قۇيماق ئېتىش ئۇسۇلى
گۈلنار ئابلىمىت (ئارچا)
خۇرۇچى؛
ئاق ئۇن، خېمىرتۇرۇچ، ئاق شېكەر. تۇز، سودا، باش پىياز، تۇخۇم.
ئېتىش ئۇسۇلى؛
ئاق ئۇنغا تۇزنى ئاز، خېمىرتۇرۇچنى مۇۋاپىق مىقداردا سېلىپ ئىسسىق سۇ بىلەن، يۇمشاق خېمىر يۇغۇرىمىز. ئاندىن خېمىرنىڭ ئۈستىنى ھېم يېپىپ يۆگەپ قويىمىز، خېمىر ئۆرلىگەندە يۇمشاق چانالغان پىيازنى ئازراق ئىسسىق سۇغا ئارلاشتۇرۇپ خېمىر ئۈستىگە سېلىپ چەيلەيمىز. يەنە دۈملەپ قويۇپ يەل چىقىپ تازا ئۆرلەپ چىققاندا سۇدا بېرىپ يەنە بىر قېتىم بولدۇرىمىز. ئەڭ ئاخىرىدا بىر قاچىغا تۇخۇم چېقىپ ياخشى ئارلاشتۇرغاندىن كېيىن خېمىر ئۈستىگە قۇيۇپ تازا ئېلىشتۇرۇپ ئۈستىنى يېپىپ يەنە بولدۇرىمىز. مانا مۇشۇنداق نەچچە قېتىم بولدۇرۇلغان خېمىر تەييار بولغاندا بۇژ - بۇژ ھالەتتە كۆپۈكسىمان بولىدۇ، شۇ چاغدا ئاندىن قازاندىكى ماينى نۇرمال قىزىتىپ قولىمىزنى مايلاپ تۇرۇپ بىر بىرلەپ قازانغا سالىمىز، سېلىپلا ئۈستىگە چۆمۈچ بىلەن قىززىق ماينى قۇيۇپ بەرسەك قۇيماق ياخشى ئۆرلەيدۇ، ئىككى تەرىپىنى ئوخشاش سارغايتىپ سۈزىۋالساق بولىدۇ.
پىشىپ چىققان قۇيماقلار سوۋۇغاندا ئاق شېكەرگە باسىمىز. بۇنداق قۇيماقنىڭ ئىچى ھەرە كۆنىكىدەك كوۋۇكسىمان، يۇمشاق بولىدۇ.
ئالاھىدىلىكى؛
رەڭگى سېرىق، تەمى تاتلىق، سۈت، قېتىق، قايماق بىلەن بىرلىكتە ئىستىمال قىلىنسا تېخىمۇ يېيىشلىك بولىدۇ.

2009 - يىلى 5 - ئاينىڭ 2- كۈنى[ بۇ يازماتىرىشچانتەرپىدىن2009-05-02 15:20دە قايتا ت ]