ماتىريالى؛قېرىن قۇلاق(مۇر)30گىرام،گوش200گىرام،كوكمۇچ،قىزىلمۇچ،بىرتالدىن
غۈلپىياز،سامساق،زەنجىۋىل
تەم خۇرىچلىرى؛تۇز،ئاقمۇچ،كاۋۋاچىن تۇخۇم1دانە،كىراخمال، كۇنجۇت مېيى
تەييارلاش ئۇسۇلى؛قېرىن قۇلاقنى بىر قاچىغا سېلىپ قايناقسۇغا چىلاپ قۇيىمىز
گوشنى 2سانتىمىتىر چوڭلىقتا نىپىز توغراپ بىر قاچىغا سېلىپ ؛تۇز،ئاقمۇچ،كاۋۋاچىن
كىراخمال تۇخۇم زەنجىۋىل سۇيى قۇيۇپ تەملەندۇروپ قۇيىمىز كوكمۇچ،قىزىلمۇچلارنى
گوش چوڭلىقىدا توغرايمىز، غۈلپىياز،سامساق،زەنجىۋىللەرنى ئۇششاق توغرايمىز
قۇرۇش ئۇسۇلى؛قازانغا 3چۇمۇچ ماي قۇيۇپ قىزىغاندا گوشنى سېلىپ قۇرۇپ،مايدىن
ئوتكۇزىمىز،قازاندا ئازراق ماي قالدۇرۇپ غۈلپىياز،سامساق،زەنجىۋىللارنى سېلىپ
گوش، قىرىن قۇلاق كوكمۇچ،قىزىلمۇچلارنى سېلىپ قۇرۇپ تۇز سېلىپ يېرىم
چۇمۇچ سۇ قۇيۇپ تۇز تەمىنى تېتىپ ئازراق كۇنجۇت مېيى تېمىتىپ تەخسىگە ئۇسىمىز

ھازىرقى زامان مىدىتسىنا ئىلمىدا قارا مورنى ئاسپىلىن ئورنىدا ئشلىتىشكەبۇلدىغانلىقى
ئسپاتلانغان قارا مورنى كۇنىگە 10-15گرام ئستىمال قىلىپ بەرگەندە ئېھتىياجلىق
بولغان ۋىتامىن مادىلىرىنىڭ ئنتايىنب مول بۇلدىغانلىقىنى بۇلۇپمۇ ئوپراتسىيەدىن
ئەزا كۇچۇرگەندە يەكلەش ئالامەتلىرىگە ئا لاھىدە ئۇنۇم بىرىدىغانلىقى ئسپاتلانغان
ئاسپىلىننى كوپ ئستىمال قىلغاندا دۇرىغا كۇنۇپ خۇمار قىلىش ۋە دېۋەڭلىكنى
كەلتۇرۇپ چىقىرىدۇ
مەنبە قۇرىمىلار ئۇزەم پايدىلىق تەرىپى ئويغۇر تائاملىرى قامۇسى