- تىزىملاتقان
- 2012-3-5
- ئاخىرقى قېتىم
- 2012-10-21
- ھوقۇقى
- 99
- جۇغلانما
- 2430
- نادىر
- 0
- تېما
- 25
- يازما
- 327
  
- يوقلىما
- 98
قىزغىنلىق- 639 سەر
تىللا- 37 دانە
تۆھپە- 386 سەر
شۆھرەت- 402 سەر
    
| ئادەتتە ئائىلىدە تاماق ئەتكەندە ئېشىپ قېلىشتىن ساقلانغىلى بولمايدۇ . ھەممىگە ئايانكى ئاشقان تاماق تەركىبىدە نىترىت مىقتارى كۆپ بۇلىدۇ .نىترىت ئەسلىدىمۇ بىر خىل زەھەرلىك ماددا بۇلۇپ ھىساپلىندۇ .ئۇ ئاشقازاندا ئاقسىل بىلەن ئۇچراشقاندا ،راك پەيدا قىلغۇچى نىترىپزامىن ماددىسىنى شەكىلللەندۇردۇ .سانلىق مەلۇماتلارغا ئاساسلانغاندا نىترىتنىڭ %80ئى كۆكتاتتىن كىلىدىكەن .كۆكتاتنى تېمپۇراتۇرسى بىر قەدەر يۇقۇرى جايغا ئۇزاقراق قويغاندا ،نىترىتنىڭ مىقتارى ئېشىپ كىتىدىكەن .ئۇنىڭدىن باشقا ،نىترىت ئۇزۇقلۇقنىڭ ئېقىپ كىتىشىنى كەلتۈرۈپ چىقىرىدىكەن .شۇڭا ئامال بار ئاشقان قورۇما ،تائاملارنى يىمەسلىك كېرەك ئىكەن .ئاڭ ياخشىسى ئاشقان سوغاق ئەتمىلەرنى تېخىمۇ يىمەسلىك كېرەك ئىكەن .چۈنكى سوغوق ئەتمىلەرنى ئىسىتقىلى بولمىغاچقا ،ئۇنىڭ تەركىبىدىكى مىكروپلار ئىچ سۈرۈش قاتارلىق ئەھۋاللارنى كەلتۈرۈپ چىقىردىكەن . ئۇنداقتا ئاشقان تاماقلارنى قانداق بىر تەرەپ قىلىش كېرەك ؟ 1. ئاشقان تاماقنى يېڭى ساقلاش پىليونكىسىغا ياخشى ئوراپ ،موزلىغاندىن كىيىن توڭلاتقۇدا ساقلاش ،ئوخشاشمىغان تائاملارنى ئايرىپ قۇيۇش لازىم .ئاڭ ياخشىسى ئاشقان تاماقلارنى بەش –ئالتە سائەت ئىچىدە يەۋېتىش كېرەك . 2. توڭلاتقۇدا ساقلانغان تاماقلارنى قازاندا ئىسسىتىپ ئىستىمال قىلىش لازىم .چۈنكى تاماقتىكى مىكروپلار يۇقۇرى تىمپۇراتۇردا ئۆلىدۇ .
مەنبە :قانۇنچىلىق گېزىتى |
|