بۇ يازمىنى ئاخىرىدا چېچەك تەھرىرلىگەن. ۋاقتى 2016-3-3 23:03
سۇنۇققا پايدىلىق چارىلەر ۋە زىيانلىق يېمەكلىكلەر-
سۇنۇققا زىيانلىق يېمەكلىكلەر ھەققىدە- سۇنۇقنى تېز تۇتقۇزۇشقا كىتابلاردا مومىيانى تەۋسىيە قىپتۇ.
مەنمۇ باشقىلاردىن بۇنىڭ ئۈنۈمىنىڭ ھەقىقەتەن ياخشى ئىكەنلىكىنى ئاڭلىدىم.
لىكىن بازاردىن بۇنىڭ ھەقىقى ئىشەنچلىكىنى تاپماق تەس ئىكەن. مومىيا يازنىڭ تومۇز ئىسسىق كۈنلىرىدە بەزى تاغلارنىڭ يېرىقلىرىدىن سىزىپ ئېقىپ چىقىپ قىتىشىش نەتىجىسىدە ھاسىل بولىدىغان بىر خىل جىسىم ئىكەن.
ئۇ ئىلگىركى ھەم ھازىرقى ۋاقىتتا جەسەتنى چىرىشتىن ساقلاش ھەم قاتۇرۇش ئۈچۈن ئەتىۋارلىق، كەم تېپىلىدىغان موھىم دورا ھېسابلىنىدىكەن. ئىلگىركى ۋاقىتلاردا موميانى ئىزدەشتە ئوۋچىلار بىرەر كىيىك، بۇغا دېگەندەك ھايۋانغا قاپقان قۇرۇپ ئۇنىڭ پۇتىنى سۇندۇرۋېتىدىكەن. ئاندىن ئۇنى قويۇپ بىرىپ ئارقىسىغا چۈشۈدىكەن. پۇتى سۇنغان جانىۋار پۇتىنى سۆرىگەن پېتى تاغ قاپتاللىرىغا بىرىپ مومىيانى ئىزدەپ تاپىدىكەن دە ئۇنى يالاپ بىر ئاز يەۋالىدىكەن. ئارقىسىدىن پايلاپ يۈرگەن كىشىلەر مومىيانى مۇشۇنداق تاپار ئىكەنمىش ھەم ئۇنىڭ ھەقىقى مومىيا ئىكەنلىكىگە جەزىم قىلار ئىكەنمىش. بۇنى سۇنۇق ئۈچۈن بىر ئىستاكان سۈت بىلەن بۇغداي چوڭلۇقىدا ئىستىمال قىلىپ بەرسە بولىدىكەن. ئۇندىن باشقا سۇنۇقنى بالدۇر تۇتقۇزۇشقا تۇخۇم شاكىلىنى تازىلاپ يۇمشاق ئىزىپ مۇۋاپىق مىقداردا ئىچىپ بەرسە ئۈنۈمى بولىدۇ. سۈت، سۆڭەك شورپىسى، ھەسەل، ئەركىن يايلاپ دانلايدىغان توخو تۇخۇمى قاتارلىقلارنى ئوزۇقلۇق قىلسا بولىدۇ. تېبابەت دورىلىرىدىن ماددىتىل ھايات ، داۋائىل مىشكى دېگەن دورىلاردىن ئىستىمال قىلىپ بەرسە بولىدۇ. سۇنۇقنىڭ تۇتۇشىغا يامان تەسىر بىرىدىغان يېمەكلىكلەر: قېتىق، ھۆل مېۋە-چېۋىلەرنى كۆپ ئىستىمال قىلىش، لەڭپۇڭ-راڭپىزا دېگەندەك سوغۇقلۇقلار ھەمدە قەھۋە، كولا دېگەندەك كالتىسىينى خورىتىدىغان يېمەك-ئىچمەكلەر.
