاقتىدا جەم بولۇپ داستىخان ئەتراپىدا ئولتۇرۇپ ئەدەپ بىلەن تاماقلىنىدۇ. تاماق قول، قوشۇق، چوكىدا يېيىلىدۇ.

ئۇيغۇر تاماقلىرى مۇنداق چوڭ بەش تۈرگە ئايرىشقا بولىدۇ.

1.سۇيۇق-سەلەڭ تاماقلار:ئۇماچ، ئاتىلا، ياما، شوگۈرۈش، ماشخوردا، ئاق ئاش، سۇيۇقئاش.
سۇيۇقئاش -ئۇ چۆپنىڭ شەكلى ۋە ئىتىلىش ئۇسۇلىغا قاراپ، ئۈگرە،ياكى خام قىيما، قورۇما ئۈگرە ، كەسمە، قۇشقاچ تىلى كەسمە ، ئۈزۈپ تاشلاپ سۇيۇقئاش، پوسىلاق ئاش دېگەندەك يەتتە- سەككىز خىلغا ئارىلىدۇ قاتارلىقلارنى ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ.

2.گۆش ، ئادەتتە مۇنداق ئۇسۇل بىلەن يېيىلىدۇ:
شورپا، ئۇ ھازىرلىنىش ئۇسۇلىغا قاراپ ئاق شورپا، قورۇما شورپا، چەينەك شورپا دەپ ئۈچ خىلغا ئايرىلىدۇ .
كاۋاپ،ئۇ ھازىرلىنىش ئۇسۇلىغا قاراپ زىخ كاۋاپ ياكى توغرامچە كاۋاپ، قىيما كاۋاپ، تونۇر كاۋاپ، تاۋا كاۋاپ، قازان كاۋاپ، باراۋەت كاۋىپى، كۆممە كاۋاپ،دۈملىمە كاۋاپ دېگەندەك تۈرلەرگە بۆلۈنىدۇ.
سۈر گۆش،ئۇ قوي، ئات گۆشلىرى تۇزلىنىپ ئىسقا ئېسىلىپ قويۇلىدۇ.
قېزا،ئۇ ئات گۆشى پارچىلىنىپ تۇزلىنىپ ئات ئۈچىيىگە سېلىنىپ سۈرگۆشكە ئوخشاش ئىسلاش ئارقىلىق ھازىرلىنىدۇ.

3.قورۇما تاماقلار: ئەجدادلىرىمىز قورىما تاماقلارنى يېيىشنى ئانچە ئادەت قىلىپ كەتمىگەن. بۇئەجدادلىرىمىزنىڭ ئوۋچىلىق، كۆچمەن چارۋىچىلىق دەۋرىدىكى غىزالىنىش ئادىتى بىلەن مۇناسىۋەتلىك . ئىشلەپچىقىرىش ئۇسۇلىنىڭ داۋاملىق ياخشىلىنىشىغا ئەگىشىپ ئۇلارنىڭ يېمەك- ئىچمەك قۇرۇلمىسىدىمۇ تەدرىجىي ئۆزگىرىش ھاسىل بولۇش بىلەن قورۇما تاماق تېيىش ئادىتى شەكىللەنگەن. ئۇ ھازىرلىنىش ئۇسۇلىغا قاراپ ئۇن تەركىبلىك، گۈرۈچ تەركىبلىك قورۇما تاماق دەپ ئىككى خىلغا ئايرىلىدۇ.
ئۇن تەركىبلىك قورۇما تاماقلار: بۇ، لەڭمەن، پەرمان ،قورداق ،نان قورداق ، قىيما قورداق ، چۆپ ، ياپما ، سىقماق، زاڭ، تالقان، شوجۇرا (ھازىر پىنتاڭ ياكى سۇەنتاڭ دەپ ئاتالماقتا) ۋە ھەر خىل قورۇمىلارنى ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ.
گۈرۈش تەركىبلىك قورىما تاماقلار: بۇ پولۇ، شويلا، بەتتە، گاڭپەن، ھېسىپ، سىڭدۇرمە قاتارلىقلارنى ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ.


