سەۋەبى: بۇ كېسەللىك، يۇقۇملىنىش ۋە كۆز تازىلىقىغا رىئايە قىلماسلىق، كۆزى ئاغرىق كىشىلەر ئىشلەتكەن سايمانلارنى ئىشلىتىش، زۇكام ۋە سۆزنەك قاتارلىق كېسەللىكلەرنىڭ ئاسارىتى سەۋەبىدىن كېلىپ چىقىدۇ. ئالامىتى: كۆز قىزىرىپ ئىششىش، قاپاق ئىچكى شىللىق پەردىلىرىمۇ ئىششىش، كۆزى قان قۇيغاندەك بولۇپ قېلىش، باش ۋە گەجگىلىرى ھەم كۆز ئالمىسى لوقۇلداپ ئاغرىش، كۆزدە ئېچىشىش ۋە قادىلىش سېزىلىش، ئۇيقۇ قېچىش، كۆزنى ئاچالماسلىق، يورۇققا قارىيالماسلىق، چاپاق ئېقىش قاتارلىق ئالامەتلەر بىلەن ئىپادىلىنىدۇ. 1 - رېتسېپ تەركىبى: بىنەپشە ئالتە گرام، سەرپىستان بەش دانە، چىلان تۆت دانە، تەمرى ھىندى 120 گرام، سۇ مۇۋاپىق مىقداردا. تەييارلاش ئۇسۇلى: دورىلارنى قاينىتىلغان سۇغا چىلاپ، تەمىنى چىقىرىپ تەييارلىنىدۇ. ئىشلىتىش مىقدارى: كۈنىگە ئىككى قېتىم، ھەر قېتىمدا مۇۋاپىق مىقداردا ئىچىلىدۇ. 2 - رېتسېپ تەركىبى: سەبرە سۇقۇترى، ئوسارە ئەپسەنتىن، مەستىكى رۇمى، غارىقۇن 10 گرامدىن، ئاچچىقتاۋۇز، سوقمۇنىيا بەش گرامدىن. تەييارلاش ئۇسۇلى: دورىلارنى يۇمشاق سوقۇپ، ئەلگەكتىن ئۆتكۈزۈپ، كەرەپشە سۈيى بىلەن خېمىر قىلىپ، پۇرچاقتەك چوڭلۇقتا كۇمىلاچ تەييارلىنىدۇ. ئىشلىتىش مىقدارى: كۈنىگە بىر قېتىم، ھەر قېتىمدا 7 ~ 9 تالدىن ئاخشىمى ئىستېمال قىلىنىدۇ. 3 - رېتسېپ تەركىبى: ئاق لەيلىگۈلى 30 گرام، ھۆل يۇمغاقسۈت، ئەنگۈرشىپا 15 گرامدىن، يېڭى تۇغقان ئايالنىڭ سۈتى مۇۋاپىق مىقداردا. تەييارلاش ئۇسۇلى: دورىلارنى يۇمشاق سوقۇپ، ئەلگەكتىن ئۆتكۈزۈپ، ئايال سۈتى بىلەن يۇغۇرۇپ خېمىر تەييارلىنىدۇ. ئىشلىتىش مىقدارى: كۈنىگە بىر قېتىم گەجگىگە تېڭىلىدۇ |