مەنبە:80 خالتا تېبابەت ساغلام ھايات تورى
سۈت ئىچسە زىيان قىلىدىغان بىمارلار 1.تۆمۈر كەملىكتىن بولغان قان ئازلىق كېسىلى بمارلىرى . يېمەكلىكتىكى تۆمۈر ھەزىم يولىدا ئىككىلەمچى تۆمۈرگە ئايلانغاندا ئاندىن بەدەنگە سۈمۈرلىدۇ . سۈت ئىچسە ، بەدەندىكى ئىككىلەمچى تۆمۈر بىلەن سۈتتىكى كالتىسى ، فوس تۇزلىرىدىن ئېرىمەيدىغان بىرىكمە ھاسىل بولۇپ ، تۆمۈرنىڭ سۈمۈرۈلۈشىگە تەسىر يەتكۈزۈپ ، قان ئازلىق كېسىلىنىڭ ساقىيىشىغا پايدىسىز بولىدۇ.
2. يېنىش خاراكتىرلىك قىزىل ئۆڭگەچ ياللۇغى بىمارلىرى . تەتقىقاتتا ئىسپاتلىنشىچە ، قايماقلىق سۈت تۆۋەنكى قىزىل ئۆڭگەچ پۈرمە مۇسكۇلىنىڭ تارىيىشىغا تەسىر يەتكۈزۈپ ، ئاشقازان سۇيۇقلۇقى ياكى ئۈچەي سۇيۇقلۇقىنىڭ يېنىشىنى كۈچەيتىپ ، قىزىلئۆڭگەچ ياللۇغىنى تېخىمۇ ئېغىرلاشتۇرۋېتىدۇ .
3. قورساق قىسمىنى ئوپېراتسىيە قىلدۇرغانلار . بۇلارنىڭ كۆپىنچىسنىڭ ئۈچىيىدە يەل پەيدا بولىۋالىدۇ . سۈت تەركىبىدە ياغ ۋە پىشلاق ئاقسىلى بىرقەدەر كۆپ بولۇپ ، ئاشقازان ۋە ئۈچەيدە ئاسان ھەزىم بولمايدۇ . ئېچىغاندىن كېيىن يەل پەيدا قىلىپ، ئۈچەيدىكى يەلنى تېخىمۇ كۆپەيتىۋېتىدۇ.بۇ ئۈچەينىڭ لۆمۈلدەش ئىقتىدارىنىڭ ئەسلىگە كېلىشگە پايدىسىز .
4. ھەزىم يولى يارىسى بىمارلىرى . سۈت گەرچە ئاشقازان كىسلاتاسىنىڭ يارىغا بولغان تەسىرىنى يېنىكلەتسىمۇ ، بىراق ئاشقازان ، ئۈچەي شىللىق پەردىسىنىڭ زور مىقداردا ئاشقازان كسلاتاسى ئاجرىتىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىپ ، كېسەلنى تېخمۇ ئېغىرلاشتۇرۋېتىدۇ .
5. سۈت قەنتى كىسلاتاسى كەمچىل بىمارلار . سۈت تەركىبىدە سۈت قەنتى بىر قەدەر يۇقىرى بولسىمۇ ، ئەمما ئۇ ھەزىم يولىدىكى سۈت قەنتى كىسلاتاسىنىڭ رولى ئاستىدا سۈت قەنتى ۋە گىلۇكوزىغا پارچىلانغاندىن كېيىنلا ئادەم بەدەنگە سۈمۈرلىدۇ . ئەگەر بەدەندە سۈت قەنتى كسلاتاسى كەمچىل بولسا ، سۈت ئىستېمال قىلغاندىن كېيىن قورساق ئاغىرش ۋە ئىچ سۈرۈش ئەھۋالى كۆرۈلىدۇ .
6 . ئۆت ياللۇغى ۋە ئاشقازان ئاستى بېزى ياللۇغى بىمارلىرى . سۈتتىكى ياغ ئۆت سۇيۇقلۇقى ۋەسىتېئاپلېسىنىنىڭ قاتنىشىشى ئارقىلىق ھەزىم بولىدۇ . بۇ خىل بىمارلار سۈت ئىچسە ، ئۆت ۋە ئاشقازان ئاستى بېزىنىڭ يۈكى ئېشىپ ، كېسىلى تېخىمۇ ئېغىرلىشىپ كېتىشى مۇمكىن.
مەنبە:ئىزدىنىش تورى
|