]خۇرۇچى[
ئاق ئۇن بىر كىلوگىرام ،سۇڭپىياز ئىككى تال ، تۇخۇم 12دانە ،قارمۇچ بىر چىمدىم .قوي گۆشى 500گرام ، كاۋاۋىچىن بىر چىمدىم ، دۇمبە ياغ 140گرام ،جاڭيۇ ئازراق ،ئاچچىقسۇ ئازراق ،سامساق ئەككى باش ،پالەك تۆت تۈپ.
]ئېتىش ئۇسۇلى [
1.خېمىر ئېشى سېرىق لەغمەن ياسىغاندەك ياسىلىدۇ ، گۆش پىشۇرۇلۇپ يالپاغداپ توغراپ قويىلىدۇ ،شورپا قايناپ تۇرىدۇ ،
2.ئىككى دانە تۇخۇمدا نىپىز پوشكال ياساپ ئىنچىكە توغرىلىدۇ ،قايناۋاتقان شورپىغا قۇناقتەك توغرالغان سۇڭپىياز دۇمبە ياغ .ئۆششاق توغرالغان سامساق ،چوڭ -چوڭ توغرالغان پالەك ،تۇز ،سوققان كاۋاۋىچىن ، ئازراق جاڭيۇ ،ئاچچىقسۇ قۇيۇلۇپ تەمىنى تەڭشەپ ،خۇرۇچلۇق پىششىق شورپا تەييارلىنىدۇ ،
3.سېرىق لەغمەننى ئىسىتىپ چوڭقۇر تەخسىگە ياكى چىنىگە ئىلىپ يالپاغدالغان گۆشتىن بىر نەچچە پارچە سېلىپ ئۇنىڭ ئۈستىگە ئىنچىكە توغرالغان تۇخۇم پوشكىلى سىلىنىپ،تەييارلانغان خۇرۇچلۇق پىششىق شورپىدىن قۇيۇپ،سوققان قارمۇچ سېپىپ تەييارلىنىدۇ ، تۇخۇمنى قايناۋاتقان شورپىغا چېقىپ پۇتۇن پىتى پۇشۇرۇپ ھەر بىر قاچىغا بىردىن تۇخۇم سالسا تىخىمۇ تاخشى بولىدۇ ،
]ئالاھىدىلىكى [
شورپىسى يېڭى ،سۈزۈك ،مەزىلىك كۇچا خەلقىنىڭ ئەنئەنىۋى ئەتىگەنلىك تائاملىرىدىن بىرى بۇلۇپ ،يۇتازا ياكى كىچىك بولاق مانتا بىلەن قوشۇپ ئىستىمال قىلىنىدۇ [