4.قىيمىلىق تاماقلار:قىيمىلىق تاماقلار مانتا، چۈچۈرە، جۇۋاۋا، سامسا ، پەرمۇدە، خوشاڭ، گۆش نان، پۆرە، تۇرمەل، تەپمەك، مۇندەك ، شوڭگۇتماق قاتارلىق تاماقلارنى ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ.


5.تاتلىق يېمەكلىكلەر:ھالۋا، بۇلىماق، شېكەر مانتا، رىشالە قاتارلىقلارنى ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ .


مەنبە_(ئۇيغۇر ئېتنوگرافىيىسى) ئېلىندى.

چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2010-08-16 19:50 | ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( بودەك ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

قىران
دەرىجىسى : ئالىي ئەزا


UID نۇمۇرى : 647
نادىر تېما : 2
يازما سانى : 477
شۆھرىتى: 5275 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 6202 دوللار
تۆھپە: 3 ھەسسە
ياخشى باھا: 561 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 75(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2010-06-18
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-08-09
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

بودەك خېنىم كەمدىدار بولۇپ كىتىۋاتىلا جۇمۇ ئۇنداق قىلماي مۇنبەرگە كىرىپ مۇشۇنىڭدەك ياخشى تىمىلارنى يوللاپ بىزنى بەھىرلەندۈرۈپ تۇرسىلا.
قارىسام بۈگۈن باشقۇرغۇچى دىگەن ناملىرى يوق تۇرىدۇ سەۋەبىنى بىلىشكە بۇلارمىكىن؟؟؟؟
رۇڭگېي ئالوي مەھسۇلاتلىرىغا قىزىقامسىز!!!
چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2010-08-17 10:59 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( قىران ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

ناۋات
كۆكلەي دىسەڭ ئۇيغۇرۇم.سۇ بۇلايمۇ،يىلتىز مۇ؟

دەرىجىسى : ئالىي ئەزا


UID نۇمۇرى : 506
نادىر تېما : 15
يازما سانى : 580
شۆھرىتى: 214748344 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 2147483627 دوللار
تۆھپە: 2147483647 ھەسسە
ياخشى باھا: 8388605 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 253(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2009-05-10
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-05-29
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

4.قىيمىلىق تاماقلار:قىيمىلىق تاماقلار مانتا، چۈچۈرە، جۇۋاۋا، سامسا ، پەرمۇدە، خوشاڭ، گۆش نان، پۆرە، تۇرمەل، تەپمەك، مۇندەك ، شوڭگۇتماق قاتارلىق تاماقلارنى ئۆز ئىچىگە ئالىدۇ.

مەن بەك ئامراق دە بۇ تائاملارغا.
چوققا [2 - قەۋەت] ۋاقتى : 2010-08-17 15:44 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( ناۋات ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

خەۋەرچى
دەرىجىسى : يېڭى ئوگەنگۇچى


UID نۇمۇرى : 2190
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 14
شۆھرىتى: 160 كىشلىك
مۇنبەرپۇلى: 160 دوللار
تۆھپە: 0 ھەسسە
ياخشى باھا: 19 نومۇر
توردىكى ۋاقتى : 0(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-02-02
ئاخىرقى كىرگىنى:2011-09-22
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

===============مۇنبەر كۆرگەندە تېما ئىنكاس يېزىشنى ئۇنۇتماڭ=================

مول بىلىملەرگە ئىگە قىلغىنىڭىزغا كوپ رەھمەت بودەك قىز
چوققا [3 - قەۋەت] ۋاقتى : 2011-09-17 00:12 |

 ======== ئاشپەز مۇنبىرىگە باسقان قەدىمىڭىزگە مەرھابا ========

ئۈستىدىكى مەزمۇن ئاشپەز ئەزاسى ( خەۋەرچى ) نىڭ شەخسى كۆز قارىشىغا ۋەكىللىك قىلىدۇ. 

كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
ئاشپەز مۇنازىرە مۇنبىرى » ئۇيغۇرلارنىڭ شىپالىق تائاملىرى
ئۇيغۇرچە كۇنۇپكا