
     ھەر كۈنى ئەتتىگەنۋە كەچتە ئاچ قورساققا بىر قوشۇقتىن ھەسەل يىېسە ، ئىچكى ئەزالارنى ساغلاملاشتۇرۇپ ، ئاغرىق توختىتىدۇ . دائىم ھەسەل يەپ بەرسە ، قان تومۇر قېتىشىشنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ .                                         

     ھەر كۈنى ناشتىدا بىر نەچچە تال زەنجىۋىل يەپ بەرسە ، قان ئايلىنىشنى ئىلگىرى سۈرۈپ ، ھەزىم قىلىشقا ياردەم بېرىدۇ .                                        

       ئادەم بەدىنى كۆپ خىل ئاممىياك كىسلاتاسىغا ئېھتىياجلىق ، شۇڭا يەر ياڭىقى (خاسىڭ) يەپ بەرسە ، ئەستە تۇتۇش ئىقتىدارىنى كۈچەيتىدۇ .                                       

       چىلاننىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى يوقىرى ، تەركىبىدە قەنت ۋە ۋىتامىن، مېنىرال ماددىلار كۆپ . شۇڭا ئۇنىڭ «تەبىئىي ۋىتامىن كۇمىلىچى » دېگەن نامى بار .                                      

       سامساقنىڭ مىكروب ئۆلتۈرۈش ، راك كېسىلىنىڭ ئالدىنى ئېلىش رولى ناھايتى كۈچلۈك ، شۇڭا سامساق «پېنسىلىن » دەپ ئاتىلىدۇ . ھەر كۈنى سامساق ئىستىمال قىلسا كېسەل بولۇش نىسبىتىنى يېرىم ھەسسە ئازايتقىلى بولىدۇ .