دولان |
2014-06-04 12:39 |
كاۋا بىلەن پىيازنىڭ شىپالىق رولى
پىيازنىڭ شىپالىق رولى دىماق پۈتۈپ قالغاندا پىيازنىڭ پارچىسىنى بۇرۇن تۈشۈكىگە باسقاندا ، ئۈنۈمى ئادەتتىكى دورىلارنىڭكىدىن تېز بۇلىدۇ ، زۇكامدىن قىزىتمىسى ئۆرلەپ قالغاندا پىيازنى قاينىتىپ قىزىق پېتى ئىچىۋەتسە تەرلىتىپ قىزىتمىنى ياندۇرۇپ زۇكامنى ساقايتىدۇ . بەش تال زەنجىۋىل بىلەن 10 تال غول پىيازنى 20 مىنۇت سۇغا چىلاپ ئاندىن قاينىتىپ ، ئۇنىڭغا مۇۋاپىق مىقداردا قارا شېكەر ئارلاشتۇرۇپ ئىچسە ، زۇكام ، بەلغەملىك يۆتەل ، قۇسۇش ، ئىچى سۈرۈش قاتارلىق كېسەللىكلەرنى داۋالىغىلىغىلى بۇلىدۇ . پىياز تەركىبىدە گۈڭگۈرۈت ماددىسى ۋە بەدەنگە كېرەكلىك ماددىلار مول بولغاچقا ، ئۇنى ئىستىمال قىلغاندا بەدەندىكى ئەخلەتلەرنى چىقىرۋېتىپ ، مۇسكۇل تېرىلەرنى تازلاپ ، قېرىلىق دېغىنى ئازايتىپ ، تېرىنىڭ قېرىشنى كىچىكتۈرىدۇ . پىيازنى چاناپ ئازراق ئاچچقسۇ قۇيۇپ ناشتىدا يىسە قېرىشنى كىچىكتۈرىدۇ . ئۇيقۇ كەلمىگەندە توغرالغان پىيازنى ياستۇق يېنىغا قۇيۇپ قويسا ئاسان ئۇيقۇ كىلىدۇ . بۇرۇن ياللۇقىغا گىرىپتار بولغۇچىلار پەلكۈچنى پىياز سۈيىگە چىلاپ بۇرۇن تۈشۈكىگە كۈندە 3-4 قېتىم تەككۈزۈپ بەرسە ئۈنۈمى تېز بۇلىدۇ . پىياز سۈيىنى بۇرۇن تۈشۈكىگە 5-7 كۈنگىچە تەككۈزۈپ بەرسە ، دىماق پۈتۈپ قېلىش ، بۇرۇن ياللۇغلىنىپ ئىشش ، بۇرۇن قىچىشىش ، بۇرۇن قىزىرىپ سۇ ئېقىش قاتارلىقلارغا پايدا قىلىدۇ . غولپىياز تەركىبىدە بىر خىل پارغا ئايلنىدىغان ئالاھىدە ماي بۇلۇپ ، بۇ خىل ماي تەركىبىدە " پىياز ئاچچىق ماددىسى " دەپ ئاتىلىدىغان بىر خىل ماددا بار ، بۇ خىل مادىنىڭ ئادەتتە مىكروپ ئۆلتۈرۈپ ئىقتىدارى ئىنتايىن يۇقىرى ، ئۇ نەپەس يۇلى يۇقۇملىنىش كېسەللىكلىرى ، سوغۇقتىن بۇلىدىغان زۇكام قاتارلىقلارننىڭ ئالدىنى ئېلىشتا كۆرىنەرلىك ئۈنۈمگە ئىگە بولغاندىن سىرىت يەنە ھەزىم قىلىش سۇيۇقلۇقىنىڭ ئاجىرلىپ چىقىشىنى ئىلگىرى سۈرۈش ، ئاشقازان ئۈچەيدە يىغىلىپ قالغان كېرەكسىز ماددىلار ۋە يەللەرنى بەدەن سىرتىغا چىقىرىپ تاشلاپ ، ئىشتاھانى ئېچىپ ، تالنى ساغلاملاشتۇرۇپ ، بەدەننى قۇۋەتلەيدۇ ، ئۇنىڭدىن باشقا يەنە يۇقىرى قان بېسىم قاندىكى ماي ۋە قەنىت مىقدارىنى تۆۋەنلىتىپ ئادەمنىڭ ئېمونىت ئىقتىدارىنى ئاشۇرىدۇ .
پىيازنى پىشۇرۇپ ھەسەلگە ئارلاشتۇرۇپ ئىستىمال قىلسا ، قان سىيىش كېسىلىگە شىپا بۇلىدۇ .
|
|