
ھەر كۈنى ئەتتىگەنۋە كەچتە ئاچ قورساققا بىر قوشۇقتىن ھەسەل يىېسە ، ئىچكى ئەزالارنى ساغلاملاشتۇرۇپ ، ئاغرىق توختىتىدۇ . دائىم ھەسەل يەپ بەرسە ، قان تومۇر قېتىشىشنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ .

ھەر كۈنى ناشتىدا بىر نەچچە تال زەنجىۋىل يەپ بەرسە ، قان ئايلىنىشنى ئىلگىرى سۈرۈپ ، ھەزىم قىلىشقا ياردەم بېرىدۇ .

ئادەم بەدىنى كۆپ خىل ئاممىياك كىسلاتاسىغا ئېھتىياجلىق ، شۇڭا يەر ياڭىقى (خاسىڭ) يەپ بەرسە ، ئەستە تۇتۇش ئىقتىدارىنى كۈچەيتىدۇ .

چىلاننىڭ ئوزۇقلۇق قىممىتى يوقىرى ، تەركىبىدە قەنت ۋە ۋىتامىن، مېنىرال ماددىلار كۆپ . شۇڭا ئۇنىڭ «تەبىئىي ۋىتامىن كۇمىلىچى » دېگەن نامى بار .

سامساقنىڭ مىكروب ئۆلتۈرۈش ، راك كېسىلىنىڭ ئالدىنى ئېلىش رولى ناھايتى كۈچلۈك ، شۇڭا سامساق «پېنسىلىن » دەپ ئاتىلىدۇ . ھەر كۈنى سامساق ئىستىمال قىلسا كېسەل بولۇش نىسبىتىنى يېرىم ھەسسە ئازايتقىلى بولىدۇ .